«Третій вік» читатиме дешевше

У Львові стартував 20-й Форум Видавців. До круглої дати організатори запланували відразу кілька спокусливих соціальних акцій. Окрім знижки у двадцять гривень на книжки двадцяти видавництв, будуть цікаві програми та обговорення, покликані не тільки залучити більше глядачів, а й звернути увагу на важливі потреби і допомогти різним категоріям населення активізувати своє спілкування з літературою. 

 

 

Минулої осені словосполучення «соціальні ініціативи» досить сильно себе скомпрометувало. Напередодні парламентських виборів практично всі політтехнологи використали його в своїх рекламних кампаніях. Найбільше дратували «соціальні ініціативи президента», якими нас діймали телебачання, радіо та преса. Через передвиборчий галас причетність до всього, що можна вписати в це словосполучення, на мить перестала бути справді важливою і престижною. 

 

Можливо, через раптову політизацію поняття практично ніхто не звертав уваги на соціальні ініціативи минулорічного, 19-го, Форуму видавців у Львові. Їх не було багато, а проте, вони таки були, і шкода, що цього майже ніхто не зауважив. Цьогорічний Форум пропонує більше цікавих заходів та програм лояльності, спрямованих на тих, кому справді треба допомогти принаймні звернути увагу на їхні проблеми, якщо вже не виходить їх вирішити. Насамперед йдеться про акцію для пенсіонерів «Третій вік: задоволення від читання». Її ідея — допомогти літнім людям не тільки прийти на Форум, а й стати його активним учасником.

 

Як пояснюють організатори, пенсіонерам може бути просто некомфортно піти на Форум, бо їм лячно зануритися в інше, чуже для них середовище, а також через побоювання, що тут все надто дорого. Звісно, для найактивніших це не стане на заваді, але таких досить мало, а більша частина комплексує і через малі пенсії, і через відчуття своєї «зайвості» в бурхливому сучасному житті. Тому для людей пенсійного віку цього року знову запланували не тільки безкоштовний вхід на всі події Форуму — у програмі на них чекають також зустрічі з письменниками і театральна вистава. Докладніше про це «Z» розповіла одна з організаторів «пенсійної» програми Форуму — Євгенієя Нестерович.

 

 

С.Р.: – Чому, власне, «третій вік»?

Є.Н.: – Ігор Калинець для нашого коротенького промо-ролику гарно зауважив про трете цвітіння, як Рильський говорив, ніби це третя молодість. Назва «Третій вік: задоволення від читання» була обрана ще минулого року. Це спосіб акцентування на важливості цієї аудиторії, про яку часто незаслужено забувають в рамках різних культурних акцій. На жаль, тоді ми проводили її менш масштабно.

 

С.Р.: – В чому суть «Третього віку»?

Є.Н.: – Акція спрямована на літніх людей, осіб пенсійного віку, і полягає в трьох ключових етапах. По-перше, це безкоштовний вхід на всі дні форуму і на всі заходи літературного фестивалю. По-друге, це зустрічі з письменниками та театральна вистава, організовані для пенсіонерів. Та по-третє, це знижки на книжки.

 

С.Р.: – Для того, аби відвідати безкоштовно Форум чи зустріч з письменником, пенсіонерам потрібні запрошення?

Є. Н.: – Вхід буде просто за пенсійним посвідченням. А вже літературні зустрічі в рамках акції в Театрі юного глядача передбачають запрошення. Ми розповсюджували їх цільово тим, хто хотів. Це викликало великий ажіотаж: мені дзвонили бажаючі, приходили, брали, ми також розповсюджували їх через читацькі клуби при бібліотеках, через благодійні фонди… Наразі запрошень вже не лишилося, тож ще до початку маємо свідчення, що «влучили». Але тим не менше, якщо будуть вільні місця у залі, то, звісно, ми раді всіх бачити на всіх наших зустрічах.

 

С.Р.: – А як буде діяти акція знижок на книжки?

Є. Н.: – Ми не розповсюджували їх завчасно. Тож при вході на Форум разом з флаєром та пенсійним посвідченням люди отримають купон, засвідчений Форумом видавців. Видавці попереджені про цю акцію, вони забирають купон та видають книжку зі знижкою,  потім Форум їм компенсує ці витрати. Знижка наразі одноразова з розрахунком — одна знижка на одну особу. Кількість знижок обмежена, всього 4 400, і ми дуже сподіваємося, що всіма ними скористаються.

 

С.Р.: – Ви казали про виставу. Яка це вистава і де вона відбуватиметься?

Є. Н.: – Спеціально для пенсіонерів ми організовуємо відвідини вистави у Національному  академічному драматичному театрі імені М. Заньковецької 14 вересня. На сцені — соціально-побутова комедія у двох діях «Криза». Запрошень на неї вже не лишилося, але знову ж таки, якщо будуть вільні місця, ми всіх раді бачити.

 

С.Р.: – Форум видавців не вперше проводить акції для пенсіонерів. Як би Ви оцінили попередню і чого чекаєте від цьогорічної?

Є. Н.: – Минулого року також була подібні акція, але тоді задіяли менше людей. 19-й Форум видавців безкоштовно відвідали близько шести тисяч осіб. Цього року ми розраховуємо щонайменше на вісім тисяч. З тисячі знижок на попередньому Форумі використали лише триста. Я думаю, що так сталося не через те, що це неактуально. Скорше — через брак інформації або через якісь організаційні причини. Цьогоріч ми врахували помилки, розповсюдили більше інформації, співпрацюємо з багатьма організаціями, тому акція має пройти більш активно, ніж попередня.

 

 

Минулих вихідних, напередодні офіційного старту Форуму, на Другому гаражному розпродажі у Львові відбувся «міні-Форум» в рамках благодійної акції «Повна скриня книжок» від Майстерні добрих справ «Емаус-Оселя». На Угорській, 2 активно позбувалися своїх та купували за символічними цінами чужі книжки, а також презентували збірку й новий номер журналу «Просто неба». Втім найголовніша відмінність від 20-го Форуму видавців — не у масштабах, а в можливості зібрати гроші на сплату комунальних послуг у соціальному гуртожитку, який організувала «Емаус-Оселя». Цього разу заробили 14 тисяч гривень. Книжок на «міні-Форумі» було небагато, але можна було знайти щось цікавеньке. Переважна більшість з них коштували символічні 5 гривень, хоч були й дорожчі видання, а також стояв стенд з безкоштовними книжками. Серед старих радянських, посірілих від часу та негоди палітурок, можна було знайти й справді рідкісні та цікаві екземпляри. Про цю своєрідну передмову до Форуму «Z» поспілкувався з письменницею та модератором випродажу Галиною Вдовиченко. 

 

С.Р.: – Звідки брали книжки та речі для гаражного випродажу?

Г.В.: – Переважно їх приносили бажаючі долучитися. От, наприклад, подружжя Турлаєвих вийшло на мене через Фейсбук. Вони просто написали, що чули про розпродаж, і спитали, чи можна привезти речі, книжки… Вони привезли разом з цим ще й рамки, взуття, ми це все сюди передали, і я бачу, що вже мало з цього лишилося. В Тернополі є такий лікар Юрій Агеєнко, ми з ним також товаришуємо у Фейсбуці, він передав дві великі коробки з книжками. І таких людей багато. Плюс — приносили книжки з навколишніх будинків, коли розпродаж вже почався, та й багато хто з тих, хто йшов сюди цільово підтримати акцію, теж прихопили щось з дому.

 

С.Р.: – Форум Видавців допоміг з книжками?

Г.В.: – Допоміг. Також видавництва підключилися. «Видавництво Старого Лева», наприклад, передало купу книжок, просто суперових книжок. Взагалі, є люди, організації, видавництва, які підтягнулися до «Оселі» і вже лишаються в колі друзів. І коли ми всі разом за щось беремося, нам вдається зробити дуже цікаві акції. Минулого разу на гаражному розпродажі ми зібрали майже 13 тисяч гривень. І одразу «Оселя» вирішила проблему, яка висіла Дамокловим мечем. В них на той момент трохи скрутно було, і вони багато заборгували за комунальні послуги в соціальному гуртожитку, от й отримали змогу погасити борг. Цього року на зібрані гроші вирішать якісь інші свої проблеми.

 

С.Р.: – Ви презентували на випродажу свою нову книжку. Про що вона?

Г.В.: – Це збірка 11 письменників про стосунки людини і алкоголю. Презентація буде в суботу в проїзді Крива Липа. Презентація буде «бодунова», бо це буде об одинадцятій ранку. Нас там буде дуже багато: Жадан, Кононенко, Забужко, Денисенко, Роздобудько, Кокотюха, і ми всі будемо говорити, що нас спонукало написати книжку про алкоголь. Вона щойно з друкарні, її ще навіть в продажу немає. Але одну вже купили тут, а одну я подарувала в «Оселю-Емаус». 

 

 

Серед заходів із соціальним ухилом, що відбудуться під час Форуму, варто виокремити презентацію книжки в українському перекладі «Імператор усіх хвороб: Біографія раку» лауреата Пулітцерівської премії Сіддхартхи Мукерджі. В ній візьмуть участь письменниця Марія Матіос, авторка книги «Победить рак!» і засновниця руху «Українські амазонки», доктор психологічних наук, професор Наталія Шевченко, вчений у галузі медичної радіології Микола Пилипенко. Крім самої книжки, яка не тільки розкриває проблему хвороби, а ще й написана в цікавій манері, обговорять проблеми захворювання на рак в українських реаліях.

 

Традиційно на Форумі пройде кілька заходів, присвячених ґендерним питанням в Україні.

 

Також цього року підготували потужну дитячу програму. Виокремлювати певні обговорення чи зустрічі немає сенсу. Всі вони цікаві по-своєму і спрямовані на дітлахів різного віку. Дитяча програма Форуму доступна і в друкованому вигляді, і в онлайн-версії.   

 

 

 

Заходи для пенсіонерів 20-го Форуму Видавців:

 

12 вересня

12.00 Авторська зустріч з письменником, дисидентом Ігорем Калинцем (Україна). Провадить письменник Віктор Неборак.

14.00 Творча зустріч зі спеціальною гостею фестивалю, телеведучою Татьяною Толстою. Провадить відомий російський літературний критик Александр Гаврилов.

 

13 вересня

13.00 Авторська зустріч з письменником Юрієм Макаровим (Україна). Провадить телеведуча Ольга Герасим'юк.

14.30 Зустріч з письменницею та художницею-сюрреалісткою Еммою Андієвською (Україна-Німеччина). Провадить львівський поет Юрко Кучерявий.

 

14 вересня

12.00 Авторська зустріч з популярним письменником Василем Шклярем. Провадить літературознавець Богдан Пастух.

14.00 Авторська зустріч з письменником Валерієм Шевчуком (Україна). Модерує Петро Максимчук.

 

Усі зустрічі відбудуться в Першому українському театрі для дітей і юнацтва (вул. Гнатюка, 11).

 

14 вересня о 18.00 пенсіонерів запрошують до Національного академічного драматичного театру імені М. Заньковецької. На сцені — комедія у 2-х діях «Криза». Режисер-постановник — Орест Огородник.

Вхід безкоштовний, виставу дають тільки для пенсіонерів.

 

 

11.09.2013