972-й день війни Росії в Україні. Хроніка

11:10 Споживання електроенергії відповідає сезонним показникам. Станом на 9:30 воно було на 1,3% нижчим, ніж попереднього дня, повідомили в Укренерго. Вчора добовий максимум споживання був зафіксований увечері – на 3,4% вищим, ніж попереднього робочого дня  – у п’ятницю.

 

 

10:35 Вночі (з 20:00) ворог завдав удару по Україні ударними БпЛА типу «Shahed» та дронами невстановленого типу. Протягом ночі в повітряному просторі України виявлено 60 ворожих БпЛА ворога (райони пусків: Курськ, Єйськ, Приморсько-Ахтарськ РФ).

Підтверджено збиття 42 ворожих БпЛА в Сумській, Дніпропетровській, Черкаській, Донецькій, Запорізькій, Київській, Херсонській та Харківській областях. Більшість ударних БпЛА збито на Сумщині. На жаль, внаслідок атаки, в регіоні є загиблі та постраждалі. Крім того, 10 російських безпілотників локаційно втрачено. Один БпЛА полетів у Білорусь, ще три – назад у Росію (разом – 93%). Один ворожий БпЛА – в повітряному просторі України.

За минулі сім днів було збито 344 із 650 (53%) запущених по Україні БПЛА, ще 251 локаційно втрачені (впали) чи покинули територію України  (разом – 92%).

 

 

 

 

 

10:20 Велика Британія надасть Україні кредит у розмірі 2,26 млрд фунтів стерлінгів (близько 2,93 млрд доларів), який буде погашено за рахунок доходів від заморожених активів РФ. Кошти йдуть на додаток до існуючої щорічної військової допомоги від Британії Україні у розмірі 3 млрд фунтів стерлінгів. Кредит від Британії призначено для бюджетної підтримки військових витрат України, інвестицій у ключове обладнання протиповітряної оборони, артилерії тощо.

 

 

10:10 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

265,7% танків (з них 2,4% за минулий тиждень),

104,9% бойових броньованих машин (з них 1,3% за минулий тиждень),

451,9% автомобільної техніки (з них 5,8% за минулий тиждень),

636,9% артилерійських систем (з них 5,0% за минулий тиждень),

110,8% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

 69,8% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень),

 29,6% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,9% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:45 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:35 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Ситуація на фронті залишається складною. Противник, використовуючи свою перевагу в живій силі та техніці, безупинно атакує наші позиції. Українські захисники стійко стримують натиск окупантів, завдаючи ворогу максимальних втрат.

Загалом, протягом минулої доби зафіксовано 134 бойових зіткнення.

За уточненою інформацією, вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах два ракетних удари, а також 82 авіаудари, зокрема скинув 136 КАБ. Крім цього, здійснив більш як чотири тисячі обстрілів населених пунктів та позицій наших військ, з них 154 - із реактивних систем залпового вогню.

Агресор завдавав авіаударів, зокрема в районах населених пунктів Суми, Хотінь, Басівка, Річки, Білопілля, Краснопілля, Битиця, Гнилиця, Юнаківка Сумської області; Лозова Харківської області; Терни, Пазено, Майське, Торецьк, Іллінівка, Дружба, Олександропіль, Калинове, Янтарне та Курахове Донецької області; Новоданилівка та Мала Токмачка Запорізької області.

Вчора авіація, ракетні війська та артилерія Сил оборони завдали дев’ять ударів по районах зосередження особового складу та ОВТ противника і уразили два мости.

На Харківському напрямку ворог продовжував штурмові дії, загалом відбулося три бойових зіткнення. Бої точилися в районах населених пунктів Липці та Вовчанськ.

На Куп’янському напрямку за добу відбулося п’ять ворожих атак. Сили оборони відбивали штурмові дії противника біля Петропавлівки, Зеленого Гаю, Вишневого та Лозової.

На Лиманському напрямку ворог атакував 14 разів. Намагався просунутись неподалік Греківки, Новомихайлівки, Макіївки, Торського та Тернів.

Здійснюючи бомбардування на Сіверському напрямку, противник атакував тричі, Верхньокам'янське, Переїзне та Білогорівку.

За підтримки авіації на Краматорському напрямку окупанти атакували Часів Яр. Ситуація під контролем підрозділів Сил оборони.

На Торецькому напрямку ворог здійснив три атаки неподалік Торецька та Щербинівки.

На Покровському напрямку наші захисники відбивали 46 наступальних і штурмових дій агресора поблизу Сухої Балки, Воздвиженки, Миролюбівки, Красного Яру, Променя, Лисівки, Крутого Яру, Селидового та Михайлівки. Противник активно застосовував авіацію.

На Курахівському напрямку Сили оборони відбили 26 атак в районах Гірника, Новодмитрівки, Максимільянівки, Георгіївки, Дальнього, Катеринівки, Зоряного, Гострого та Антонівки.

На Времівському напрямку, за уточненою інформацією, противник здійснив 12 атак наших позицій в напрямку Богоявленки, Новоукраїнки та Золотого.

За минулу добу на Оріхівському напрямку українські позиції були атаковані неподалік Малої Токмачки.

На Придніпровському напрямку наші захисники відбили чотири штурми, противник успіху не мав.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник з території рф активно застосовує артилерію та авіацію по районах українських населених пунктів.

Сили оборони України продовжують операцію в Курській області. За минулу добу ворог завдав по Курщині 41 авіаудар, застосувавши 68 керованих авіабомб, до того ж здійснив 260 обстрілів районів населених пунктів.

Наші воїни активно завдають окупаційним військам відчутних втрат в живій силі та техніці.

Загалом, минулої доби втрати російських загарбників склали 1350 осіб. Також українські воїни знешкодили вісім танків, 24 бойових броньованих машини, 34 артилерійських системи, дві реактивні системи залпового вогню, два засоби ППО, 71 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 77 автомобілів та 20 одиниць спецтехніки окупантів.

 

 

09:20 Уряд і військові Південної Кореї «розглядають план щодо відправлення в Україну відповідної кількості персоналу, включно з офіцерами розвідки (що спеціалізуються на Північній Кореї) та експертами з тактики ворога», а Міністерство оборони заявило, що розглядатиме заходи щодо можливих поставок летальної зброї в Україну, пише Newsweek. Південнокорейський персонал в Україні мав би «проводити допити або надавати послуги перекладача, якщо північнокорейських солдатів захоплять українські війська», а також надаватимуть Києву інформацію про військову тактику, доктрину та операції Північної Кореї.

 

 

09:10 Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", ракети відсутні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Референдум про Європейський Союз, який відбувся 20 жовтня в Молдові, пройшов з дуже невеликою перевагою прихильників ЄС переважно завдяки підтримці молдовської діаспори, а нинішній президент Молдови Санду змагатиметься зі Стояноґло у другому турі голосування 3 листопада. Кілька молдовських і європейських офіційних осіб повідомили про потенційне втручання Росії у вибори, і Кремль та його філії в Молдові, ймовірно, продовжуватимуть свої зусилля зловмисного впливу напередодні другого туру виборів 3 листопада.

• Офіційні особи Кремля та російські мілблогери стверджували, що влада Молдови сфальсифікувала результати виборів і референдуму та продовжували просувати давні наративи Кремля, спрямовані проти шляху Молдови до європейської інтеграції.

• Міністр оборони США Ллойд Остін 21 жовтня відвідав Київ і оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на 400 мільйонів доларів.

• Росія, схоже, намагається зменшити напруженість у відносинах з Південною Кореєю після достовірних повідомлень про активізацію співпраці Північної Кореї з Росією, включаючи попередження південнокорейської та української розвідок про те, що контингент північнокорейських військ розгорнуто для навчання в Росії.

• Російські війська продовжують систематично вчиняти військові злочини, включно з постійними стратами українських військовополонених і використанням хімічної зброї.

• Нещодавно українські війська просунулися в західній частині виступу Курської області.

• Російські війська останнім часом здійснили декілька механізованих ударів різних ешелонів на курахівському напрямку.

• Російська окупаційна влада продовжує примушувати окуповане українське населення до підписання контрактів з міністерством оборони Росії.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Станом на 22:00 відбулося 107 бойових зіткнень. Українські захисники продовжують рішуче давати відсіч спробам противника просунутися в глибину нашої території, завдаючи йому вогневого ураження.

Російські загарбники завдали по території України два ракетні та 68 авіаційних ударів, скинувши 113 керованих авіаційних бомб. Крім цього, залучили для ураження понад 683 дрони-камікадзе та здійснили більше трьох тисяч обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах.

На Харківському напрямку противник двічі без успіху штурмував позиції наших підрозділів у районах Вовчанська та Липців.

На Куп’янському напрямку агресор проводив наступальні дії біля Стельмахівки, Джерельного, Вишневого, Зеленого Гаю, Піщаного та Лозової. Українські захисники зупинили дві ворожих атаки. Ще два боєзіткнення – продовжуються.

На Лиманському напрямку російські загарбники 14 разів атакували позиції Сил оборони поблизу Греківки, Новомихайлівки, Макіївки, Петропавлівки, Катеринівки, Лиману Першого та Тернів. Чотири боєзіткнення тривають дотепер.

На Сіверському напрямку наші захисники відбили два штурми окупаційних військ у бік Верхньокам’янського та Переїзного, противник успіху не мав.

На Краматорському напрямку ворог за підтримки авіації штурмував наші позиції поблизу Часового Яру. Ситуація контрольована.

На Торецькому напрямку, за підтримки авіації, наразі триває штурм позицій українських підрозділів у районі населеного пункту Торецьк.

На Покровському напрямку, від початку цієї доби, противник 35 разів атакував у районах Сухої Балки, Воздвиженки, Миролюбівки, Красного Яру, Променя, Лисівки, Крутого Яру, Селидового та Михайлівки. Наші захисники відбили 27 штурмів. Вісім атак тривають, ситуація контрольована.

Сьогодні на цьому напрямку, за попередніми даними, було знешкоджено 313 окупантів, з них 138 - безповоротно. Також знищено танк, дев’ять бойових броньованих машин та сім автомобілів, суттєво пошкоджено зенітний ракетний комплекс “Бук”, дві артилерійські системи та шість бойових броньованих машин.

На Курахівському напрямку ворог здійснив 27 спроб прорвати нашу оборону поблизу Гірника, Новодмитрівки, Максимільянівки, Георгіївки, Дальнього, Катеринівки та Антонівки. Двадцять два боєзіткнення завершено, ще п’ять – досі продовжуються.

На цьому напрямку, за попередніми даними, втрати ворога безповоротними та пораненими склали 70 осіб. Також знищено два танки та чотири бойові броньовані машини, пошкоджено один танк, одну артилерійську систему та дві бойові броньовані машини.

На Времівському напрямку противник п’ять разів атакував наші підрозділи біля Богоявленки, Новоукраїнки та Золотого. Зараз ще триває одна атака окупантів.

На Оріхівському напрямку війська загарбників один раз штурмували позиції Сил оборони поблизу Малої Токмачки.

На Придніпровському напрямку наші війська відбили 4 атаки, противник успіху не мав.

На решті напрямків – без особливих змін.

Триває операція в Курській області. Авіація ворога продовжує завдавати ударів керованими авіаційними бомбами по своїх селах та містах.

Сьогодні варто відзначити воїнів 63-ї окремої механізованої бригади, 38-ї окремої бригади морської піхоти, 42-ї окремої механізованої бригади, 422-го окремого батальйону безпілотних систем та 35-ї окремої бригади морської піхоти, які ефективно нищать ворога, завдаючи йому вагомих втрат у живій силі та техніці.

22.10.2024