957-й день війни Росії в Україні. Хроніка

17:55 Російський торговець зброєю Віктор Бут залучений до продажу російської зброї хуситам, пише Wall Street Journal з посиланням на джерела. Повідомляєтеся, що Бут став посередником у переговорах щодо продажу зброї єменським хуситам на суму 10 млн доларів. Видання зазначає, що Бут відбував у США 25-річний тюремний термін за змову з метою продажу великої партії зброї колумбійському угрупованню ФАРК. В грудні 2022 року його обміняли на американську баскетболістку Брітні Ґрінер, яку засудили в Росії за незаконне зберігання наркотиків.

 

 

17:20 Росія вдарила по цивільному судну з українською кукурудзою в Одеській області, повідомили у Адміністрації морських портів України. Зазначається, що балістична ракета влучила в трюм судна, завантажений 6 тисячами тонн української кукурудзи, яку мали відправити до Італії.

 

 

16:45 Українські хакери здійснили масштабну атаку на понад 20 російських телеканалів, повідомляє Суспільне з посиланням на джерела. Зранку 7 жовтня припинили онлайн-мовлення основні пропагандистські телеканали: "Россия 1", "Россия 24", "Россия Культура", "РТР Планета" та більш ніж 20 інших. Відповідальність за цю кібератаку взяло на себе анонімне проукраїнське хакерське угруповання Sudo rm-RF, яке вже неодноразово атакувало Росію.

 

 

16:10 У результаті операції ГУР виведено з ладу тральник Балтійського флоту ЗС РФ "Александр Обухов", повідомили у ГУР. "Обухов" став другим знешкодженим кораблем Балтійського флоту ЗС РФ за останні пів року.

 

 

15:35 Україна не буде продовжувати транзитну угоду з Росією після завершення строку її дії, заявив прем'єр-міністр Денис Шмигаль. Прем’єр наголосив, що стратегічна мета України – накласти санкції на російську газову молекулу, позбавити кремль прибутків від продажу вуглеводнів, за які агресор фінансує війну.

 

 

15:00 В цьому році українські виробники почали отримувати гранти на виготовлення ракет, повідомив міністр цифрової трансформації Михайло Федоров. За словами міністра, також прибрано регуляції для виробництва пороху та інших вибухових речовин в Україні – в наступному році планується видавати гранти на порохові заводи. Як зазначив Федоров, в Україні з'явилося понад 200 компаній, які розробляють роботизовані платформи, 500 компаній, які виготовляють дрони, та понад 100, що розробляють засоби радіоелектронної боротьби.

 

 

14:25 У Верховній Раді обмежать використання Telegram за рекомендаціями РНБО, повідомив голова парламентського комітету з питань свободи слова Ярослав Юрчишин. За словами нардепа, заходи безпеки передбачають:

- обов’язкову двофакторну авторизацію та скасування синхронізації контактів. Також необхідність блокувати доступ до комп’ютера, якщо він залишається без нагляду, аби сторонні особи не змогли отримати доступ до екаунту;

- заборону передачі даних, які використовуються в роботі, та службову комунікацію в Telegram;

- заборону встановлювати і користуватися клієнтом Telegram на службових комп’ютерах або особистих комп’ютерах, які використовуються в службовій діяльності.

Зазначається, що блокування роботи месенджера відбуватиметься за допомогою технічних та програмних засобів, зокрема буде проводиться фіксування запитів на несанкціоновані спроби підключення до сервісу.

 

 

13:50 Фіцо "холодно" ставиться до членства України в НАТО, заявив словацький прем'єр в рамках зустрічі з прем’єром України Денисом Шмигалем. Напередодні Фіцо заявив, що він проти вступу України у Північноатлантичний альянс, оскільки це "могло б стати основою для третьої світової війни".

"Ми не будемо ставити перешкоди до вашого шляху щодо членства України в ЄС. Будуть країни, які будуть проти, щоб Україна швидко стала членом Європейського Союзу. Я кажу це відкрито і чітко. Хочемо надати вам свій досвід вступу. Цей досвід цікавий та цінний. Ми досить холодно ставимося до членства України в НАТО, але будемо брати участь у всіх конференціях".

 

 

13:15 Зеленський відправив до Вашингтона делегацію України для обговорення "плану перемоги", повідомляє пресслужба Президента. За словами Зеленського, наступного тижня головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський разом з іншими військовими та представниками Міністерства оборони працюватимуть з українськими партнерами щодо деталей "плану перемоги" – вони обговорять військові, стратегічні та безпекові пункти.

 

 

12:40 Україна вже отримала на озброєння перші літаки F-16 від Нідерландів, заявив нідерландський міністр оборони Рубен Брекельманс.

"Вперше я можу офіційно оголосити, що перші нідерландські F-16 було доставлено в Україну. Це терміново необхідно. У Харкові я бачив збитки від російських авіаударів і чув часті сигнали повітряної тривоги. Решта 24 літаки прибудуть у найближчі місяці".

 

 

12:05 Шмигаль та прем’єр Словаччини Фіцо зустрілися в Ужгороді в рамках других міжурядових консультацій, повідомляє пресслужба українського прем’єра.

"Зосередимося на обговоренні дорожньої карти — плану спільних заходів, який підписали під час нашого першого засідання. Це, зокрема, співпраця в інфраструктурних проєктах, економіці та енергетичній безпеці. Значна частина імпорту електроенергії до України йде зі Словаччини, яка ніколи не відмовляла в допомозі".

 

 

11:30 Споживання електроенергії зростає. Сьогодні станом на 09:30 його рівень був на 2,8% вищим, ніж попереднього робочого дня – у п’ятницю, 4 жовтня. Вчора, 6 жовтня, добовий максимум споживання був зафіксований увечері, він був на 3,2% вищим, ніж попередньої неділі, 29 вересня.

 

 

11:20 Вночі (з 20:00 по 08:30) росіяни задали удару по Україні балістичною ракетою Іскандер-М, керованою авіаційною ракетою Х-59, ракетою невстановленого типу з Курської та Бєлгородської областей, а також ударними БпЛА (райони пусків: Орел, Приморсько-Ахтарськ, Курськ, Єйськ РФ). Близько 08:20 ворог завдав удару трьома аеробалістичними ракетами Х-47М2 «Кинджал» із трьох літаків МіГ-31К з повітряного простору Тамбовської області (аеродром вильоту – Саваслєйка). Усього радіотехнічними військами Повітряних сил виявлено та здійснено супровід понад 80 повітряних цілей.

В результаті протиповітряного бою підтверджено збиття двох аеробалістичних ракет Х-47М2 «Кинджал» на Київщині та 32 ворожих ударних БпЛА (біля 45%) у Миколаївській, Київській, Дніпропетровській, Сумській, Чернігівській, Полтавській та Харківській областях.

Зафіксовано декілька влучань ворожих ударних БпЛА у прифронтовій Харківщині. Один із трьох «Кинджалів» влучив у районі аеродрому Старокостянтинів у Хмельницькій області.

Крім того, 37 російських безпілотників локаційно втрачено у різних регіонах України, імовірно внаслідок активної протидії РЕБ. Інформація уточнюється.

Один БпЛА – в повітрі.

За минулі сім днів було збито 218 із 363 (60%) запущених по Україні БПЛА, ще 120 локаційно втрачені (впали) чи покинули територію України (разом – 93%).

 

 

 

 

 

10:40 Через наслідки негоди на ранок були знеструмлені 70 населених пунктів у Київській, Черкаській, Кіровоградській та Чернігівській областях.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

261,4% танків (з них 1,5% за минулий тиждень),

102,2% бойових броньованих машин (з них 1,0% за минулий тиждень),

436,7% автомобільної техніки (з них 8,0% за минулий тиждень),

622,1% артилерійських систем (з них 10,1% за минулий тиждень),

109,8% РСЗВ (з них 1,7% за минулий тиждень),

 69,1% засобів ППО (з них 0,7% за минулий тиждень),

 29,5% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,8% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 Нідерланди виділять 400 мільйонів євро для початку розробки і виробництва безпілотників разом з Україною, заявив міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс під час візиту до Харкова.

 

 

09:40 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:35 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:30 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби зафіксовано 141 бойове зіткнення. Найактивніше ворог наступав на Покровському та Курахівському напрямках.

За уточненою інформацією, за добу противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах сім ракетних ударів із застосуванням восьми ракет, а також 86 авіаударів, скинувши 109 КАБів. Крім цього, здійснив понад 4500 обстрілів, з них 131 – із реактивних систем залпового вогню.

Агресор завдавав авіаударів у районах населених пунктів, зокрема, Андріївка, Ободи, Катеринівка, Яструбине, Павлівка та Волфине Сумської області; Вовчанськ та Козача Лопань Харківської області; Торське, Костянтинівка, Дружба, Дружківка, Торецьк, Краматорськ, Катеринівка, Велика Новосілка, Золота Нива, Роздольне та Цукурине Донецької області; Новодарівка, Щербаки, Кам’янське та Полтавка Запорізької області; Ольгівка Херсонської області.

Вчора авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали 6 ударів по районах зосередження особового складу та ОВТ противника, а також уразили пункт управління, засіб ППО, одиницю спеціальної техніки та дві артилерійські системи.

На Харківському напрямку точилося шість боїв. Сили оборони відбивали штурмові дії противника поблизу Вовчанська та Стариці.

Дванадцять боєзіткнень відбулось за минулу добу на Куп’янському напрямку біля Кучерівки, Новоосинового, Кругляківки, Вишневого, Синьківки та Стельмахівки.

За уточненою інформацією, ворог атакував 18 разів неподалік Дружелюбівки, Невського, Новосадового, Зарічного, Торського, Греківки, Григорівки та Діброви на Лиманському напрямку.

Українські захисники відбили одну спробу потіснити наших воїнів поблизу Білогорівки на Сіверському напрямку.

У районах населених пунктів Ступочки, Часів Яр та Біла Гора на Краматорському напрямку за добу точилося дев’ять боїв.

За підтримки штурмової та бомбардувальної авіації на Торецькому напрямку росіяни атакували 17 разів неподалік Торецька та Щербинівки.

На Покровському напрямку наші захисники відбили 21 ворожу штурмову дію в районах населених пунктів Мирноград, Лисівка, Новотроїцьке, Промінь та Петрівка. Найбільша концентрація атак була поблизу Крутого Яру та Селидового.

Курахівський напрямок минулої доби 18 разів був атакований поблизу населених пунктів Новоселидівка, Гірник, Цукурине, Гостре, Георгіївка, Желанне Друге, Олександрівка та Костянтинівка.

Наші захисники відбили п’ять штурмів окупантів поблизу населених пунктів Богоявленка, Ясна Поляна та Золота Нива, що на Времівському напрямку.

Шість разів противник зазнав поразки, атакуючи оборонні рубежі українців на Придніпровському напрямку.

На Гуляйпільському напрямку обстановка без особливих змін. На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник зберігає військову присутність, здійснює мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів з території рф.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам відчутних втрат в живій силі та техніці, виснажуючи ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Минулої доби загальні втрати російських загарбників становили 1160 осіб. Також наші воїни знешкодили 14 танків, 31 броньовану машину, 64 артилерійські системи, сім реактивних систем залпового вогню, два засоби ППО, 65 БпЛА оперативно-тактичного рівня, дві крилаті ракети, 96 автомобілів та одиницю спеціальної техніки.

 

 

09:25 Близько 08:30 росіяни завдали ракетного удару по Києву – попередньо, застосували аеробалістичні ракети Х-47М2 "Кинджал" з носіїв МіГ-31К. Всі повітряні цілі було успішно знищено, повідомив начальник військової адміністрації Сергій Попко. Внаслідок ракетної атаки в Голосіївському та Солом'янському районах міста зафіксовано падіння уламків, обійшлося без руйнувань і постраждалих.

 

 

09:15 Сьогодні вночі завдано успішного удару по морському нафтовому терміналу противника, що в тимчасово окупованій Феодосії (АР Крим), повідомив Генштаб ЗСУ. В районі об’єкта зафіксовано займання. Наслідки ураження уточнюються. Феодосійський термінал найбільший у Криму за обсягами перевалки нафтопродуктів, які використовувалися зокрема і для забезпечення потреб армії РФ. Завдання виконано підрозділами ракетних військ Збройних Сил України у взаємодії з іншими складовими Сил оборони України.

 

 

09:10 Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 4 російські кораблі, які є носіями крилатих "Калібрів" загальним залпом до 24 ракетпопередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• За повідомленнями, російські війська втратили щонайменше п'ять дивізій бронетехніки і танків у Покровському районі з початку наступальної операції із захоплення Авдіївки в жовтні 2023 року та під час інтенсивних російських наступальних операцій на заході Донецької області влітку 2024 року.

• Російське військове командування може не захотіти або не мати можливості змиритися з нинішніми масштабами і темпами втрат техніки в найближчі місяці і роки, враховуючи обмеження в російському оборонному промисловому виробництві, обмеженість російських запасів техніки радянських часів і нездатність російських військових досягти оперативно значущого територіального просування за допомогою механізованого маневру.

• Українські посадовці продовжують документувати та розслідувати воєнні злочини Росії, скоєні проти українських військових.

• Як повідомляється, 5 жовтня російська влада заарештувала адміністратора російського Telegram-каналу «Тринадцятий», який раніше критикував Кремль і міністерство оборони Росії.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сили оборони спрямовують зусилля на зрив виконання російськими загарбниками планів наступу та виснаження бойового потенціалу ворога.

Станом на 22:00 відбулося 99 бойових зіткнень, противник завдав 6 ракетних (7 ракет), 72 авіаційні удари (зокрема задіяв 94 КАБ) та 653 удари дронами-камікадзе, здійснив 3417 обстрілів позицій наших військ.

Поблизу Стариці та Вовчанська на Харківському напрямку російські терористи п’ять разів штурмували позиції українських підрозділів. Орієнтовні втрати ворога на напрямку становили 58 окупантів вбитими та пораненими, знищено 14 артсистем, 33 БпЛА, десять одиниць автомобільної та три одиниці спеціальної техніки.

Одинадцять разів ворог атакував наші укріплення на Куп’янському напрямку поблизу Кучерівки, Кругляківки, Вишневого та Новоосинового. На цей час боєзіткнення тривають у трьох локаціях.

Позиції українських захисників в районах населених пунктів Дружелюбівки, Невського, Новосадового, Зарічного, Торського, Греківки, Григорівки та Діброви за минулий день на Лиманському напрямку 18 разів штурмували російські війська. Досі триває три атаки ворога.

На Сіверському напрямку наші війська зупинили спробу противника покращити тактичне положення поблизу Білогорівки.

Поблизу Часового Яру, Ступочок та Білої Гори невдачею завершились дев’ять спроб загарбників просунутися вперед на Краматорському напрямку.

Активно діяла ворожа штурмова та бомбардувальна авіація. На Торецькому напрямку окупанти за сьогодні 17 разів штурмували у районах Торецька та Щербинівки.

Інтенсивно атакує противник українських захисників на Покровському напрямку. Впродовж дня загалом здійснив 19 штурмових і наступальних дій. Найбільша активність російських окупантів зберігається в районах Мирнограду, Лисівки, Крутого Яру, Новотроїцького, Променя, Петрівки та Селидового. Дев’ять боєзіткнень на напрямку ще тривають. За попередніми підрахунками, сьогодні наші воїни ліквідували 126 та поранили 157 окупантів. Знищено три танки, три бойові броньовані машини, три гармати, три командно-спостережні пункти, два БПЛА та десять автомобілів. Також пошкоджено два танки, чотири бойові броньовані машини, сім ворожих авто та п’ять артилерійських систем загарбників.

На цей час доби на Курахівському напрямку нараховується 17 бойових зіткнень. Терористи намагалися просунутися в районах населених пунктів Новоселидівка, Гірник, Цукурине, Гостре, Георгіївка, Желанне Друге, Олександрівка та Костянтинівка, на даний час точиться сім боїв.

Триває бій поблизу Богоявленки на Времівському напрямку, всього дотепер, застосовуючи штурмову авіацію, агресор сім разів штурмував передній край нашої оборони в напрямку Ясної Поляни та Золотої Ниви.

На Придніпровському напрямку відбито шість ворожих атак, противник успіху не мав.

Триває операція Сил оборони України в Курській області. Всього за сьогодні ворог завдав по Курщині 15 авіаударів, застосувавши 21 керовану авіабомбу.

На інших напрямках суттєвих змін в обстановці не відбулося.

Сьогодні відзначимо українських воїнів з 55-ої окремої артилерійської бригади "Запорізька Січ", 68-ої окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша та 3-ої окремої штурмової бригади, які стійко стримують навалу переважаючих сил противника.

07.10.2024