Люстрація, експропріація і провокація

Після Ночі гніву життя стає, як казала одна літературна дівчинка, curiosier and curiosier. Тому час братися за розум, бо, як та сама дівчинка, побачимо білого крілика в камізельці й полетимо в глибоку діру.

 

Спочатку були тітушки, які буцім окупували міста і села Західної України: ввечері виходять з автобусів з немісцевими номерами, б'ють абориґенів і вітрини, кричать непотребство мовою міжнародного спілкування. Зловмисників лапали абориґени і проводили з ними роз'яснювальну роботу.

 

Чорна народна постреволюційна творчість

 

Найцікавішу історію розповідають в Тернополі, де якимсь бейбасам спало на думку напасти на місцевий базар. Навіть девіанти знають, що чіпати людей, які працюють на ринках, не варто. Кажуть, що аґресорів підприємці пов'язали і відвезли аж до Копиченців, де функціонує дуже тяжка тюрма. Правоохоронці таку інформацію не підтверджують, але для леґенди все це дуже пасує.

 

Зрештою, з тітушками дали собі раду і перейшли до інших нагальних проблем. Дуже детально виписали, кого люструватимуть на Волині. Там Правий сектор, Самооборона, Автомайдан і Громадський сектор Волині взялися до очищення влади від елементів тоталітарного режиму і оприлюднили декларацію про громадську люстрацію в Луцьку та околицях. Пункти виписані цілком доступно. 

 

«Під час процедури громадської люстрації буде проводитись перевірка наступних відомостей про особу:

 

а) обіймала штатну посаду у Партії реґіонів та Комуністичній партії рівня від районного комітету і вище, працювала у відділах політичного виховання та пропаґанди цих партій, була членом керівних органів ПР та КПУ, в т.ч. молодіжних та інших організацій при них;

 

б) була співробітником органів КДБ, ФСБ, виконувала функції резидента, аґента, ідейного співробітника, була інформатором, позаштатним співробітником КДБ, ФСБ;

 

в) була та брала участь в організаціях і діях, які були спрямовані на розкол країни, сепаратизм, порушували права і свободи людини, таких як «Український вибір» та ін.;

 

г) була у структурних підрозділах МВС, координувала їх протизаконні дії проти громадян у 2013/2014 рр.;

 

д) брала участь у диверсійних групах «тітушок», координувала їх злочинні дії проти громадян у 2013/2014 рр.;

 

е) брала участь у протиправній діяльності (хабарництві, корупції та ін.).

 

Усі ці відомості будуть вивчатися та перевірятися Комітетом громадської люстрації. Для прийняття виваженого рішення Комітет буде враховувати відомості, подані особою, щодо якої проводиться процедура люстрації, вивчатиме усі матеріали, подані громадянами, подаватиме запити у відповідні державні органи та враховуватиме матеріали, оприлюднені у засобах масової інформації.

 

Проходження люстраційної процедури особою леґітимізує її перед громадою області. Особа, щодо якої буде прийнятий неґативний люстраційний висновок, повинна буде написати заяву на звільнення або ж відмовитися від участі у конкурсі на зайняття посади.

 

Процес громадської люстрації розпочинається з моменту затвердження складу Комітету громадської люстрації на Віче в місті Луцьку. Громадська люстрація є безстроковою».

 

Такий алґоритм можна було б взяти на озброєння по всій країні і… люструвати, люструвати, люструвати.

 

А що? Практично буковинці...

 

На Буковині вирішили, що тут живуть правдиві самураї, і запропонували недобрим самураям не робити сепуку, а відразу йти в роніни. Цивільною мовою то виглядає так: «Народна рада Чернівців запропонує керівникам структурних підрозділів міськради подати на ім'я секретаря міськради заяви на звільнення».

 

Вказані заяви розглядатимуть Народна рада міста Чернівці та представники громадськості, після того будуть подані пропозиції секретарю міської ради щодо подальшого перебування на посаді кожного чиновника персонально. Громадяни можуть подавати свої скарги, пропозиції, зауваження та засвідчення фактів корупційних дій керівників та працівників структурних підрозділів Чернівецької міської ради. Для цього у вестибюлі мерії з'явилася скринька прийому пропозицій щодо проведення люстрації в Чернівецькій міській раді. Кожне звернення громадян має бути персоніфікованим, підписаним, а також містити контактну інформацію. Згодом цих громадян запросять на обговорення поданих ними пропозицій.

 

Так казав найкращий драматург з політиків і найкращий політик з драматургів

 

А в сусідніх реґіонах минулося без самураїв. У Рівному на майдані Незалежності студенти та викладачі Національного університету водного господарства та природокористування вимагали скасувати посаду президента вишу, яку обіймає нині народний депутат Микола Сорока.

 

Новим керівником вишу протестувальники вбачають людину, не заплямовану співпрацею з Партією реґіонів та непричетну до корупційних схем. І рихт.

 

Подібне сталося в Тернополі, де студенти вимагали люстрації викладачів-хабарників за допомогою створеного для цього сайту. Якщо прізвище викладача траплятиметься на сайті тричі у повідомленнях про хабарництво, активісти «прийматимуть міри» (так написано в прес-релізі активістів, а мали б «вжити заходів»).

 

Базар — то страшно

 

Про експропріацію добре скажуть в Івано-Франківську, де депутати відібрали ринок у реґіонала. Там відбулась позачергова сесія Івано-Франківської міськради. Її терміново скликали на вимогу підприємців, які торгують на центральному ринку. Люди вимагали, аби депутати проголосували за розірвання договору оренди, за яким приміщеннями ринку володіла фірма депутата-реґіонала ТОВ «Торговий сервіс».


 
Депутати, які зібрались на сесію, проголосували за розірвання договору оренди. Тимчасово приміщення ринку візьме на баланс одне з місцевих ЖЕО. Того ж таки дня, але вранці, на Центральний продуктовий ринок Івано-Франківська прийшов один з його «власників», а саме реґіонал, депутат міської ради Ігор Халаменда, більш відомий як «Бура». Разом з кількома своїми прибічниками він попрямував до м'ясних рядів, де гуртом атакували й побили одного з місцевих підприємців, що торгує м'ясом.

Там ще буде багато цікавого.

 

Та що тут довго думати?! Народні герої — це народні месники

 

І про провокацію. Це називається бикуванням біля кіоску. Сам він себе називає Саша Білий, як в кіно. Насправді це Олександр Музичко. Каже, що він друг Джохара Дудаєва, і б’є дрібних прокурорів. Махає автоматами і хоче, щоб їх в нього відібрали. На нього відкрили кримінальне провадження. Якось навіть встидно говорити про бикоту.

 

Але є в тому світі приємне. І хай все інше гибає в недобру сторону. Трирічну Ашхен, яка стала сиротою після загибелі батька в Києві на Майдані, добрі люди зобов'язалися утримувати до її повноліття. Дай Боже їм здоров'я.

 

04.03.2014