Львів — місто, яке фактично першим зреагувало на відмову чинної української влади підписувати Угоду про асоціацію з ЄС. Євромайдан тут постав ще в ніч проти 22 листопада. Львів'яни не здаються і дотепер — вони стоять на вулицях свого міста і масово їдуть на майдан до Києва. Людей підтримує міський голова Андрій Садовий, який заявив про свою незгоду з діями президента та уряду, публічно звернувся до містян зі схвальними словами й пообіцяв, що всі комунальні структури працюватимуть так, аби львів'яни не відчували додаткових незручностей.  

Навзаєм Андрій Садовий отримав підтримку людей з одного боку, а з іншого — певні попередження від київської влади. Зокрема, Микола Азаров ледь не прямо пообіцяв проблеми економічного характеру містам Західної України. Як до цього ставиться мер Львова і яким бачить своє політичне майбутнє у разі поразки Євромайдану, «Z» намагався з'ясувати під час розмови з самим Андрієм Садовим.

 

 

 – На Вашу думку, чи після закінчення періоду оцієї політичної нестабільності чинна влада не захоче помститися, у тому й Вам, за те, що ви стоїте у протилежному політичному таборі?

 

– Папа Римський Іван Павло ІІ коли приїхав до Львова, то сказав: «Не бійтеся!». Є совість, є громадянська позиція, і ми зобов’язані бути разом з громадою. Тому що громада нам довірила і ми їй служимо. Це моя принципова позиція.

 

– А з Києва до Вас не зверталися з пропозиціями пригальмувати і схаменутися?

 

– Я свого часу закінчив електрофізичний факультет Львівської політехніки. Є закон Ньютона F=-F, тобто чим більший тиск, тим більший спротив. Люди це знають, тому я нікому не радив би цього робити. Поки що я не відчуваю якихось нюансів, про які сьогодні варто було б говорити.

 

– Як Вам заява прем'єр-міністра Азарова, в якій він натякає на економічні санкції щодо революційно налаштованих західних областей України?

 

– Упродовж останніх місяців ситуація складна, і вона складна по всій Україні. Перш за все це блокування казначейством коштів міського бюджету. До прикладу, те, що актуальне сьогодні: 36 одиниць техніки для прибирання міста, яку ми вирішили закупити. Ми до сьогодні не можемо їх проплатити. Перший транш — майже 10 мільйонів гривень — оплата не йде. Так само є проблеми з іншими оплатами, що стосуються функціонування міста. Уряд має можливість розблокувати ці кошти…

 

– Ледь не у всіх бідах прем'єр звинувачує керівництво органів місцевого самоврядування тих областей, де, умовно кажучи, оголосили страйк…

 

– У Львові є дуже великий рівень самоорганізації та самодисципліни. Згідно з Конституцією, люди мають право висловлювати свою позицію. Поза тим, вся комунальна інфраструктура працює. Вода, тепло, медицина, транспорт — всі ці галузі працюють у звичному режимі. Є проблеми іншого характеру, та це проблеми загальноукраїнські. Йдеться про відсутність лімітів на газ, також це критично низький тиск газу в наших котельнях, що призводить до вимкнень автоматики. Я зараз не бачу якихось спеціальних проблем для Львова. Ми в цьому просторі займаємо таку саму позицію, що й інші міста країни. Не думаю, що хтось в уряді буде порушувати закон, створювати для того чи іншого краю окрему проблематику. Якщо це буде робитися, то це порушення закону.

 

– Прем'єр наголошує на тому, що коли не будуть здійснюватися розрахунки через бюджетну систему, то теплопостачання міст опиниться під загрозою. Виглядає, що він хоче перекинути всю відповідальність на органи місцевого самоврядування.

 

– Так, але не погашено кошти за різницю в тарифах, а це дуже великі суми. Якщо ми взагалі говоримо за Україну і українського товаровиробника, то цього року у Львові презентували перший в країні низькопідлоговий трамвай. Ми його взяли в роботу з липня і він працює на маршрутах. Але до сьогоднішнього дня ми не можемо заплатити ті кошти, вони лежать на рахунку казначейства. Ці майже 12 мільйонів заблоковані і не оплачуються виробникові. Загалом казначейство нам заблокувало майже 100 мільйонів гривень.

 

– Це за який період?

 

– Є рахунки, які не оплачуються вже по 2–3 місяці, а може, й більше, хоча згідно із законом оплата може тривати місяць щонайдовше. Але наголошую ще раз: ця проблема присутня в усіх містах нашої держави, просто хтось про це говорить, а хтось мовчить. Я звик бути чесним. Якщо є проблема, то я про неї говорю, адже тоді існує ґарантія, що вона буде вирішена. Якщо проблему замовчувати, то її не існує.

 

– Якщо припустити, що Азаров таки вдасться до санкцій, наскільки може погіршитися ситуація в місті?

 

– Мені важко уявити, якими можуть бути санкції. Враховуючи теперішні непроплати, що можна ще придумати? Два рази не платити те, що не платять сьогодні? Важко собі це уявити… До мене особисто публічних претензій не висловлював ніхто. Якщо будуть публічні претензії, то я публічно на них відповідатиму.

 

– Тобто Львів за допомогою таких заяв чи дій не вдасться залякати чи поставити на коліна?

 

– Є законодавство нашої держави і його треба поважати. Щодо  бюджетних відносин ми чітко працюємо згідно з тим законодавством, яке сьогодні є. Ми його поважаємо, і всі служби, що забезпечують життєдіяльність Львова, працюють, але в посиленому режимі. Проблем сьогодні я не бачу, але є проблеми загальнодержавного характеру, які треба вирішувати. Я розумію, що зараз ці проблеми можуть посилюватися, бо бюджет не поповнюється і немає якихось вливань в бюджетну сферу, немає великого поповнення коррахунку казначейства. Адже це проблема недостатності коштів. Якщо я розумію, що певний час тому проблема полягала в тім, що не відвантажувалася продукція в ту ж таки Росію і ми не отримуємо коштів і не поповнюється коррахунок, то зараз я думав, що ситуація змінилася і ці кошти надходитимуть, але вона не змінилася — грошей немає.

 

– Чи не видається Вам, що ці заяви є своєрідним китайським попередженням на політичному рівні, зважаючи на ті події, що зараз розгортаються в країні?

 

– Львівська влада обрана громадою і служить громаді, тому дискусії тут зайві. А будь-які висловлювання політика мають бути коректними і не мають містити емоційних складників. Завдання уряду — забезпечувати функціонування країни у належному стані. Те, що ми бачимо в Україні упродовж останніх місяців, це надзвичайно складний період, і люди, які працюють в місцевому самоврядуванні з 90-х років, такого складного періоду не пригадують.

 

Були проблеми, коли не було коштів у 90-х роках, була важка ситуація. Але коли сьогодні, слава Богу, маємо кошти — наші, міські, зароблені — ми не можемо їх заплатити, бо державне казначейство заблокувало ці гроші! Блокування триває не по кілька днів, а місяць, другий чи третій. Оце є надзвичайно велика проблема. Як можна готувати місто до зими, якщо казначейство не проплатило кошти за техніку, не проплатило кошти на зарплату працівникам, що прибирають місто, та багато інших платежів? Це надзвичайно складні умови. Ті ж таки ремонти доріг, які ми розпочали, не змогли б завершити, якби не мали кмітливості, щоби знайти інші варіанти, як працювати. Усе би стояло розрите і дійсно був би армагедон. Цього не буде — місто буде належно прибиратися, належно буде забезпеченим, але над умови. Сьогодні 95% часу я витрачаю на вирішення проблем, яких не було, які вирішувалися автоматично. Зараз щогодини чекаєш на якусь екстремальну ситуації, яку треба вирішити там чи там. Дуже важко сьогодні.

 

Розмовляли Тарас БАЗЮК та Антін БОРКОВСЬКИЙ

04.12.2013