952-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:30 Агентство США з міжнародного розвитку виділило 825 мільйонів доларів на підтримку енергетичної системи України, заявила адміністраторка USAID Саманта Павер. Зазначається, що USAID додатково виділяє 237 мільйонів доларів на гуманітарну допомогу Україні.

 

 

18:55 3 жовтня заходи обмеження споживання електроенергії застосовуватися не будуть, повідомляє пресслужба "Укренерго".

 

 

18:20 Путін підписав два закони, які звільняють від кримінальної відповідальності підсудних в РФ, готових воювати. Один із них дозволяє у період мобілізації чи воєнного часу укладати контракти про проходження військової служби з обвинуваченими, чиї справи перебувають у суді першої інстанції. Водночас другий закон дозволяє звільняти від кримінальної відповідальності підсудних, яких мобілізували або які уклали контракт із Міноборони.

 

 

17:45 Російські оборонні підприємства набирають десятки тисяч нових робітників через гостру кадрову нестачу, пише російська служба BBC. Зазначається, що Росія опублікувала тисячі оголошень про роботу позмінних працівників на оборонних підприємствах, заохочуючи кандидатів потрійною зарплатою, наймаючи молодь і пропонуючи винагороду за рекомендації нових працівників. З 15 серпня по 15 вересня на російських порталах з працевлаштування з'явилося понад 90 тисяч вакансій в оборонній промисловості.

 

 

17:10 Україна може виготовляти 4 млн дронів на рік, заявив Зеленський. Президент зазначив, що за перше півріччя цього року в Україні виробили у 25 разів більше боєприпасів для артилерії та мінометів, ніж за весь 2022 рік.

 

 

16:35 Ізраїль оголосив генерального секретаря ООН Антоніу Гутерріша персоною нон-грата, заявив міністр закордонних справ Ісраель Кац. Генсеку ООН заборонили в'їзд до країни, бо він "не засудив напад Ірану на Ізраїль".

"Це генеральний секретар, який досі не засудив різанину і сексуальні звірства, вчинені вбивцями з ХАМАСу 7 жовтня, і не доклав жодних зусиль, щоб оголосити їх терористичною організацією.

Генеральний секретар, який підтримує терористів, ґвалтівників і вбивць з ХАМАСу, "Хезболли", хуситів, а тепер і Ірану – матері світового терору, залишиться плямою в історії ООН.

Ізраїль продовжуватиме захищати своїх громадян і відстоювати свою національну гідність, з Антоніу Гутеррішем чи без нього".

 

 

16:00 Посли ЄС погодили новий режим санкцій, орієнтований на російські гібридні загрози, повідомив редактор "Радіо Свобода" з питань Європи Рікард Джозвяк. За його словами, механізм набуде чинності наступного тижня. 

 

 

15:25 Швеція та Литва надають на розмінування України 22 млн євро, повідомили у Міністерстві оборони України. Кошти будуть використані для закупівлі пікапів та вантажних автомобілів, які будуть передані Державній спеціальній службі транспорту та командуванню Сил підтримки ЗСУ.

 

 

14:50 Зеленський здійснив кадрові ротації у Службі зовнішньої розвідки, повідомляється на сайті Президента. Олег Луговський звільнений з посади заступника голови і призначений на посаду першого заступника голови СЗР. Також з посади заступника голови Служби зовнішньої розвідки звільнений Олег Сінайко, а на аналогічну посаду призначений Геннадій Богач.

 

 

14:15 Кандидати у віцепрезиденти від демократів Тім Волз і від республіканців Джей Ді Венс провели теледебати, повідомляє Голос Америки. Сторони обговорили питання нелегальної міграції, економіки, абортів, проблеми громадян США та загострення конфлікту на Близькому Сході. Зазначається, що про Україну ні разу не згадували.

 

 

13:40 Україна готова обговорювати з Польщею питання Волинської трагедії, заявив міністр закордонних справ України Андрій Сибіга, коментуючи вчорашню зустріч з президентом Польщі Анджеєм Дудою у форматі тет-а-тет.

 

 

13:05 Вище командування надало дозвіл на виведення українських підрозділів з Вугледара, повідомляє ОСУВ "Хортиця". Зазначається, що рішення ухвалено з метою збереження життя військових та бойової техніки, зайняття положення для ведення подальших дій.

"Зазнавши чисельних втрат унаслідок тривалих боїв, противник не полишив спроб захопити Вугледар. В намаганні за будь-яку ціну взяти місто під контроль зумів спрямувати резерви для проведення флангових ударів, які виснажили оборону підрозділів Збройних Сил України. В результаті дій противника виникла загроза оточення міста".

 

 

12:40 Російська армія розстріляла 16 українських військовополонених в районі селищ Миколаївка і Сухий Яр Покровського району на Донеччині, повідомив Офіс генпрокурора. За словами генпрокурора Андрія Костіна, це наймасовіший відомий випадок страти українських військовополонених на лінії фронту. Наразі в Офісі генпрокурора перевіряють оприлюднене відео воєнного злочину росіян.

 

 

12:15 Вночі російські БПЛА атакували енергооб’єкти на Сумщині, було пошкоджено обладнання, внаслідок чого знеструмлена значна кількість споживачів, повідомили в "Укренерго".

  

 

12:10 Споживання електроенергії утримується на рівні, що відповідає сезонним показникам. Сьогодні станом на 09:30 його рівень був таким же, як у вівторок. Вчора добовий максимум споживання був зафіксований увечері на тому ж рівні, що й попереднього робочого дня, у понеділок.

 

 

11:50 Станом на нинішній ранок 2 жовтня в Україну прибули 30 тисяч хасидів на святкування юдейського нового року Рош га-Шана, але понад 14 тисяч охочих паломників не змогли дістатися Умані через ракетну атаку Ірану.

 

 

11:15 Китай заявив, що кораблі його берегової охорони вперше увійшли до Північного Льодовитого океану, патрулюючи води разом із російськими кораблями.

 

 

11:00 Російська влада збільшить на 343% витрати на просування російської мови за кордоном: у проєкті бюджету уряд РФ збільшив витрати на підтримку і просування російської мови за кордоном із 502,8 млн рублів у 2024-му до 1,7 млрд у 2025 році. Це найбільше зростання витрат серед трьох перерахованих у бюджеті програм МЗС РФ, які спрямовані на інші країни. Заснований Путіним ще 2007 року фонд «Русский мир» займається підтримкою і просуванням російської мови у світі. Він роздає для цього гранти, відкриває в різних країнах світу центри та кабінети для навчання мови, під брендом «Русский мир» випускають журнал, працюють радіо і телекомпанія. 

 

 

10:40 На світанку російські війська атакували ударними безпілотниками портову та прикордонну інфраструктуру в Ізмаїльському районі Одеської області, пожежу оперативно  ліквідували, пошкоджено пункт пропуску "Орлівка", поранено двох водіїв, повідомив голова Одеської ОВА Олег Кіпер.

 

 

10:35 Вночі росіяни атакували Україну 32 ударними БпЛА типу «Shahed» (райони пусків: Приморсько-Ахтарськ, Курськ РФ).

В результаті протиповітряного бою авіацією, зенітними ракетними підрозділами, РЕБ та мобільними вогневими групами Сил оборони України збито 11 ударних БпЛА (34%) у Кіровоградській, Одеській та Сумській областях. Чотири ворожі безпілотники вийшли з повітряного простору України у напрямку Росії. Внаслідок протидії РЕБ 10 ударних БпЛА локаційно втрачено у північних та центральних областях, інформація уточнюється.

За минулі сім днів було збито 281 із 342 (82%) запущених по Україні БПЛА, ще 41 локаційно втрачений (упав) чи покинув територію України (разом – 94%).

 

 

 

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

260,1% танків (з них 1,8% за минулий тиждень),

101,4% бойових броньованих машин (з них 1,3% за минулий тиждень),

429,9% автомобільної техніки (з них 7,3% за минулий тиждень),

612,4% артилерійських систем (з них 8,1% за минулий тиждень),

108,1% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 68,4% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень),

 29,5% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,8% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:35 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:30 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

09:25 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Ситуація на фронті залишається складною. Противник, використовуючи свою перевагу в живій силі та техніці, безупинно атакує наші позиції. Українські захисники стійко стримують натиск окупантів, завдаючи ворогу максимальних втрат.

Загалом протягом минулої доби зафіксовано 155 бойових зіткнень.

За уточненою інформацією, вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах два ракетні удари із застосуванням двох ракет, а також 68 авіаударів, зокрема скинув 124 КАБ. Крім цього, здійснив більш як 3810 обстрілів населених пунктів та позицій наших військ, з них 124 – із реактивних систем залпового вогню.

Агресор завдавав авіаударів, зокрема в районах населених пунктів Білопілля, Вишеньки, Студенок, Павлівка, Степне, Токарівка, Уланове, Липці, Вовчанськ, Петропавлівка, Кругляківка, Надія, Маркове, Часів Яр, Костянтинівка, Клебан-Бик, Романівка, Бересток, Чунишине, Водянське, Покровськ, Богоявленка, Новопавлівка та Запоріжжя.

Вчора авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали вісім ударів по районах зосередження особового складу і ОВТ противника.

На Харківському напрямку ворог продовжував наступальні (штурмові) дії, загалом відбулося шість бойових зіткнень. Бої точилися, зокрема, в районах населених пунктів Стариця та Вовчанськ.

На Куп’янському напрямку за добу відбулося 25 ворожих атак. Сили оборони відбивали штурмові дії противника біля Синьківки, Новоосинового, Курилівки, Новоселівки, Вишневого, Колісниківки, Глушківки та Кругляківки.

На Лиманському напрямку ворог атакував 17 разів. Намагався просунутися неподалік Часового Яру, Григорівки та в напрямку Ступочок.

На Краматорському напрямку окупанти атакували вісім разів поблизу Андріївки, Кліщіївки, Майського та Маркового. Ситуація під контролем підрозділів Сил оборони.

На Торецькому напрямку ворог, за підтримки авіації, здійснив 16 атак неподалік Торецька та Щербинівки.

На Покровському напрямку наші захисники відбивали 25 штурмових і наступальних дій агресора поблизу населених пунктів Воздвиженка, Миролюбівка, Красний Яр, Лисівка, Новогродівка та Селидове. Найбільша концентрація ворожих атак була поблизу Миролюбівки, Єлізаветівки та Лисівки, противник активно застосовував авіацію.

На Курахівському напрямку Сили оборони відбили 25 атак в районах населених пунктів Цукурине, Гірник, Георгіївка, Костянтинівка та Катеринівка.

На Времівському напрямку, за уточненою інформацією, противник здійснив безуспішну атаку наших позицій в напрямку Богоявленки.

За минулу добу на Оріхівському напрямку українські позиції були атаковані сім разів неподалік Новоданилівки, Малих Щербаків та Кам’янського.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник з території рф активно застосовує артилерію та авіацію по районах українських населених пунктів.

Сили оборони України продовжують операцію в Курській області. За минулу добу ворог завдав по Курщині 15 авіаударів, застосувавши 20 керованих авіабомб.

Наші воїни активно завдають окупаційним військам відчутних втрат в живій силі та техніці.

Загалом, минулої доби втрати російських загарбників склали 1130 осіб. Також українські воїни знешкодили чотири танки, 32 бойові броньовані машини, 14 артилерійських систем, 26 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 71 автомобіль та чотири одиниці спецтехніки окупантів.

 

 

09:15 Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який є носієм крилатих "Калібрів" загальним залпом до 4 ракетпопередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська, ймовірно, захопили Вугледар після того, як українські війська відійшли з цього населеного пункту, хоча неясно, чи зможуть російські війська швидко просунутися далі міста в найближчому майбутньому.

• Деякі російські джерела висловили сумніви, що російські війська зможуть швидко просунутися вперед і досягти оперативно значущих проривів одразу після захоплення Вугледара.

• Українські посадовці продовжують наголошувати на тому, що Україна зменшує перевагу Росії в артилерійських боєприпасах, ймовірно, частково завдяки нещодавнім ударам по російських складах боєприпасів.

• Управління Верховного комісара Організації Об'єднаних Націй з прав людини опублікувало доповідь за червень-серпень 2024 року, в якій детально описані жертви серед цивільного населення України, систематичне жорстоке поводження Росії з українськими військовополоненими та поодинокі випадки жорстокого поводження з боку України з російськими військовополоненими. Доповідь ООН підкреслила відмінності між офіційною реакцією Росії та України на жорстоке поводження з військовополоненими. Російські державні ЗМІ значною мірою спотворили доповідь, проігнорувавши оцінки щодо системного жорстокого поводження з українськими військовополоненими з боку Росії.

• У російському федеральному бюджеті на 2025–2027 роки виділено кошти на підтримку онлайн-платформ, що належать відомому кремлівському пропагандисту і колишньому опозиційному ЗМІ, що ще більше підкреслює зусилля Кремля з адаптації своєї пропагандистської машини до зростання залежності росіян від соціальних мереж для отримання інформації.

• За повідомленнями, російська влада планує збільшити вербування в російських СІЗО.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сили оборони спрямовують зусилля на зрив виконання російськими загарбниками планів наступу та виснаження їхнього бойового потенціалу.

Станом на 22:00 відбулося 110 бойових зіткнень, противник завдав 2 ракетні удари (2 ракети), 59 авіаційних ударів (зокрема задіяв 104 КАБ) та 446 ударів дронами-камікадзе, здійснив 2713 обстрілів позицій наших військ.

На Харківському напрямку російські терористи п’ять разів безуспішно штурмували позиції українських підрозділів в районах Стариці і Вовчанська. Біля останнього триває ще один бій. Ситуація контрольована. За наявною інформацією на даному напрямку за сьогодні противник втратив 89 осіб вбитими та пораненими, також українськими захисниками знищено два та пошкоджено три одиниці автомобільної техніки.

Ворог здійснив 23 атаки на наші укріплення на Куп’янському напрямку. На цей час 13 боєзіткнень в районах Синьківки, Колісниківки, Глушківки та Кругляківки завершились, ще десять атак триває.

На Лиманському напрямку за день російські війська 15 разів штурмували позиції українських захисників в районах населених пунктів Греківка, Невське, Новосадове та в Серебрянському лісі. Три боєзіткнення досі тривають.

На Краматорському напрямку завершились невдачею п’ять спроб загарбників просунутися вперед поблизу Часового Яру, Григорівки та в напрямку Ступочок. На Торецькому напрямку окупанти за сьогодні десять разів штурмували в районах Торецька та Щербинівки. Активно діяла ворожа бомбардувальна авіація. Продовжуються бойові дії у п’яти локаціях.

Інтенсивно атакує противник українських захисників на Покровському напрямку. Впродовж дня загалом здійснив 22 штурмові та наступальні дії. Найбільша активність російських окупантів зберігається в районах Миролюбівки, Єлизаветівки та Лисівки. Три боєзіткнення на напрямку ще тривають.

За попередніми підрахунками, сьогодні наші воїни ліквідували 61 та поранили 102 окупанти. Знищено шість бойових броньованих машин, шість автомобілів та склад боєприпасів. Також пошкоджено три ворожі ББМ та дві одиниці автомобільної техніки загарбників.

На Курахівському напрямку на цей час доби нараховується 21 бойове зіткнення. Досі триває вісім атак окупаційних військ поблизу Гірника, Георгіївки, Костянтинівки та Катеринівки.

На Времівському напрямку ворог намагався прорватися до Богоявленки, але на заваді цьому стали наші мужні захисники.

Противник активізувався на Оріхівському напрямку, де за день здійснив три безуспішні атаки неподалік населених пунктів Новоданилівки і Малих Щербаків. Триває атака поблизу Кам’янського. Ситуація контрольована.

На інших напрямках суттєвих змін в обстановці не відбулося.

Сьогодні відзначимо українських воїнів з 28-ої окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового походу та 68-ої окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша, які стійко стримують навалу переважаючих сил противника на східному фронті.

 

 

02.10.2024