934-й день війни Росії в Україні. Хроніка

18:50 Уряд прогнозує сповільнення зростання ВВП, зростання середньої заробітної плати та інфляції у 2025 році, повідомляє ЕП з посиланням на проєкт держбюджету на наступний рік. Зазначається, що у 2025 році уряд очікує зростання ВВП на 2,7% - у 2024 році очікувалось зростання на 3,5%. Водночас інфляція у 2025 році становитиме 9,5% (7,9% цьогоріч), а середня зарплата зросте з 20581 грн до 24389 грн на місяць.

 

 

18:15 15 вересня заходи обмеження споживання електроенергії застосовуватися не будуть, повідомляє пресслужба "Укренерго".

 

 

17:40 Сі Цзіньпін наступного місяця планує приїхати до Росії, пише AP. За словами міністра закордонних справ Китаю Ван Ї, лідер Китаю "з радістю прийняв" запрошення Путіна відвідати саміт БРІКС у Казані.

 

 

17:05 Російське RT веде розвідувальну діяльність за кордоном, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен, коментуючи нові санкції Мінфіну Сполучених Штатів. За його словами, російські ЗМІ "функціонують як де-факто рука російського розвідувального апарату".

"RT вийшло за рамки медіавидання, щоб мати кіберможливості та мати вплив за кордоном.

Сьогодні ми заявляємо, що ці підтримувані Кремлем засоби масової інформації не тільки відіграють роль прихованого впливу, щоб підірвати демократію в Сполучених Штатах, але й втручатися в суверенні справи країн у всьому світі".

 

 

16:30 Байден просить Конгрес продовжити можливий термін використання 5,8 млрд доларів для України, пише The Hill. Білий дім попросив включити продовження до відповідної резолюції з винятками, яку запропонував спікер Палати представників Майк Джонсон. У разі невдачі з продовженням терміну використання коштів Білий дім може оголосити мега-пакет допомоги на цю суму до 1 жовтня, а потім поступово надсилати це озброєння невеликими партіями у наступні місяці.

 

 

15:55 Трамп пообіцяв "робити все, щоб посилити Україну", заявив Зеленський, коментуючи телефону розмову з кандидатом від Республіканської партії два місяці тому. За словами президента, Трамп проявив розуміння складної ситуації, в якій перебуває Україна через війну.

"Під час нашої розмови два місяці тому я побачив прихильність Трампа, він розуміє, як важко виживати під час війни...

Моя позиція така: період виборів і заяви, зроблені під час цього періоду — це передвиборчі заяви. Іноді вони не дуже реалістичні".

 

 

15:20 Європейська комісія представила три нові варіанти продовження санкцій щодо заморожених російських активів, пише Reuters. Як зазначає агентство, це має вирішальне значення для забезпечення кредиту G7 для України у 50 мільярдів доларів, оскільки країни G7 хочуть бути впевнені, що режим санкцій ЄС щодо цих активів не буде скасовано.

 

 

14:45 Україна повернула ще 103 військових з російського полону, заявив Зеленський. Зазначається, що обмін відбувся за посередництва ОАЕ. Керівниця патронатної служби "Янголи Азову" Олена Толкачова зазначила, що в результаті обміну після понад двох років полону в Україну повертаються 23 "азовці".

 

 

14:10 Польський уряд пообіцяв виділити 100 мільйонів євро на чеську ініціативу із закупівлі боєприпасів для України, заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. Міністр підтвердив затримку платежу до фонду закупівлі боєприпасів для ЗСУ, бо відповідального за координацію цього процесу чиновника затримали за міжнародним ордером про арешт. За його словами, перші 50 мільйонів з запланованих 100 мільйонів надійдуть цьогоріч, а інша половина –наступного року.

 

 

13:35 У Німеччині запропонували створити міжнародну контактну групу для мирної ініціативи щодо війни РФ проти України, повідомляє Tagesschau з посиланням на заяву лідера фракції Соціал-демократичної партії Німеччини у Бундестазі Рольфа Мютценіха. На думку Мютценіха, можливими членами контактної групи могли б стати Китай, Індія, Туреччина і Бразилія.

"Канцлер і президент України Володимир Зеленський погоджуються, що зараз гарний час для активізації зусиль щодо мирних переговорів і що Росія також має бути присутня на наступному мирному саміті".

 

 

13:00 Росію запросять на наступний Саміт миру, який пройде у листопаді, повідомив Зеленський. На саміті український президент висловить своє бачення закінчення війни в Україні, не надавши додаткових деталей щодо мирної пропозиції. Зеленський зазначив, що другий Саміт миру відбудеться до президентських виборів у США.

 

 

12:25 Міністерство фінансів США наклало санкції на російську медіагрупу RТ, повідомляється на сайті міністерства. Зазначається, що до медіахолдингу RT належать інформагентство "РИА Новости" та агентство Sputnik. Також до санкційного списку внесли генерального директора RT Дмитрія Кисельова.

 

 

11:50 Прем'єр-міністр Великої Британії Кір Стармер повідомив, що остаточного рішення про використання Україною ракет великої дальності Storm Shadow для ударів по РФ поки не ухвалено, однак натякнув, що у цьому питанні можливий подальший розвиток, пише Politico.

 

 

11:10 Внаслідок несприятливих погодних умов знеструмлювались абоненти 71 населеному пункті у 5 областях: у 29 населених пунктах Тернопільської області, 26 населених пунктах Хмельницької області, 8 населених пунктах Чернівецької області, 6 населених пунктах Чернігівської області та 2 населених пунктах у Черкаській області. 

 

 

11:05 Сьогодні відключення електроенергії не плануються, підтвердили в Міненерго.

 

 

10:25 Вночі росіяни атакував ударними БпЛА типу «Shahed». Усього радіотехнічними військами Повітряних Сил виявлено та здійснено супровід 76 «шахедів» із напрямків Курськ, Єйськ РФ, Чауда – ТОТ Криму.

У результаті протиповітряного бою збито 72 ворожі ударні БпЛА (95%) у межах Одеської, Миколаївської, Херсонської, Полтавської, Харківської, Київської, Донецької, Житомирської, Дніпропетровської, Черкаської, Вінницької та Сумської областей. Крім того, два ворожі безпілотники локаційно втрачені на території України, ще два – повернулися в Росію.

За минулі сім днів було збито 219 із 268 (82%) запущених по Україні БПЛА, ще 26 локаційно втрачені (впали) чи покинули територію України.

 

 

 

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

253,8% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

   98,2% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

410,5% автомобільної техніки (з них 6,9% за минулий тиждень),

587,0% артилерійських систем (з них 9,2% за минулий тиждень),

106,5% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

 67,3% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень),

 29,5% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,8% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:45 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:40 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Протягом минулої доби зафіксовано 138 бойових зіткнень. Найактивніше ворог наступав на Курахівському напрямку.

За уточненою інформацією, за вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах одного ракетного удару із застосуванням однієї ракети, а також 82 авіаудари, скинувши 105 КАБів. Крім цього, здійснив понад 4000 обстрілів, з них 131 - із реактивних систем залпового вогню.

Агресор завдавав авіаударів у районах населених пунктів, зокрема, Павлівка, Охтирка, Ямпіль, Кисла Дубина, Новоєгорівка, Бондарне, Часів Яр, Костянтинівка, Торецьк, Щербинівка, Петрівка, Леонідівка, Дружба, Селідове, Воздвиженка, Білицьке, Олександропіль, Вугледар, Іванівка, Новоданилівка, Новопавлівка, Миколаївка, Одрадокам’янка та Козацьке.

Вчора авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали вісім ударів по районах зосередження особового складу та ОВТ противника, а також по пункту управління, РЛС С-300 та двох засобах ППО окупантів.

На Харківському напрямку точилися чотири бої. Сили оборони відбивали штурмові дії противника поблизу Вовчанська, Гатища, Глибокого та Липців.

На Куп’янському напрямку відбулося 11 боєзіткнень біля Синьківки, Глушківки, Лозової, Петропавлівки, Новоосинового та Стельмахівки.

На Лиманському напрямку, за уточненою інформацією, ворог атакував 24 рази неподалік Копанок, Греківки, Твердохлібового, Макіївки, Невського, Ямполівки, Торського, Серебрянки та Білогорівки.

На Сіверському напрямку відбулося три бойові зіткнення. Українські захисники відбивали штурмові дії російських загарбників поблизу Верхньокам’янського, Спірного та Виїмки.

На Краматорському напрямку точилося чотири бойові зіткнення у районах Часового Яру та Андріївки.

На Торецькому напрямку росіяни атакували шість разів неподалік Дачного, Торецька та Неліпівки.

На Покровському напрямку наші захисники відбили 28 ворожих штурмових дій в районах населених пунктів Зелене Поле, Воздвиженка, Новоолександрівка, Миролюбівка, Новотроїцьке, Селідове, Михайлівка, Новогродівка та Гродівка.

На Курахівському напрямку Сили оборони відбивали 43 атаки противника у бік Українська, Желанного Першого, Георгіївки, Костянтинівки та Катеринівки.

На Времівському напрямку ворог десять разів наступав поблизу Катеринівки, Вугледара та Золотої Ниви.

На Придніпровському напрямку противник зазнав поразки, п’ять разів атакуючи оборонні рубежі українців.

На Оріхівському та Гуляйпільському напрямках обстановка без особливих змін.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник зберігає військову присутність, здійснює мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів з території рф.

Водночас, наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам відчутних втрат в живій силі та техніці, виснажуючи ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Загалом, минулої доби загальні втрати російських загарбників склали 1210 осіб. Також наші воїни знешкодили три танки, 40 бойових броньованих машин, 25 артилерійських систем, РСЗВ, один засіб ППО, 36 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 71 одиницю автомобільної та 13 одиниць спеціальної техніки.

 

 

09:35 Сполучені Штати і Велика Британія надали Києву дозвіл на удари далекобійними ракетами по об'єктах у тилу Росії, але не оголосили про це офіційно, пише The Guardian.

 

 

09:30 Президент США Джо Байден і прем'єр-міністр Великої Британії Кейр Стармер обговорили у Вашингтоні низку зовнішньополітичних питань, зокрема, підтвердили свою непохитну підтримку України, висловили занепокоєння у зв'язку із наданням Іраном та Північною Кореєю летальної зброї Росії, а також підтримкою Китаєм російської оборонно-промислової бази. Водночас вони підтвердили свою непохитну відданість безпеці Ізраїлю, нагальну необхідність укладення угоди про припинення вогню, яка дозволить звільнити заручників і посилити допомогу в Секторі Газа.

 

 

09:25 Станом на 7:00 у Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває 16 російських кораблів, серед яких сім носіїв крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 48 ракет, попередили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Як повідомляється, вторгнення українських військ у Курську область зірвало заплановані російські наступальні операції вздовж державного кордону, які, ймовірно, мали на меті розширити зону активних бойових дій на більш широкому фронті на північному сході України.

• Російські війська продовжують контратакувати на всьому українському виступі в Курській області, але російським військовим, ймовірно, доведеться перекинути в Курську область додаткові підрозділи з інших районів театру бойових дій, щоб створити угруповання, здатне проводити стійкі контрнаступальні операції.

• Російські війська, схоже, випробовують більш ефективну тактику механізованого штурму на захід від Донецька, хоча російська бронетехніка залишається вразливою для українських ударів і безпілотників.

• Україна та Росія провели другий обмін військовополоненими з моменту вторгнення українських військ до Курської області.

• Росія продовжує зміцнювати стратегічні військові зв'язки з Китайською Народною Республікою, Північною Кореєю та Іраном для підтримки своїх військових зусиль в Україні.

• Російські та українські війська нещодавно просунулися вперед у Курській області на тлі триваючих російських та українських атак у цьому районі.

• Російська влада продовжує спроби примусити меншини та українську молодь, що проживають на окупованій території України, підписати контракти з міністерством оборони, щоб уникнути проведення широкої мобілізації.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Станом на 22:00 відбулося 115 бойових зіткнень. Найгарячішою сьогодні залишалася ситуація на Курахівському напрямку, також ворог активний на Лиманському та Покровському напрямках.

За сьогодні противник завдав по території України одного ракетного удару із застосуванням однієї ракети, 63 авіаційних ударів (задіяв, зокрема 73 КАБ), використав для ураження 567 дронів-камікадзе. Здійснив понад 2900 обстрілів позицій наших військ і населених пунктів.

На Харківському напрямку росіяни чотири рази атакували неподалік Вовчанська, Гатища, Глибокого та Липців. Два бойові зіткнення тривають.

За попередніми підрахунками, втрати агресора за сьогодні складають 72 військовослужбовці вбитими та пораненими, також наші воїни знищили бойову броньовану машину, 25 БпЛА та автомобіль, пошкоджено дві артсистеми, два автомобілі та бойову броньовану машину.

На Куп’янському напрямку ворог протягом дня 11 разів намагався просунутися до наших позицій неподалік Синьківки, Глушківки, Лозової, Петропавлівки, Новоосинового та Стельмахівки. Атаки противника відбито Силами оборони.

На Лиманському напрямку загарбницька армія атакувала 22 рази в районах Копанок, Греківки, Твердохлібового, Макіївки, Невського, Ямполівки, Торського, Серебрянки та Білогорівки. Досі точиться шість боєзіткнень, решту -- наші воїни зупинили.

На Сіверському напрямку окупанти три рази впродовж дня намагалися прорвати нашу оборону в районах населених пунктів Верхньокам’янське, Спірне та Виїмка.

На Краматорському напрямку зафіксовано три бойові зіткнення. Всі атаки поблизу Часового Яру та Андріївки захлинулись. Загарбники зазнали втрат.

На Торецькому напрямку зафіксовано шість атак противника поблизу Дачного, Торецька та Неліпівки. П’ять атак відбито, триває бій. Ситуація контрольована.

Ворог 19 разів намагався вклинитися в нашу оборону на Покровському напрямку. Від початку доби, окупанти в районах населених пунктів Зелене Поле, Воздвиженка, Новоолександрівка, Миролюбівка, Новотроїцьке та Гродівка 16 разів отримали жорстку відсіч від наших захисників. Три атаки тривають в районах населених пунктів Селідове, Михайлвка та Новогродівка.

Противник зазнає значних втрат - за попередньою інформацією сьогодні наші воїни знешкодили на цьому напрямку понад 200 окупантів, 80 з них - безповоротно. Знищено два міномети та сім автомобілів окупантів, також пошкоджено артсистему, дві бойові броньовані машини та чотири автомобілі.

Складна ситуація на Курахівському напрямку, де ворог 35 разів атакував наші позиції поблизу Українська, Желанного Першого, Георгіївки, Костянтинівки та Катеринівки. Найбільшу активність проявляв у районі Костянтинівки та Українська. На даний час українські воїни відбили 30 атак, п’ять боєзіткнень досі тривають.

На Времівському напрямку наші війська відбивали сім атак противника, поблизу Катеринівки, Вугледара та Золотої Ниви – п’ять атак відбито, ще дві тривають.

На Придніпровському напрямку противник провів п’ять невдалих спроб штурмувати позиції українських воїнів.

На решті напрямків суттєвих змін не відбулося.

Сили оборони України продовжують ведення операції в Курській області.

Сьогодні за ефективну та професійну бойову роботу слід відзначити воїнів 79-ї окремої десантно-штурмової Таврійської бригади ДШВ ЗСУ, які ефективно знищують ворога, завдають йому втрат в живій силі та техніці.

14.09.2024