З лупаками не так вже й усе зле

Європейський парламент прийняв проект нових правил охорони навколишнього середовища, проти яких виступає Польща (і польські депутати Європарламенту з усіх фракцій), які – якби вони набрали чинності – ускладнили б інвестиції у видобуток газу з лупаків та зменшили б їхню економічну ефективність. Чому депутати Європарламенту займають позицію, що суперечить позиції Варшави? Зазвичай, дійсно йдеться про переконання або "політичну упередженість". Серед "зелених" і лівиці є особливо сильною невіра у запевнення, що видобуток з лупаків – це невеликий ризик.

 

Брюсселем кружляють також історії, які, зокрема, розповідають дипломати високого ранґу, про потужне та щедро фінансоване лобіювання з боку "Газпрому", який бачить для себе загрозу, серед іншого, й у польських лупаках. Станом європейського довкілля, на диво, переймається також влада Росії, що підтримує позицію свого енергетичного велетня.

– В інших країнах, які перебували у стані подібної ейфорії через лупаковий газ, "зелені" були проти. Ймовірно, у Польщі все залежить від сили захисників навколишнього середовища, – так посол Росії при ЄУ Владімір Чіжов казав про польські лупаки вже у 2010 році.

Слід підкреслити, що факт російського "екологічного лобіювання" жодним чином не впливає на обґрунтованість чи необґрунтованість звинувачень екологів. Але тут він повинен запалити попереджувальні вогні.

 

На Заході турбота про навколишнє середовище, зазвичай, близька доволі молодому та заможному електорату з великих міст. Його легше зацікавити екологією, ніж, наприклад суперечками про зовнішню політику. Це лише загострює внутрішні суперечки у ЄУ щодо лупаків, бо за цей електорат з великих міст у Європі борються не лише ліві. Політики не хочуть дратувати виборців і не напружуються, щоби показати громадській думці правду про лупаки. І вже тим більше не напружуються тоді, коли ніщо не зачіпає інтересів їхньої рідної країни.

 

У множенні унійних бар'єрів для видобутку газу з лупаків Варшава бачить передусім велику небезпеку. Звідси й випливає відчуття самотності Польщі у сутичках за право на видобуток нетрадиційного газу. Але ситуація змінюється. Ще 4-5 років тому Польща боялася ідей повної заборони на його видобуток (або мораторію ЄУ). Зараз про заборону не може бути й мови, а загрозою є "лише" збільшення екологічного та бюрократичного тягаря. У цих змінах допомагає "лупакова революція" у США. І криза у Європі з високими цінами на енергоносії змушує навіть деяких лупакових скептиків на Заході замислитися, яким є насправді масштаб загроз для довкілля. І навіть якщо вони є, то як їх можна примирити з потребами економіки.

 

Голландський уряд Марка Рютте опублікував влітку доповідь, у якій йшлося, що ризик, пов'язаний з видобутком лупакового газу, є "керованим". Берлін ще на початку весни дав команду для розробки дуже суворих німецьких правил гідророзриву пластів. У Польщі нарікали, що це удар по лупаках. Але у Франції, яка, можливо, краще прочитала наміри Ангели Меркель, нарікали, що Париж залишився самотнім, бо Берлін, хоча й зі застереженнями, але серйозно думає про початок видобутку газу з лупаків. Проте навіть у Парижі міністр промисловості Арно Монтебур несміливо намагається пом'якшити лупаковий мораторій.

 

Мандат Європарламенту на ведення переговорів з Радою ЄУ (міністри країн-членів Унії) щодо встановлення нових правил є дуже слабким, бо був прийнятий лише більшістю у 332 голоси "за", натомість "проти" були 311 депутатів Європарламенту. А тому дедалі прихильніша до ідеї розробки лупакових родовищ Рада ЄУ може новий законодавчий акт сильно розвести водою.

 

Але на обрії є черговий виклик. Поділена у цій самій справі Європейська комісія повинна до грудня оголосити свій проект щодо експлуатації лупакових родовищ. Польща переконує президента ЄК Жозе Мануеля Баррозу, що це мають бути лише необов'язкові рекомендації. Але та частина Комісії, що займається довкіллям, бажає, щоби це була директива. Проблема у тому, що навіть якби її проект був розважливим, майбутні вибори до Європарламенту (і зокрема, пошуки проекологічного електорату) принесли би цілий урожай нових "зелених" поправок. І знову Польщі довелося би боротися за право на видобуток газу з лупаків.


Tomasz Bielecki
Z łupkami nie tak źle
Gazeta Wyborcza, 11.10.2013
Зреферував Омелян Радимський

 

21.10.2013