971-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:30 ЦВК Молдови опрацювала 100% голосів референдуму та президентських виборів. На президентських виборах відали голоси 1 546 078 громадян, а на референдумі – 1 488 874 людей. У другий тур президентських виборів проходитимуть чинна президентка Мая Санду, яка набрала 42,45% голосів виборців, та звільнений генпрокурор Олександр Стояногло, який отримав 25,98% голосів. За результатами референдуму 50,46 % проголосували за внесення змін до Конституції з метою вступу Молдови до ЄС.

 

 

18:55 Переговорний канал між Україною та Росією лишався відкритим до кінця 2022 року, заявив міністр оборони України Рустем Умєров. За словами міністра, результатом перемовин став "гуманітарний коридор", який дозволив 400 тис. людей покинути окуповану Росією територію, обміни військовополоненими, політв'язнями та пораненими солдатами, а також так звана зернова угода.

 

 

18:20 Виборча кампанія у Молдові відбулась в умовах безпрецедентного втручання Росії, заявив речник зовнішньополітичної служби ЄС Петер Стано. Він зазначив, що у ЄС наразі очікують на фінальне оголошення офіційних результатів обох голосувань та заяв спостережних місій.

"Ми знаємо, що це голосування відбулося в умовах безпрецедентного втручання і залякування Росії та її проксі, які намагалися дестабілізувати демократичний процес у Молдові".

 

 

17:45 Поблизу Селидового Донецької області російські військові розстріляли двох полонених бійців Збройних сил України, повідомила Донецька обласна прокуратура. Правоохоронці розпочали розслідування за фактом порушення законів та звичаїв війни, поєднаного з умисним вбивством.

 

 

17:10 В "Укроборонпромі" призначили на посаду генерального директора Олега Гуляка, повідомляє пресслужба концерну.

 

 

16:35 Військово-морські сили України вперше взяли участь у навчаннях НАТО з використання безпілотних систем, повідомили у Міноборони України. Під час навчань українська бойова система DELTA скоординувала роботу понад 50 безпілотних апаратів різних типів — підводних, морських, наземних та повітряних.

 

 

16:00 Трамп заявив в інтерв’ю The Wall Street Journal, що погрожував Путінові ударом по Москві, якщо той вторгнеться в Україну.

"Я сказав: "Владіміре, якщо ти підеш на Україну, я тебе так сильно вдарю, що ти навіть не повіриш. Я завдам удару прямо по центру Москви".

Я сказав: "Ми друзі. Я не хочу цього робити, але я не маю вибору"... Тобі буде завдано такого удару, я знесу ці куполи прямо з твоєї голови". Бо, знаєте, він живе під куполами".

 

 

15:25 США надали Україні черговий пакет військової допомоги на 400 млн доларів, заявив міністр оборони США Ллойд Остін.

 

 

14:50 Трамп вперше обігнав Гарріс у передвиборчому прогнозі, пише The Hill з посиланням на платформу опитувань і прогнозів Decision Desk/The Hill. Станом на 20 жовтня модель прогнозує, що Трамп має 52% шансів на перемогу, а Гарріс – 42%. Як зазначається, прогнози змінилися на користь кандидата від Республіканської партії, бо він покращив свої показники у Вісконсині та Мічигані.

 

 

14:15 Новим головою правління АТ "Укрзалізниця" став Олександр Перцовський, повідомляє пресслужба УЗ. Як зазначається, Перцовський працює на Укрзалізниці з 2020 року, до нової посади він був членом правління та керівником пасажирського напряму УЗ.

 

 

13:40 Міністерство закордонних справ Південної Кореї викликало посла Росії на тлі повідомлень про перекидання військових з Північної Кореї до РФ, повідомляє пресслужба південнокорейського міністерства. Південна Корея закликала Росію вивести війська і припинити таку співпрацю з КНДР.

 

 

13:05 Україна наразі змогла повернути з російського полону загалом 3767 людей, повідомив Зеленський. За словами Президента, майже всім, хто повернувся додому, необхідна реабілітація та тривале лікування.

 

 

12:30 Президент Бразилії Луїс Інасіу Лула да Сілва не приїде в російську Казань на саміт БРІКС через травму голови, повідомляє пресслужба бразильського президента. Зазначається, що через це Лула візьме участь у саміті "онлайн".

 

 

11:55 Зеленський скликає РНБО через хабарництво в МСЕК, повідомив Президент у вчорашньому вечірньому зверненні.

"Те, що відбувається із МСЕК – медико-соціальними експертними комісіями – та нахабством людей, зокрема прокурорів, які скористались своїми зв’язками з МСЕК та оформили собі фальшиві інвалідності. Я чекаю від правоохоронців зокрема, передусім — СБУ, ДБР, Офісу генпрокурора – відповідних швидких жорстких рішень. Призначив РНБО".

 

 

11:20 Споживання електроенергії зростає, станом на 09:30 воно було на 6,3% вищим, ніж попереднього робочого дня – у п’ятницю, 18 жовтня, повідомили в "Укренерго". Вчора добовий максимум споживання був зафіксований увечері на 10,7% вищим, ніж попередньої неділі. Причина такого суттєвого зростання споживання – зниження температури повітря на всій території України та масове використання обігрівачів, зокрема у вечірні години.

 

 

11:15 За минулу добу через обстріли і бойові дії були знеструмлення споживачів електроенергії у Донецькій, Львівській, Сумській, Харківській та Чернігівській областях, повідомили в Міненерго.

 

 

11:00 Вночі (з 20:00) росіяни атакують Україну ракетами різних типів, ударними БпЛА типу «Shahed» та дронами невстановленого типу. Станом на 09:30 радіотехнічними військами Повітряних сил виявлено та здійснено супровід 119 засобів повітряного нападу противника:

- 1 балістичної ракети Іскандер-М/KN-23 (із території Криму);

- 1 керованої авіаційної ракети Х-35 (із повітряного простору в акваторії Чорного моря);

- 1 керованої авіаційної ракети Х-31П (із повітряного простору в акваторії Чорного моря);

- 116 ворожих БпЛА (райони пусків: Курськ, Орел, Приморсько-Ахтарськ РФ).

На цей час є підтвердження про збиття 59 ворожих БпЛА в Одеській, Миколаївській, Херсонській, Вінницькій, Хмельницькій, Житомирській, Київській, Сумській, Кіровоградській, Черкаській, Чернігівській, Полтавській областях. Крім того, 45 російських безпілотників локаційно втрачено (разом – 90%). До 10 ворожих БпЛА – в повітряному просторі України. Є декілька влучань БпЛА по цивільній інфраструктурі України.

За минулі сім днів було збито 314 із 607 (52%) запущених по Україні БПЛА, ще 241 локаційно втрачено (впали) чи покинули територію України (разом – 91%).

 

 

 

 

 

10:50 18 військовослужбовців Північної Кореї, які здійснили спробу втечі з позицій російських окупаційних військ у Курській області, затримані росіянами в Комарицькому районі Брянської області, повідомили джерела в Головному управлінні розвідки. Зазначається, що близько 40 військових інструкторів з Північної Кореї разом з півсотнею російських військових перебували на позиціях в лісі в районі Колячек Хомутовського району Курської області.  Північнокорейці здійснювали навчання військовослужбовців ЗС РФ з використання повітряних куль у воєнних цілях. Натомість військовослужбовці ЗС РФ навчали представників КНДР веденню сучасного піхотного бою з використанням набутого досвіду. Після закінчення курсу навчання військовослужбовців Північної Кореї було залишено в лісовому масиві в районі Колячек Хомутовського району на декілька днів без продуктів харчування та без вказівок щодо подальших планів та намірів. 14 жовтня частина північнокорейців вирішили самовільно покинути позиції з метою пошуку командування ЗС РФ. Наразі усі 40 військовослужбовців КНДР, які перебували на позиціях у Хомутовському районі, переміщені у Льговський район Курської області для подальшого задіяння у штурмових діях на Курщині.

 

 

10:20 Вночі російські дрони безуспішно атакували Київ, усі (біля десяти) БПЛА знешкоджені, від падіння уламків постраждала одна людина, повідомив начальник Київської МВА Сергій Попко. Повітряна тривога в Києві тривала понад 5 годин, падіння уламків зафіксовано в Дніпровському, Голосіївському та Соломʼянському районах міста. 

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

265,5% танків (з них 2,4% за минулий тиждень),

104,9% бойових броньованих машин (з них 1,3% за минулий тиждень),

451,1% автомобільної техніки (з них 6,3% за минулий тиждень),

636,1% артилерійських систем (з них 4,8% за минулий тиждень),

110,5% РСЗВ (з них 0% за минулий тиждень),

 69,6% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень),

 29,5% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,9% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:35 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

09:30 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:25 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Протягом минулої доби відбулось 197 бойових зіткнень.

За уточненою інформацією, вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах три ракетні удари із застосуванням шести ракет, а також 78 авіаційних ударів, зокрема скинув 135 керованих авіабомб. Крім цього, здійснив більше чотирьох тисяч обстрілів, з них 136 із реактивних систем залпового вогню, та задіяв для уражень 1424 дрони-камікадзе.

Противник завдавав авіаційних ударів, зокрема у районах населених пунктів Малушине, Новеньке, Яблунівка, Дергачі, Богуславка, Харків, Вовчанськ, Синькове, Надія, Сіверськ, Часів Яр, Слов’янськ, Іллінка, Стінки, Торецьк, Леонідівка, Селидове, Шевченко, Новотроїцьке, Новодарівка, Богоявленка, Велика Новосілка, Новоданилівка, Мала Токмачка, П’ятихатки, Лобкове, Іванівка.

Чотири удари по районах зосередження особового складу і ОВТ противника завдали за минулу добу ракетні війська та артилерія Сил оборони, до того ж уражено два пункти управління БпЛА, один засіб ППО, одну артилерійську систему та ще два важливих об'єкти ворога.

На Харківському напрямку противник чотири рази проводив безуспішні наступальні та штурмові дії в районі Вовчанська.

Кількість бойових зіткнень за добу на Куп’янському напрямку досягла дванадцяти. Сили оборони відбивали атаки окупантів в районах Голубівки, Колісниківки, Лозової, Піщаного, Вишневого та Новоосинового.

На Лиманському напрямку наші війська зупинили 20 атак противника. Основні зусилля загарбники концентрували в районах Греківки, Новомихайлівки, Ямполівки, Новосадового, Тернів, Зарічного та Серебрянського лісництва.

Одну атаку неподалік Івано-Дар’ївки відбито Силами оборони на Сіверському напрямку.

Дві спроби загарбників просунутись уперед поблизу Ступочок українські воїни зупинили на Краматорському напрямку. Ситуація контрольована.

Ворог п’ять разів намагався просунутися вперед у районі Торецька та Щербинівки.

46 атак — таку кількість за минулу добу відбито нашими захисниками на Покровському напрямку. Ворог намагався просунутись неподалік населених пунктів Михайлівка, Воздвиженка, Миролюбівка, Новотроїцьке та Сухий Яр. Основні ж зусилля ворог зосереджував в районах Селидового та Променя, де відбулося, відповідно, 22 та 9 боєзіткнень.

Сили оборони продовжують стримувати ворога на Курахівському напрямку. В районах населених пунктів Гірник, Новодмитрівка, Курахівка, Костянтинівка, Максимільянівка, Антонівка, Курахове, Водяне окупанти 59 разів намагалися прорвати українські оборонні рубежі.

Одинадцять атак противника зупинено нашими оборонцями в районі Богоявленки та одну поблизу Новоукраїнки, що на Времівському напрямку.

На Оріхівському напрямку ворожі підрозділи тричі намагались просунутись в районі Роботиного.

На Придніпровському напрямку наші воїни шість разів відбивали атаки російських загарбників на позиції українського війська.

Оперативна обстановка на Волинському та Поліському напрямках без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник зберігає військову присутність, проводить розвідувальну діяльність та артилерійські обстріли.

Сили оборони України продовжують ведення операції на Курському напрямку, де противник за минулу добу завдав 41 авіаудар, застосувавши 72 керовані авіабомби.

Загалом минулої доби втрати російських загарбників становили 1710 осіб. Крім того, українські воїни знешкодили 24 танки, 64 бойові броньовані машини, 24 артилерійські системи, один засіб ППО, 46 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 47 автомобілів та три одиниці спеціальної техніки окупантів.

 

 

09:20 До Києва з неанонсованим візитом прибув міністр оборони США Ллойд Остін, він зустрінеться з Президентом України Володимиром Зеленським та міністром оборони Рустемом Умеровим.

 

 

09:15 У російському селі Супонєво під Брянском знайшли мертвим з множинними травмами голови начальника штабу російської авіаційної ескадрильї, пілота 52-го важкого бомбардувального авіаполку ВКС РФ Голєнкова, який причетний до удару по ТЦ "Амстор" у Кременчуці на Полтавщині, в результаті чого загинули 22 людини, повідомили в ГУР Міноборони.

 

 

09:10 Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", ракети відсутні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• У ніч з 19 на 20 жовтня українські війська завдали ударів безпілотниками по авіабазі «Липецьк-2» поблизу Липецька та російському державному оборонному підприємству «Свердлов» у Дзержинську Нижегородської області.

• Влада Молдови ще не оголосила результатів президентських виборів 20 жовтня і референдуму щодо Європейського Союзу, але і вибори, і референдум подолали необхідний поріг явки виборців, щоб бути дійсними.

• Російські джерела заявили, що колишній віцепрезидент російської нафтової компанії ЮКОС Рогачов був знайдений мертвим, ймовірно, через самогубство внаслідок падіння з вікна в Москві.

• Українські війська нещодавно просунулися на північ від Суджі, а російські війська нещодавно незначно просунулися в районі Торецька і Селидового.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сили оборони продовжують мужньо тримати оборону України.

Станом на 22:00 відбулося 167 бойових зіткнень, противник завдав одного ракетного удару, 54 авіаційні удари із застосуванням 99 КАБів, більш як 560 ударів дронами-камікадзе та здійснив понад 3 тисячі обстрілів позицій наших військ і населених пунктів із використанням різних типів озброєння.

На Харківському напрямку відбулося чотири бойових зіткнення з російськими загарбниками. Дві атаки в районі Вовчанська відбито українськими воїнами, ще дві тривають.

На Куп’янському напрямку противник 11 разів намагався витіснити наші підрозділи із займаних позицій поблизу Голубівки, Колісниківки, Лозової, Піщаного, Вишневого та Новоосинового. Чотири атаки досі триває.

20 разів ворог атакував на Лиманському напрямку, намагався просунутися в напрямку Греківки, Новомихайлівки, Ямполівки, Новосадового, Тернів, Зарічного та Серебрянського лісництва. Дев’ятнадцять атак противника нашим підрозділам вдалось відбити, ще одне боєзіткнення, в районі Новомихайлівки, триває.

На Сіверському напрямку триває одне боєзіткнення неподалік Івано-Дар’ївки. В той же час російські окупанти скинули 11 КАБ в районі Сіверська.

На Краматорському напрямку мали місце два бойових зіткнення. Активність окупанти проявляли в районах Ступочок, всі спроби ворога покращити своє становище були зупинені українськими воїнами. Ворог скину 4 авіабомби в районах населених пунктів Часів Яр та Стінки.

Агресор чотири рази намагався вклинитися в нашу оборону на Торецькому напрямку. Від початку доби, окупанти в районах населених пунктів Торецьк та Щербинівка три рази отримали жорстку відсіч від наших захисників. Одна атака ще триває.

Інтенсивно атакує ворог українських захисників на Покровському напрямку. Тут, впродовж дня, агресор здійснив 45 штурмових та наступальних дій. Найбільша активність російських окупантів зберігається в районах населених пунктів Селидове, Промінь, Михайлівка, Воздвиженка, Миролюбівка, Новотроїцьке та Сухий Яр. Загалом 41 атаку на напрямку українські захисники вже відбили, ще чотири боєзіткнення тривають. Ситуація складна, проте контрольована Силами оборони. Наші воїни докладають зусиль для недопущення просування противника в глибину української території.

За наявною на цей час інформацією, за сьогодні втрати агресора на даному напрямку становили 490 осіб вбитими та пораненими, з них безповоротні — 257 осіб. Знищено один танк, дев’ять БТР, чотири автомобілі, дві БМП та три багі. Окрім того, два танки, три БТР, чотири автомобілі, дві ворожих гармати та один мотоцикл були пошкоджені.

Найгарячіше зараз на Курахівському напрямку, на цей час доби нараховується 53 бойові зіткнення. Загарбники зберігають високу активність, намагаючись просунутися в районах населених пунктів Гірник, Новодмитрівка, Курахівка, Костянтинівка, Максимільянівка, Антонівка, Курахове, Водяне. Підрозділи Сил оборони відбили 51 атаку противника, дві атаки тривають досі.

На Времівському напрямку відбулося 11 боєзіткнень. Сім ворожих штурмів зупинені в районі Богоявленки, один — біля Новоукраїнки. Ще три бої тривають. Ситуація контрольована Силами оборони України. Також ворог активно застосовував авіацію в районі Новодарівки, Богоявленки та Великої Новосілки.

На Оріхівському напрямку три безуспішні атаки ворога відбито нашими оборонцями протягом дня в районі Роботиного.

На Придніпровському напрямку наші воїни шість разів відбивали атаки російських загарбників на позиції українського війська.

Сили оборони України продовжують операцію в Курській області. Авіація ворога продовжує завдавати ударів керованими авіаційними бомбами по території росії. На даний час відомо про 21 авіаційний удар із застосуванням 43 КАБ.

На інших напрямках суттєвих змін в обстановці не відбулося.

Сьогодні слід відзначити воїнів 128-ої окремої гірсько-штурмової Закарпатської бригади, 35-ої окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Остроградського, 25-ої окремої повітрянодесантної Січеславської бригади, 79-ої окремої десантно-штурмової Таврійської бригади, 60-ої окремої механізованої Інгулецької бригади, які в надзвичайно складних умовах, стримують атаки переважаючих сил противника, завдають йому непоправних втрат.

21.10.2024