«Пам’ять театру» на Тижні скульптури

4 жовтня у фоє першого балкону Національного театру імені Марії Заньковецької відкрили виставку «Пам’ять театру» у межах Львівського тижня скульптури 2024.

 

 

Нову експозиційну локацію та виставку «Памʼять театру» представили куратор та ініціатор Львівського тижня скульптури Павло Гудімов, голова Львівської військової обласної адміністрації Максим Козицький, міський голова Львова Андрій Садовий та генеральний директор - художній керівник Національного театру імені Марії Заньковецької Максим Голенко.

 

«Памʼять театру» – виставка, що поєднує театральні предмети зі сучасною скульптурою і відбувається у рамках Львівського тижня скульптури 2024. Це спільний проєкт театру імені Марії Заньковецької та Артцентру “Я Галерея” куратора Павла Гудімова. Виставка триватиме від 5 жовтня до 1 грудня 2024 року у фоє першого балкону Національного театру імені Марії Заньковецької.

 

Розкішний театральний простір перетворено на місце інсталяції предметів, що повʼязані з театром, його історією та доповнено скульптурою сучасних авторів, зокрема, таких митців як Микола Малишко, Олекса Фурдіяк, Володимир Семків, Денис Шиманський, Іван Самотос, Олексій Абрамов, Володимир Лобода, Василь Гриневич, Ростислав Карпухін, Ольга Безпалків, Олена Бланк, Василь Звіжанський, Олексій Коношенко, Ганна Друль, Ярослав Мотика, Мар’яна Мотика, Олексій Золотарьов, Ігор Ковалевич та ін.

 

Речі, що стали основою виставки, повʼязані з історією і “буденним життям” театру, але впродовж довгого часу залишалися захованими від публічного простору. Це предмети пам’яті театру, які так хочеться роздивитися – нехай то шафи, дзеркала, макет сценографії, перуки, чи більш “екзотичні” – грузила для піднімання декорацій та ємності для зберігання реквізиту, що досі були у вжитку в кабінетах художників, гримерках, коридорах, підвалах чи зберігалися у театральному музеї, про повноцінне функціонування якого так мріяв св.п. видатний заньківчанських сценограф Мирон Кипріян.

 

 

Куратор виставки Павло Гудімов розповідає, як виникла ідея проєкту: «Останнім часом я часто відвідую цей театр і з радістю спостерігаю за тим, як змінюється репертуар та приживаються нові театральні тенденції. Одного разу в театральному колективі зайшла мова про розкішне фоє на другому поверсі як потенційний виставковий простір. Поступово, екскурсійно відвідуючи кабінети художників та гримерні, коридори, підвальні приміщення та театральний музей, я помітив багато предметів, які повʼязані з історією і сучасністю театру, але залишаються захованими від публічного простору. Мене захоплює створення нетрадиційних виставок і проєктів, які досліджують нові теми, поєднуючи теперішній контекст з внесеними предметами.

 

Львівський тиждень скульптури 2024 має тему й назву – «Слід памʼяті». І так вже трапилось, що часто виставки відбуваються в нових і здебільшого нетрадиційних локаціях. Поступово склалося бачення того, як розкішний простір театрального холу на другому поверсі буде перетворено на місце інсталяції предметів, що повʼязані з театром, його історією, та доповнено скульптурою сучасних авторів. А за всім спостерігатиме погруддя Марії Заньковецької, яке реалізував львівський скульптор Лука Біганич».

 

Щоб отримати більше інформації про предмети виставки «Памʼять театру», біля кожного експоната розміщено номер, що відповідає QR-коду, просканувавши який, можна прочитати опис та історію твору чи предмета.

 

 

Загалом, за словами Павла Гудімова, А керівника Національного театру імені Марії Заньковецької Максима Голенка неабияк втішило поєднання артефактів із розкішними рослинами, які так органічно вписалися у виставковий простір, що наштовхнули режисера на думку використати цей майданчик як сцену для котроїсь із майбутніх театральних постановок.

 

Відвідати виставку можна з вівторка по неділю від 14:00 год до 21:00 год. (до закінчення вистави) з 5 жовтня до 1 грудня 2024 року.

 

Представляючи Львівський тиждень скульптури 2024 , Павло Гудімов наголосив, що цьогорічний фестиваль, який зосереджений на темі памʼяті, відбувається уже втретє.

 

“Ми говоримо не тільки про минуле, а й шукаємо новітні мистецькі формати, зокрема в публічному просторі. У жовтні пропонуємо відвідати мистецькі простори, прогулятись містом і парками в пошуках скульптурних обʼєктів, згадати, де у Львові та області є унікальні місця памʼяті, що повʼязані зі скульптурою, зокрема меморіальною. Ця тема, підсилена подіями війни, потребує широкого обговорення та нових підходів у концептуальних рішеннях, розуміння нових тенденцій у мистецтві та меморіалізації. Програма буде насичена лекціями, екскурсіями, дискусіями та подорожами. Ми мандруватимемо цвинтарями Львівщини, де збереглися унікальні зразки наївного мистецтва та іншими не менш цікавими місцями ”, — обіцяє куратор.

 

Львівський тиждень скульптури 2024, кожна із виставок якого матиме статус головної та буде доповнена розлогою освітньою програмою, ставить за мету вийти на нові творчі пропозиції, які можуть вплинути на мистецтво памʼяті у громадському просторі, на суспільний діалог та просвітництво.

 

Виставкові проєкти:

 

«Скульптури/машини»

10.10.2024-15.02.2025

Ківш / вулиця Шевченка, 120 Г

 

Володимир Семків «Kindergarten»

08.10-10.11

Національний музей у Львові ім. Андрея Шептицького / проспект Свободи, 20

 

«Пам’ять театру»

05.10-01.12

Національний драматичний театр імені Марії Заньковецької / вулиця Лесі Українки, 1

 

Денис Шиманський «Головоломка»

20.09.2024-12.01.2025

Я Галерея Львів / вул. Шота Руставелі, 8

 

Олексій Абрамов та Ярослав Герасименко «Захисна оболонка»

17.10.2024-19.01.2025

Я Галерея Пентхаус / вул. Зелена, 20

 

«Фрагменти»

10.10-22.10

Мистецька бібліотека / вул. Шота Руставелі, 8

 

Меморіальний проєкт цвинтарних фото Андрія Кіся «Сльоза і камінь»

15.10-5.11.24

Львівський муніципальний мистецький центр / вул.Стефаника, 11

 

Ярослав та Ярослава Мотики «Гавареччина»

27.10

Скансен Львів / вул.Чернеча Гора, 1

 

Ольга Кузюра «Оприявлення»

28.09

Скансен Львів / вул. Чернеча Гора, 1

 

Ярослава Ткачук «Сад»

05.09-20.10.24

Shum Art Gallery / вул.Старий Ринок, 7

 

«Скульптурний маршрут»

Колекція скульптури мистецького об'єднання ЧервонеЧорне

Стрийський парк

 

«Вулична галерея Шевченка»

сучасні скульптури українських авторів

вул. Шевченка 31-120

 

Скульптури і об'єкти на площах, скверах та інших локаціях

 

Конференція «Слід пам'яті»

31.10

Конференц зала Львівського Скансену / вул.Чернеча Гора, 1

 

Організатори: ЛОВА, ЛМР, Львівська міська рада,Артцентр Я Галерея, Сучасний музей мистецтва .

 

Партнери: Креативний простір KIVSH, Національний театр імені Марії Заньковецької, Укрзалізниця, Музей народної архітектури та побуту у Львові імені Климентія Шептицького, Національний музей у Львові імені Андрея Шептицького, Львівський муніципальний мистецький центр, Мистецька бібліотека, Мистецьке об’єднання ЧервонеЧорне, Стрийський парк, Галерея Shum.

 

 

 

 

 

 

04.10.2024