Бензопилою про дитинство й недитячість


У вівторок, 8 жовтня, о 16:00 у Національному музеї у Львові імені Андрея Шептицького ( Львів, проосп. Свободи, 20) відбудеться відкриття виставки відомого львівського митця Володимира Семківа «Kindergarten».

 


Виставка відомого львівського митця Володимира Семківа  «Кіндерґартен» влаштована в межах фестивалю “Львівський тиждень скульптури 2024. Слід пам’яті”.  «Кіндерґартен», або ж “Дитячий садок" –  це виставка про дитячі стани. Чи не про дитячі? Про нас із вами? Про суспільство?

 

Митець досліджує глибинні емоційні стани дорослих, приховані за маскою дитинства, і цим ставить під сумнів традиційні уявлення про «дитячість».

 

Проєкт «Kindergarten»  – це експозиція монументальної дерев’яної скульптури. Її груба текстура, відсутність деталізації та шліфування додають особливої виразності звучання.  Єдиний інструмент, яким послуговується скульптор, – бензопила.  

 

Володимир Семків навмисне відмовляється від деталей, залишаючи простір для вільних інтерпретацій. Його скульптури подібні до персонажів казок. Одночасно нагадують іграшкових дітей. А ще  викликають асоціації з недитячими випробуваннями й травмами, які переживає сучасне суспільство. 

 

 

У просторі виставкових залів розгортається дійство, яке більше подібне на застиглий театр. Перший зал розповідає про народження дитини. Далі – етапи її росту й дорослішання. Поступово з’являються  улюблені “іграшки”, з деякими навіть стає важко дати собі раду.  Гойдалки життя розгойдуються далі і несуть то вгору, то вниз, то вгору, то вниз...  Зрештою, хіба це вже про дітей?

 

Володимир Семків у своїй творчості експериментує з формою, матеріалами та емоційним змістом. 

 

Пропонована виставка – це іще одна спроба дослідити межі мистецтва та його здатність впливати на людські почуття.

 

 

“Зали наповнені запахом свіжо обробленого дерева і пошуком маршруту серед великих діток, які, виявляється, не такі вже й маленькі й ніжні. Ми радо зустрічаємо вас у “КІНДЕРГАРТЕНІ”, вихід з якого не буде простим для ваших чуттєвих душ,” – говорить куратор проєкту Павло Гудімов.  

 

Твори Володимира Семківа наче закликають задуматися про етапи  зростання й формування особистості з дитинства, про вихід у доросле життя та про постійне змагання з викликами сучасного світу. 

 

 

Куратор проєкту –  Павло Гудімов.



Графік роботи музею: Вт-Нд 10:00 - 18:00 (каса зачиняється о 17:30).

 

Виставка триватиме до 10 листопада 2024 року.

 

Партнери проєкту: Львівська обласна військова адміністрація, Львівська міська рада, Артцентр Я Галерея, Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького, Сучасний музей мистецтва.

 

Довідка:

 

Володимир Семків народився 15 квітня 1983 в селі Прибужани  Кам’янка-Бузького району Львівської області. Першу вищу освіту здобув на юридичному факультеті у Львівській комерційній академії. Згодом працював за фахом у великій консалтинговій компанії. Тоді об’їздив майже всю Україну. Творчий потяг до мистецтва привів його на вечірні курси рисунка у Львівській національній академії мистецтв. Відтак, з другої спроби вступив до омріяного вишу, навчався на кафедрі скульптури. Вирішальним для себе називає конкурентне середовище одногрупників й особливо тепло згадує час студій в ЛНАМ. 

 

 

 

07.10.2024