На Покрову - фестиваль

 

Сьогодні, 14 жовтня на Прикарпатті стартує V Літературний фестиваль ім. Тараса Мельничука «Покрова». Вперше за роки існування фестивалю, його заходи вийдуть за межі Івано-Франківська. Зокрема, зранку на саму Покрову відбудеться виїзд у село Уторопи на Косівщині, де всі бажаючі разом з письменниками-учасниками піднімуться на гору Мальцево до могили Тараса Мельничука. Там-таки знаходиться родинне обійстя поета, залишки господарських споруд та недовідбудована хата. Загалом унікальна можливість торкнутися до первісної поетичності, звідки й виріс Князь Роси, звідки починають перші пагорби українських Карпат.

 

Хата Мельничуків

 

Вже о шістнадцятій годині відбудеться виступ усіх учасників фестивалю в Коломийському академічному обласному українському драматичному театрі ім. І. Озаркевича. Коломия – ще один важливий пункт в житті Мельничука. По-перше, це найближче місто від рідного села, де часто випадало бувати з самого дитинства, а, по-друге, це місце останніх років агонії поета. Саме в Коломиї він помер 29 березня 1995 р. У місті залишилося чимало друзів-митців і чимало місць, де в різний час перебував чи мешкав Мельничук. Таким чином можна буде охопити початок і завершення фізичного життя людини, літературне існування якої лише набирає обертів.

 

В тих же читаннях візьме участь художник і поет Василь Андрушко, в майстерні якого певний час мешкав Мельничук в 1990-х рр. Серед гостей буде і поет з села Старі Кути Косівського району Микола Близнюк, який надавав прихисток Мельничукові після першого ув’язнення в середині  1970-х рр. Вперше участь у фестивалі візьме письменник і видавець, лауреат Шевченківської премії Михайло Андрусяк, який перед самою смертю Мельничука допоміг з’явитися його останній прижиттєвій книжці «Чага».

 

Традиційним учасником фестивалю буде видатний поет сучасності, перший лауреат фестивалю «Покрова» Олег Лишега. З кола спілкування Мельничука і тих, хто з ним перетинався за життя, будуть Василь Рябий, Ярослав Ясінський, Степан Процюк, Роман Киселюк… Почастують літературними читаннями і письменники з Івано-Франківська Євген Баран, Ярослав Ткачівський, Ольга Деркачова, Наталія Ткачик, з Коломийщини – Іван Війтенко, представники наймолодшої поетичної генерації Прикарпаття – Христина Котерлін та Христина Козловська. На фестиваль завітають і молоді, але вже досить відомі поети з Києва, зокрема, цьогорічний лауреат видавництва «Смолоскип» Заза Пауалішвілі, екстравагантна Мідна, рішучий Євген Пастухов та виконавиця драматичної авторської пісні Христина Халімонова. Спектр учасників доволі широкий. Представлено як традиційну поезію, яка є звичною і приємною навіть для непідготовленого слухача, так і авангардну і експериментаторську, яка розширить літературні смаки відвідувачів фестивалю.

 

Олег Лишега. Фото - Оксана Хмельовська

 

15 жовтня о дванадцятій годині вже в Івано-Франківську в загальній читальній залі Наукової бібліотеки Прикарпатського національного університету ім. В. Стефаника також пройдуть загальні читання учасників фестивалю. Тоді ж відбудеться нагородження лауреата фестивалю, ім’я якого стане відомим безпосередньо під час заходу. Нагородою традиційно стане сирний коник із гуцулом на спині і бочівками з бринзою від майстринь із столиці сирних коників Брустурів.

 

О шістнадцятій у книгарні «Є» буде зустріч з отцем Іваном Рибаруком і поетами Іваном Андрусяком та Олегом Солов’єм. Зокрема, Літературна агенція «Discursus» представить перше фестивальне видання – книжку есеїв-проповідей пароха гуцульського села Криворівня о. Івана Рибарука «Невіста Господня». Ці тексти ґрунтуються на обсяжних пізнаннях світової культури, невимушеності гуцульського світу й щирому, але осмисленому сприйнятті Біблії. Іван Андрусяк презентуватиме пейзажно-філософську «Книгу трав, дерев і птахів», а донеччанин Олег Соловей – збірку соціально-філософської лірики «Час убивць». Епілогом зустрічі стане демонстрація короткометражного фільму Дарії Ткач «Папа-поет» за віршами Кароля Войтили.

 

Останній акорд V Літературного фестивалю ім. Тараса Мельничука «Покрова» – вечір лемківської пісні і гуцульської поезії, який проходитиме у малій залі Івано-Франківської обласної філармонії. Музичну частину забезпечать яскраві виконавці автентичних фольклорних скарбів – учасник відомого рок-гурту «КораЛЛі» Віталій Чупак, співачка і актриса Івано-Франківського драмтеатру Галина Баранкевич, яка зараз працює над альбомом лемківських пісень, а також гостя зі Львова, співачка, учасниця відомих телешоу Христина Соловій.

 

Гуцульську поезію представлятимуть імена, які в літературному світі говорять самі за себе – Василь Герасим’юк, Іван Андрусяк, Галина Петросаняк. Відкриттям стане лірика, писана гуцульським діалектом, від поета із села Смодна Косівського району Василя Шкургана та експресивні одкровення від його односельця, найзначнішого поетичного явища останніх років, Мирослава Лаюка.

 

Доволі оригінальне наповнення фестивалю обіцяє гостям чимало задоволення від автентики, колориту і просто естетики. Оригінальна поезія і музика, а особливо нагода заглибитися у життєвий світ Тараса Мельничука - добра нагода провести кілька днів осені з відчуттям українських Карпат та їх правдивої поезії.

14.10.2013