964-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:25 15 жовтня заходи обмеження споживання електроенергії застосовуватися не будуть, повідомляє пресслужба "Укренерго".

 

 

18:50 До центрів рекрутингу звернулися вже понад 20 тисяч громадян, повідомили у Міністерстві оборони. З усіх звернень 5230 людей вже стали кандидатами до лав Сил оборони. Як зазначається, найбільше запитів – на посади водіїв, штабних працівників та операторів БПЛА.

 

 

18:15 Заступник державного секретаря США Курт Кемпбелл відвідає Японію та Південну Корею 15-17 жовтня, повідомляє пресслужба Держдепу США. Зазначається, що заступник держсекретаря зустрінеться з низкою високопоставлених посадовців, з якими планує обговорити регіональні та глобальні виклики, в тім числі загрозу з боку КНДР. У Сеулі також заплановано провести тристоронню зустріч заступників міністрів закордонних справ США, Південної Кореї та Японії.

 

 

17:40 16 жовтня Зеленський виступить у Верховній Раді, де публічно представить План перемоги, заявив радник керівника Офісу президента Сергій Лещенко.

 

 

17:05 НАТО розпочинає свої щорічні ядерні навчання Steadfast Noon, повідомляє пресслужба Альянсу. Навчання Steadfast Noon триватимуть два тижні, у них братимуть участь винищувачі, здатні нести американські ядерні боєголовки, але бойова зброя не буде застосовуватись.

 

 

16:30 ЄС запровадив нові санкції проти Ірану за передачу ракет Росії, повідомляє пресслужба Ради Європи. До санкційного списку потрапили три іранські авіакомпанії, дві фірми-закупівельники, дві компанії, що займаються виробництвом палива, яке використовується для запуску ракет та ракет, а також зокрема заступник міністра оборони Ірану.

 

 

15:55 Парламент відхилив усі тринадцять блокуючих постанов по закону про підвищення податків, повідомив народний депутат від “Голосу” Ярослав Железняк. Далі податковий закон має підписати Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук, а потім і Президент Володимир Зеленський.

 

 

15:20 У низці областей України надійшла інформація про нібито мінування закладів, повідомляє Суспільне. Хвиля повідомлень про замінування стосується навчальних закладів, торговельно-розважальних центрів, установ та адмінбудівель по всій країні.

 

 

14:45 На Раді із закордонних справ ЄС у Люксембурзі обговорюють подальшу підтримку України, повідомив верховний представник ЄС із закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель.

“Україна та Близький Схід. В обох випадках ситуація погіршується. В Україні експорт зерна знову став проблемою. Росія спалює кораблі – у трьох випадках кораблі, що перевозили зерно, були атаковані росіянами. Ми повинні збільшити нашу підтримку. Це єдине можливе рішення з нашого боку”.

 

 

14:10 Орбан намагається зірвати фінансову допомогу ЄС Україні, щоб зробити великий політичний подарунок Трампу, пише Politico. Зазначається, що Орбан вигадав спосіб дозволити Трампу в разі перемоги республіканця на виборах викрутитися з 50-мільярдної позики, яку США, ЄС і лідери G7 запропонували Україні для підтримки її боротьби проти Росії. Це дало би Трампу можливість запевнити виборців-республіканців, що в разі обрання він "не дасть Україні жодного цента". Угорщина заявляє, що не погодиться на зміну правил, які дозволять Вашингтону відігравати важливу роль у позиці, до виборів у США.

 

 

13:35 Росія буде здатна атакувати територію НАТО протягом найближчих шести років, вважає керівник Федеральної розвідувальної служби Німеччини Бруно Каль. За його словами, Путін стурбований не лише Україною, а й "насправді створенням нового світового порядку", і російські спецслужби все частіше використовують всі свої засоби "без жодних докорів сумління". Каль додав, що Кремль розглядає Німеччину як ворога.

 

 

13:00 Біля місця проведення мітингу Трампа в Каліфорнії затримали чоловіка з вогнепальною зброєю, повідомляє пресслужба офісу шерифа округу Ріверсайд. Як зазначається, затриманий був за кермом чорного позашляховика і мав при собі дробовик, заряджений пістолет і магазин великої місткості.

 

 

12:25 Північна Корея перевела артилерійський корпус поблизу кордону з Південною Кореєю у повну бойову готовність, повідомляє Korea JoongAng Daily. Як зазначається, генеральний штаб Народної армії Північної Кореї видав директиву, що включає наказ "перевести вісім артилерійських бригад до бойової готовності до 20:00 неділі та виконати різні завдання з безпеки операції".

 

 

11:50 США готові до переговорів з РФ, Китаєм і КНДР для зменшення ядерної загрози, заявив Байден.

“Ми повинні продовжувати рухатися вперед до того дня, коли ми зможемо остаточно і назавжди позбавити світ від ядерної зброї. Сполучені Штати готові до переговорів з Росією, Китаєм і Північною Кореєю без попередніх умов щодо зменшення ядерної загрози. Ні нашим країнам, ні світу не вигідно перешкоджати прогресу у скороченні ядерних арсеналів”.

 

 

11:15 Зеленський заявив, що Північна Корея постачає Росії не лише зброю, але й особовий склад до військових сил.

"Ми бачимо, що нарощується союзництво між Росією й такими режимами, як у Північній Кореї. Це вже не просто про передачу зброї. Це фактично про передачу людей з Північної Кореї до військових сил окупанта.

Очевидно, що в таких умовах наші відносини з партнерами потребують розвитку. Фронт потребує більшої підтримки.

Коли ми говоримо про більшу далекобійність для України та більш рішуче постачання для наших сил – це не просто перелік військових засобів. Це про збільшення тиску на агресора, який буде для Росії сильнішим, ніж вони можуть витримати. І це про недопущення більшої війни". 

 

 

10:40 Внаслідок несприятливих погодних умов є знеструмлення у двох населених пунктах: у Дніпропетровській та Харківській областях, повідомили в Міненерго. Через бойові дії та техпорушення залишаються частково або повністю знеструмленими 553 населених пункти.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

262,7% танків (з них 1,0% за минулий тиждень),

103,2% бойових броньованих машин (з них 0,9% за минулий тиждень),

445,4% автомобільної техніки (з них 7,3% за минулий тиждень),

630,7% артилерійських систем (з них 7,1% за минулий тиждень),

110,5% РСЗВ (з них 0,7% за минулий тиждень),

 69,6% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 29,5% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,9% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

09:40 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

09:35 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

 

09:30 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби зафіксовано 161 бойове зіткнення. Найактивніше ворог наступав на Курахівському напрямку.

За уточненою інформацією, за вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах 53 авіаудари, скинувши 92 КАБ. Крім цього, здійснив понад 3700 обстрілів, з них 90 – із реактивних систем залпового вогню.

Агресор завдавав авіаударів у районах населених пунктів, зокрема, Соснівка, Мишутине, Глухів, Ободи, Біла Береза, Прудянка, Гоптівка, Малі Проходи, Куп’янськ-Вузловий, Новоосинове, Греківка, Горохуватка, Часів Яр, Краматорськ, Олександропіль, Родинське та Макарівка.

Вчора авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали 11 ударів по районах зосередження особового складу та ОВТ противника, а також уразили пункт управління та ще один інший важливий об’єкт ворога.

На Харківському напрямку точилися бої поблизу Стариці.

На Куп’янському напрямку відбулося 19 боєзіткнень біля Петропавлівки, Піщаного, Вишневого, Копанок та Лозової.

На Лиманському напрямку, за уточненою інформацією, ворог атакував 19 разів неподалік Греківки, Дружелюбівки, Новосадового, Невського, Тернів та Торського.

На Краматорському напрямку точилося три бойових зіткнення у районах Часового Яру та Ступочок.

На Торецькому напрямку окупанти атакували чотири рази неподалік Торецька та Щербинівки.

На Покровському напрямку наші захисники відбили 25 ворожих штурмових дій в районах населених пунктів Сухий Яр, Лисівка, Промінь та Селидове.

На Курахівському напрямку Сили оборони відбивали 39 атак противника біля Желанного Другого, Кремінної Балки, Ізмайлівки, Новоселидівки, Курахівки, Гірника, Максимільянівки, Костянтинівки та Катеринівки.

На Времівському напрямку ворог двічі наступав поблизу Золотої Ниви.

На Оріхівському напрямку окупанти тричі безуспішно намагались потіснити наші підрозділи поблизу Роботиного та Малої Токмачки.

На Придніпровському напрямку противник зазнав поразки, вісім разів атакуючи оборонні рубежі українців.

На Гуляйпільському напрямку обстановка без особливих змін. На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник зберігає військову присутність, здійснює мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів з території рф.

Ворожа авіація завдала 21 удар по Курській області, скинувши при цьому 31 керовану авіабомбу.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам відчутних втрат в живій силі та техніці, виснажуючи ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Загалом минулої доби загальні втрати російських загарбників становили 1260 осіб. Також наші воїни знешкодили чотири танки, 19 бойових броньованих машин, 11 артилерійських систем, 17 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 38 одиниць автомобільної та дві одиниці спеціальної техніки.

 

 

09:05 Вперше за останні 48 діб ніч в Україні ніч пройшла без шахедів. За минулі сім днів було збито 165 із 265 (62%) запущених по Україні БПЛА, ще 85 локаційно втрачені (впали) чи покинули територію України (разом – 94%).

 

 

 

 

08:55  У ніч на 13 жовтня згорів російський військово-транспортний літак Ту-134, що належав до 117-го військово-транспортного авіаполку збройних сил РФ, повідомили в Головному управлінні розвідки Міністерства оборони України. Такі радянські борти використовуються, зокрема, для транспортування керівного складу міністерства оборони РФ

 

 

08:45  Голова опозиційної німецької партії "Християнсько-демократичний союз" та майбутній кандидат на пост канцлера Фрідріх Мерц підтримує передачу Україні далекобійних крилатих ракет Taurus, але після попередження Путіну, що його армія має припинити завдавати ударів по цивільних об'єктах в Україні – тоді треба буде зняти обмеження на використання поставленої зброї, а другим кроком буде вже саме передача Україні крилатих ракет Taurus.

 

 

08:20 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

07:15 Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває два російські кораблі, які є носіями крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 8 ракетпопередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

07:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська нещодавно відновили тактичні наступальні дії на межі Донецької та Запорізької областей і досягли тактичних успіхів у локальних атаках, але ця активність поки що не виглядає як частина більш масштабних оперативних наступальних зусиль на підтримку ширшої російської наступальної операції в західній частині Донецької області.

• Нещодавно російські війська стратили дев'ять українських військовополонених у Курській області на тлі збільшення кількості страт українських військовополонених по всьому театру бойових дій.

• Російські мілблогери здебільшого прославляли страту українських військовополонених, зміцнюючи культурну норму виправдовувати і святкувати воєнні злочини в ширшій російській ультранаціоналістичній спільноті.

• Українські сили нещодавно відновили втрачені позиції біля Селидового, а російські війська нещодавно просунулися вперед біля Торецька, Донецька та Великої Новосілки.

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Станом на 22:00 відбулося 105 бойових зіткнень.

Найгарячішою сьогодні залишалася ситуація на Курахівському напрямку, також ворог активний на Лиманському, Покровському та Куп’янському напрямках.

За сьогодні противник завдав по території України 43 авіаційні удари (задіяв, зокрема, 76 КАБ), використав для ураження 418 дронів-камікадзе. Здійснив понад 2900 обстрілів позицій наших військ і населених пунктів.

На Харківському напрямку бойові зіткнення тривали в районі Стариці.

За попередніми підрахунками, втрати ворога на напрямку за сьогодні становлять 67 військовослужбовців вбитими та пораненими, також наші воїни знищили бойову броньовану машину та 16 БпЛА, пошкоджено три артсистеми, два автомобілі та одиницю спеціальної техніки.

На Куп’янському напрямку ворог протягом дня 16 разів намагався просунутися до наших позицій неподалік Петропавлівки, Піщаного, Вишневого, Копанок та Лозової. П’ять атак відбито Силами оборони, 11 боєзіткнень тривають.

На Лиманському напрямку загарбницька армія атакувала 19 разів в районах Греківки, Дружелюбівки, Новосадового, Невського, Тернів та Торського. Досі точиться чотири боєзіткнення, решту - наші воїни зупинили.

На Краматорському напрямку ворог двічі наступав на позиції наших підрозділів. Атака поблизу Часового Яру захлинулась, поблизу Ступочок триває бій.

На Торецькому напрямку наші війська відбивали чотири атаки противника поблизу Торецька та Щербинівки. Три атаки відбито, триває бій. Ситуація контрольована.

Ворог 22 рази намагався вклинитися в нашу оборону на Покровському напрямку в районах населених пунктів Сухий Яр, Лисівка, Промінь та Селидове. Основні зусилля окупанти на цьому напрямку зосереджують у районі Селидового, де відбулось 15 спроб ворога просунутись вперед.

Противник зазнає значних втрат: за попередньою інформацією, сьогодні наші воїни знешкодили на цьому напрямку 228 окупантів, 105 з них – безповоротно. Знищено бойову броньовану машину та три автомобілі окупантів.

Складна ситуація на Курахівському напрямку, де ворог 29 разів атакував наші позиції поблизу Кремінної Балки, Ізмайлівки, Новоселидівки, Курахівки, Гірника, Максимільянівки, Костянтинівки та Катеринівки. Найбільшу активність противник проявляв у районах Желанного Другогр та Костянтинівки. На даний час українські воїни відбили 19 атак, десять боєзіткнень досі триває.

На Времівському напрямку бій триває поблизу Золотої Ниви.

На Оріхівському напрямку окупанти тричі намагались потіснити наші підрозділи поблизу Роботиного та Малої Токмачки.

На Придніпровському напрямку противник не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Сім невдалих штурмів здійснено агресором протягом дня.

На решті напрямках суттєвих змін не відбулося.

Сили оборони України продовжують ведення операції в Курській області.

Сьогодні за ефективну та професійну бойову роботу слід відзначити воїнів 79-ої окремої десантно-штурмової Таврійської бригади ДШВ ЗСУ, які ефективно знищують ворога, завдають йому значних втрат в живій силі та техніці.

14.10.2024