940-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:30 21 вересня заходи обмеження споживання електроенергії застосовуватися не будуть, повідомляє пресслужба "Укренерго".

 

 

18:55 Зеленський провів засідання Ставки верховного головномандувача, повідомляє пресслужба президента. За словами Зеленського, на Ставці розглядались питання захисту енергетики цієї зими і власного виробництва ракет, дронів та засобів РЕБ.

 

 

18:20 В середньому щомісячно по країні рекрутується 6,5 тисяч добровольців, повідомили у Міноборони України. Як зазначається, наразі для українців відкрито 10 тисяч вакансій в Збройних силах.

 

 

17:45 Наслідки удару по Торопцю будуть помітні на фронті найближчими тижнями, заявив голова розвідцентру Сил оборони Естонії полковник Антс Ківісельг. За його словами, Україні вдалося завдати удару по сховищу, коли частина боєприпасів не була укомплектована в бункери.

"Вибухнуло 30 тисяч тонн боєприпасів, тобто 750 тисяч снарядів. При середньому темпі бойових дій Росія за тиждень випускає 10 тисяч снарядів. Тобто це дво-тримісячний запас боєприпасів. Унаслідок цієї атаки Росія зазнала втрат у боєприпасах, і наслідки цієї втрати ми побачимо на фронті найближчими тижнями".

 

 

17:10 Норвегія планує збільшити підтримку України до 135 млрд крон до 2030 року, пише Panorama Nyheter з посиланням на прем'єр-міністра Норвегії Йонаса Гар Стьоре. Зазначається, що уряд Норвегії запропонував збільшити підтримку України на 5 мільярдів норвезьких крон цього року та надавати щонайменше 15 мільярдів норвезьких крон на рік до 2030 року.

"Ми запропонували запровадити нижню межу для нашої підтримки України, де 15 мільярдів норвезьких крон становитимуть основу підтримки щороку замість стелі у 75 мільярдів норвезьких крон для всієї програми".

 

 

16:35 Перша група українських пілотів завершила навчання на літаках Alphajet у Франції, повідомляє пресслужба збройних сил Франції. Центр повітряних сил Франції тренує українських пілотів для задоволення оперативних потреб Міністерства оборони України з березня 2024 року.

 

 

16:00 МАГАТЕ закликає РФ деокупувати ЗАЕС і повернути станцію під контроль України, повідомили у Міненерго України. Відповідну резолюцію "Ядерна безпека, захищеність та гарантії в Україні" схвалили на генеральній конференції МАГАТЕ під час її 68-ої сесії. Як зазначається, резолюція підтверджує, що українські атомні станції, серед яких і Запорізька АЕС, мають функціонувати під повним суверенним контролем України. 

 

 

15:25 План перемоги розрахований на рішення партнерів з жовтня по грудень, заявив Зеленський. Президент зазначив, що деталі плану розкриє під час перемовин з президентом США Джо Байденом.

"Стосовно Плану перемоги хотілося б бути послідовною людиною і обговорити всі його деталі передусім з президентом США, тому що у більшості своїй рішення щодо плану залежить від нього. Там є пункти, які залежать від доброї волі і підтримки Сполучених Штатів. Дуже сподіваюся, що він підтримає цей план".

 

 

14:50 Додаткові поставки військового обладнання та зброї допоможуть Україні швидше завершити війну, заявив генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберґ.

"Парадокс полягає в тому, що чим більше зброї для України ми зможемо доставити, тим більша ймовірність того, що ми зможемо досягти миру та припинити війну. Що надійнішою буде наша довгострокова військова підтримка, то швидше закінчиться війна.

Ми всі хочемо, щоб ця війна закінчилася. Найшвидший спосіб закінчити війну — це програти її. Але це не принесе миру. Це принесе російську окупацію".

 

 

14:15 Україна домовилася з Європейським Союзом про створення резерву дизельного пального, пише Forbes з посиланням на джерела. Зазначається, що пальне дозволить забезпечити роботу генераторів, які використовують соціальні заклади в опалювальний сезон. Аби ці запаси вберегти від російських обстрілів, їх зберігатимуть на території ЄС.

 

 

13:40 Україна вперше приєдналася до навчань НАТО з протидії безпілотників, повідомляє пресслужба Альянсу. В спільних навчаннях взяли участь 450 представників із 19 країн – членів НАТО та трьох країн-партнерів. Як зазначили в НАТО, навчання дають можливість спільно розв'язувати нагальні проблеми, такі як автономність і взаємодію безпілотників.

 

 

13:05 Європейський Союз не повертатиме примусово чоловіків призовного віку до України, заявила єврокомісарка з внутрішніх справ Ілва Йоганссон. За її словами, це неможливо згідно з Директивою про тимчасовий захист. Водночас ЄС підтримує тих, хто хоче повернутися в Україну, й обговорює з українською владою та українським урядом, як повернути громадян "в найкращий спосіб".

 

 

12:30 Національний координаційний центр кібербезпеки прийняв рішення обмежити використання месенджера Telegram в органах державної влади, військових формуваннях, на об’єктах критичної інфраструктури. З метою мінімізації загроз було прийнято рішення щодо заборони встановлення та використання Telegram на службових пристроях працівників органів державної влади, військовослужбовців, працівників сектору безпеки і оборони, а також підприємств – операторів критичної інфраструктури. Виняток становитимуть лише ті особи, для яких використання цього месенджера є частиною службових обов'язків.

 

 

12:20 Сухопутні війська ЗСУ видали директиву про заборону мобілізації обмежено придатних чоловіків у віці від 18 до 25 років, повідомив народний депутат Олексій Гончаренко. Сам її текст публікувати не можна, він під грифом секретності.

 

 

11:55 Європейський Союз планує виділити кредит у розмірі 35 млрд євро, забезпечений майбутнім прибутком від заморожених активів російського центробанку, щоб гарантувати більш передбачувану фінансову підтримку України, пише Financial Times.

 

 

11:30 Споживання електроенергії дещо знизилось. Сьогодні, 20 вересня, його рівень, станом на 09:30 був на 1,1% нижчим, ніж у цей же час вчора. Вчора добовий максимум споживання був зафіксований увечері на рівні попереднього дня.

 

 

10:35 Російське військове командування передбачало операцію ЗСУ в Курській області і протягом кількох місяців розробляло плани щодо її запобігання, пише The Guardian. Відповідні документи було вилучено на залишених російських позиціях у регіоні. Розкриття цієї інформації робить паніку серед російських військ після наступу України на початку серпня ще ганебнішою.

 

 

10:00 Вночі російські війська атакували Донеччину трьома ракетами невстановленого типу, Дніпропетровщину – керованою авіаційною ракетою Х-59 із повітряного простору ТОТ Запорізької області, а також 70 ударними БпЛА типу «Shahed» (райони пусків: Приморсько-Ахтарськ, Курськ, Єйськ РФ).

В результаті протиповітряного бою збито 61 ударний БпЛА (87%) та одну керовану авіаційну ракету Х-59. Внаслідок активної протидії Сил оборони дев’ять ворожих безпілотників локаційно втрачено у кількох регіонах України (інформація про постраждалих чи руйнування не надходила).

Протиповітряна оборона працювала у Дніпропетровській, Київській, Вінницькій, Черкаській, Кіровоградській, Сумській, Полтавській, Івано-Франківській, Львівській, Хмельницькій, Миколаївській, Одеській та Херсонській областях.

За минулі сім днів було збито 318 із 361 (88%) запущених по Україні БПЛА, ще 36 локаційно втрачені (впали) чи покинули територію України.

 

 

 

 

 

08:30 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

08:25 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:20 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Протягом минулої доби зафіксовано 226 бойових зіткнень.

За уточненою інформацією, за вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах 76 авіаударів, скинувши 115 КАБів. Крім цього, здійснив понад 4900 обстрілів, з них 192 – із реактивних систем залпового вогню.

Агресор завдавав авіаударів по районах населених пунктів, зокрема, Яструбине, Павлівка, Кекине, Руднєве, Річки, Велика Рибиця, Харків, Куп’янськ-Вузловий, Куп’янськ, Петропавлівка, Подоли, Твердохлібове, Борова, Сіверськ, Дружба, Клебан Бик, Петрівка, Катеринівка, Олександропіль, Трудове, Єлизаветівка, Дальнє, Павлівка, Благодатне, Кам’янське, Комишуваха, Новояковлівка, Юльківка, Малокатеринівка та Миколаївка.

Вчора авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали 26 ударів по районах зосередження особового складу та ОВТ противника, а також уразили два пункти управління, три засоби РВіА, два засоби ППО та три пункти управління БпЛА.

На Харківському напрямку відбулося три бойові зіткнення в районах населених пунктів Вовчанськ та Тихе.

На Куп’янському напрямку кількість атак за добу становила 13. Сили оборони відбивали штурмові дії противника біля Синьківки, Стельмахівки та Глушківки.

На Лиманському напрямку ворог атакував 28 разів неподалік Макіївки, Чернещини, Невського та Торського.

На Сіверському напрямку українські захисники відбивали штурмові дії російських загарбників поблизу Верхньокам’янського, Івано-Дар’ївки та Виїмки. Загалом відбулось вісім боєзіткнень.

На Краматорському напрямку окупанти атакували три рази в районах Курдюмівки та Іванівського.

На Торецькому напрямку ворог здійснив 14 атак неподалік Торецька, Щербинівки та Неліпівки.

На Покровському напрямку наші захисники відбили 41 штурмову дію в районах населених пунктів Воздвиженка, Новоторецьк, Гродівка, Миролюбівка, Миколаївка, Новогродівка та Маринівка, де загарбники, за підтримки авіації, намагалися витіснити наші підрозділи із займаних рубежів. Найбільша концентрація ворожих атак була поблизу Новогродівки та Маринівки.

На Курахівському напрямку Сили оборони відбили 63 атаки біля Цукуриного, Георгіївки, Костянтинівки та Катеринівки, де ворог намагався прорвати оборону наших військ.

На Времівському напрямку ворог здійснив шість штурмових дій неподалік Вугледару, Рівнополя та Катеринівки.

На Оріхівському напрямку окупанти і надалі намагаються вибити українські підрозділи з позицій. Шість атак росіян не мали успіху в районах П’ятихаток, Роботиного та в напрямку Новоандріївки і Новоданилівки.

На Придніпровському напрямку відбулося три боєві зіткнення з ворогом в острівній зоні дельти Дніпра.

На Гуляйпільському напрямку ситуація суттєвих змін не зазнала. На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

Сили оборони України продовжують операцію в Курській області. Авіація ворога продовжує бомбардувати власну територію. За минулу добу російські літаки завдали вісімнадцять авіаударів, скинувши при цьому 27 КАБів.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник зберігає військову присутність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам відчутних втрат в живій силі та техніці, виснажуючи ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Загалом минулої доби втрати російських загарбників становили 1340 осіб. Також українські воїни знешкодили 20 танків, 39 бойових броньованих машин, 35 артилерійських систем, два засоби ППО, 52 БпЛА оперативно-тактичного рівня, одну крилату ракету, 59 автомобілів та шість одиниць спеціальної техніки ворога.

 

 

08:15 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

07:35 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

255,3% танків (з них 1,5% за минулий тиждень),

   98,7% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

415,0% автомобільної техніки (з них 4,4% за минулий тиждень),

591,1% артилерійських систем (з них 4,1% за минулий тиждень),

106,7% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

 67,5% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень),

 29,5% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,8% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

 

07:20 Під час повітряної тривоги, яка тривала на Львівщині вночі з 03:56 по 04:32 20 вересня, у повітряний простір області залетів один ворожий ударний безпілотник, Сили ППО ПвК «Захід» його знищили. Внаслідок падіння уламків БпЛА близько 04:30 в одному зі сіл області загорілося приміщення колишнього колгоспу, повідомив голова ОВА Максим Козицький. Пошкоджено три автомобілі (вантажний та два легкових), у житлових будинках неподалік вибиті вікна.

 

 

07:15 Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракет, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

07:00 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент Росії Путін, як повідомляється, відхилив прохання міністерства оборони компенсовувати російські втрати, оголосивши ще одну хвилю мобілізації навесні 2024 року – щоб уникнути політичних проблем, пов'язаних із примусовим призовом до резерву. Відтоді Путін залишається схильним до своєї криптомобілізаційної кампанії, обмежуючи мобілізаційний потенціал Росії.

• Мобілізація в Росії залишається малоймовірною в найближчій і середньостроковій перспективі через особистий страх Путіна, що воно становить пряму загрозу стабільності його режиму.

• За повідомленнями, російська влада поставила перед російськими військами завдання витіснити українські сили з Курської області до середини жовтня 2024 року і створити «буферну зону» в українських прикордонних районах уздовж міжнародного кордону з Росією на північному сході України до кінця жовтня – це вагомі зобов'язання, які російські військові навряд чи зможуть виконати за такий короткий проміжок часу.

• Кремль продовжує сигналізувати про свою прихильність до вдосконалення російських операцій з використанням безпілотників в Україні та можливостей їх виробництва на тлі зусиль, спрямованих на компенсацію соціально-економічних наслідків тривалої російської військової кампанії.

• Путін заявив, що Росія повинна забезпечити «відсутність перешкод» для пересування російських громадян між материковою Росією і Калінінградською областю.

• Повідомляється, що передача індійських артилерійських снарядів через європейських посередників в Україну викликає напруженість у російсько-індійських відносинах.

• Європейський парламент закликав держави-члени зняти обмеження на використання Україною наданих Заходом систем дальнього радіусу дії для завдання ударів по військових об'єктах в Росії.

• Нещодавно українські війська незначно просунулися вперед у Курській області.

• Українські війська нещодавно просунулися вперед поблизу Покровська, а російські війська – поблизу Харкова, Сватового, Сіверська, Часового Яру, Покровська та Гуляйполя.

• Президент Росії Путін під час наради з питань розвитку збройних сил Росії 18 вересня заявив, що Кремль має на меті вдосконалити систему підготовки кадрів на федеральному рівні.

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Українські захисники продовжують рішуче давати відсіч спробам противника просунутися в глибину нашої території, завдаючи йому ефективного вогневого ураження, виснажуючи по всій лінії фронту.

Станом на 22:00 відбулося 163 бойові зіткнення.

Російські загарбники завдали по території України 61 авіаудар, скинувши 88 КАБ. Крім цього, росіяни задіяли для ураження 587 дронів-камікадзе та здійснили понад 3500 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах.

На Харківському напрямку ворог тричі атакував оборонні рубежі наших воїнів неподалік Вовчанська та Тихого. У результаті боєзіткнень успіху не мав. За наявною інформацією, втрати ворога на даному напрямку становили 72 військовослужбовці вбитими та пораненими, знищено артилерійську систему, чотири одиниці автомобільної техніки та 35 БпЛА. Також нашими воїнами пошкоджено дві артилерійські системи та три автомобілі окупантів.

На Куп’янському напрямку противник одинадцять разів проводив наступальні штурми у районах Синьківки, Стельмахівки та Глушківки. Українські захисники відбили дев’ять атак, ще дві наразі тривають.

На Лиманському напрямку протягом доби російські загарбники 28 разів атакували позиції українців неподалік Макіївки, Чернещини, Невського та Торського. Сили оборони дали жорстку відсіч росіянам, проте одне боєзіткнення триває досі.

На Сіверському напрямку ворог також зазнав невдачі під час бойових зіткнень біля Верхньокам’янського, Івано-Дар’ївки та Виїмки. Оборонці української землі відбили усі сім атак противника.

На Краматорському напрямку наші захисники зупинили дві наступальні дії росіян поблизу Курдюмівки та Іванівського, ситуація контрольована.

На Торецькому напрямку росіяни 12 разів атакували сили оборони біля Торецька, Щербинівки та Неліпівки. Українські захисники відбили переважаючі сили ворога. Загарбницька армія активно застосовувала авіацію протягом дня, так було завдано ударів по районам Дружба, Клебан-Бик, Петрівка та Катеринівка.

Від початку цієї доби на Покровському напрямку росіяни 36 разів намагалися прорвати нашу оборону неподалік населених пунктів Воздвиженка, Новоторецьк, Гродівка, Миролюбівка, Миколаївка, Новогродівка та Маринівка. Чотири атаки досі тривають.

Противник зазнає значних втрат – сьогодні на цьому напрямку було знешкоджено 248 окупантів, 103 з них – безповоротно. Також знищено два танки, три БМП, два БТР, три міномети та шість одиниць автомобільної техніки. Крім цього, пошкоджено танк, міномет та три автомобілі ворога.

Найгарячіше сьогодні на Курахівському напрямку. Ворог за підтримки авіації 49 разів атакував наші позиції поблизу Цукуриного, Георгіївки, Костянтинівки та Катеринівки. За уточненою інформацією, досі точиться 13 боєзіткнень.

На Времівському напрямку загарбники здійснили п’ять наступальних дій неподалік Вугледару, Рівнополя та Катеринівки, задіявши при цьому штурмову та бомбардувальну авіацію.

На Оріхівському напрямку ворог намагається просунутись поблизу П’ятихаток, Роботиного та в напрямку Новоандріївки і Новоданилівки. Українські захисники відбили два ворожих штурми, три боєзіткнення триває. Окупант завдав авіаційного удару по Кам’янському.

На Придніпровському напрямку росіяни зазнали поразки, атакуючи оборонні рубежі українців на лівобережжі Дніпра.

На інших напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала.

Сьогодні варто відзначити воїнів 79-ої окремої десантно-штурмової Таврійської бригади та 425-го окремого штурмового батальйону “Скала”, які ефективно нищать ворога, завдаючи йому вагомих втрат у живій силі та техніці.

19.09.2024