«Прозорі» трошки американці

Загалом у Західній Україні живуть люди з цікавими намірами, хоча бюджетне питання часом все псує.

 

Добре, що є громадські об'єднання, які часом провадять духопідйомні дослідження. Наприклад, Громадянська мережа ОПОРА виміряла всеукраїнський Індекс публічності місцевого самоврядування.

 

Дослідження, базоване на спеціально розробленій методології, презентує рівень відкритості, прозорості та підзвітності місцевого самоврядування: міського голови, виконавчих органів і депутатів. Роботи було, напевно, багато, але тепер відомо, що в загальному рейтинґу публічності місцевого самоврядування перше місце посіла Івано-Франківська міська рада з сумарним показником 68 % з можливих 100 %. На другому місці опинилися органи місцевого самоврядування Луцька (65 %), на третьому — Львова (61 %). З «західняків» підкачали тільки закарпатці, які за «прозорістю» другі ззаду.

 

Можливо, стати ближчими до людей райцям і бурмистрам допоможе розміщення в меріях відеокамер, які залишилися нікому не потрібними після парламентських виборів (зрештою, і під час самого всенародного волевиявлення вони були конечні, як прапорщику пуанти). Повісити такі «всевидячі ока» в меріях — люди будуть тішитися, і «Дом-2» з політичними ток-шоу менше дивитимуться.

 

А на ці забавки з державного бюджету пішов майже мільярд

 

 

Стверджую, що з дрібничок складається гарний настрій, який потім псують геть не дрібнички. Такою виваркою дьогтю на горнятко меду можна вважати факт відсутності бюджету Тернопільської області. Тамтешні комунальники перебиваються з хліба на воду (згадуючи Подерв'янського, «ну це канєшна в смислі переносном»), але мають слабу втіху, коли ввечері дивляться телевізор, а той їм розповідає про бюджетні проблеми не маленького Тернопілля, а величезних Сполучених Штатів. З такого навіть трошки можна запишатися.

 

А тим «непрозорим» закарпатцям і такого щастя нема, бо в обласному центрі почали реконструювати площу Народну. Місцеві мешканці збунтувалися, бо й уявити собі не можуть, що ж в центрі Ужгорода з'явиться. Місцевих мешканців місцеві-таки міліціянти акуратно пакували в автозаки, і згодом в найзахіднішому обласному центрі з'явиться, напевно, щось на кшталт столичного Майдану Незалежності. Тут варто знову згадати Подерв'янського, який про головну площу говорив, що коли архітектура є застиглою музикою, то Майдан — застигла музика Поплавського. Може, і в Ужгороді «Кропиву» в камені викладуть. А щодо американців, то зазначимо, що через їхні бюджетні проблеми навіть припинено екскурсії на статую Свободи. Закарпатці могли б це взяти до уваги і зробити належні висновки.

 

  Кажуть, що після реконструкції в Ужгороді з'явиться щось таке

 

Зрештою, перебудована площа — то ще не така велика інтриґа, як новий комплекс з переробки твердих радіоактивних відходів, що планують збудувати на Рівненській АЕС вже наступного року, або плани видобутку сланцевого газу ще й на Волині. І в тих реґіонах можна чекати локальних протистоянь, бо чомусь не люблять громадяни ще від шкільної лавки всього, що пов'язане з хімією і фізикою.

 

Громадяни люблять природу. Про це стало відомо завдяки Івано-Франківській міжрайонній прокуратурі, яка виявила, що в 2008 році посадовці Яремчанської міської ради, відділу Держкомзему та землевпорядної організації погодили незаконну приватизацію земельної ділянки.

 

«Достовірно знаючи, що земля належить до Карпатського національного природного парку, ці особи виготовили та видали державний акт на право власності на землю, яка фактично належить до земель природно-заповідного фонду та не може переходити в приватні руки. Внаслідок таких злочинних дій державним інтересам заподіяно шкоду в розмірі майже 102 тисячі гривень», — розповіли в прокуратурі, але не уточнили, куди ж компетентні органи дивилися п'ять років.

 

Гектарів на полонинах багато, але поводитися з ними треба акуратно

 

А щоб закінчити на мажорній ноті, згадаймо шефа міністерства доходів і зборів Олександра Клименка, який потішив мешканців Львівської, Івано-Франківської і Тернопільської областей інформацією про те, що очолювана ним структура відшкодувала 2,5 мільярди гривень підприємствам Західного реґіону.

 

«Порівняно з минулим роком відшкодування збільшилося на мільярд. Ми повертаємо борги і розраховуємося. Ця тенденція впроваджуватиметься й надалі. Третина відшкодування відбулася в автоматичному режимі. Хочемо збільшити цей відсоток», — сказав Олександр Клименко. Після такого і тернопільські комунальники мають втішитися.

 

08.10.2013