Кури не винні

Тільки в Галичині у максимально стислий термін можна стати вегетаріанцем, позбутися «мобільної» залежності й зненавидіти владу, ще сидячи за шкільною партою.

 

Щодо головної політичної події тижня — призначення на посаду голови Львівської ОДА Олега Сала — все, що хотів, сказав раніше, тож нині правитиму про події іншого ґатунку.

 

Людина, яка щоденно зіштовхується з реаліями нашого буття, апріорі є трохи параноїком. Вона не може не зробити паралель між такими двома драстичними інформаціями. По-перше, у Львові по допомогу до лікарів почали звертатися місцеві мешканці з підозрою на отруєння. На лікарняні ліжка потрапили понад три десятки людей. Пізніше виявилося, що отруїлись вони курми гриль, які купували в буцімто пристойному супермаркеті. По-друге, в Чернівцях з аналогічними до львівських проблемами (підвищення температури тіла до 38–39 градусів, нудота, блювота) в обласній клінічній лікарні опинилися 9 людей. І головне — одночасно з «епідемією» — на одній з птахоферм Тернопільщини почала масово гинути птиця (полягло близько 30 тисяч курячих голів). У пташину Вальгаллу полетіли кількатижневі курчата, привезені з Польщі, але хто б на вік звертав увагу, коли параноя нашіптує: «Не прості кури продавалися у Львові і Чернівцях, а з тернопільською труткою».

 

Улягаючи такому психічному розладові, можна ще долучити до цієї історії факт, що саме під час епізоотії зібралася на роботу Тернопільська обласна рада, яка таким своїх виборців не тішила майже рік. Зібралися й ухвалили бюджет на поточний рік. Можливо, польські кури тому і здихали, що взнали, як працюють українські представники влади?

 

Кури для Західної України найближчим часом пасуватимуть тільки фотографовані

 

Завітала параноя і в сонячне карпатське містечко Яремче. Роками стояли вишки-ретранслятори мобільного зв'язку в містечку — і раптом від них почали хворіти люди. Так казала ініціативна група, яка зібрала підписи, аби вишки перестали працювати. Мерія розірвала угоди з операторами мобільного зв'язку, «мобілки» в гарному містечку гавкнули і процес пішов у зворотному напрямку, бо з'явилася ініціативна група, яка збирає підписи під вимогою до міської ради, аби та переглянула своє рішення про розірвання угод, згідно з якими встановлено базові станції мобільних операторів.

 

Тим часом якась поки що не вивчена хвороба опанувала головами впливових людей Закарпаття. В Ужгороді на позачерговому засіданні виконавчого комітету вирішили, що з огляду на сонячну й теплу погоду вакацій у школярів не буде. Місцева влада вирішила перенести осінні канікули в загальноосвітніх навчальних закладах міста на зимовий період, тобто відпочиватимуть діти від 21 грудня до 12 січня. В такий спосіб хотіли заощадити на опаленні шкіл. Ініціатива влади дітям зовсім не сподобалася і перед мерією з'явився потужний пікет школярів, які обстоювали своє право на канікули.

 

Мерові міста Віктору Погорєлову пасувало б задуматися і над тим, щоб юнацтво вчилося влітку, а взимку сиділо вдома — аби місцевий бюджет не тратився на тепло в навчальних закладах взагалі. Але мер перейнявся іншим і надіслав в Ужгородський міськвідділ міліції листа, в якому він просить встановити осіб, причетних до організації під стінами мерії мітинґу протесту школярів, і вжити відповідних заходів реагування згідно з чинним законодавством. Правоохоронці збирають інформацію щодо організаторів стихійного мітинґу, аби притягнути їх до передбаченої законом відповідальності за порушення громадського порядку. Ця подія попередньо кваліфікується за ознаками ст. 293 Кримінального кодексу України (групове порушення громадського порядку), за що карають штрафом до 850 гривень або арештом до півроку. Триває розслідування. Про це й повідомило СЗГ УМВС України в Закарпатській області, окремо зазначивши, що про жодні репресії до самих учнів, які були учасниками подій довкола мерії, не йдеться.

 

Про репресії згадають потім, а міському голові мала б зіпсувати настрій уповноважений Верховної Ради України з прав людини Валерія Лутковська, яка звернулася до прокурора Закарпатської області Володимира Корбаня з пропозицією перевірити законність ухвалення в Закарпатській області рішення про перенесення осінніх канікул в загальноосвітніх навчальних закладах на зимовий період. Пані омбудсмен у своєму листі наголосила: відповідно до Державних санітарних правил і норм влаштування, утримання загальноосвітніх навчальних закладів та організації навчально-виховного процесу, затверджених постановою Головного державного санітарного лікаря України та погоджених Міністерством освіти і науки, передбачено, що протягом навчального року для учнів проводяться осінні, зимові і весняні канікули загальним обсягом не менше 30 днів. Нещодавно пішов у відставку мер Одеси Олексій Костусєв, і за законами параної Погорєлову пасувало б задуматися.

 

Закарпатські школярі мають рацію і проблеми

 

Але для того, щоб параноя не вчепилася до осінньої депресії, можна переглянути мультик про Вінні-Пуха, де він стверджував, що «вжи-вжи неспроста», ніби знав про наші курячі проблеми, а його друзяка геть депресивний ослик Іа подертою повітряною кулькою імітував те, що відбувається в Яремчі. Тільки непарнокопитний казав «входить і виходить», а гомо сапієнс кажуть «дзвонимо і не дзвонимо». Поет казав, що всі ми трошки коні. Він помилявся.

 

04.11.2013