Трагедія стає традицією

Коли після Різдва трохи заспокоїлися на Майдані, сталася пожежа на харківському «Хартроні». Тепер ситуація в центрі Києва залізла глибоко в глухий кут, а на її тлі сталася трагедія зі сумською маршруткою. Далі будувати аналогії можна як собі хто схоче…

 

Трагедія тижня

 

Місяць тому інформацію з Майдану затьмарила пожежа в Харкові, тепер глухий кут в переговорах між опозицією і владою стався на тлі ДТП на Сумщині. Очевидці кажуть, що водій (один з небагатьох залишився живим) вирішив проскочити перед потягом. Не проскочив і все вийшло, як у жовтні 2010-го на Дніпропетровщині, де жертв було майже півсотні. Для особливо швидких водіїв «Укрзалізниця» давно вже обіцяє встановити, крім шлаґбаумів, піднімний бордюр, який унеможливив би «проскочу». Поки що виходить дуже погано.

 

Так виглядає смерть на колесах

 

Гроші тижня

 

Тяжкий когнітивний дисонанс чіпляється до громадянина України, коли він чує, що влада каже про абсолютно нормальну економічну ситуацію, яку підірвали якісь екстремісти. Раз в Національному банку стверджують, що золотовалютні резерви в нас дуже прекрасні, а раз уряд заявляє про певні проблеми на фінансовому ринку. Звиклий до стабільного 7,99 громадянин бореться з дискомфортом за допомогою походу в пункт обміну валют, де взнає, що все геть недобре і, впавши в глибоку депресію, починає міняти гривню на щось конвертоване. Потім влада говорить про спекулянтів і відпускає валютний курс в той бік, де їм цікавіше. Імпортери від того впадають у глибоку зажуру, а експортери тішаться.

 

І зовсім не відомо, чого від рідної валюти чекати далі, бо існує вона, виявляється, тільки через те, що згадані екстремісти якісь недолугі. Філіґранним кроком для президента Віктора Януковича було би запросити на посаду голови Національного банку свого попередника Віктора Ющенка, який вже там керував, а колись був названий одним з найкращих фінансистів планети. Віктор Федорович може вчинити й віртуозніше, запропонувавши очолити НБУ Сергієві Тігіпку, який останнім часом робить спроби самостійної гри. Арсеній Яценюк також керував Нацбанком, але з ним розмова в Януковича, напевно, не складеться.

 

Двохсотграмова срібна київська гривня була поважною валютою, коли долар ще в проекті не стояв, а євро взагалі жило в «країні ангелів»

 

Телефони тижня

 

Заступник держсекретаря США Вікторія Нуланд необережно поговорила за допомогою телефонного зв'язку з послом Штатів в Україні Джеффрі Пайєтом. Розмова містила англійську нецензурщину, яку на нашому телебаченні перекладають як «трясця його матері». Американка була невдоволена європейцями, що, делікатно кажучи, надто повільно інтеґрують Україну. Вербальне невдоволення пані Нуланд виклав у всесвітню мережу помічник першого заступника голови уряду РФ Дмитро Лоскутов.

 

Для України вийшло геть негарно, бо якийсь «отставной кози барабанщік» розказує про проблеми між Штатами і Євросоюзом, а наша держава в геополітичних іграх — зовсім не гравець.

 

Говорити треба мало і смачно, як заповідав Фроїм Грач

 

Забава тижня

 

Про 22-гу зимову Олімпіаду на 50 мільярдів доларів посміялися вже всі. Трохи було страшно, аби щось не сталося на непередбачуваному Кавказі, але українцям можна поки що сміятися. Сміятися не буде дивний чоловік, який летів з Харкова до Стамбула і раптом з'ясував, що йому треба приземлитеся в Сочі. Кажуть, що чоловік був сильно налаштований боротися за заручників з Євромайдану, але інформація про алкогольну неадекватність громадянина більше відповідає дійсності.

 

 

Те, що на офіційному сайті Олімпіади наших біатлоністок з біатлоністами зробили росіянами за місцем мешкання, було неприємно, але наших Підгрушну, Семеренко та решту поважних спортсменів росіяни доповнили норвежцем Уле Бйорн Даленом, якого поселили в австрійському місті Обертіллах, яке, на їхнє переконання, також належить до Російської Федерації.

 

 

11.02.2014