967-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:25 18 жовтня заходи обмеження споживання електроенергії застосовуватися не будуть, повідомляє пресслужба "Укренерго".

 

 

18:50 Найближчим часом Норвегія надасть Україні шість винищувачів F-16, повідомив міністр оборони України Рустем Умєров.

 

 

18:15 Норвегія виділяє 250 млн євро на українську енергетику, заявив міністр закордонних справ Норвегії Еспен Барт Ейде. Міністр зазначив, що фінансування передбачає не лише підтримку ремонтних робіт на зруйнованих об’єктах, але й допомогу у побудові нової сучасної енергетичної інфраструктури 21 століття.

 

 

17:40 Зеленський заявив, що мав "дуже продуктивну розмову" усіма членами Європейського Союзу.

"Сьогодні у нас була дуже продуктивна розмова з усіма членами Європейського Союзу, з усіма колегами, 18 з них коментували план перемоги. Я дуже вдячний, що в мене була закрита частина розмови з союзниками. І після нашої дуже відвертої розмови, в принципі, більшість тих, хто виступав, були повністю на боці підтримки плану перемоги. Я радий, що вони почули від мене деякі деталі. Я радий, що наша команда буде працювати далі”.

 

 

17:05 Нідерланди виділять на військову допомогу Україні ще 271 мільйон євро, які будуть витрачені на артилерійські снаряди, повідомив прем'єр-міністр Нідерландів Дік Схоф у Twitter.

 

 

16:30 Зеленський підписав закон про реформу митниці, повідомляється на сайті Верховної ради. Документ передбачає зміну процедури конкурсного відбору на посаду голови Держмитслужби, взявши за основу практики НАБУ та інших антикорупційних органів. Зазначається, що закон набере чинності з 1 листопада.

 

 

15:55 США переорієнтовують підготовку українських пілотів F-16 на молодих курсантів, пише The Wall Street Journal. Це рішення може продовжити на багато місяців терміни, коли Україна матиме повну ескадрилью літаків. Як зазначає видання, рішення ухвалили через нестачу досвідчених українських пілотів, які володіють англійською мовою на достатньому рівні.

 

 

15:20 Президент України Володимир Зеленський і прем'єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс підписали угоду про співпрацю в безпековій сфері.

 

 

14:40 Україна може використовувати передані Нідерландами винищувачі F-16 на території Росії та в російському повітряному просторі, заявив міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс.

 

 

14:20 Україна з 2022 року змогла повернути громадам як безпечні від мін 35 тис. кв. км земель, проте під ризиком замінування залишаються ще 139,06 тис. кв. км, повідомила перша віцепрем'єрка – міністерка економіки Юлія Свириденко.

 

 

14:00 Україна пропонує розмістити пакет неядерного стримування Росії на своїй території, що змусить РФ сісти за стіл переговорів та захистить від її агресії у майбутньому, пояснив Президент України Володимира Зеленського під час виступу в Єврораді:

"Ми надали всі деталі нашим партнерам, які можуть це зробити. Це США, Велика Британія, Франція, Італія та Німеччина. Путін повинен поважати нашу силу, а не змушувати вільний світ тремтіти від його погроз".

 

 

13:20 Вранці військовий капелан Володимир Педько повідомив, що Свято-Михайлівський собор у Черкасах перейшов до Православної церкви України, став гарнізонним. Після цього біля храму почалися сутички за участю прихильників УПЦ МП, які використовували сльозогінний газ, ламали лавки та кидалися на людей у храмі. У результаті бійки кілька людей зазнали тілесних ушкоджень, поліція розпочала кримінальне провадження за фактом хуліганства.

 

 

13:00 Президент України Володимир Зеленський вважає реальним одночасне збереження українських позицій на фронті й тиск на РФ на її території, тому необхідно інвестувати в українську оборону, промислову базу і спільне виробництво, а також забезпечити Україну протиповітряною обороною якомога швидше:

"Ми маємо продовжувати чинити тиск на Росію на полі бою, і цілком реально утримувати позиції на фронті на території України, одночасно повертаючи війну до Росії, щоб росіяни відчули, що таке війна, і почали ненавидіти Путіна за це. У нас є чіткий список зброї, яка може зробити це можливим. За допомогою Курської операції Україна показала, що у Путіна недостатньо сил, щоб утриматися, коли ми справді чинимо тиск".

 

 

12:55 Підготовку повноцінного документа щодо реалізації Формули миру завершать у листопаді, заявив Президент України Володимир Зеленський на надзвичайній сесії засідання Європейської ради у Брюсселі.

 

 

12:50 Запрошення України до НАТО буде одним із головних аргументів, щоб зупинити війну, заявив Президент України Володимир Зеленський.

"Факт негайного запрошення України вступити до НАТО матиме вирішальне значення. Воно символізуватиме не тільки НАТО – воно покаже неминучість європейської інтеграції України та незаперечний шлях демократії в Україні".

 

 

11:20 Невідомі в масках розгромили цех із виробництва деталей для вертольотів у Санкт-Петербурзі, пише російська "База": в ніч на 14 жовтня на територію заводу на Кінгісеппському шосе залізли озброєні сокирами і молотками шестеро людей у масках. За словами робітників, які в цей момент перебували в цеху, невідомі кілька хвилин розбивали верстати, один з них підбіг до робітників і змусив віддати йому телефони.

 

 

11:05 Споживання електроенергії зростає. Сьогодні станом на 09:30 його рівень був на 1,5% вищим, ніж у цей час попереднього дня, повідомили в "Укренерго". Вчора добовий максимум споживання був зафіксований увечері на 2,7% вищим, ніж позавчора. Причина зростання споживання – зниження температури повітря на всій території України.

 

 

10:35 За минулий рік під час транзиту через територію Росії "пропали" санкційні товари на 5 млрд доларів, підрахували "Важные истории". Ці вантажі відправляли з Європи до Центральної Азії або Китаю транзитом через Росію, але вони "загубилися" десь у РФ. Загалом за минулий рік з Євросоюзу до Казахстану, Киргизстану, Узбекистану, Таджикистану, Туркменістану, Монголії, Вірменії, Азербайджану та Грузії відправили підсанкційних товарів (мікросхем, засобів виробництва та товарів подвійного призначення) на більш ніж 14 млрд доларів; до кінця маршруту доїхало товарів на суму трохи менш ніж 9 млрд доларів.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

263,8% танків (з них 1,8% за минулий тиждень),

103,9% бойових броньованих машин (з них 1,2% за минулий тиждень),

448,6% автомобільної техніки (з них 7,0% за минулий тиждень),

633,6% артилерійських систем (з них 6,1% за минулий тиждень),

110,5% РСЗВ (з них 0,2% за минулий тиждень),

 69,6% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень),

 29,5% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,9% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 Вночі (з 19:30 по 05:00) росіяни задали удару по Україні керованою авіаційною ракетою Х-59 із повітряного простору Курської обл., а також 56 ударними БпЛА та безпілотниками невстановленого типу (райони пусків: Курськ, Орел, Приморсько-Ахтарськ РФ).

В результаті протиповітряного бою збито 22 ворожі БпЛА (39%) в Сумській, Київській, Полтавській, Чернігівській, Житомирській, Миколаївській, Черкаській, Одеській та Тернопільській областях. Два безпілотники вийшли з повітряного простору в напрямку Білорусі, 27 ударних БПЛА та безпілотників невстановленого типу локаційно втрачено внаслідок активної протидії РЕБ Сил оборони. Зафіксовано 5 влучань ударних БпЛА по об’єктах інфраструктури у прифронтових областях.

За минулі сім днів було збито 187 із 371 (50%) запущених по Україні БПЛА, ще 158 локаційно втрачені (впали) чи покинули територію України (разом – 93%).

 

 

 

 

 

09:35 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

09:30 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:25 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Протягом минулої доби зафіксовано 163 бойові зіткнення.

Вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах два ракетні удари із застосуванням двох ракет, а також 64 авіаудари, зокрема скинув 98 КАБ. Крім того, здійснив 4786 обстрілів, з них 137 – з реактивних систем залпового вогню.

Російський агресор завдавав авіаударів у районах населених пунктів Студенок, Катеринівка, Олександрівка, Рев’якине, Гудове, Будівельне, Олександрівка, Ківшарівка, Берестове, Першотравневе, Сіверськ, Никифорівка, Часів Яр, Торецьк, Дружба, Покровськ, Мирноград, Курахове, Богоявленка, Макарівка та Новоукраїнка.

Вчора авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали 14 ударів по районах зосередження особового складу і військової техніки противника та наземній станції управління БпЛА окупантів.

На Харківському напрямку відбулося чотири бойових зіткнення в районі населеного пункту Стариця.

На Куп’янському напрямку кількість ворожих атак за добу досягла 18. Сили оборони відбивали штурмові дії противника біля Кучерівки, Піщаного, Степової Новоселівки, Лозової та Вишневого.

На Лиманському напрямку ворог здійснив 17 штурмів неподалік Невського, Макіївки, Торського та Діброви.

На Краматорському напрямку окупанти атакували три рази в районах Ступочок і Часового Яру.

На Торецькому напрямку ворог, за підтримки авіації, здійснив одну атаку неподалік Торецька.

На Покровському напрямку наші захисники зупинили 15 атак в районах населених пунктів Промінь, Крутий Яр та Селидове. Найактивніше російські окупанти діяли поблизу Селидового.

На Курахівському напрямку Сили оборони відбили 52 атаки біля Цукуриного, Новоселидівки, Гірника, Георгіївки та поблизу Водяного.

На Времівському напрямку противник здійснив чотири атаки в бік Богоявленки, Новоукраїнки та поблизу Золотої Ниви.

На Оріхівському напрямку зафіксовано один штурм наших позицій в районі Малої Токмачки.

На Придніпровському напрямку оперативна обстановка без суттєвих змін. Ворог провів шість невдалих штурмів.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською областю противник зберігає військову присутність.

Триває операція в Курській області. За наявними даними агресор завдав 21 авіаційний удар по Курщині, скинувши 32 КАБ.

Загалом, по всій лінії бойового зіткнення українські захисники завдають окупаційним військам відчутних втрат в живій силі та техніці, виснажують бойовий потенціал ворога.

Минулої доби втрати російських загарбників склали 1420 осіб. Також українські воїни знешкодили 17 танків, 33 бойових броньованих машин, 51 артилерійську систему, одну РСЗВ, 54 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 83 автомобілі та 5 одиниць спеціальної техніки окупантів.

 

 

09:20 Вночі російські війська атакували енергетичну інфраструктуру Миколаївської області, внаслідок чого було знеструмлення абонентів, повідомляє Миколаївська обласна державна адміністрація.

 

 

09:15 Російські війська вночі атакували Київ ударними дронами, внаслідок чого в Деснянському районі пошкоджено житловий будинок, на території дитсадка виявлено уламок ворожого безпілотника, постраждалих немає, повідомили в Київській міській військовій адміністрації.

 

 

09:10 Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває два російські кораблі, один з яких є носієм крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракетпопередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент України Володимир Зеленський 16 жовтня представив у Верховній Раді План перемоги, що складається з п'яти частин і спрямований на перемогу у війні до кінця 2025 року, який включає обіцянку надати досвідчені українські війська для захисту східного флангу НАТО після завершення війни в Україні.

• Нинішня теорія перемоги президента Росії Путіна в Україні спрямована на затягування війни і стверджує, що російські війська можуть пережити західну підтримку України і зламати український опір, вигравши війну на виснаження. Однак Росія, найімовірніше, зіткнеться з серйозними середньо- і довгостроковими обмеженнями, які підірвуть ці стратегічні зусилля.

• Ув'язнений затятий націоналіст і колишній російський офіцер Гіркін, зокрема, поставив під сумнів сформульовану Кремлем теорію перемоги й оцінив, що 2025 рік і, можливо, кінець 2024 року стануть «серйозним випробуванням» для Росії, оскільки Кремлю ще належить вирішити середньо- і довгострокові проблеми, пов'язані з формуванням збройних сил і оборонно-промислового потенціалу.

• Гіркін також оцінив, що російська наступальна кампанія літа-осені 2024 року не досягла своїх цілей на всьому театрі воєнних дій і навряд чи досягне їх напередодні сезону сльоти, хоча російські війська продовжують інтенсивні наступальні операції на кількох оперативних напрямках в Україні.

• Президент США Джо Байден вчора після телефонної розмови з Президентом України Володимиром Зеленським оголосив про новий пакет військової допомоги Україні на суму 425 мільйонів доларів.

• Міністерство оборони Південної Кореї заявило вчора, що «уважно» відстежує ознаки того, що північнокорейські війська безпосередньо підтримують воєнні дії Росії в Україні, на тлі повідомлень про те, що російські військові тренують північнокорейських солдатів.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сили оборони продовжують стійко стримувати російських окупантів.

Cтаном на 22:00 відбулося 112 бойових зіткнень, противник завдав один ракетний удар, застосувавши одну ракету, 49 авіаційних ударів – скинув 50 КАБів, задіяв для ударів 655 дронів-камікадзе та здійснив понад 3500 обстрілів позицій наших військ і населених пунктів із використанням різних типів озброєння.

На Харківському напрямку окупанти впродовж цієї доби здійснили чотири атаки поблизу Стариці. Підрозділи Сил оборони успішно відбили всі штурмові дії ворога. За попередньою інформацією, з початку доби втрати ворога склали 65 окупантів вбитими та пораненими, знищено 16 БпЛА, чотири одиниці спеціальної техніки та автомобіль. Окрім того, значно пошкоджено дві бойові броньовані машини, п’ять автомобілів та одиницю спеціальної техніки ворога.

На Куп’янському напрямку сьогодні зафіксовано 18 атак противника в районах Кучерівки, Піщаного, Степової Новоселівки, Лозової та Вишневого, дев’ять з них тривають.

Сімнадцять разів ворог атакував на Лиманському напрямку, намагався просунутися в районах населених пунктів Греківки, Невського, Тернів та Торського. Нашим захисникам вдалось відбити 13 атак противника, бої тривають.

На Краматорському напрямку відбулось три бойові зіткнення. Активність окупанти проявляли в районі Ступочок. Всі спроби противника потіснити наших воїнів виявились марними.

Протягом дня загарбники один раз атакували позиції українських воїнів поблизу Торецька. Атаку відбито, противник успіху не мав.

На Покровському напрямку з початку доби в районах населених пунктів Промінь, Крутий Яр та Селидове точилися бої. Відбито дев’ять наступальних та штурмових дій ворога. Ще два боєзіткнення триває. Наші війська вживають заходів з утримання визначених рубежів і позицій. Сьогоднішні втрати ворога попередньо становлять 155 ліквідованих та поранених окупантів, також українські військовослужбовці знищили танк, міномет, два мотоцикли та одиницю автомобільної техніки. Окрім того, БМП та два міномети були значно пошкоджені.

На Курахівському напрямку на цей час нараховується 46 атак окупантів. Загарбники зберігають найбільшу активність біля Цукуриного, Новоселидівки, Гірника, Георгіївки та поблизу Водяного. Двадцять шість ворожих штурмів відбито Силами оборони, на даний час бої не вщухають.

На Времівському напрямку наші війська відбивали три атаки ворога в напрямку Богоявленки, Новоукраїнки та поблизу Золотої Ниви.

На Оріхівському напрямку наші війська відбили одну атаку противника в районі Малої Токмачки.

На Придніпровському напрямку підрозділи наших військ успішно відбили шість штурмових дій військ агресора на наші позиції.

Сьогодні відзначаємо воїнів 57-ої окремої мотопіхотної бригади імені кошового отамана Костя Гордієнка, 79-ої окремої десантно-штурмової Таврійської бригади та 425-го окремого штурмового батальйону, які завдають ворогу значних втрат в живій силі.

17.10.2024