962-й день війни Росії в Україні. Хроніка

18:20 Україна отримає нові озброєння, заявив Зеленський за результатами своїх візитів до кількох країн Європи.

"Оборонні пакети для захисту, ППО, інвестиції у виробництво дронів та іншої зброї в Україні – це все результати візиту в Лондон, Париж, Рим і Берлін.

Представив нашим партнерам деталі Плану перемоги. Тепер будемо працювати на рівні команд, щоб зробити наші кроки на фронті та в дипломатії максимально сильними.

Наше спільне завдання – наблизити справедливий мир для України і всієї Європи."

 

 

17:45 Іран не відмовився від намірів вбити Трампа, пише Politico з посиланням на джерела. Як зазначається, іранська влада вважає експрезидента відповідальним за вбивство генерала і командувача Корпусу вартових ісламської революції Касема Сулеймані у 2020 році. Минулого місяця представники американської розвідки поінформували кампанію Трампа про погрози вбивства з боку Ірану, попередивши про те, що загроза "зросла за останні кілька місяців".

 

 

17:00 Міністерство оборони Норвегії створило в офісі військового аташе посольства в Києві посаду відповідального за військову співпрацю, повідомив норвезький прем'єр-міністр Бйорн Арільд Грам. За словами прем’єра, новий посадовець у посольстві в Україні буде відповідати за зв’язок і співпрацю між норвезькими й українськими науковцями та промисловістю "в галузі оборонних інновацій і промислового розвитку".

 

 

16:25 Стратегія протидії нелегальній міграції польського уряду передбачає тимчасове призупинення надання притулку, заявив прем’єр-міністр Польщі Дональд Туск.

 

 

15:50 У ключових штатах віддають перевагу Трампу в питанні вирішення війни в Україні, пише The Wall Street Journal з посиланням на власне опитування. Згідно з результатами опитування у семи ключових штатах, 50% виборців заявили, що Трамп краще впорається з війною РФ в Україні, тоді як Гарріс віддали перевагу 39% респондентів. Зазначається, що перевагу республіканцю в обох випадках віддають і незалежні виборці.

 

 

15:15 Спікер Палати представників США Майк Джонсон заявив, що "не має бажання" далі фінансувати Україну. За його словами, в разі перемоги Камали Гарріс війна в Україні не закінчиться, що він назвав "відчайдушним і небезпечним сценарієм".

 

 

14:40 Казахстанська фондова біржа через санкції припинила співпрацю з Московською біржею, повідомляє Forbes. Раніше частка МОЕХ в акціонерному капіталі Казахстанської фондової біржі становила 13,1%.

 

 

14:05 За підсумками вересня маємо позитивну динаміку ураження і знищення ворожих цілей ударними дронами, повідомив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський.

 

 

13:30 РФ до кінця року може направити тисячі солдатів із КНДР на фронт в Україні, пише The Washington Post з посиланням на джерела. Повідомляється, що кілька тисяч північнокорейських солдатів-піхотинців зараз проходять навчання в Росії. Як зазначає видання, наразі окремі північнокорейські офіцери спостерігають за російськими військами і вивчають поле бою на окупованих Росією територіях України, але Київ ще не бачив жодних північнокорейських підрозділів, які беруть участь у боях.

 

 

12:55 США буде "інтенсивно брати участь" у запобіганні ширшого конфлікту на Близькому Сході, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен. Він наголосив на необхідності "дипломатичного рішення в Лівані" на тлі ізраїльського наземного вторгнення на півдні країни і посилення авіаударів у боротьбі з "Хезболлою".

 

 

12:20 Словаччина планує розширити ремонтну базу для української військової техніки, заявив міністр закордонних справ Словаччини Юрай Бланар. Зазначається, що ремонт фінансуватиме Німеччина, а словацька сторона надає приміщення ремонтної майстерні у військовій частині словацької армії в Міхаловце.

 

 

11:45 Індія стала другим найбільшим постачальником обмежених технологій до Росії, пише Bloomberg з посиланням на джерела. Повідомляється, що експорт Індією обмежених товарів, таких як мікрочіпи, схеми та верстати, перевищив 60 мільйонів доларів у квітні та травні, що приблизно вдвічі більше порівняно з попередніми місяцями цього року, і зріс до 95 мільйонів доларів у липні. Як зазначають джерела, останні дані свідчать про те, що майже п'ята частина чутливих технологій, що використовуються у військово-промисловому комплексі Росії, надходить через Індію.

 

 

11:10 США розширюють санкції проти нафтового та нафтохімічного секторів Ірану, повідомили в Офісі контролю за іноземними активами мінфіну США. Санкції були введені у відповідь на напад Ірану на Ізраїль, що стався 1 жовтня.

 

 

10:35 Вночі (із 19:00 по 10:00) російські війська атакували Україну ракетами невстановленого типу (район пусків – Бєлгородська область РФ) та 28 ударними БпЛА (район пусків – Курськ, Приморсько-Ахтарськ РФ).

В результаті протиповітряного бою збито 24 ворожі БпЛА (89%) у Сумській, Полтавській, Дніпропетровській, Миколаївській, Херсонській областях. Внаслідок активної протидії РЕБ два ворожі безпілотники локаційно втрачено.

За минулі сім днів було збито 222 із 359 (62%) запущених по Україні БПЛА, ще 57 локаційно втрачені (впали) чи покинули територію України (разом – 93%).

 

 

 

 

 

10:15 Вчора ввечері представники ТЦК спільно з поліцією провели рейди у клубах та ресторанах Києва, Дніпра, Харкова, Хмельницького та інших міст. В Києві перевірки провели у ресторанах "Goodwine" та "Avalon", а також на виході після концерту  "Океану Ельзи"; у Харкові – в елітних закладах "Че бар", "Аргентина", "Лобстер" та інших.


 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

262,3% танків (з них 1,3% за минулий тиждень),

102,8% бойових броньованих машин (з них 0,9% за минулий тиждень),

443,5% автомобільної техніки (з них 8,5% за минулий тиждень),

629,4% артилерійських систем (з них 9,4% за минулий тиждень),

110,4% РСЗВ (з них 1,3% за минулий тиждень),

 69,4% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 29,5% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,9% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

09:45 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

09:35 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Ситуація на фронті залишається складною. Противник, використовуючи свою перевагу в живій силі та техніці, безупинно атакує наші позиції. Українські захисники стійко стримують натиск окупантів, завдають ворогу максимальних втрат.

Загалом, протягом минулої доби зафіксовано 169 бойових зіткнень.

За уточненою інформацією, вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах два ракетні удари із застосуванням двох ракет, а також 74 авіаудари, зокрема скинув 110 КАБ. Крім цього, здійснив понад 5000 обстрілів, з них 155 – із реактивних систем залпового вогню та залучив для ураження більше 1530 дронів-камікадзе.

Агресор завдавав авіаударів, зокрема в районах населених пунктів Річки, Яструбине, Осоївка, Безсалівка, Бондарівщина, Рибці, Кисла Дубина, Степне, Ободи, Юр’єве, Рівне, Олешня, Катеринівка, Черкаська Лозова, Іскрисківщина, Волфине, Куп’янськ, Петропавлівка, Новоєгорівка, Ясногорівка, Сіверськ, Закітне, Диліївка, Краматорськ, Валентинівка, Катеринівка, Олександро-Калинове, Яблунівка, Калинове, Антонівка, Ясна Поляна, Золота Нива, Макарівка, Богоявленка, Білогір’я, Мала Токмачка, Оріхів, Таврійське, Козацьке.

За минулу добу авіація, ракетні війська і артилерія Сил оборони уразили два ворожі пункти управління, 18 районів зосередження особового складу, озброєння та військової техніки, артилерійську систему на вогневій позиції, станцію РЕБ та один засіб протиповітряної оборони противника.

На Харківському напрямку ворог один раз безуспішно намагався штурмувати поблизу населеного пункту Тихе.

Противник активізувався на Куп’янському напрямку, за добу відбулось 23 атаки загарбників. Сили оборони відбивали штурмові дії неподалік Петропавлівки, Степової Новоселівки, Колісниківки, Лозової, Кучерівки, Синьківки, Кругляківки, Новоосинового, Вишневого та Піщаного.

На Лиманському напрямку ворог атакував 21 раз. Намагався вклинитися в нашу оборону поблизу Греківки, Новомихайлівки, Тернів, Зарічного, Макіївки, Новосадового, Невського, Білогорівки та Катеринівки.

На Сіверському напрямку ворог наступальних дій не проводив.

На Краматорському напрямку окупанти безуспішно атакували вісім разів у районах Калинівки, Часового Яру, Іванівського та Ступочок.

На Торецькому напрямку ворог здійснив 15 атак неподалік Неліпівки, Торецька та Щербинівки. Більшість з них наші захисники відбивали в районі Торецька.

На Покровському напрямку українські воїни зупинили 20 штурмових і наступальних дій агресора у бік населених пунктів Крутий Яр, Миролюбівка, Мирноград, Лисівка, Селидове. Найбільша концентрація ворожих атак була поблизу Селидового та Лисівки.

Найбільша кількість атак була відбита Силами оборони на Курахівському напрямку, всього зупинено 32 атаки ворога. Найактивніше окупанти намагалися просунутися вперед в районах населених пунктів Костянтинівка, Катеринівка та Водяне. Окрім цього, ворог атакував в районах Новоселидівки, Максимільянівки, Ізмайлівки, Гірника, Зоряного, Курахового, Желанного Другого, Цукуриного, Курахівки, Антонівки.

На Времівському напрямку ворог посилив тиск та здійснив 15 штурмів наших позицій в районах населених пунктів Богоявленка, Золота Нива, Рівнопіль, Новоукраїнське, Новодарівка, Левадне та Ольгівське. Противник активно задіював для ударів на напрямку бомбардувальну та штурмову авіацію.

На Гуляйпільському та Оріхівському напрямках російські загарбники штурмових дій не проводили.

Триває операція в Курській області. Авіація ворога продовжує бити по своїх селах та містах. За минулу добу російські літаки завдали 18 авіаударів 23 КАБами по власній території.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник з території рф активно застосовує артилерію та авіацію по районах українських населених пунктів.

Наші воїни завдають окупаційним військам відчутних втрат в живій силі, техніці та активно підривають наступальний потенціал ворога у тилу.

Загалом минулої доби втрати російських загарбників становили 1290 осіб. Також українські воїни знешкодили 9 танків, 27 бойових броньованих машин, 59 артилерійських систем, одну РСЗВ, 110 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 115 автомобілів і 38 одиниць спеціальної техніки.

 

 

09:25  Вночі завдано удару по складу паливно-мастильних матеріалів у районі міста Ровеньки на тимчасово окупованій території Луганської області, де зберігалися нафта і нафтопродукти, які постачалися зокрема й для потреб армії РФ, повідомили в Генштабі. Завдання виконано силами та засобами Головного управління розвідки Міністерства оборони України у взаємодії з іншими складовими Сил оборони.

 

 

09:05 Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває два російські кораблі, які є носіями крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 8 ракетпопередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

08:50 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська позавчора ввечері активізували свої зусилля з витіснення українських сил з Курської області і дещо просунулися вглиб головного українського виступу в Курській області, а також, за повідомленнями, майже повністю відтіснили менший український виступ у Глушковському районі.

• Інтенсивні російські контратаки, ймовірно, мають на меті витіснити українські сили з Курської області до того, як погані погодні умови осені 2024 року і на початку зими 2024–2025 років почнуть обмежувати маневр на полі бою.

• Російське військове командування, ймовірно, прагне швидко витіснити українські війська з Курської області, щоб вивільнити бойові сили для своїх пріоритетних наступальних операцій у Донецькій області й послабити оперативний тиск на всьому театрі бойових дій, спричинений українським вторгненням.

• За повідомленнями, південнокорейські й українські офіційні особи продовжують ідентифікувати північнокорейських військовослужбовців, які вже воюють в Україні, а також проходять підготовку в Росії для можливого майбутнього розгортання разом з російськими військовими.

• Західні партнери продовжують оголошувати і надавати нову військову допомогу Україні.

• Президент України Володимир Зеленський продовжує дипломатичні зусилля, спрямовані на формування та роз'яснення стратегічного бачення миру в Україні.

• Голова Чеченської Республіки Рамзан Кадиров оголосив «кровну помсту» російським законодавцям – це свідчить про те, що Кадиров стає дедалі сміливішим у своїх особистих політичних суперечках.

• Українські офіційні особи підтвердили, що українська журналістка Вікторія Рощина померла в російському полоні.

• Українські чиновники оголосили про нові призначення в Міністерстві оборони.

• Кремль обманом вербує молодих африканських жінок для складання іранських безпілотників Shahed в Республіці Татарстан, що, ймовірно, має на меті розв'язати проблему нестачі робочої сили в Росії.

 

 

08:15 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сили оборони спрямовують зусилля на зрив виконання російськими загарбниками планів наступу та виснаження їхнього бойового потенціалу.

Станом на 22:00 відбулося 146 бойових зіткнень, противник завдав 59 авіаційних ударів, зокрема задіяв 88 КАБ, та 602 удари дронами-камікадзе, здійснив більше 3700 обстрілів позицій наших військ.

На Харківському напрямку російські терористи один раз безуспішно штурмували позиції українських підрозділів в районі Тихого.

Двадцять один раз ворог атакував наші укріплення на Куп’янському напрямку поблизу Петропавлівки, Степової Новоселівки, Колісниківки, Лозової, Кучерівки, Синьківки, Кругляківки та Піщаного. На цей час тривають дев’ять боєзіткнень у районах Степової Новоселівки, Кругляківки, Петропавлівки та Колісниківки.

Сім атак ворога на даний час відбивають українські воїни поблизу Греківки, Новомихайлівки, Тернів та Зарічного на Лиманському напрямку. Дванадцять штурмових дій ворога протягом дня було зупинено неподалік Макіївки, Новосадового, Невського, Білогорівки та Катеринівки.

На Сіверському напрямку ворог наступальних дій не проводив, але завдав авіаційного удару по Ясногорівці.

На Краматорському напрямку завершились невдачею п’ять спроб загарбників просунутися вперед поблизу Калинівки, Часового Яру, Іванівського та Ступочок. Досі триває два боєзіткнення.

На Торецькому напрямку окупанти за сьогодні 13 разів штурмували у районі Торецька. Продовжуються бойові дії у семи локаціях - ворог тисне, намагаючись просунутись у районі Торецька.

Інтенсивно атакує противник українських захисників на Покровському напрямку. Впродовж дня, загалом, здійснив 19 штурмових і наступальних дій. Найбільша активність російських окупантів зберігається в районах Селидового, Мирнограду та Лисівки.

За попередніми підрахунками, сьогодні наші воїни ліквідували 126 та поранили 182 окупантів. Знищено сім бойових броньованих машин, 10 одиниць автомобільної техніки, дев’ять мотоциклів. Також пошкоджено чотири танки, шість бойових броньованих машин, чотири одиниці автомобільної техніки та одну РСЗВ БМ-21 «Град».

На Курахівському напрямку на цей час доби нараховується 32 бойовц зіткнення. Терористи, за підтримки авіації, намагалися просунутися в районах Новоселидівки, Максимільянівки, Ізмайлівки, Гірника, Зоряного, Курахового, Желанного Другого, Цукуриного, Курахівки, Костянтинівки, Катеринівки, Антонівки та Водяного. Два боєзіткнення ще триває.

На Времівському напрямку протягом дня відбито вісім атак ворожих підрозділів в районах населених пунктів Богоявленка, Золота Нива, Рівнопіль, Новоукраїнське, точиться сім боїв в районах Новодарівки, Левадного та Ольгівського. Під час наступальних дій противник активно застосовував авіацію.

На Оріхівському та Гуляйпільському напрямках, противник наступальних дій не проводив.

На Придніпровському напрямку три ворожі штурми зазнали невдачі.

Триває операція в Курській області. Авіація ворога продовжує завдавати ударів керованими авіаційними бомбами по своїй території. На даний час відомо про 16 авіаударів із застосуванням 21 КАБ.

На інших напрямках суттєвих змін в обстановці не відбулося.

Сьогодні відзначимо українських воїнів з 35-ої окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Остроградського, які стійко стримують навалу переважаючих сил противника на фронті.

12.10.2024