Правозахисний фестиваль із детективним сюжетом

Міжнародний мандрівний фестиваль документального кіно про права людей Docudays UA домандрував до Івано-Франківська. Вшосте він відбувається на теренах області. Та вперше зіштовхнувся із проблемами організації своїх заходів. Містичний збіг обставин чи продуманий сценарій зірвав чотири заходи фестивалю в різних закладах Івано-Франківська.

 

 

Просто непощастило?..

 

Як розповіла “Збручу” організатор фестивалю на Івано-Франківщині, голова обласної організації “Молода Просвіта” Євгенія Бардяк, фестиваль в Україні проводиться уже десять років поспіль. Починається він щоразу навесні у Києві, а восени стає мандрівним і відвідує різні міста України. Загалом, глядачами стають мешканці понад 100 населених пунктів держави. В Івано-Франківську фестиваль відбувається вшосте. Але вперше організатори зіштовхнулись із проблемами з його проведенням.

 

Це стосується як заходів щодо показів документальних фільмів про права людей, так і правово-освітніх акції. Зокрема, “у Прикарпатському національному університеті нам заборонили проводити лекцію "Ти і міліція", хоч усе було погоджено заздалегідь ще два тижні тому. Після того я отримала дзвінок з Університету права ім. короля Данила Галицького, де заборонили показувати фільм "Діти за ґратами" та “Доволі! До Волі...”, – наводить приклади Євгенія Бардяк. Перша стрічка висвітлює сучасні проблеми системи кримінальної юстиції щодо неповнолітніх в Україні через реальні історії дітей, які конфліктують із законом. Друга – розповідає про події 19 грудня 2010 року в Білорусії, коли там відбувалися так звані президентські вибори і після чого країну охопила хвиля політичних репресій.

 

Проблеми стосуються не усіх заходів фестивалю. Зокрема, стартував фестиваль із виставки, яка відкрилась в приміщенні Івано-Франківської ОДА під назвою «Кожен має знати свої права». Але за незрозумілим збігом обставин івано-франківці такого права не зреалізували у повній мірі на цьому фестивалі. Окрім зірваних заходів у ВНЗ міста, також не відбувся показ фільму-альманаху “Відкритий доступ” у двох кінотеатрах. В одному з них раптово вимкнули електроенергію. Коли організатори повідомили, що все одно прийдуть і будуть транслюватии фільм з допомогою дизельного генератора, власники кінотеатр закрили, залишивши табличку про ремонтні роботи і мовчок у телефони. Людей же, які зібрались на показ, знімали на маленьку відеокамеру, свідчать організатори та очевидці. У іншому кінотеатрі за декілька годин до показу зникли афіші, а в касі сказали, що нічого про показ не знають.

 

Громада взяла ініціативу у свої руки

 

Документальний альманах “Відкритий доступ” присвячений виконанню Закону України «Про доступ до публічної інформації», який ухвалили у 2011 році. Це п’ять окремих історій (новел) з різних куточків України про активних громадян, які намагаються скористатись законним правом на доступ до інформації. “Комусь із них вдається вирішити проблему, комусь – ні, хтось і далі продовжує боротьбу, але безвідносно до результату, кожен з них зробив усе можливе для того, щоб відстояти власні права”, - йдеться в анотації до кінострічки. Одна з новел стосується журналістського розлідування “Української правди” щодо резеденції Президента у Межигір’ї.

 

За припущеннями авторів фільму та громадськості саме ця новела стала причиною намагань зірвати покази в різних містах України. Були і димові шашки у приміщеннях, і попередження про замінування, і відключення світла. Та багато де вдавалось знайти вихід із ситуації і все ж таки показати фільм, розповідають автори фільму.

 

Перед самим переглядом фільму в приміщенні "Просвіти" до міліції надійшов дзвінок про замінування

 

Глядачам, які зібрались на перегляд фільму вже вдруге, увірвався терпець. Бажаючі переглянути стрічку вирішили взяти ініціативу у свої руки. Серед аудиторії були депутати міської та обласної рад, які зуміли оперативно перенести показ до народного дому “Просвіти”.

 

Євгенія Бардяк повідомила, що до цього показу “Молода Просвіта” уже не мала ніякого відношення. Тому за подальшими коментарями “Збруч” звернувся до учасника подій громадського діяча, політолога Тараса Случика: “Не можна було зривати показ. Треба було придумати щось, аби людям фільм показати. Тим паче, що до нас приїхали з Києва автори фільму – режисер Володимир Тихий, редактор Андрій Соколовський та журналістка, активістка руху «Стоп цензурі!» Наталія Соколенко”. Але і тут непоборний фатум зробив свою справу. Після початку показу до зали раптово увійшли представники правоохоронних органів і повідомили про замінування будівлі та негайну евакуацію усіх присутніх. Як і очікувалось, вибухівки не знайшли, а показ, здавалося б, знову зірвано. Але громадськість знову знайшла вихід із становища. Оскільки на вулиці вже зтемніло, кінопроектор підключили до дизельного генератора і показали фільм на стіні сусідньої із “Просвітою” школи. Півсотні глядачів під відкритим небом таки отримали доступ до “Відкритого доступу”, а разом з ними і працівники “Беркуту” та УМВС, які “працювали” на місці. Кажуть, кіно їх зацікавило і вони інтенсивно обговорювали його під час сеансу.

 

Кому це треба?

 

Івано-Франківськ переплюнув усіх. Якщо в інших містах містичні збіги обставин стосувались саме фільму “Відкритий доступ”, то на Прикарпатті потойбічні сили розігрались не на жарт і зірвали добру частину заходів фестивалю. Що ж це насправді, невезіння чи спланована гра, “Збруч” попитав відомих громадських діячів регіону.

 

Голова Івано-Франківського обласного об’єднання ВУТ «Просвіта» ім. Т. Шевченка Степан Волковецький вважає зрив показу фільму політичною провокацією, яка має на меті дестабілізувати ситуацію в області перед Вільнюським самітом. Хто саме є винуватцем цієї провокації – встановити повинні правоохоронні органи. “Я вимагаю ретельного розслідування справи та виявлення замовників і виконавців цього злочину. І про це я уже мав розмову із правоохоронними органами. Думаю, що всі зриви заходів фестивалю – це факти одного порядку”, – заявив пан Волковецький.

 

Член правління  Івано-Франківського обласного об’єднання «Просвіти» Богдан Борович пов’язує події із зміною влади на Прикарпатті (декілька днів тому Івано-Франківщина отримала нового губернатора, а перед цим залишилась без начальника УМВС в області – авт.): “Новий керівник проявляє ініціативу. Думаю, це не вказівка з Києва, а його власне рішення, аби захистити репутацію президента, продемонструвати владній верхівці, що він спроможний забезпечити в області стан, коли небажаної інформації тут не буде. І робиться це дуже примітивними методами”.

 

Тарас Случик припускає, що вказівка для цього могла бути дана і з Києва, оскільки факти зриву показу фільму “Відкритий доступ” мали місце і в інших областях України. А от те, що у нас попри це зірвано й інші заходи фестивалю, пан Тарас називає “діями неповороткої владної машини та її панічний страх перед суспільством, яке може отримати забагато знань”. Також Тарас Случик не виключає бажання нової місцевої влади вислужитись перед Києвом. Одним словом, перестарались.

 

Івано-Франківська обласна прокуратура за фактом неправдивого повідомлення про замінування приміщення «Просвіти» розпочала кримінальне провадження за ч.1 ст.259 КК України (завідомо неправдиве повідомлення про підготовку вибуху, які загрожують загибеллю людей чи іншими тяжкими наслідками).

 

Далі все за планом

 

Наразі усе йде за планом. У книгарні «Є» глядачам представили український фільм «Мрія» про проблеми людей з вадами слуху, картини «Ромська мрія» (Україна) про ромів, яким всупереч стереотипам вдалось досягнути успіху, і «Як ми зіграли революцію» (Литва). Правда, як повідомила Євнегія Бардяк, захід пантрувало троє міліціонерів.

 

Сьогодні заплановано відкриття кіноклубів у школах та виправних колоніях області. Тут діти переглянуть фільми «Розмови на серйозні теми» (Литва) ; «Абетка» (Німеччина) , «Перукарська воля» (Шотландія) .

 

“Поки що проблем із організацією заходів не має”, – каже Євгенія Бардяк.

 

 

Що ж до інших міста Галичини, то у Львові фестиваль пройшов без збоїв. Як розповів Тарас Случик, відбувався фестиваль в рамках Форуму видавців і під патронатом міського голови Андрія Садового. Це, очевидно, послугувало міцним захистом перед провокаторами, припускає громадський діяч. У Тернополі фестиваль відбувається зараз, але тривожних дзвоників ще не поступало. Втім ще не було й показу фільму “Відкритий доступ”...

 

15.11.2013