Силові тренування зміцнюють і нерви

 

Перш ніж зміцнити м’язи, силові тренування впливають на нерви та мозок. Навіть кілька днів тренувань посилюють сигнали спеціальних провідних шляхів спинного мозку та моторного центру головного мозку доводить експеримент на макаках резус. Ці нейронні зміни можуть визначально впливати на приріст сили, повідомляють науковці в журналі «Journal of Neuroscience».




Зображення: PaulBiryukov/ iStock​.


 

Не новина, що рух – це здоров’я. Той, хто займається спортом, уникає серцево-судинних захворювань та виникнення надлишкової ваги, продовжує собі життя. Але й наш мозок отримує користь: в результаті занять спортом до нього краще надходить кров, а ще м’язи вивільняють нейромедіатор, що сприяє новоутворенню нервових клітин і навіть протидіє виникненню Альцгеймера. Але й наша сила залежить напряму від ефекту тренувань на нервову систему, як засвідчили експерименти на макаках резус.

 

Ізабель Ґловер (Isabel Glover) та Стюарт Бейкер (Stuart Baker) з Ньюкаслського університету вчили мавп впродовж 12 тижнів тренувати руку своєрідними гантелями. Паралельно з цим науковці щодня визначали, наскільки сильні нервові сигнали передаються від моторної кори в мозку через спинний мозок до м’язів рук.

 

Відомо, що рухами наших м’язів керують два нервові шляхи в спинному мозку. Так звану пірамідну систему вважають більш розвиненою – вона особливо добре організована у приматів. Система контролює передусім дрібну моторику. Екстрапірамідна система поєднує мозочок, стовбур головного мозку та спинний мозок та керує постуральними м'язами (завдяки їм ми можемо рівно стояти, ходити, сидіти з прямою спиною) та грубшою, сильнішою роботою м’язів.

 

Експеримент засвідчив: у перші тижні тренувань на м’язах руки зміни ще не проглядалися, але на нервових шляхах вони вже були помітні. Адже екстрапірамідні сигнали суттєво посилилися, посилено реагував і центр керування в моторній корі, визначили науковці. В процесі наступних тижнів тренування ефект став помітнішим.

 

На думку Ґловер та Бейкера, це означає: приріст сили в результаті тренування пов’язаний не лише зі зміцненням м’язів – бо м’язи стають активніші завдяки посиленим нервовим сигналам. Сильніші сигнали значною мірою стимулюють м’язи сильніше напружуватися. Лише обидва ці процеси водночас можуть призвести до того, що ми відчуваємо прогрес від тренувань.

 

Також експеримент вперше проливає світло на те, які сигнальні шляхи відповідають за ефект від спорту.

 

 

Nadja Podbregar

Krafttraining stärkt auch die Nerven

Society for Neuroscience, 30/06/2020

Зреферувала С.К.

08.07.2020