965-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:30 Представники Демократичної та Республіканської партій США тиснуть на президента Зеленського в питанні мобілізації військовозобов'язаних з 18 років, повідомив радник голови Офісу президента Сергій Лещенко.

"Аргумент партнерів такий: коли була війна США у Вʼєтнамі, туди забирали з 19 років. Тому американці натякають: самої лише західною зброєю недостатньо, треба мобілізація з 18 років".

 

 

18:55 16 жовтня заходи обмеження споживання електроенергії застосовуватися не будуть, повідомляє пресслужба "Укренерго".

 

 

18:20 За останній рік зросла кількість страт окупантами українських військовополонених, повідомив генпрокурор України Андрій Костін. За словами генпрокурора, ці випадки є не поодинокими інцидентами, а організованою та цілеспрямованою політикою.

"Важливо притягнути до відповідальності натхненників цього вторгнення - президента, прем'єр-міністра, членів так званої "трійки" - і показати їм, що вони можуть понести відповідальність, незважаючи на прогалини в міжнародному праві. МКС не має юрисдикції в цьому питанні, але ми працюємо над правовою формулою з близько 40 державами по всьому світу.

Тому якщо Путін наважиться відвідати зустріч G20 у Бразилії – він має бути заарештований.

Відмова виконати ордер на арешт посилює позиції Росії. Всі наші надії тепер покладаються на незалежність бразильської судової системи".

 

 

17:45 Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн виклала план з десяти пунктів для протидії нелегальній міграції, повідомляє RMF FM. Зазначається, що план передбачатиме нові правила, які регулюють довгострокове перебування біженців з України. Водночас зміст цих змін наразі невідомий.

 

 

17:10 Трамп має незначну перевагу над Гарріс серед виборців, які голосують достроково в так званих "хитких штатах", пише The Hill з посиланням на опитування Гарвардського центру американських політичних досліджень. Повідомляється, що 48% виборців, які достроково проголосують у хитких штатах, обрали Трампа, натомість 47% підтримали Гарріс; ще 5% респондентів заявили, що обрали інший варіант чи ще не голосували.

 

 

16:35 18 північнокорейських військовослужбовців уже втекли з позицій на кордоні Брянської та Курської областей РФ, повідомляє Суспільне з посиланням на джерела. Мотиви втечі солдатів з КНДР поки не встановлені, російські військові розпочали їхні пошуки.

 

 

16:00 Франція цьогоріч недовиконає початковий план військової підтримки України через дефіцит бюджету, заявив французький міністр оборони Себастьєн Лекорню. Зазначається, що Франції, як і Німеччині, довелося скоротити цю статтю витрат у спробах зменшити дефіцит бюджету, який у 2024 році може сягнути 6% її ВВП. 

"На початку 2024 року ми ухвалили політичне рішення, що допомога може сягнути 3 млрд євро. На практиці ми перевищимо 2 млрд, але не досягнемо 3 млрд євро".

 

 

15:25 Бельгія наполягає на ефективних санкціях проти російського СПГ, заявила міністерка енергетики Бельгії Тінне Ван дер Стратен.

"Ми також долучаємо інші ділові питання щодо російського СПГ та імплементації 14-го пакету санкцій. Ми бачили, що в Бельгії обсяги СПГ подвоїлися. Ці обсяги СПГ, ймовірно, призначені для забезпечення безпеки поставок в Європі, але ми маємо труднощі з реалізацією цього санкційного пакета.

 

 

14:50 РФ формує "особливий бурятський батальйон" на базі 11-ої ОДШБр російської армії, повідомляє Суспільне з посиланням на джерела. Як зазначається, батальйон буде укомплектований громадянами КНДР, орієнтовна кількість особового складу становить близько 3000 осіб. Очікується, що батальйон може бути залучено до виконання бойових завдань в Курській області РФ.

 

 

14:15 Рада Україна-НАТО відбудеться у форматі "робочої вечері" 17 жовтня, повідомляє ЄП.

 

 

13:40 Нацполіція перевірила понад дві тисячі викликів про "мінування", повідомляє Департамент комунікації Національної поліції. Усі виклики 14 жовтня виявились неправдивими, переважна більшість надійшла з російських IP-адрес.

 

 

13:05 В наступному році Україна має намір закуповувати щонайменше 50% усіх безпілотників через систему Prozorro, заявив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. Хоча Мінцифра більше не закуповує дрони, створено систему моніторингу, яку перевіряють Бюро економічної безпеки та Національне антикорупційне бюро. За словами міністра, завдяки цій системі вдалося зекономити 4,5 млрд грн на закупівлях за рік.

 

 

12:30 Італія працює над реалізацією угоди про надання Україні кредиту, забезпеченого російськими активами, повідомила прем'єр-міністерка Італії Джорджа Мелоні.

“Ми продовжимо працювати над реалізацією угоди про кредит, забезпечений відсотками, нарахованими на російські активи, які заморожені в Європі, що є важливим результатом італійського головування в G7”.

 

 

11:55 Нетаньягу заявив адміністрації Байдена, що Ізраїль готовий завдати удару по військових, а не нафтових чи ядерних об'єктах в Ірані, пише The Washington Post з посиланням на джерела. Як зазначається, у Вашингтоні зустріли таку заяву із полегшенням.

 

 

11:20 Трамп заявив, що Путін говорив йому про наміри вторгнутись в Україну. Кандидат від Республіканської партії вчергове наголосив, що цього ніколи б не сталося за його правління.

"Я дуже добре ладнаю з Путіним. Це було для нього як зіниця ока, коли він про це говорив, але я сказав: "Ви не увійдете".

Байден нічого не зробив з цього приводу — він навіть не розмовляв з Путіним понад рік. Це війна, яка повинна закінчитися, і я збираюся її закінчити... Я збираюся спробувати закінчити цю війну як обраний президент".

 

 

10:45 Україна закликала Бразилію заарештувати Путіна на саміті G20, повідомив генеральний прокурор України Андрій Костін. Зазначається, що Бразилія надіслала Путіну стандартне запрошення на зустрічі G20 у Ріо-де-Жанейро 18-19 листопада.

 

 

10:10 Угорщина і “Газпром” обговорюють угоду на 2025 рік про додаткові закупівлі Будапештом газу, заявив міністр закордонних справ Угорщини Петер Сіярто.

 

 

09:35 Північна Корея підірвала свою частину доріг, що сполучають її із Південною Кореєю, повідомляє Yonhap. Раніше армія КНДР оголосила про захід, який "повністю відокремить" територію Північної Кореї від території Південної Кореї.

 

 

09:00 Китай веде масштабну шпигунську діяльність для дестабілізації економіки країн Заходу, пише The Wall Street Journal. Як зазначається, Китай для збору розвідданих на Заході залучив 600 тисяч шпигунів, які включають співробітників служби безпеки, приватних компаній та цивільне населення Китаю.

 

 

08:25 Вночі близько 02:30 російські війська завдали удару, попередньо ракетами типу С-300, по Миколаєву, внаслідок чого одна людина загинула та ще 16 поранено, спалахнули пожежі, пошкоджено об’єкт інфраструктури, ресторанний комплекс, житлові будинки, авто, повідомив голова Миколаївської ОВА Віталій Кім.

 

 

08:20 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

08:15 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

08:10 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Протягом минулої доби по всій лінії фронту зафіксовано 198 бойових зіткнень.

За уточненою інформацією, за вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах одного ракетного удару, застосувавши одну ракету, 44 авіаційні удари, задіявши 78 КАБів. Крім цього, здійснив 3059 обстрілів, 123 з них – із РСЗВ.

Російський агресор завдавав авіаударів, зокрема в районах населених пунктів Рев’якіне, Будівельне, Соснівка, Гарбузи, Ківшарівка, Новоосинове, Горохуватка, Закітне, Сіверськ, Торецьк, Петрівка, Михайлівка, Іллінка, Новодарівка, Курахове, Берестки, Зелене Поле, Шахтарське, Мала Токмачка, Щербаки, Козацьке.

За минулу добу авіація та ракетні війська й артилерія Сил оборони завдали чотири удари по скупченнях живої сили противника, уражено три пункти управління та одну інженерну споруду окупантів.

На Харківському напрямку відбулося дві ворожих атаки в районі Тихого.

За уточненою інформацією на Куп’янському напрямку, за добу окупанти здійснили 26 атак. Сили оборони зупинили усі штурмові дії противника в районах Синьківки, Степової Новоселівки, Кругляківки, Колісниківки, Голубівки, Петропавлівки, Першотравневого, Лозової та Вишневого.

На Лиманському напрямку наші війська відбили 37 атак загарбників поблизу населених пунктів Новоєгорівка, Новолюбівка, Греківка, Невське, Терни, Ямполівка, Торське та Зарічне. Основні зусилля ворог направляв у бік Невського, де провів ще вісім атак.

На Сіверському напрямку Силами оборони України відбито три штурми поблизу Верхньокам’янського.

На Краматорському напрямку ворог чотири рази намагався прорвати оборону в районах Оріхово-Василівки та Диліївки.

Неподалік Щербинівки на Торецькому напрямку ворог здійснив три атаки.

Наші захисники відбили 40 ворожих штурмів різної інтенсивності на Покровському напрямку, в районах населених пунктів Миролюбівка, Промінь, Мирноград, Лисівка, Селидове, Гродівка, Новотроїцьке та Новопавлівка.

Ворожі атаки на Курахівському напрямку Сили оборони відбили у районах населених пунктів Ізмайлівка, Гірник, Зоряне, Курахівка, Цукурине, Новодмитрівка, Новоселидівка, Антонівка, Костянтинівка, Катеринівка, Георгіївки та Водяного, де окупанти 50 разів намагалися прорвати оборону наших військ. Найбільш активно ворог діяв біля Георгіївки, Новодмитрівки та Антонівки.

На Времівському напрямку нашими захисниками відбито три атаки окупантів в районі Богоявленки.

На Оріхівському напрямку відбулось два бойових зіткнення неподалік Малої Токмачки та Новоданилівки.

Вісім атак окупантів не мали успіху на Придніпровському напрямку.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

В Курській області за минулу добу авіація ворога завдала 12 авіаударів, скинувши при цьому 16 керованих авіабомб по території рф.

Наші воїни продовжують активними діями завдавати загарбницьким військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення і в глибокому тилу.

Загалом минулої доби українські захисники знешкодили 1210 російських загарбників. Також ворог втратив 13 танків, 44 бойові броньовані машини, 9 артилерійських систем, 10 БпЛА оперативно-тактичного рівня, крилату ракету, 32 автомобілі та 4 одиниці спеціальної техніки.

 

 

08:05 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

07:40 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

263,0% танків (з них 1,3% за минулий тиждень),

103,5% бойових броньованих машин (з них 1,1% за минулий тиждень),

445,9% автомобільної техніки (з них 6,9% за минулий тиждень),

631,0% артилерійських систем (з них 6,8% за минулий тиждень),

110,5% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

 69,6% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 29,5% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,9% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

07:15 Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває три російські кораблі, два з яких є носіями крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 8 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

07:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Міністр оборони Росії Бєлоусов вчора прибув до Китайської Народної Республіки з офіційним візитом, підкресливши продовження співпраці між Росією та КНР у сфері оборони на тлі двосторонніх військово-морських навчань у Тихому океані.

• З 5 жовтня російські війська вчетверте атакували цивільні судна, пришвартовані в українських портах, що є частиною очевидної російської кампанії зі завдання ударів по портових районах з метою підірвати український зерновий коридор, підірвати міжнародну підтримку України і підштовхнути Україну до передчасних переговорів.

• Російські джерела стверджують, що російські війська відвоювали позиції в Курській області.

• Українські сили нещодавно відновили позиції в центрі Торецька.

• Російське опозиційне видання «Верстка» повідомило 11 жовтня, що джерела в адміністрації президента Росії заявили, що кремлівська програма «Час героїв», яка передбачає призначення ветеранів війни в Україні на державні посади після повернення в Росію, покликана підвищити популярність контрактної військової служби та збільшити призов на службу.

• Російські окупаційні чиновники продовжують патологізувати українську ідентичність, намагаючись індоктринувати дітей в окупованій Україні.

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Станом на 22:00 відбулося 189 бойових зіткнень. Найгарячіше сьогодні на Курахівському, Покровському та Лиманському напрямках. Українські захисники продовжують рішуче давати відсіч спробам противника просунутися в глибину нашої території, завдаючи йому вогневого ураження.

Російські загарбники завдали по території України одного ракетного удару, 38 авіаударів, скинувши 67 керованих авіаційних бомб. Крім цього, залучили для ураження понад 400 дронів-камікадзе та здійснили понад 2250 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах.

На Харківському напрямку противник двічі безуспішно штурмував позиції наших підрозділів у районі Тихого. Водночас авіація ворога завдала удару двома авіабомбами по населеному пункту Гарбузи.

На Куп’янському напрямку агресор проводив наступальні дії біля Синьківки, Степової Новоселівки, Кругляківки, Колісниківки, Голубівки, Петропавлівки, Лозової та Вишневого. Українські захисники зупинили шістнадцять ворожих атак. Ще дев’ять боєзіткнень продовжуються.

На Лиманському напрямку російські загарбники 31 раз атакували позиції Сил оборони неподалік населених пунктів Новоєгорівка, Новолюбівка, Греківка, Невське, Терни, Ямполівка, Торське та Зарічне. Десять боєзіткнень ще тривають.

На Сіверському напрямку наші захисники відбили три штурми окупаційних військ у районі Верхньокам’янського.

На Краматорському напрямку ворог штурмував наші позиції поблизу Оріхово-Василівки та Диліївки. Сили оборони зупинили всі атаки загарбників.

На Торецькому напрямку відбулося три бої. Росіяни штурмували позиції українських підрозділів біля Щербинівки. Тут всі атаки також завершились невдачею для окупантів.

На Покровському напрямку від початку цієї доби противник 38 разів атакував у районах Миролюбівки, Променя, Мирнограда, Лисівки, Селидового, Гродівки, Новотроїцького та Новопавлівки. Наші захисники зупинили всі штурмові дії противника. Сьогодні на цьому напрямку, за попередніми даними, було знешкоджено близько 300 окупантів, з них 148 – безповоротно. Також знищено п’ять БМП, чотири одиниці автомобільної техніки, один мотоцикл. Чотири БМП, дві БМД та два БТР загарбників було пошкоджено.

На Курахівському напрямку ворог здійснив 50 спроб прорвати нашу оборону поблизу населених пунктів Ізмайлівка, Гірник, Зоряне, Курахівка, Цукурине, Новодмитрівка, Новоселидівка, Антонівка, Костянтинівка, Катеринівка, Георгіївка та Водяне. 39 боєзіткнень завершено, ще одинадцять досі продовжуються. На цьому напрямку, за попередніми даними, втрати ворога безповоротними та пораненими склали понад 70 осіб. Також знищено дві бойові броньовані машини та пошкоджено два танки.

На Времівському та Гуляйпільському напрямках ворог наступальних дій не проводив, проте, завдавав авіаударів по Новодарівці та Шахтарському.

На Оріхівському напрямку війська загарбників два рази штурмували позиції Сил оборони поблизу Малої Токмачки та Новоданилівки. Одне боєзіткнення ще триває.

На Придніпровському напрямку противник не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Вісім невдалих штурмів здійснено агресором протягом дня.

На решті напрямків без особливих змін.

Триває операція в Курській області. Авіація ворога продовжує завдавати ударів керованими авіаційними бомбами по своїх селах та містах.

Сьогодні варто відзначити воїнів 118-ої окремої механізованої бригади, 35-ої окремої бригади морської піхоти ім. контр-адмірала Михайла Остроградського, 60-ої окремої механізованої бригади, 79-ї окремої десантно-штурмової Таврійської бригади та 425-го окремого штурмового батальйону, які ефективно нищать ворога, завдаючи йому вагомих втрат у живій силі та техніці.

15.10.2024