Останні легкоатлетичні змагання у форматі Галичини

70 років тому у окупованому німцями Львові представники Українського Центрального Комітету на чолі з Володимиром Кубійовичем провели XII легкоатлетичні змагання Галичини, на яких було встановлено 7 регіональних рекордів.

 

Почалося зі Сяноку, де німецька влада встановилася ще 1939 року. 24 серпня 1941 року у місті відбулися перші окружні легкоатлетичні змагання (організатором виступив місцевий Курінь Молоді), в яких взяв участь 51 спортсмен із 4 населених пунктів Сяноцької округи (Балигород, Босько, Загір’я, Сянок). У програмі змагань було метання диску, ядра, біг на 100, 400, 1500, 5000 метрів – чоловіки та 100 і 800 – жінки.

Після проведення змагань спортивні журналісти зазначили, що результати в окремих видах були слабкими через непідготовленість стадіону. Найкращі результати зуміли показати в метанні диска (Бажулук – Сянок, 29.75 м) та штовханні ядра (Венгринович – Балигород, 9.68 м). Головною причиною такого розкладу визнали неякісно підготовлений стадіон. Наприклад, доріжка, для бігу була нерівною, в окремих місцях стояла вода. Неґативно вплинула на результат відсутність у більшості спортсменів спортивного одягу – всі учасники бігали босоніж по жужелевій доріжці.

Отриманими результатами змагань керівництво Куріня Молоді не дуже засмутилося, адже головною їх метою була популяризація спорту в реґіоні.

У наступному 1942 році спортивний провід Галичини, відновлюючи довоєнну традицію, зарядив провести XI краєві легкоатлетичні змагання. Після завершення змагань виявилося, що навіть у таких складних умовах спортовцям в окремих видах вдалося встановити нові рекорди, зокрема у чоловіків – В.Семенюку в метанні диску (42,05 м) і булави (64,96 м); у жінок – в естафеті 4 по 100 (60,3 сек); Кобзяр-Варцабі – у стрибках у висоту (1,45 м), Стефанівській – у метанні диска (28,30 м), Керницькій – ратище (27,23 м).

Аналізуючи виступи легкоатлетів на Краєвій першості 1942 року, спортивні функціонери зазначали, що успіхом змагань, окрім рекордів, була у різних видах також велика кількість учасників із провінційних спортивних товариств. «І хоч сьогодні в загальному провінція ще не дорівнює столиці, то все таки, ці «пазури», що їх показали провінційні клуби, можуть виявитися в черговому році дуже небезпечними», – зазначалося в одній із публікацій «Краківських вістей». Мінусом змагань називали слабку тактичну підготовку змагунів, що позначалося на результатах.

Крім українських спортсменів, легкоатлетичні змагання між собою восени 1942 року проводили німці. Так, у Львові в жовтні провели міську легкоатлетичну першість серед німецьких військових. До речі, на змаганнях керівник німецького Міського спортивного уряду, член спортивного клубу «СС унд Поліцай», Еріх Лямперт, встановив новий світовий рекорд, метнувши диск на відстань в 53,48 метри. Для прикладу, напередодні війни рекорд у цьому виді належав теж німцю В.Шердеру з результатом 53,10 м, а 1948 року олімпійським чемпіоном у Лондоні став італієць Адольфо Консоліні, метнувши диск на 52,78 метра. Звичайно, зважаючи на те, що змагання проходили в неофіційній обстановці, зафіксований у Львові результат не міг претендувати на світове визнання.

Апогеєм розвитку легкої атлетики в окупованій Галичині стали XII легкоатлетичні змагання, що пройшли 4-5 вересня 1943 року у Львові. Напередодні першості у всі спортивні товариства краю (а їх тоді було 126) розіслали оголошення про проведення змагань. Відділ тіловиховання, що діяв при УЦК і керував спортивною роботою Галичини, повідомив, що спортсмени на період змагань будуть забезпечені житлом за рахунок організаторів. Незрозуміло, чи цей фактор чи вдало проведена популяризаторська робота забезпечили доволі велику кількість учасників. Як зауважила тодішня преса, на змагання прибули 275 учасників із 24 спортивних товариств і 14 округ реґіону. Також Відділ тіловиховання брався забезпечити харчування учасників. Щоправда, за умови, що кожен із них привезе зі собою 3 кг картоплі, 0,5 кг крупів, 15 дкг масла, 5 яєць, по 10 дкг цукру і кави та 1 кг хліба. Всі ці продукти харчування здавалися до загальної кухні, де спеціально наймані кухарі готували їжу. Імпровізована їдальня містилася просто на стадіоні у двох великих шатрах.

Змагання пройшли в урочистій обстановці, на відкритті були присутні спортивні функціонери та голова УЦК Володимир Кубійович, який у своїй промові побажав легкоатлетам вдалих виступів і високих результатів.

XII легкоатлетичні ігри стали бенефісом Василя Семенюка. Йому вдалося встановити три рекорди: у штовханні ядра – 12,85 м, булави – 65,15 м, метанні молота – 25,61 метри. Також реґіональні рекорди вдалося обновити жінкам у бігу на 800 метрів. Любов Гадич («Верховина», Старий Самбір) показала результат 2,47 хв. Ірина Ковалів зі Львова встановила рекорд у бігу на 80 м, здолавши дистанцію за 15,9 сек., а С.Стахів, О.Штайнер, К.Крупська та М.Турщин стали переможницями-рекордсменками в естафеті 4х100 м із результатом 58.6 сек. У чоловіків у спортивній ходьбі на 100 м рекорд встановив Орловський із дрогобицького «Підгір’я» з результатом 18,4 сек.

Змагання закінчилися 5 вересня в другій половині дня. Всі призери отримали медалі та почесні відзнаки від УЦК. Як виявилося, це було останні легкоатлетичні змагання реґіону Галичини.

 

04.09.2013