Лукашенко наполягає на своїй участі у російсько-українських перемовинах.

Він побоюється, що інакше Мінськ може втратити контроль над частиною своїх територій.

 

 

Диктатор Білорусі Олександр Лукашенко заявив, що він або його представники мають бути присутніми на російсько-українських мирних перемовинах. Він побоюється, що інакше Мінськ може втратити контроль над частиною своїх територій.

 

«Я завжди наполягав – і українцям говорю про це, і росіянам, Путіна попередив, – що на переговорах щодо України мають бути білоруси... Я не хочу, щоб там вирішувалися питання – наші питання – без нас, за нашою спиною. Так, вони не відтяпають там до Гомеля, Полісся, не в цьому річ, але вони можуть ухвалити такі рішення, що завтра половину країни доведеться віддати», – заявив Лукашенко на засіданні уряду Республіки Білорусь. Його виступ опублікував провладний білоруський Telegram-канал «Пул Первого».

 

Олександр Лукашенко стверджує, що країни Заходу з подання білоруської опозиції хочуть не допустити Мінська до врегулювання конфлікту в Україні. За словами білоруського диктатора, опозиціонери побоюються, що його «не зломиш і не нахилиш» і він відстоюватиме свої інтереси. «Вони зараз цілі схеми малюють... все роблять з подачі наших шалених втікачів, цих лохушок (очевидно, Лукашенко так образливо назвав відомого білоруського опозиціонера Павла Латушка, – ред.) та інших, які сидять за кордоном, щоб не допустити білорусів до вирішення питання», – додав він.

 

Нагадаємо, що в серпні Лукашенко закликав Росію та Україну якнайшвидше сісти за стіл переговорів. Він вважає, що в основу перемовин мають лягти домовленості, досягнуті у Стамбулі в березні 2022 року.

 

18.10.2024