925-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:40 6 вересня графіки відключення світла застосовуватимуть протягом усієї доби, повідомляє пресслужба "Укренерго". Як зазначається, застосовуватиметься одна черга відключень електроенергії.

 

 

19:05 Стефанчук поговорив зі спікером Джонсоном про зняття обмежень на далекобійні удари по РФ.

"Ми зосередились на безпековій ситуації в Україні, розказав про останні терористичні атаки, до яких вдалась Росія. Наголосив, що критично важливо зняти всі обмеження на використання американського озброєння та отримати згоду партнерів на використання наданої нам зброї без жодних умов і обмежень".

 

 

18:30 Польські військові завершили пошуки безпілотника, що порушив повітряний простір країни під час масової російської атаки, пише RMF FM. Зазначається, що жодних слідів цього досі не ідентифікованого літального об'єкта польським військовим знайти не вдалось.

 

 

17:55 Зростаюча популярність Гарріс знизила перспективи швидкого узгодження кредиту для України на 50 млрд доларів, пише Politico з посиланням на джерела. До того, як президент Байден вийшов з перегонів за Білий дім, перспектива президентства Трампа підштовхнула американських і європейських дипломатів відкласти розбіжності, щоб завершити процес надання кредиту до кінця року, оскільки існувало побоювання, що Трамп розірве кредитну угоду і скоротить допомогу Україні. Але, як зазначає видання, перспектива перемоги Гарріс зняла частину нагальності з цього питання.

 

 

17:20 Парламент призначив низку міністрів, повідомив нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк:

- Андрія Сибігу – міністром закордонних справ

- Ольгу Стефанішину міністеркою юстиції – віцепрем'єркою з питань європейської та євроатлантичної інтеграції

- Олексія Кулебу – віце-прем'єр-міністром з відновлення – міністром розвитку громад та територій

- Світлану Гринчук – міністром захисту довкілля та природних ресурсів

- Матвія Бідного – міністром молоді і спорту (раніше Бідний був у статусі в.о)

- Миколу Точицького – міністром культури та стратегічних комунікацій

- Наталю Калмикову – міністром у справах ветеранів

- Германа Сметаніна – міністром з питань стратегічних галузей промисловості

- Віталія Коваля – міністром аграрної політики та продовольства (перед тим підтримавши звільнення Коваля з посади голови ФДМУ).

 

 

16:40 Президент Румунії схвалив передання Україні ЗРК Patriot, повідомляється на сайті румунського президента.

 

 

16:05 Росія відтягнула на Курщину 60 тисяч військових, заявив Зеленський. Президент додав, що після відтягнення частини російських військ з Запорізької та Херсонської області, на деяких напрямках співвідношення снарядів з стало не 1 до 12, а 1 до 3.

"Одна з цілей курської операції – це стягування їхніх військ в їхню точку, на їхню територію. Зараз я вже можу це комунікувати – вони стягнули туди на сьогодні близько 60 тисяч військ. Вони відтягнули від деяких місць, де нам загрожували складнощі, бо у нас не було тих самих пакетів зброї".

 

 

15:30 Парламент повторно розглянув і підтримав звільнення Верещук з посади віцепрем’єр-міністра - міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, повідомив нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк. Відповідне рішення підтримали 255 народні депутати.

 

 

14:55 Місія МВФ вперше з 2022 року відвідає Росію для обговорення "економічного розвитку і політики країни", пише Reuters. Місія МВФ розпочне роботу в онлайн-форматі 16 вересня і продовжить візитом делегації до Москви для зустрічей з російськими офіційними особами. Як зазначається, Фонд не надає кредитування Росії з 1998 року, а технічну допомогу – з 2022 року.

 

 

14:20 Зеленський відвідає засідання "Рамштайну" у Німеччині, пише Spiegel. Зазначається, що своїм візитом на зустріч міністрів оборони держав, які підтримують Україну, Зеленський хоче чітко окреслити серйозність ситуації, що склалася. Досі атмосфера цих зустрічей була радше робочою, але візит Зеленського, ймовірно, надасть події політичного забарвлення.

 

 

13:45 У США заперечили здатність України вразити російські аеродроми з ATACMS, заявив заявив радник Білого дому з комунікацій у сфері нацбезпеки США Джон Кірбі. За його словами, Росія вже перебазувала свої літаки дал вглиб країни, і українські військові не змогли б їх вразити навіть з далекобійної зброї. Кірбі додав, що змін політики США щодо далекобійної зброї немає.

"В нашій політиці щодо ударів вглиб Росії та по території Росії нічого не змінилося. Я також вважаю важливим зазначити, якщо можна, що 90% літаків, які Росія використовує для керованих авіабомб та ракетних ударів дальньої дії, ми підрахували це, – 90% з них розташовані за межами 300 кілометрів від українського кордону, глибоко всередині Росії. Тож твердження, мовляв, ми просто дамо їм АTACMS і скажемо - "гаразд!" І вони зможуть вразити більшість російських літаків на авіабазах, звідки ведуться удари по Україні, – є неправдою. Це помилковий аргумент".

 

 

13:10 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Середньодобові втрати росіян (вбитими і пораненими) в Україні зросли в серпні 2024 року до 1187 осіб на добу, згідно з повідомленням українського Генерального штабу. З початку конфлікту Росія, ймовірно, зазнала понад 610 000 втрат.

Збільшення кількості жертв у серпні 2024 року майже напевно пов'язане з проведенням Україною Курської операції та постійним російським тиском на Покровському напрямку. Росія продовжує покладатися на масовість, щоб пом'якшити нестачу особового складу та техніки.

Хоча російський тиск на всій лінії фронту триватиме протягом наступного місяця, обмеженість їхніх можливостей, ймовірно, і надалі зменшуватиме їхню здатність використовувати будь-які тактичні успіхи для досягнення ширших оперативних переваг. Втрати російських військ, ймовірно, і надалі становитимуть в середньому понад 1000 осіб на день протягом вересня 2024 року, оскільки Росія продовжуватиме операції на широкому фронті від Курська на півночі до Роботиного на півдні.

 

 

12:50 Президент Володимир Зеленський вніс подання до парламенту на призначення міністром закордонних справ Андрія Сибіги.

Андрій Сибіга народився у Зборові 1975 року. Закінчив Львівський державний університет імені Івана Франка за спеціальностями "правознавство" й "міжнародні відносини". На дипломатичних посадах почав працювати у 1997 році. Був аташе, третім/другим секретарем Міністерства закордонних справ України. Згодом став першим секретарем із консульських питань у посольстві України в Польщі. У 2002-му повернувся в МЗС України на посаду першого секретаря. Пізніше працював виконувачем обов’язків начальника відділу, начальником відділу в МЗС. У 2006 році Сибігу призначили заступником директора департаменту в дипвідомстві. Вже через два роки він став радником-посланником посольства України в Польщі. З 2012 року був в.о. директора, директором Департаменту консульської служби МЗС України. У 2016 році Сибігу призначили надзвичайним і повноважним послом у Туреччині, а у 2021-му указом Президента став заступником керівника Офісу президента України Андрія Єрмака. 12 квітня 2024 року за рішенням уряду став першим заступником міністра закордонних справ України.

 

 

12:25 За минулу ніч у Білорусь залетіли щонайменше 8 дронів-камікадзе типу шахед, повідомила моніторингова група "Беларускі Гаюн". Перші два – коло 01:08 і рухалася курсом на Гомель. О 01:34 і 01:36 ночі ППО РФ, що дислокується на аеродромі «Зябрівка» (Гомельський район), збила щонайменше один із них, який впав на цегляну будівлю складу в Гомелі, спричинивши пожежу. Наступні шахеди заходили в повітряний простір Білорусі о 02:28, 03:10, 06:47, 06:56 і 07:54. Частина шахедів повернулася в Україну, інші ж ішли вглиб Білорусі курсами на Мозир, Хойники і Брагін. Всю ніч в небі над Гомельською областю літали винищувачі ВПС РБ із Барановичів і запускали ракети, намагаючись збити шахеди. Близько 02:30 над Хойникським районом було чути кілька запусків ракет і видно влучання в шахед. Таким чином, з цих 8 шахедів 2–3 було збито над Гомельським і Хойникським районами, решта повернулися в Україну та/або зникли безвісти.

 

 

11:55 Верховна Рада підтримала відставку міністра закордонних справ України Дмитра Кулеби, за неї проголосували 240 народних депутатів.

 

 

11:25 Споживання тримається на високому рівні: вчора добовий максимум споживання був зафіксований у денні години на 2,8% вищим, ніж попередньої доби – у вівторок. Сьогодні внаслідок застосування меншого обсягу обмежень – станом на 08:30.

 

 

11:20 Для подолання дефіциту в енергосистемі сьогодні вночі та вранці на запит «Укренерго»  здійснювалось аварійне постачання електроенергії з енергосистеми Польщі.

 

 

11:00 У ніч на 5 вересня 2024 року ворог атакував однією балістичною ракетою «Іскандер-М» із окупованого Криму та 78 ударними БпЛА типу «Shahed» (райони пусків – Курськ, Єйськ, Приморсько-Ахтарськ).

В результаті протиповітряного бою збито 60 ударних БпЛА (77%). Два безпілотники повернулись у Росію, один – у Білорусь, 15 локаційно втрачені на території України (імовірно під впливом засобів РЕБ), інформація про руйнування чи потерпілих не надходила.

Протиповітряна оборона працювала у Київській, Черкаській, Кіровоградській, Вінницькій, Харківській, Дніпропетровській, Херсонській, Полтавській, Чернігівській, Житомирській, Запорізькій та Херсонській областях.

За минулі сім днів було збито 175 із 243 (71%) запущених по Україні БПЛА, ще 68 локаційно втрачені (впали) чи покинули територію України.

 

 

 

 

 

10:40 Кількість загиблих у Полтаві від ракетного удару РФ 3 вересня збільшилася до 54 осіб, повідомили в Держслужбі з НС. Ще 297 людей постраждало, ймовірно, під завалами може перебувати ще до 5 осіб.

 

 

10:10 До Верховної Ради надійшли подання прем'єр-міністра Дениса Шмигаля про призначення восьми міністрів:

Ольги Стефанішиної – віцепрем'єр-міністром з європейської та євроатлантичної інтеграції України – міністром юстиції України,

Олексія Кулеби – віцепрем'єр-міністром із відновлення України – міністром розвитку громад і територій України,

Віталія Коваля – міністром аграрної політики та продовольства України,

Матвія Бідного – міністром молоді та спорту України,

Світлану Гринчук – міністром захисту довкілля та природних ресурсів України,

Наталію Калмикову – міністром у справах ветеранів України,

Германа Сметаніна – міністром зі стратегічних галузей промисловості України,

Миколу Точицького – міністром культури та стратегічних комунікацій України.

 

 

09:45 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

252,4% танків (з них 1,5% за минулий тиждень),

  97,3% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

400,7% автомобільної техніки (з них 4,7% за минулий тиждень),

575,3% артилерійських систем (з них 5,0% за минулий тиждень),

105,7% РСЗВ (з них 0,2% за минулий тиждень),

 66,9% засобів ППО (з них 0% за минулий тиждень),

 29,4% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,8% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:20 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:15 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:10 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Протягом минулої доби зафіксовано 138 бойових зіткнень.

За уточненою інформацією, вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах трьох ракетних ударів 14 ракетами, 72 авіаційні удари, задіявши, зокрема, 100 КАБ. Крім цього, здійснив більше 4100 обстрілів, 107 з них – із реактивних систем залпового вогню.

Агресор завдавав авіаударів в районах населених пунктів Нова Слобода, Ямпіль, Юнаківка Сумської області; Токарівка, Кругляківка Харківської області; Макіївка, Невське Луганської області; Новосадове, Часів Яр, Дружба, Диліївка, Торецьк, Гродівка, Михайлівка, Георгіївка, Красногорівка, Українськ, Богоявленка, Вугледар Донецької області.

Вчора авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали шість ударів по скупченнях живої сили противника, двом засобам ППО та ще двом важливим об’єктам противника.

На Харківському напрямку ворог продовжував наступальні та штурмові дії. Тут відбулося два бойові зіткнення. Всі – в районах Вовчанська. Окупанти активно задіювали для ударів БпЛА.

На Куп’янському напрямку кількість атак за добу зросла до 17. Сили оборони відбили усі штурмові дії противника біля Синьківки, Глушківки, Лозової, Берестового та М'ясожарівки.

На Лиманському напрямку наші війська зупинили 27 атак окупантів неподалік Дружелюбівки, Греківки, Макіївки, Новосадового, Невського та Торського.

На Сіверському напрямку Сили оборони України відбили чотири штурмові дії. Ворог намагався просунутись уперед поблизу Верхньокам’янського та Івано-Дар’ївки.

На Краматорському напрямку українські воїни зупинили шість спроб противника прорвати нашу оборону. Основні зусилля окупанти, за підтримки авіації, докладали у районі Часового Яру та Калинівки.

Загарбники вчора продовжували активно діяти на Торецькому напрямку. Загалом ворог 15 разів проводив атаки на позиції наших захисників в районах Неліпівки, Торецька та Нью-Йорка. Завдавав авіаударів КАБами.

На Покровському напрямку українські воїни відбили 52 штурми і атаки в районах Воздвиженки, Зеленого Поля, Новогродівки, Гродівки, Селідового, Миколаївки та Миролюбівки, де загарбники, за підтримки авіації, намагалися витіснити наші підрозділи із займаних рубежів.

На Курахівському напрямку Сили оборони зупинили ворожі атаки поблизу Георгіївки, Костянтинівки та Красногорівки, де ворог 46 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Времівському напрямку противник здійснив чотири штурми наших позицій біля Костянтинівки та Водяного.

На Оріхівському напрямку відбулося два бойові зіткнення в районах Роботиного і Новоандріївки.

На Придніпровському напрямку окупанти і надалі намагаються вибити підрозділи Сил оборони з займаних рубежів. П’ять атак росіян успіху не мали.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без особливих змін. Ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

Сили оборони України продовжують операцію в Курській області.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями окупанти зберігають військову присутність, обстрілюють населені пункти з території рф, проводять диверсійно-розвідувальну діяльність проти України.

Майже вздовж усієї лінії зіткнення тривають бої. Українські воїни стримують ворожі атаки. Ведуть, виснажуючи сили противника, бойову роботу наша артилерія, розвідка, авіація та безпілотні системи.

Загалом минулої доби втрати російських загарбників становили 1200 осіб. Також українські воїни знешкодили шість танків, 21 бойову броньовану машину, 31 артилерійську систему, 42 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 7 ракет, 37 автомобільної та десять одиниць спеціальної техніки.

 

 

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Схоже, що Росія покладається на кілька країн, включаючи Індію, Сербію і КНР, в рамках своїх зусиль, спрямованих на те, щоб уникнути західних санкцій.

• Російські війська завдали ударів по об'єктах цивільної інфраструктури у Львові та Кривому Розі  під час чергового середнього комбінованого ракетно-безпілотного удару в ніч з 3 на 4 вересня.

• Українська влада розслідує ще одне повідомлення про ймовірні військові злочини Росії проти українських солдатів.

• Канцлер Німеччини Олаф Шольц оголосив 4 вересня, що Німеччина надасть Україні 17 додаткових систем протиповітряної оборони IRIS-T до 2026 року.

• Українські урядовці оголосили про низку відставок і призначень серед високопосадовців 3 і 4 вересня.

• За повідомленнями, 4 вересня українські війська досягли незначних успіхів у Курській області на тлі боїв на всьому українському виступі.

• Міністерство оборони Росії продовжує зображати, що належним чином виконує свої зобов'язання перед російськими ветеранами війни в Україні.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

07:15 Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракетповідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Станом на 22:00 відбулося 164 бойові зіткнень. Найгарячішою сьогодні залишалася ситуація на Покровському та Курахівському напрямках, також ворог активний на Куп’янському, Лиманському та Торецькому напрямках.

За сьогодні противник завдав по території України одного ракетного удару із застосуванням 13 ракет, 57 авіаційних ударів (задіяв зокрема 71 КАБ), використав для ураження 334 дрони-камікадзе. Здійснив більше 2500 обстрілів позицій наших військ і населених пунктів.

На Харківському напрямку ворог один раз атакував неподалік Вовчанська. Бойове зіткнення триває.

За попередніми підрахунками, на даний час втрати агресора за сьогодні становлять 57 військових вбитими та пораненими, також наші воїни знищили дві одиниці автомобільної техніки та 32 БпЛА, окрім того пошкоджено чотири артилерійські системи і два автомобілі.

На Куп’янському напрямку ворог протягом дня 15 разів намагався просунутися вперед неподалік Синьківки, Глушківки, Лозової, Берестового та М'ясожарівки. Чотирнадцять атак противника відбито Силами оборони. Бій продовжується в районі Лозової.

На Лиманському напрямку ворог атакував 11 разів в районах Дружелюбівки, Греківки, Макіївки, Новосадового, Невського та Торського. Досі точиться п’ять боєзіткнень, решту наші воїни зупинили.

На Сіверському напрямку ворог два рази в продовж дня безуспішно намагався прорвати нашу оборону в районах Верхньокам’янського та Івано-Дар’ївки.

На Краматорському напрямку активність ворога вилилась в чотири бойових зіткнення. Дві атаки поблизу Часового Яру та Калинівки захлинулись. Два боєзіткнення тривають. Загарбники зазнають втрат.

На Торецькому напрямку наші війська відбивали 12 атак противника поблизу Неліпівки, Торецька та Нью-Йорка. Вісім атак відбито, тривають бої у чотирьох локаціях. Ситуація контрольована.

Ворог 49 разів намагався вклинитися в нашу оборону на Покровському напрямку. Від початку доби, окупанти в районах населених пунктів Воздвиженки, Зеленого Поля, Новогродівки, Гродівки, Селідового, Миколаївки та Миролюбівки 47 раз отримали жорстку відсіч від наших захисників. Дві атаки тривають.

Противник зазнає значних втрат – за попередньою інформацією, сьогодні наші воїни знешкодили на цьому напрямку більше 200 окупантів, 98 з них – безповоротно. Знищено чотири, пошкоджено стільки ж автомобілів окупантів та одна артилерійська система.

На Курахівському напрямку ворог 46 разів атакував наші позиції. Найбільшу активність проявляв у районі Георгіївки, Костянтинівки та Красногорівки, де українські воїни відбивали 42 атаки, чотири боєзіткнення тривають.

На Времівському напрямку наші війська відбивали три атаки противника, поблизу Костянтинівки та Водяного – дві атаки зупинено, ще одна триває.

Два рази окупанти безуспішно штурмували наші позиції на Оріхівському напрямку поблизу Роботиного та в напрямку Новоандріївки.

На Придніпровському напрямку противник не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. П’ять невдалих спроб штурмувати позиції українських воїнів було здійснено агресором протягом дня.

Сьогодні за ефективну та професійну бойову роботу слід відзначити воїнів 79-ої окремої десантно-штурмової Таврійської бригади ДШВ ЗСУ, які ефективно знищують ворога, завдають йому непоправних втрат в живій силі та техніці.

05.09.2024