«Terra Ukraina» на  ярмарці «Art Zagreb»

Від 15 по 18 вересня в рамках міжнародного ярмарку «Art Zagreb» Українська асоціація галеристів представила роботи десяти українських художників та художниць, створені під час або у передчутті війни.

 

Виставка «Terra Ukraina». Фото: Art Zagreb.

 

Виставка під назвою «Terra Ukraina»  у просторі Загребської Академії Мистецтв стала першим спільним спецпроєктом галерей-учасниць Асоціації: він об’єднав львівські галереї та ініціативи «Зелена канапа», «Iconart», «Gallery 101», галерея «Мадам Пальмгрен» та «Я Галерея». Кураторка проєкту Марта Троцюк, куратор виставки — Павло Гудімов. Складові   програми — панельна дискусія на тему української культури у часі війни та благодійний вечір, зібрані на якому кошти призначені Музейному кризовому центру.

 

«Хорватія як країна, яка пройшла сучасну війну, розуміє Україну якнайкраще. У наших планах війни не було. До останнього ми марно сподівалися на здоровий глузд росії. Історія всього світу назавжди змінилася 24 лютого цього року. Спочатку був повний шок. Але ми дуже швидко почали діяти. І побачивши нашу стійкість і прагнення до свободи, світ почав нам допомагати. З перших днів активну позицію зайняла Асоціація галеристів України. Ми були ініціаторами документа про культурні санкції проти Росії. Згодом Асоціація організувала програму «Львів зустрічає.  Прогулянки. Комунікація» для наших громадян, які приїхали на захід України, тікаючи з місць активних бойових дій. Наші іноземні друзі запитують: «Як справи?» Найкращою відповіддю може бути ця виставка. Ми захищаємо свою країну і весь цивілізований світ на всіх фронтах. Культура активна, ніж будь-коли. Це лакмусовий папірець нашої єдності, віри в майбутнє та бажання перемогти. Terra Ukraina – так називав Україну латинською мовою французький інженер і картограф Гійом Левассер де Боплан на своїх картах 1648 року. Сьогодні ми є яскравим прикладом того, як громадяни дають відсіч великому агресору, захищаючи свою культуру, землю та народ. Свобода, вроджене відчуття свободи, творчість – це наша душа і сила. Слава Україні!»,   –  ці слова куратора Павла Гудімова передували відкриттю виставки «Terra Ukraina».

 

У виставці, яка відбулася за підтримки «SOS Україна» та «Європейської Комісії», узяли участь художники Міра Бачкур, Вероніка Чередниченко, Юрій Коваль, Микола Малишко, Денис Метелін, Дмитро Молдованов, Юрій Шаповал, Олена Смага, Альбіна Ялоза, Ігор Янович.

 

Кураторка проєкту Марта Троцюк поділилася з Інститутом стратегії своїми міркуваннями щодо формування виставкової пропозиції для хорватів : «Хорвати підтримують Україну, порівнюють нашу ситуацію з тією, в якій були не так давно. І це дуже відчутно. Але також ми знаємо, що загалом у Європі вже втомилися від теми війни… Саме тому наш вибір припав на мистецькі роботи, які ненав’язливо, не прямолінійно, та все ж доносять потрібні меседжі до місцевої аудиторії: про загрозу демократії у світі, про важливість допомоги, про культурні санкції, самобутність та прогресивність українського мистецтва».

 

Виставка «Terra Ukraina». Фото: Art Zagreb.

 

Окрім того, Марта Троцюк  розповіла про участь «Gallery 101», засновницею якої вона є, у «Art Exchange Program» у Тайвані на щорічному Арт ярмарку «Taiwan Annual». На запрошення Асоціації візуальних мистецтв Тайваню Україну на події представляли мисткині Мирослава Бачкур, Зірка Савка та Вероніка Черендиченко.  Онлайн до експозиції долучились художники Денис Метелін і Тарас Гайда. 

 

«У Тайвані аудиторія дуже зацікавлено реагувала на українське мистецтво. Дивувалася нашій продуктивності, адже за менш ніж три тижні мистецького обміну ми створили експозицію, що включала живопис, графіку, арт об’єкт, відео та VR. Особливий інтерес у них викликали наші експерименти з локальними художніми матеріалами. Звісно тайванців дуже цікавила тема війни в Україні — вони висловлювали свою підтримку та співчуття, говорили про схожість українського та тайванського досвідів. Розпитували й про культурний спротив, зокрема дякували за пояснення важливості культурних санкцій щодо росії»,   –   зробила  свої спостереження щодо аудиторії заходу кураторка Марта Троцюк.

 

Виставка в рамках «Taiwan Annual». Фото: Марта Троцюк.

 

На противагу Марті Троцюк, яка освоювала азійські простори, Павло Гудімов перед хорватською виставкою зреалізував європейський проект «Простори. Українська виставка» у Вільнюсі.

 

У липні-серпні в галереї ARKA у Вільнюсі (Литва) експонувались роботи п’яти авторів — це Микола Малишко, Павло Маков, Андрій Сагайдаковський, Ігор Янович, Дмитро Молдованов. Як зазначав куратор проєкту Павло Гудімов, «на виставці представлені художники різної географії і медіа, що показують нас різними й одночасно монолітними. У час війни все змінює свій контекст». Виставку організували артцентр "Я Галерея", Спілка художників Литви, "Arka Gallery".

 

Ці культурні ініціативи знайшли серед інших своє відображення у моніторингу Інституту стратегії культури. У вересні ІСК зробив огляд подій, які стали для іноземців нагодою для відкриття і розкриття України від початку повномасштабної війни росії проти України.  Огляд є спробою означити масштабність, географію, формати звучання українського голосу у світі, зафіксувати, що здебільшого суто репрезентативна складова супроводжується й доповнюється також інтерпретативною, світоглядною.

 

«Культурна дипломатія — як і сама культура в найрізноманітніших її формах — в останні сім місяців набула нового значення. Нині це, крім іншого, один із дієвих форматів донесення правди про Україну та війну в Україні, а ширше — пояснення-розуміння, якою власне є Україна та її культура, у чому її самодостатність та різноманіття, як ця енергія проявлялася на різних історичних етапах попри переважно несприятливі суспільно-політичні контексти»,   –  вважають культурологи ІСКу. 

 

20.09.2022