Саморуйнівна російська одностайність

Москва готова без зволікань залагодити всі формальності з анексії Криму, щойно будуть відомими результати так званого референдуму 16 березня. Можна припустити, що за рішення про приєднання частини української території до Росії у Державній думі Російської Федерації проголосують одностайно. Адже реальної парламентської опозиції, хоча б слабенької, у російському парламенті не існує.

 

 

У цьому зайвий раз переконатися можна було під час візиту делегації Верховної Ради Криму на чолі з головою Володимиром Константиновим до Москви. Спікер Держдуми Сергій Наришкін і лідери всіх думських фракцій зустрічали кримських колег бурхливими оплесками.  

 

Урядова партія «Єдина Росія» – партнер української Партії регіонів, тому нещодавно деякі депутати-регіонали навіть белькотіли, що мають намір переконати російських друзів не сприяти кримському сепаратизму. Намагання такі, навіть, якщо б вони були щирими, – цілком марні.   Бо, приміром, на зустрічі з кримськими депутатами лідер фракції «єдиноросів» у Держдумі Володимир Васильєв запевнив гостей, що російський парламент не зволікатиме з ухваленням «правильного» рішення, головне, аби референдум відбувся. «Держдума рішуче висловилася на підтримку кримчан відразу ж, щойно в Києві прийшов до влади Майдан», – нагадав він.

 

Російські комуністи вчергове продемонстрували свою повну лояльність Кремлю й великоросійській ідеї. «Воля громадян для мене, як людини і політика, священна, і ми її будемо максимально підтримувати», – заявив лідер фракції КПРФ Геннадій Зюганов , маючи на увазі результати референдуму й маючи цілковиту впевненість, що вони будуть на користь приєднання Криму до Росії.

 

Володимир Жиріновський, цей Жиріновський, котрого завжди вважали клоуном від політики. Нині з його пророцтв уже мало хто глузує, адже все сталося так, як він прогнозував: російській війська десантувалися в Криму, відбувається брутальна окупація української території з подальшою анексією.  «Люди на руках вас носитимуть. Ваші імена будуть вписані в історію Криму. Утішнішої  інформації у нас не було з 1945 року. Депутати підтримують вас найрішучішим чином», – захоплено волав лідер фракції ЛДПР кримчанам.

 
А що партія «Справедлива Росія», котра іменувала себе соціал-демократичною силою європейського зразка? Котра вихвалялася своєю опозиційністю й пошуком «іншого шляху» економічного розвитку для Росії? І вона далеко від Кремля не втекла. Більше того, саме «справедливороси» подали ще 28 лютого (!) проект закону про анексію Криму.

 

 

Тому й не дивно, що партія має намір чітко голосувати за «російський Крим». Заступник голови фракції Михайло Ємельянов запевнив кримських колег, що підтримають відповідне рішення  «гаряче й повністю, висловивши підтримку переважної більшості росіян». Він навіть припустив, що росіян у на півострові значно більше, ніж це відображає офіційна статистика: «Там багато таких, хто записався українцями, а насправді вони росіяни». Зрозуміло, боялися «бендерівських банд», котрі тільки й шастають територією півострова. А ще Ємельянов  спробував заспокоїти кримських татар, що мовляв жодна небезпека їм не загрожує. «Росія довела, що може вирішувати такі проблеми як в силу статусу багатонаціональної і багатоконфесійної держави, так і в силу досвіду, набутого на Північному Кавказі». Дуже доречно він нагадав про кавказький досвід, і кримські татари, сподіваюся, вловили відповідний месидж.
 

Що ж Путін дуже ефективно провів свого часу операцію з елімінації «ворожого» елементу з Держдуми й Ради Федерацій, тепер він може не переживати за якийсь minority report від депутатів-зухвальців. «Парламент – не місце для дискусій», – заявив ще десять років тому тодішній голова Державної думи Борис Гризлов. Потім він намагався довести, що його слова зле витлумачили, але тепер вже ні в кого не виникає сумнівів, що фраза й дійсно була пророчою. Тепер це – не просто не місце для дискусій, «це – цвинтар», як резонно зауважив один з лідерів російської опозиції Борис Нємцов.


Тому, якщо хтось бажає знайти в Росії особливу політичну думку, то шукати її варто лише за стінами державних інституцій. Тільки позапарламентська опозиція  (хоча не вся, а лише демократична) пов'язує з входженням Криму до складу Росії  похмурі перспективи. «Володимир Путін відкриває скриньку Пандори», – пророкує співголова партії РПР-ПАРНАС Володимир Рижков. Ще не відбулися ні збройні сутички, ні сама анексія, а економічні негаразди вже струшують Росію. За словами Рижкова, Москві не уникнути жорстких міжнародних санкцій, а в перспективі, можливо, й «повної ізоляції країни». «Ми рвемо на шматки всі договори, які самі підписали, – це неможливо в сучасному світі. Все це може призвести до катастрофічних наслідків в Росії, до серйозного економічного спаду й погіршення рівня життя громадян», - вважає один з лідерів російської опозиції.


З цими невеселими сценаріями погоджується й лідер партії «Яблуко» Сергій Мітрохін. «Крим для Росії зараз як шматок торта, який ми можемо відкусити, а ось чи перетравимо його?» – застеріг він, звертаючи увагу, що методи, якими Кремль діє в Криму не визнають навіть найближчі соратники Росії з ШОС ( Шанхайська організація співробітництва).

 

Лише за перший тиждень так званої «м’якої окупації» Криму Росія встигла втратити 100 мільярдів доларів, тобто удвічі більше, ніж країна витратила на підготовку до Олімпійських ігор у Сочі, рубль падає, попри шалені валютні інтервенції Центробанку Росії, нарощує обертів інфляція. І це при тому, що Захід поки що лише погрожував санкціями, сподіваючись на здоровий глузд російського керівництва. Але розгортання подій вказує на те, що сподівання ці марні, а отже санкції – невідворотні. Треба теж врахувати, що російській скарбниці доведеться взяти на баланс дотаційний регіон Крим, де навряд чи варто очікувати хоч мінімальних надходжень від курортного сезону. Все це своєю чергою може призвести до економічного колапсу в Росії.  

10.03.2014