Львівські фонтани: 20+1

Насамкінець літа львів’ян потішили звісткою: місту подарують ще один фонтан. Міський голова Андрій Садовий вирішив, що нинішній фонтан перед Львівським оперним театром вже віджив своє і його треба замінити.

 

 

«На мою думку, фонтан вже себе вичерпав. Тому є намір повністю реконструювати цю частину площі з будівництвом нового надсучасного фонтану. На сьогоднішній день робиться проектна документація, а коли вона буде готова, влаштуємо громадські слухання, затвердимо кінцеві варіанти і наступного року беремось за роботу», – впевнено заявив бургомістр.

 

Як міг фонтан «вичерпати» себе за 5 років – загадка, про яку згодом. Наразі ж знаємо, що на спорудження нового водограю міських грошей не витрачатимуть. За інформацією «Z» у мерію зголосився благодійник, який хоче подарувати місту новий фонтан, однак його прізвище наразі тримають у таємниці. Разом з тим, як свідчить досвід, будівництво та ремонти львівських фонтанів останніми роками пам’ятаються радше розчаруваннями та криміналом.

 

Фонтан на п’ять років

 

У 1990-х роках і на початку 2000-х фонтани у Львові не прижилися. Як пояснює колишній головний архітектор міста Львова, кандидат архітектури Юрій Криворучко, тоді людям важко було прийняти фонтани надворі, коли води не було в кранах. Тож за відновлення водограїв взявся вже міський голова Львова Андрій Садовий.

 

Фонтан перед Оперним театром став першим новозбудованим. Його подарували місту спонсори і саме він у 2008 році став однією з візитних карток Львова на новій сувенірній та промоційній продукції міста. Під час його спорудження Андрій Садовий обіцяв місту технічне диво, яке робитимуть кращі європейські фахівці. Натомість вже після відкриття «вилізли» перші проблеми. Фонтан почав діяти у травні 2008 року – до Дня міста Львова. Загалом на нього витратили, за словами підрядника – фірми «Ренесанс» – 1 млн 300 тисяч гривень спонсорських коштів. Однак відразу ж після помпезного відкриття «повилазили» технічні «нюанси»: потрісканий граніт, невідрегульовані струмені води, відсутність захисту на форсунках тощо.

 

Десантники є, а фонтана нема

 

Приблизно за два місяці фонтан на якийсь час вимкнули. На додачу до всього нецільовим використанням спонсорських коштів при будівництві фонтану у 2008 році зацікавилась СБУ. Справу передали у прокуратуру, а далі, доволі звично, спустили на гальмах. І тоді коли фахівці-архітектори говорили про будівельний провал, міські чиновники і далі наголошували на тому, що фонтан – це ж так добре. Пройшло п’ять років і думку фахівців прийняли і чиновники. Однак за цей час, окрім 1,3 млн гривень витрачених на спорудження фонтану, на нього витратили ще півмільйона гривень вже з міського бюджету.

 

«На балансі Галицької районної адміністрації є шість фонтанів – чотири на площі Ринок, один на площі Маріїнській і один перед оперним, – пояснює заступник голови Галицької районної адміністрації міста Львова Андрій Зозуля. – Щороку ми оголошуємо тендер на обслуговування фонтанів. Хто запропонує кращі умови, той і обслуговує. Фонтани на площі Ринок і площі Маріїнській обслуговує наше шляхо-ремонтне підприємство. Фонтан біля оперного обслуговувала фірма «Ренесанс» (яка і будувала фонтан – “Z”). Однак у червні цього року ми розірвали з нею угоду за неналежне виконання обов’язків. Обслуговування усіх фонтанів обходиться у 180 тисяч гривень на рік. При цьому річне обслуговування фонтану перед оперним коштувало бюджету близько 100 тисяч гривень  на рік, адже він найбільший і найскладніший».

 

За словами Андрія Зозулі, нині центральний фонтан Львова у вкрай зношеному стані. Його потрібно або капітально ремонтувати, або міняти. Натомість для архітекторів не зрозуміло, як фонтан міг зіпсуватись усього за п’ять років.

 

«Чому він раптово став поганий? У всьому світі фонтани стоять по 200-300 років і нікому не приходить у голову називати його застарілим – дивується Юрій Криворучко – Значить тут питання до того, як він був зроблений, – і додає: Якщо Андрій Садовий говорить про поганий технічний стан, значить має підстави».

 

Небезпечний Івасик-Телесик

 

Лише цього тижня після кількарічних ремонтів знову почав працювати фонтан «Івасик-телесик» у Стрийському парку. На відміну від попередника його модернізували за кошти громади. Він один з небагатьох у Львові, який має і під світку і озвучення. Однак таке оновлення вартувало міському бюджету 2,4 млн грн, а справою і досі цікавляться правоохоронці. Реконструкцію паркового фонтану почали у 2010 році, а запрацював він у травні 2011 року. І то не надовго.

 

До реконструкції фонтан у верхній частині Стрийського парку простояв сухим кілька десятків років

 

«Нікому не відома фірма, яка проводила рекструкцію (харківське ТзОВ «Українсько-китайський центр розвитку» - «Z») повністю переробила об’єкт – роботу відомого скульптура, фактично, знищивши його. Це був унікальний фонтан, а з нього зробили «абракадабру», – обурювалась на сесії Львівської міської ради депутат Віра Лясковська.

 

Що більше – цей фонтан майже повторив долю попередника – вже у липні журналісти помітили тріщини на скульптурах самого фонтану. А через певний час і фонтан перестав працювати. Тут виявили відразу чималий набір проблем: оголені дроти, полущену мозаїку, відсутність решіток тощо. Вмикати фонтан влітку 2012 року заборонила інспекція Держгірпромнагляду, яка займається перевіркою дотримання умов охорони праці на підприємствах. Її фахівці виявили що дроти, через які йде живлення підсвічування фонтана, не ізольовані належним чином, а при напрузі 330 Вт це дуже небезпечно. Справою знову ж таки зацікавились правоохоронні органи. За словами Богдана Москвяка, директора ЛКП «Зелений Львів», на чиєму балансі є фонтан, донедавна справою займалось управління з боротьби з економічними злочинами.

 

«Частина скульптур була пошкоджена. Крім цього інспекція Держгірпромнагляду мала претензії щодо готовності об’єкта. Підрядник зробив не усі роботи, тож змушений був доробити об’єкт. Тепер усе зроблено, дозвіл від інспекції є і фонтан працює», – запевнив Богдан Москвяк.

 

Щоправда, незрозумілим залишається, як два роки тому, у 2011 році, хоч на короткий термін, але фонтан таки запустили? Чимало запитань виникає і до працівників Управління капітального будівництва міста, яке оплачувало роботи, а отже перед запуском фонтану і приймало їх. Тож якщо інспекція Держгірпромнагляду тільки тепер дала дозвіл, чим керувався виконком Львівської міської ради, коли у червні 2011 року погодив акт готовності фонтана «Івасик-Телесик» у Стрийському парку і зобов’язав ЛКП «Зелений Львів» прийняти цей об’єкт на баланс?

 

Після реконструкції Івасик-Телесик тішив не довго – лише кілька місяців першого літа

 

Львів не Верона

 

Найновіший фонтан Львова відкрили цього року навпроти готелю Львів. Один з підприємців вирішив увіковічнити у ньому львівських Ромео та Джульєту – Пелагію та Ромуальдо. Гранітно-мідну конструкцію поставили на місці старого фонтанчика, як тепер модно казати, за гроші меценатів. Фактично і ідея такого фонтану, і його втілення належить власникам сусіднього ресторану «Маестро». Як зізнаються самі підприємці – жодних дозволів ні від міської ради, ні від Галицької районної адміністрації не чекали – адже це довго, а роботи і так виконують за приватні кошти. У районні адміністрації самобуд зносити не збираються. Більше того, за словами її голови Ірини Чілімової, громада має дякувати меценату, який за власні кошти впорядкував площу і спорудив фонтан. Водночас фахівці запевняють – такі «власні ініціативи» можуть нам ще довго «відгикуватись».

 

Ромуальдо і Пелагея небезпечні для дітей

 

«Підприємцям не можна дозволяти робити те, що вони хочуть без жодних погоджень. Наприклад, хтось любить Мауглі, Міккі Мауса чи динозавра. Ну прийде комусь до голови принести в центр міста 15-тиметрового надувного динозавра і залити бетоном. Це ж дурня повна. У нас є багато депутатських комісій та управлінь в міській раді, які за це відповідають. Це мають контролювати і з позиції естетики і з позиції безпеки. Наприклад, якийсь елемент може бути слизьким і становити загрозу для дітей. Усе має бути погоджено з фахівцями», – запевнив Юрій Криворучко.

 

В очікуванні двох «подарунків»

 

Сьогодні у Львові є 20 фонтанів, частина з яких не функціонує. Однак вже незабаром ще один має з’явитись на Сихові. Разом з благодійником, який хоче запам’ятатись конструкцією біля оперного театру міська влада також знайшла благодійника, який хоче спорудити фонтан біля кінотеатру імені Довженка.

 

"Кульбаби" – фонтан збудований у 70-х роках минулого сторіччя. Це, мабуть, улюблений водограй усіх львівських дітей

 

«Ми знайшли інвестора, згідного вкласти кошти, вже є зроблено кошторис і проект облаштування фонтану біля культурно-освітнього центру (кінотеатр ім. Довженка). Зараз цей проект – на затвердженні в міській раді. Я, власне, мала розмову з цим підприємцем, він підтвердив, що згідний вкласти кошти в облаштування фонтану. У Сихівському районі немає жодного фонтану. Якщо говорити об’єктивно, то бракує фонтану, бракує води в Сихівському районі. Думаю, від того будуть мати задоволення і мешканці, і діти. Тому ми стараємося це вирішити. Це питання не вирішується впродовж півроку чи навіть року», – заявила голова Галицької районної адміністрації міста Львова Ірина Маруняк.

 

Залишається лише сподіватись, що цього разу обійдеться без оголених дротів, небезпеки та прослужать вони більше аніж п’ять років.

03.09.2013