Читаючи офіціоз

Інформаційні повідомлення від офіційних установ багато хто вважає марудним нудним читвом. Але якщо відкинути упередженість, то й від цього набору букв можна отримати майже задоволення.

 

Беремо два прес-релізи з сонячної Івано-Франківщини. Перший — від місцевої прес-служби облдержадміністрації. «За підсумками конкурсу "Населений пункт найкращого благоустрою і підтримки громадського порядку" у 2012 році міста і села Івано-Франківської області зайняли призові місця.

 

Серед лідерів міст з найкращим благоустроєм за другою категорією (від 150 до 500 тис. населення) — Івано-Франківськ. Він посів третє місце у конкурсі, поділивши його з містами Бердянськ Запорізької і Луцьк Волинської областей.

 

Друге місце серед міст, де проживає від 50 до 150 тис. населення, здобула Коломия. Поряд із нею у списку найошатніших населених пунктів — Ковель Волинської та Артемівськ Донецької областей.

 

За четвертою категорією населених пунктів (міста до 50 тис. населення) третє місце визначили для Снятина, а також Чугуєва Харківської та Ладижина Вінницької областей.

 

Переможцем конкурсу визнано також село Нижній Вербіж Коломийського району. Цей населений пункт — на третьому місці за відповідною категорією. Свій успіх село Івано-Франківщини розділило з Музиківкою Херсонської та Мицівцями Хмельницької областей. Переможців конкурсу нагородять дипломами Кабінету Міністрів України І, ІІ та ІІІ ступенів».

 

І чимось таким ностальгійним совковим потягнуло, ковбаса по 2.20, брови і дикція Леоніда Ілліча пригадалися. Багатьом «тим, кому за сорок» така інформація може навіть сподобатися.

 

Другий приклад з Франківщини — карбовані фрази від місцевої прокуратури. «Директори двох шкіл Коломийського району відправили на роботи в приватне господарство 198 учнів для збору картоплі. Замість проведення уроків, школярів 5–9 класів примушували збирати врожай.

 

Крім того, прокурорською перевіркою встановлено, що у Коломийському професійному ліцеї сфери послуг учнів залучали до ремонтних робіт у приміщенні навчального закладу під час уроків. Внаслідок цього, неповнолітні на заняттях не навчалися, а виконували штукатурні роботи.

 

У травні 2013 року у цьому ліцеї прокуратурою уже було встановлено факт незаконного використання праці учнів. Тоді, замість здачі іспитів, директор залучив студентів до виконання підсобних робіт на будові власного будинку, за що й виставляв оцінки. Незважаючи на те, що на даний час керівника вже звільнено з займаної посади, його наступник допускає аналогічні порушення.

 

Це свідчить про відсутність належного контролю за роботою директорів навчальних закладів посадовцями управління освіти і науки Івано-Франківської облдержадміністрації».

 

Тут навіть трошки від Миколи Васильовича Гоголя знайти можна з його «Проклятим місцем» і дійти висновку, що на деяких посадах таки «пороблено». Останнє речення в прес-релізі має ознаки класики: коротко, сильно і страшно.

 

  І як такій гарній Коломиї не взяти приза «за благоустрій»? А надто коли бурсаки під керівництвом педагогів провадять і таку діяльність

 

 

Не завжди автори таких дописів лишаються анонімними. Цитуємо керівника прес-служби Луцького прикордонного загону Олега Личковського.

 

«Заради поліпшення свого матеріального стану на різниці цін з країнами Євросоюзу, мешканці прикордоння постійно використовують різноманітні хитрощі для незаконного переправлення тютюнових виробів за кордон.

 

Прикордонники неодноразово затримували правопорушників біля берега річки Західний Буг з партіями цигарок, які намагалися переправити на плотах, човнах, з використанням мотузок, водолазного спорядження тощо.

 

Зокрема, на ділянці Луцького прикордонного загону в Любомльському районі, що на Волині, мав місце факт несанкціонованого використання літального апарату типу мотодельтаплан поблизу українсько-польського кордону в темний час доби. Крім цього, встановлено, що даний засіб незаконно перетинав державний кордон.

 

За наявною інформацією мотодельтаплан може використовуватись для незаконного переміщення підакцизних товарів, а саме цигарок, через державний кордон. Наразі правоохоронці проводять всі необхідні заходи щодо встановлення можливого місцезнаходження цього літального апарату та кола осіб, причетних до протиправної діяльності».

 

Насолодитися можна і детективною фабулою, і подачею. Чого вартує лише словосполучення «в темний час доби»! Гомерові й не снилося.

 

Щось такого типу, тільки з цигарками, шукають на Волині

 

Коли говорити офіційною мовою роблять спроби люди від політики, то не завжди виходить так барвисто. Наприклад, про нову серію актів вандалізму (в Тернопільській області з маніакальною реґулярністю псують пам'ятники Степанові Бандері) розповідає очільниця Підволочиської районної організації ВО «Свобода» Ольга Навроцька:

 

«Почерк злочину схожий на ще не забутий акт вандалізму над пам'ятником Ярославові Стецьку у с. Камянки Підволочиського району й іншими пам'ятними знаками національно-визвольної боротьби українців, що були пошкоджені останнім часом. Стає зрозумілим, що орудують ті ж злочинці. Проте "невловимих месників" дотепер не можуть знайти правоохоронні органи. Ми, депутати усіх рівнів Підволочищини, глибоко обурені з приводу нищення пам'ятників національної боротьби та вимагаємо негайного розслідування цих справ. Плюндрування пам'яток є знущанням над душами жителів Західної України!».

 

І ніби старається політик, але от «в темний час доби» таки бракує.

 

29.10.2013