939-й день війни Росії в Україні. Хроніка

16:50 Уряд Німеччини планує до кінця року поставити Україні черговий пакет озброєнь на суму 1,4 млрд євро, пише Spiegel. Фінансування планується здійснювати за змішаною схемою – міністерство оборони хоче вивільнити 397 млн євро з власного бюджету і використати 1 мільярд євро, який Німеччина зібрала від партнерів у Європі та світі для посилення української системи протиповітряної оборони.

 

 

16:15 Європарламент закликав зняти обмеження на використання Україною західного озброєння по території РФ, повідомляє пресслужба Європарламенту. За відповідну резолюцію проголосували 425 євродепутатів, "проти" — 131, утрималося 63.

 

 

15:40 Парламент звільнив народну депутатку Безуглу з посади заступниці голови комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, повідомив народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк. Зазначається, що Безуглу перевели до комітету з питань зовнішньої політики.

 

 

15:05 Німеччина передала Україні новий пакет військової допомоги, повідомляє пресслужба німецького уряду. Пакет передбачає, зокрема, передачу 20 Leopard 1 A5 та понад 60 тисяч 155-мм снарядів.

 

 

14:30 ЄС зможе забезпечити 25% від загальних потреб України під час майбутнього опалювального сезону, заявила президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн.

"З наближенням зими ми повинні зігріти українців, а також забезпечити роботу економіки. Наша мета — задовольнити нагальні потреби населення, а також зробити енергетичну систему України більш стійкою в довгостроковій перспективі. Наразі Україна потребує 17 гігаватів енергетичних потужностей для проходження цієї зими. Сьогодні я хочу запропонувати дії у трьох напрямках. Це ремонт, підключення та стабілізація".

 

 

13:55 Міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський запропонував передати півострів під мандат ООН для підготовки референдуму.

"Крим символічно важливий для Росії, і особливо для Путіна, але стратегічно важливий для України. Тому я не бачу, як вони зможуть домовитися без демілітаризації Криму.

Ми могли б передати його під мандат ООН із місією з підготовки чесного референдуму після перевірки того, хто є законними жителями, і таке інше... І ми могли б відкласти це на 20 років".

 

 

13:20 Постанову про перейменування 327 населених пунктів у рамках декомунізації та дерусифікації прийнято, повідомив народний депутат від "Голосу" Ярослав Железняк. За відповідне рішення проголосував 281 народний обранець. Як зазначається, з вчорашнього варіанта, який провалив голосування, вилучили 6 населених пунктів.

 

 

12:45 Індія продає артбоєприпаси країнам ЄС, які потім направляють їх в Україну, пише Reuters з посиланням на джерела. Зазначається, що передача боєприпасів для захисту України від Росії відбувається вже понад рік і Індія не вжила ніяких дій для обмеження поставок до Європи. Водночас російська влада порушувала це питання перед Індією щонайменше двічі, як повідомляють джерела.

 

 

12:10 Міноборони РФ продовжує тиснути на Путіна з вимогою оголосити нову хвилю мобілізації, пише The Wall Street Journal з посиланням на джерела. Повідомляється, що Путін наполягав на використанні лише добровольців, які підписують контракти – у липні Путін спробував збільшити чисельність війська, подвоївши одноразову виплату для новобранців до 400 000 рублів. Однак, як зазначає видання, Міноборони РФ вже під управлінням Бєлоусова відчуває проблеми з нестачею живої сили, через що Росія не може організувати великий контрнаступ у Курській області.

 

 

11:35 Польща може використати головування в ЄС для тиску на Україну у питанні Волині, пише Onet. Як повідомляється, позиція українських політиків щодо питання ексгумації жертв Волинської трагедії викликає розчарування у Варшаві, тому польське МЗС "планує конкретні заходи", зокрема використовуючи євроінтеграційні прагнення України як інструмент тиску на Київ.

 

 

11:00 Вночі росіяни знову атакували енергооб’єкт на Сумщині, внаслідок цього вночі знеструмлювалось м. Суми та частина Сумської області, повідомили в Укренерго.

 

 

10:55 Споживання електроенергії знизилось: сьогодні його рівень станом на 9:30 був на 4,3% нижчим, ніж в цей же час у середу, повідомили в Укренерго. Вчора добовий максимум споживання був зафіксований увечері на рівні попереднього дня.

 

 

10:00 Український план перемоги вже повністю підготовлений, заявив Зеленський.

"Вже повністю підготовлений наш План перемоги – усі пункти, усі ключові акценти, визначені необхідні додатки з деталями до Плану. Все опрацьовано. Найголовніше тепер – рішучість реалізувати.

Немає й не може бути жодної альтернативи миру, жодного заморожування війни чи будь-яких інших маніпуляцій, які просто перенесуть російську агресію на інший етап. Нам потрібна надійна й тривала безпека для України, а отже – усієї Європи."

 

 

09:25 Прем'єр-міністр Ізраїлю Беньямін Нетаньяху обіцяє повернути жителів північних районів Ізраїлю додому, припинивши обстріли цих районів з території Лівану. Армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) тепер вважає пріоритетним напрямком не Сектор Гази, а свої північні прикордонні території, заявив у середу голова міноборони Ізраїлю Йоав Галант.

 

 

09:20 У ніч на 19 вересня 2024 року радіотехнічними військами Повітряних сил виявлено та здійснено супровід 46 засобів повітряного нападу противника. Росіяни вдарили по Харківщині трьома зенітними керованими ракетами С-300/С-400 із Бєлгородської області, однією керованою авіаційною ракетою Х-59/69 із повітряного простору тимчасово окупованої території Запорізької області, а також 42 ударними БпЛА типу «Shahed» (райони пусків: Приморсько-Ахтарськ, Курськ РФ). В результаті протиповітряного бою збито усі 42 ударні БпЛА. Також на східному напрямку збито керовану авіаційну ракету Х-59/69.

Протиповітряна оборона працювала у Дніпропетровській, Київській, Вінницькій, Житомирській, Рівненській, Черкаській, Кіровоградській, Миколаївській та Херсонській областях.

За минулі сім днів було збито 281 із 317 (89%) запущених по Україні БПЛА, ще 27 локаційно втрачені (впали) чи покинули територію України.

 

 

 

 

 

09:05 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

254,8% танків (з них 1,0% за минулий тиждень),

   98,5% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

414,0% автомобільної техніки (з них 4,6% за минулий тиждень),

590,0% артилерійських систем (з них 3,8% за минулий тиждень),

106,7% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 67,3% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень),

 29,5% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,8% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

08:50 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:40 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Протягом минулої доби зафіксовано 187 бойових зіткнень.

За уточненою інформацією, вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах три ракетні удари із застосуванням п’яти ракет, а також 79 авіаударів, зокрема скинув 127 КАБ. Крім цього, здійснив понад 4580 обстрілів, з них 154 – із реактивних систем залпового вогню та залучив для ураження більше 1450 дронів-камікадзе.

Агресор завдавав авіаударів, зокрема в районах населених пунктів Яструбине, Павлівка, Малушине, Графське, Бондарівщина, Соснівка, Іскрівщина, Ободи, Костянтинівка, Семенівка, Білопілля, Хомине, Битиця, Петропавлівка, Осинове, Ківшарівка, Кругляківка, Новоплатонівка, Часів Яр, Дружківка, Малинівка, Щербинівка, Іванопілля, Дружба, Торецьк, Олександрополь, Мирноград, Кринична Промінь, Старі Терни, Богоявленка, Новодарівка, Новоукраїнка, Роздольне, П’ятихатки, Жереб’янки, Степногірськ, Юльївка та Одрадокам’янка.

За минулу добу ракетні війська і артилерія Сил оборони уразили два пункти управління, три райони зосередження особового складу, озброєння і військової техніки загарбників та один інший важливий об’єкт.

На Харківському напрямку ворог намагався двічі штурмувати в районах населених пунктів Вовчанськ і Тихе. Також по житлових районах та цивільній інфраструктурі Вовчанська авіація противника завдала ударів КАБами. Крім цього, окупанти атакували керованими авіаційними бомбами та балістичними ракетами місто Харків, внаслідок чого постраждало мирне населення та цивільна інфраструктура

На Куп’янському напрямку за добу відбулося 15 атак загарбників. Сили оборони відбивали штурмові дії противника неподалік Синьківки, Кругляківки, Стельмахівки та Піщаного.

На Лиманському напрямку ворог атакував 18 разів. Намагався вклинитися в нашу оборону поблизу Дружелюбівки, Чернещини, Невського, Макіївки, Новосадового та Білогорівки.

На Сіверському напрямку українські захисники відбивали три штурмові дії російських загарбників поблизу Верхньокам’янського та Івано-Дар’ївки.

На Краматорському напрямку окупанти атакували чотири рази у районах Часового Яру, Ступочок та Білої Гори.

На Торецькому напрямку ворог, за підтримки авіації, здійснив 12 атак неподалік Дачного, Неліпівки, Торецька та Щербинівки.

На Покровському напрямку наші захисники зупинили 46 штурмових і наступальних дій агресора у бік населених пунктів Воздвиженка, Новоолександрівка, Красний Яр, Гродівка, Новогродівка, Маринівка, Миролюбівка та Михайлівка. Найбільша концентрація ворожих атак була поблизу Новогродівки.

На Курахівському напрямку Сили оборони відбили 40 атак. Найактивніше окупанти намагалися просунутися вперед в районах населених пунктів Костянтинівка та Георгіївка. Окрім того, ворог атакував у бік Цукуриного, Українська, Дального, та Желанного Першого.

На Времівському напрямку противник здійснив сім штурмів наших позицій в районах Катеринівки, Богоявленки, Солодкого та Золотої Ниви. Активно задіював для ударів на напрямку штурмову і бомбардувальну авіацію.

На Гуляйпільському напрямку російські загарбники безуспішно атакували в районі Гуляйполя.

На Оріхівському напрямку окупаційні війська п’ять разів штурмували позиції Сил оборони в районах Малої Токмачки та Новоданилівки.

Також п’ять разів ворог безуспішно атакував наших оборонців на Придніпровському напрямку.

Триває операція в Курській області. Авіація ворога продовжує рівняти з землею свої села та міста. За минулу добу російські літаки завдали дев’ятнадцять авіударів тридцятьма дев’ятьма КАБами по власній території.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник з території рф активно застосовує артилерію та авіацію по районах українських населених пунктів.

Наші воїни завдають окупаційним військам відчутних втрат в живій силі, техніці та активно підривають наступальний потенціал ворога у тилу.

Загалом минулої доби втрати російських загарбників становили 1130 осіб. Також українські воїни знешкодили 14 танків, 13 бойових броньованих машин, 23 артилерійські системи, одну РСЗВ, 63 БпЛА оперативно-тактичного рівня та 55 автомобілів.

 

 

08:35 Камала Гарріс планує зустрітися з Президентом України Володимиром Зеленським у Вашингтоні наступного тижня, пише Bloomberg.

 

 

08:30 Дональд Трамп заявив про можливу зустріч з Президентом України Володимиром Зеленським наступного тижня, коли той прибуде на засідання Генеральної асамблеї ООН у Нью-Йорку.

 

 

08:25 Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракет, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

08:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Українські війська вчора завдали успішного удару безпілотниками по російському складу ракет і боєприпасів поблизу Торопця (Тверська область).

• Подальші українські удари по тилових російських об'єктах логістики на території Росії створюватимуть ширший оперативний тиск на російських військових, ніж окремі знищення запасів боєприпасів та логістичних об'єктів.

• Російська влада вчора заарештувала начальника бронетанкової служби Центрального військового округу за підозрою в отриманні великого хабаря, що стало ще однією корупційною справою проти високопоставленого російського військового з часу призначення Бєлоусова міністром оборони Росії у квітні 2024 року.

• Невдалий збройний напад на кілька офісів найбільшого російського онлайн-ритейлера Wildberries у Москві підкреслює крихкість внутрішньої стабільності в Росії.

• Вірменські офіційні особи продовжують критикувати очолювану Росією Організацію договору про колективну безпеку на тлі погіршення двосторонніх відносин між Вірменією та Росією.

• Речник міністерства закордонних справ Росії Захарова засудила Ізраїль за одночасний підрив тисяч пейджерів, які належать членам ліванської Хезболли у Лівані та Сирії 17 вересня, що свідчить про подальшу риторичну прихильність Росії до іранської «Осі опору» проти Ізраїлю.

• Українські війська нещодавно просунулися вперед у Глушковському районі на захід від головного українського виступу в Курській області на тлі українських атак на цьому виступі і на захід від нього. Російські війська відновили деякі свої позиції на цій ділянці фронту.

• Державна дума Росії схвалила в першому читанні законопроєкт, який пропонує звільнити російських військовослужбовців, що служать в Україні, від кримінального покарання, пов'язаного зі справами, які активно розглядаються в російських судах.

 

 

08:15 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Станом на 22:00 відбулося 153 бойові зіткнення. Українські захисники продовжують рішуче давати відсіч спробам противника просунутися в глибину нашої території, завдаючи йому вогневого ураження. Більше 50% від загальної кількість боїв відбулися на Покровському та Курахівському напрямках.

Російські загарбники завдали по території України один ракетний удар із використанням однієї ракети, 59 авіаударів, скинувши 79 керованих авіаційних бомб. Крім цього, залучили для ураження 532 дрони-камікадзе та здійснили майже 3300 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах.

На Харківському напрямку противник двічі штурмував позиції наших підрозділів у районі Вовчанська та Тихого. Одне боєзіткнення ще триває.

На Куп’янському напрямку ворог проводив наступальні дії біля Синьківки, Кругляківки, Стельмахівки та Піщаного. Українські захисники зупинили всі 15 ворожих атак.

На Лиманському напрямку російські загарбники 18 разів штурмували позиції Сил оборони поблизу Дружелюбівки, Чернещини, Невського, Макіївки, Білогорівки та Новосадового. Два боєзіткнення ще тривають.

На Сіверському напрямку наші захисники відбивали три наступальні дії окупаційних військ у районах Верхньокам’янського та Івано-Дар’ївки. На цей час одне бойове зіткнення ще продовжується.

На Краматорському напрямку ворог за підтримки авіації штурмував наші позиції поблизу Часового Яру, Ступочок та Білої гори. Сили оборони зупинили усі чотири атаки загарбників.

На Торецькому напрямку відбулося 12 боєзіткнень. Росіяни штурмували позиції українських підрозділів біля Торецька, Дачного, Щербинівки та Неліпівки. Всі атаки агресора відбито.

На Покровському напрямку від початку цієї доби противник 39 разів атакував у районах Новоолександрівки, Новоторецька, Гродівки, Новогродівки, Миколаївки, Красного Яру, Воздвиженки, Миролюбівки та Маринівки. Наші захисники відбили 37 штурмів, ще два боєзіткнення продовжуються.

Сьогодні на цьому напрямку, за попередніми даними, було знешкоджено 310 окупантів, з них 120 — безповоротно. Також знищено три танки, три бойові броньовані машини та сім одиниць автомобільної техніки. Ще п’ять танків, одну ББМ, дві артилерійські системи та 15 автомобілів було пошкоджено.

На Курахівському напрямку ворог здійснив 40 спроб прорвати нашу оборону поблизу Желанного Першого, Українська, Цукуриного, Дального, Георгіївки та Костянтинівки. Тридцять вісім боєзіткнень завершено, ще два досі продовжуються.

На цьому напрямку, за попередніми даними, втрати ворога безповоротними та пораненими становили 70 осіб. Також знищено один танк і бойову броньовану машину.

На Времівському напрямку противник шість разів атакував наші підрозділи біля Катеринівки та Богоявленки. Зараз ще тривають чотири атаки окупантів.

На інших напрямках — без особливих змін.

Сьогодні варто відзначити воїнів 43-ої окремої механізованої бригади, 14-ої бригади оперативного призначення НГУ та 68-ої окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша, які ефективно нищать ворога, завдаючи йому вагомих втрат у живій силі та техніці.

19.09.2024