943-й день війни Росії в Україні. Хроніка

18:35 24 вересня заходи обмеження споживання електроенергії застосовуватися не будуть, повідомляє пресслужба "Укренерго".

 

 

18:00 Російський військовий патрульний літак тричі порушив повітряний простір Японії, повідомив генеральний секретар кабінету міністрів Йосімаса Хаясі. Речник уряду Хаясі зазначив, що утримається від остаточних відповідей щодо намірів і цілей дій російської військової авіації, але додав, що Японія буде "продовжувати уважно стежити за ситуацією та вживати всіх можливих заходів".

 

 

17:25 Telegram надаватиме органам влади IP-адреси та номери телефонів тих, хто займається нелегальною діяльністю, повідомив засновник месенджера Павло Дуров. За його словами, модерація месенджера оновила умови використання та політику конфіденційності, щоб забезпечити їхню узгодженість у всьому світі.

 

 

16:50 Позиція Лондона щодо ударів України далекобійними ракетами Storm Shadow по Росії залишається незмінною, повідомив речник прем'єр-міністра Великої Британії.

"Ми залишаємося в постійному контакті з українцями і завжди будемо прислухатися до їхньої позиції. Як ви можете очікувати, на Генеральній асамблеї ООН ми зосередимося на низці питань, включаючи постійну підтримку України в її захисті від російської агресії, а також припинення вогню в Газі та деескалацію напруженості в Лівані, серед іншого".

 

 

16:15 НАТО має бути більш рішучим щодо російських дронів, вважає міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс. Міністр вбачає у періодичних порушеннях повітряного простору НАТО російськими безпілотниками певну стратегію.

"Тепер ми знаємо, що це, звісно, стратегія Росії – щоразу йти на крок далі і маленькими кроками промацувати, як далеко можна зайти. І тому я думаю, що ми маємо чітко заявити – це неприйнятно.

…Послання Росії має бути чітким: порушення повітряного простору НАТО неприйнятне".

 

 

15:40 Путін шукає нові способи змусити дотримуватися своїх червоних ліній, пише The Washigton Post. Зазначається, що в Кремлі зростає усвідомлення того, що Захід не піддається ядерним погрозам, тому Путін шукає більш тонких та обмежених відповідей на надання Україні можливості використовувати ракети дальньої дії для ударів по Росії.

 

 

15:05 Трамп насправді не знає, як зупинити війну в Україні, вважає Зеленський. За словами Президента, “багато лідерів були переконані, що знають, як закінчити її вже завтра, – але коли вони занурювалися в неї глибше, то розуміли, що все не так просто”.

 

 

14:30 Нідерланди вже поставили Україні радарну систему до ЗРК Patriot і невдовзі поставлять три пускові установки, повідомив міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс.

 

 

13:55 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

У північно-східній частині Харківської області російські війська просунулися на захід від села Піщане. Зараз вони займають невеликий виступ за 3,5 км від річки Оскіл. Цілком ймовірно, що російські війська мають на меті досягти східного берега річки Оскіл, щоб використати його як природний оборонний бар'єр і створити умови для майбутніх операцій.

Головною метою російських військ залишається Покровськ на сході України. Росія з високою ймовірністю захопила міста Гродівка, що на схід від Покровська, та Українськ, що на південь від міста. Російські війська залишаються приблизно за 8 км від Покровська. Українські підкріплення, міські райони та українські оборонні споруди, ймовірно, сприяли уповільненню просування Росії вздовж цього напрямку за останній тиждень.

 

 

13:20 План перемоги Зеленського передбачає отримання гарантій безпеки, сучасної зброї та фінансової допомоги для України, пише The Times. Український Президент планує показати свої ідеї не лише Байдену, а й кандидатам на посаду президента США: Камалі Гарріс і Дональду Трампу, щоб донести важливість продовження підтримки України у війні проти Росії.

"План Зеленського містить чотири ключові пункти:

перший – це гарантії безпеки для України від західних країн, аналогічний пакту про взаємну оборону в рамках членства в НАТО;

другий – продовження наступу України в російську Курську область, щоб забезпечити територіальний козир у переговорах;

третій пункт – запит на "конкретне" сучасне озброєння;

четвертий – міжнародна фінансова допомога для зруйнованої війною економіки України".

 

 

12:45 Військова контррозвідка Служби безпеки України й Державне бюро розслідувань нейтралізували оперативно-бойову групу військової розвідки РФ в Одесі, яка готувала силове захоплення влади в міста. Затримано керівника ворожого осередку та його праву руку. У них вилучено понад 70 одиниць вогнепальної зброї з оптичними прицілами та боєприпасами, а також бронежилети, шоломи, балістичні окуляри й інше тактичне спорядження. За інструкцією російської спецслужби ще на початку повномасштабного вторгнення зловмисники готувалися до силового захоплення держустанов в Одеській області. Окрім штурмів адмінбудівель, фігуранти мали атакувати Сили оборони з тилу, якби окупанти наближалися до Одеси. Після російських невдач на фронті цю оперативно-бойову групу було переведено в режим очікування й активовано лише влітку 2024 року, коли вона отримала секретні завдання.

Резидентом групи російської ГРУ був 49-річний житель тимчасово окупованого Криму, який після захоплення півострова переїхав до Одеси. На початку повномасштабної війни він почав формувати оперативно-бойові загони під виглядом кількох громадських організацій. Ці громадські організації нібито займалися питаннями військової історії, екології та юриспруденції, а насправді створили підпільні групи снайперів, розвідки, зв'язку, оперативного забезпечення й одну з основних – штурмову групу. У разі захоплення Одеси учасникам групи обіцяли "посади" в місцевій окупаційній адміністрації РФ.

 

 

12:10 Після війни необхідно буде переосмислити відносини всієї Європи з Росією, заявив президент Франції Емманюель Макрон. Він пропонує уявити завтрашній мир в Європі в новій формі та в новій реальності, яка потребує побудови нового міжнародного порядку.

"Нам доведеться подумати про нову форму організації Європи і переосмислити наші відносини з Росією після війни в Україні.

Це, безсумнівно, найбільший виклик сьогодення, тому що наш сьогоднішній порядок є неповним і несправедливим. Неповний тому, що він був задуманий наприкінці Другої світової війни, а тому не мав у своєму серці тих проблем, які згодом з'явилися і стали панівними".

 

 

11:35 Споживання електроенергії на початку тижня зростає, сьогодні його рівень станом на 09:30 був на 2,2% вищим, ніж в цей же час у п’ятницю, 20 вересня. Вчора добовий максимум споживання був зафіксований увечері. Він був таким же, як і минулої неділі, 15 вересня.

 

 

11:15 Союзники України повинні відкинути риторику «червоних ліній» щодо Росії, оскільки їх порушив саме Путін своїм вторгненням в Україну, заявила прем'єр-міністр Данії Метте Фредеріксен:

"Під час цієї війни було помилкою проводити публічне обговорення червоних ліній, це просто дає росіянам надто гарну карту до рук.

Те, що ми зараз бачимо, — це те, що Росія зближується з Північною Кореєю та Іраном. І я не думаю, що Росія змогла б вести повномасштабну війну всередині Європи без допомоги Китаю. На жаль, це не європейський конфлікт — це глобальний конфлікт, і наслідки були надзвичайно серйозними”.

 

 

10:55 Підрозділи 95-ої окремої десантно-штурмової Поліської бригади Десантно-штурмових військ ЗСУ прорвали ще одну з ділянок кордону з РФ. Це вже друга успішна операція прориву російського кордону з початку операції на території Курської області РФ.

 

 

10:05 Вночі в повітряному просторі України виявлено шість засобів повітряного нападу: дві керовані авіаційні ракети Х-59/69 та чотири ударні БпЛА типу «Shahed».

В результаті бойової роботи протиповітряною обороною збито три ворожі БпЛА (75%) у Сумській області. Решта повітряних цілей – один шахед та дві керовані авіаційні ракети – не досягли своїх цілей через активну протидію РЕБ Сил оборони України.

За минулі сім днів було збито 268 із 315 (85%) запущених по Україні БПЛА, ще 40 локаційно втрачені (впали) чи покинули територію України.

 

 

 

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

257,1% танків (з них 2,9% за минулий тиждень),

   99,5% бойових броньованих машин (з них 1,1% за минулий тиждень),

418,4% автомобільної техніки (з них 6,1% за минулий тиждень),

597,7% артилерійських систем (з них 9,3% за минулий тиждень),

107,5% РСЗВ (з них 0,8% за минулий тиждень),

 67,5% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень),

 29,5% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,8% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:30 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:25 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

09:20 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Протягом минулої доби зафіксовано 162 бойові зіткнення.

За уточненою інформацією, за вчорашній день противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах два ракетні удари (чотири ракети), 67 авіаційних ударів (задіяв, зокрема, 99 КАБ), здійснив 5587 обстрілів, 167 з них – із реактивних систем залпового вогню.

Агресор завдавав авіаударів, зокрема в районах населених пунктів Есмань, Біловоди, Журавка, Бувалине, Яструбщина, Річки, Бунякине, Волфине, Кіндратівка, Угроїди, Малушине, Мелячиха, Вовчанські Хутори, Вовчанськ, Куп’янськ, Куп’янськ-Вузловий, Першотравневе, Твердохлібове, Іванівка, Святопокровське, Слов’янськ, Ступочки, Дружба, Петрівка, Торецьк, Олександропіль, Богоявленка, Урожайне, Рівнопіль, Кам’янське, Комишуваха, Павлівка, Запоріжжя та Одрадокам’янка.

За минулу добу авіація, ракетні війська та артилерія Сил оборони завдали вісім ударів по районах зосередження особового складу та ОВТ, двох артилерійських системах, одній системі ППО та пункту управління російських загарбників.

На Харківському напрямку ворог продовжував штурмові дії. Тут відбулося сім бойових зіткнень в районі Вовчанська та Тихого.

На Куп’янському напрямку кількість боєзіткнень становила 16 ворожих атак. Сили оборони відбивали штурмові дії противника біля Петропавлівки, Синьківки, Глушківки, Кругляківки, Лозової та Стельмахівки.

На Лиманському напрямку наші війська відбили 13 штурмів окупантів в районах населених пунктів Макіївка, Невське, Білогорівка, Чернещина, Дружелюбівка, Новосадове та Діброва.

На Сіверському напрямку Сили оборони відбили дві атаки біля Виїмки.

На Краматорському напрямку українські воїни зупинили 12 спроб противника прорвати нашу оборону в районах Калинівки, Кліщіївки, Григорівки та Ступочок.

На Торецькому напрямку ворог, за підтримки авіації, здійснив 9 атак. Зусилля зосереджував у районах населених пунктів Дачного, Торецька та Щербинівки. Окрім того, штурмував поблизу Неліпівки.

На Покровському напрямку наші захисники відбили 35 атак. Основні зусилля ворог зосереджував у районах Красного Яру, Воздвиженки, Новоторецька, Гродівки, Новогродівки, Селидового, Маринівки, Миролюбівки та Михайлівки.

На Курахівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Гірника, Цукуриного, Желанного Другого, Георгіївки, Катеринівки та Костянтинівки. Загалом ворог 28 разів намагався прорвати оборону наших військ на цьому напрямку.

На Времівському напрямку окупанти здійснили шість атак наших позицій поблизу Вугледару.

На Оріхівському напрямку відбулося два безуспішні для ворога бойові зіткнення неподалік Роботиного.

На Придніпровському напрямку ворог провів один невдалий штурм, отримавши відсіч.

Сили оборони України продовжують операцію в Курській області. За наявною інформацією, за минулу добу ворог завдав по Курщині 16 авіаційних ударів з використанням 27 керованих авіаційних бомб.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено. Оперативна обстановка без суттєвих змін.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник зберігає військову присутність, активізував діяльність авіації, з території РФ здійснював обстріли по Брусках, Малушиному, Павлівці, Журавці, Великій Писарівці, Бояро-Лежичах та ряду інших прикордонних населених пунктів.

Наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам значних втрат в техніці та живій силі, виснажують наступальний потенціал ворога вздовж усієї лінії фронту та у тилу.

Загалом минулої доби втрати російських загарбників становили 1330 осіб. Також українські воїни знешкодили 16 танків, 30 бойових броньованих машин, 81 артилерійську систему, дві РСЗВ, 71 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 79 автомобілів, дві важкі вогнеметні системи та одиницю спеціальної техніки.

 

 

09:15 Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який не є носієм крилатих ракет "Калібр"повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• За повідомленнями, удар України 18 вересня по російському складу ракет і боєприпасів поблизу Торопця в Тверській області знищив достатню кількість боєприпасів, щоб вплинути на російські операції в найближчі місяці.

• За повідомленнями, Кремль переглядає ефективність ядерного брязкання в рамках своїх зусиль вплинути на триваючі на Заході політичні дебати щодо підтримки України і, зокрема, дозволу Україні використовувати західну зброю проти військових об'єктів у Росії.

• Супутникові знімки пошкоджень на космодромі «Плєсєцк» в Архангельській області, зроблені 21 вересня, свідчать про те, що російські військові нещодавно провели невдале випробування міжконтинентальної балістичної ракети РС-28 «Сармат» з ядерним зарядом.

• Міністр оборони України Рустем Умеров заявив 21 вересня, що Україна збільшить виробництво безпілотників «у кілька разів» до 2025 року, щоб зберегти кількісну перевагу України над російським виробництвом безпілотників.

• Речниця міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова заявила вчора, що Росія не братиме участі у другому мирному саміті в Україні пізніше 2024 року або в будь-яких «подібних самітах».

• Повідомляється, що Росія розширює розвідувальні операції в Мексиці з метою підриву США і підтримки України.

• Українські війська нещодавно просунулися вперед біля Сватового.

• Український офіцер з команди операторів безпілотників заявив вчора, що російське військове командування змушує солдатів копати окопи на російських позиціях у невизначених районах України без зброї, а іноді без бронежилетів, касок і військової форми.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сили оборони спрямовують зусилля на зрив виконання російськими загарбниками планів наступу. Наші воїни завдають ворогу вагомих втрат, виснажуючи їхній бойовий потенціал.

Станом на 22:00 відбулося 121 бойове зіткнення, противник завдав один ракетний (2 ракети), 52 авіаційні удари (зокрема задіяв 71 КАБ) та 625 ударів дронами-камікадзе, здійснив більше 3900 обстрілів позицій наших військ.

На Харківському напрямку російські терористи чотири рази безуспішно штурмували позиції українських підрозділів в районі Вовчанська. Біля останнього триває ще один бій. За наявною інформацією, за сьогодні противник на даному напрямку втратив понад 40 військовослужбовців вбитими та пораненими. Наші захисники знищили протитанковий засіб противника, дві одиниці автомобільної техніки та 37 БпЛА, також було пошкоджено танк, бойову броньовану машину, чотири артилерійські системи та автомобіль окупанта.

Чотирнадцять разів ворог атакував наші укріплення на Куп’янському напрямку поблизу Петропавлівки, Синьківки, Глушківки, Кругляківки, Лозової та Стельмахівки. На цей час тривають чотири боєзіткнення у районах Петропавлівки, Глушківки, Лозової та Кругляківки.

П’ять атак ворога на даний час відбивають українські воїни поблизу Макіївки, Невського та Білогорівки на Лиманському напрямку. Сім штурмових дій ворога протягом дня було зупинено неподалік Чернещини, Дружелюбівки, Новосадового та Діброви.

На Сіверському напрямку наші війська зупинили спробу противника покращити тактичне положення поблизу Виїмки. Окупанти зазнали втрат. Ще один бій у цій локації триває. На Краматорському напрямку завершились невдачею сім спроб загарбників просунутися вперед поблизу Калинівки, Кліщіївки, Григорівки та Ступочок. Досі триває два боєзіткнення. На Торецькому напрямку окупанти за сьогодні шість разів штурмували у районах Дачного, Торецька, Щербинівки та Неліпівки. Активно діяла ворожа бомбардувальна та штурмова авіація. Продовжуються бойові дії у двох локаціях — ворог тисне, намагаючись просунутись у районах Неліпівки і Щербинівки.

Інтенсивно атакує противник українських захисників на Покровському напрямку. Впродовж дня загалом здійснив 27 штурмових і наступальних дій. Найбільша активність російських окупантів зберігається в районах Маринівки та Новоторецька. Триває боєзіткнення поблизу Миролюбівки. За попередніми підрахунками, сьогодні наші воїни ліквідували 145 та поранили 163 окупанти. Знищено РСЗВ БМ-21 «Град», шість артилерійських систем, танк, БМП, два протитанкові засоби, п’ять автомобілів та три мотоцикли загарбників. Також пошкоджено 13 артилерійських систем, два танки, БМП та 12 автомобілів.

На Курахівському напрямку на цей час доби нараховується 11 бойових зіткнень. Війська рф намагалися просунутися в районах населених пунктів Гірник, Цукурине, Желанне Друге, Катеринівка та Костянтинівка.

На Времівському напрямку відбито одну атаку ворожих підрозділів, точаться три бої в районі Вугледару.

Противник активізувався на Оріхівському напрямку, де за день здійснив дві атаки неподалік населеного пункту Роботине. Успіху не мав.

На Придніпровському напрямку ворожий штурм зазнав невдачі.

Триває операція в Курській області. Авіація ворога продовжує завдавати ударів керованими авіаційними бомбами по своїй території. На даний час відомо про 16 авіаційних ударів із застосуванням 27 КАБ.

На інших напрямках суттєвих змін в обстановці не відбулося.

Сьогодні відзначимо українських воїнів з 10-ої окремої гірсько-штурмової бригади “Едельвейс” та 28-ої окремої механізованої бригади імені Лицарів Зимового походу, які стійко стримують навалу переважаючих сил противника на східному фронті.

23.09.2024