924-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:15 США публічно звинуватять Росію у спробах втрутитись у президентські вибори 2024 року, пише CNN з посиланням на джерела. Зазначається, що США оголосять про низку кроків, спрямованих на протидію втручанню Кремля. Насамперед йтиметься про російський пропагандистський телеканал іномовлення RT, а також дезінформаційні операції Росії, які здійснюються як через американських, так і неамериканських суб’єктів.

 

 

18:40 Польща допоможе відновити історичні будинки після обстрілу Львова, заявив прем'єр-міністр Польщі Дональд Туск.

 

 

18:05 5 вересня графіки відключення світла застосовуватимуть протягом усієї доби, повідомляє пресслужба "Укренерго". Зазначено, що застосовуватиметься одна черга відключень електроенергії.

 

 

17:30 Німеччина замовила 17 систем ППО IRIS-T для України, заявив канцлер Олаф Шольц. Як зазначається, йдеться про вісім систем середньої дальності (SLM) та ще дев'ять – малої (SLS). Чотири системи SLM і три SLS уже в Україні.

 

 

16:55 Україна готується до тиску МВФ щодо девальвації гривні та підвищення податків, пише Bloomberg з посиланням на українські джерела. Представники МВФ цього тижня розпочали переговори з Києвом щодо розширеного фінансування України, за результатами яких країна може отримати 1,1 мільярда доларів. Як зазначає видання, Україна має дефіцит у бюджету в розмірі 15 мільярдів доларів у наступному році, тому МВФ планує спонукати Нацбанк України швидше девальвувати гривню та пом’якшити свою монетарну політику на тлі помірної інфляції, аби допомогти закрити цю діру. МВФ також розкритикував план уряду щодо підвищення кількох податків як надто м’який і закликав український уряд розглянути можливість збільшення ширшого спектру мит. 

 

 

16:20 Лукашенко підписав указ про помилування 30 політв’язнів, повідомляє "Радіо Свобода". Зазначається, що серед помилуваних семеро жінок і 23 чоловіків. Це вже третій випадок помилування політв’язнів – за даними білоруських правозахисників, у в’язницях Білорусі перебуває 1371 політв’язень.

 

 

15:45 Україна та Ірландія уклали двосторонню угоду про співробітництво, повідомили у Офісі Президента. Згідно з угодою, Ірландія надасть нелетальну військову допомогу Києву, навчатиме бійців ЗСУ та допоможе з розмінуванням.

 

 

15:10 Після відставки Кулеба зосередиться на зміцненні відносин України з НАТО, пише Bloomberg з посиланням на джерела. Зазначається, що міністра замінить перший заступник голови МЗС Андрій Сибіга. Раніше парламент не розглянув питання звільнення Дмитра Кулеби з посади міністра закордонних справ під час сьогоднішньої сесії.

 

 

14:35 Парламент проголосував за звільнення Руслана Стрільця з посади міністра захисту довкілля та природних ресурсів і міністра юстиції Дениса Малюськи, повідомив нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк. "За" проголосували 244 і 249 депутатів відповідно.

 

 

14:20 Парламент проголосував за звільнення Ольги Стефанішиної з посади віцепрем'єр-міністерки, міністерки з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України, повідомив нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк. За відповідне рішення проголосував 241 народний депутат.

 

 

14:05 Парламент провалив голосування за звільнення Ірини Верещук з посади віцепрем’єр-міністра – міністра з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України, повідомив нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк. За відповідне рішення проголосувало лише 214 народних депутатів. Раніше Верховна Рада не підтримала відставку Віталія Коваля з посади голови Фонду державного майна України, "за" проголосували 225 депутатів.

 

 

13:30 Парламент проголосував за звільнення Олександра Камишіна з посади міністра з питань стратегічних галузей промисловості, повідомив нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк. За відповідне рішення проголосували 243 народні депутати.

 

 

12:55 У Львові завершено аварійно-рятувальні роботи з ліквідації наслідків ранкового російського обстрілу, з-під завалів врятували 12 людей, семеро загинули, постраждало 53 особи.

 

 

11:00 Споживання електроенергії має тенденцію до зниження через спадання спеки у більшості областей. Вчора, 3 вересня, добовий максимум споживання був зафіксований у денні години. Він був на 3,4% менший, ніж попередньої доби – у понеділок, 2 вересня. Сьогодні станом на 08:30 споживання було на тому ж рівні, що й учора, 3 вересня.  

 

 

10:55 Сьогодні в Україні змінені час та обсяг застосування заходів обмеження споживання електроенергії. Причина – зниження потужності на деяких енергообʼєктах через складну ситуацію в енергосистемі внаслідок останньої масованої атаки ворога на магістральну мережу 26 серпня. До кінця доби обленерго в усіх регіонах будуть застосовувати відключення за таким графіком:

- 10:05 – 13:00 – дві черги відключень;

- 13:00 – 15:00 – одна черга відключень;

- 15:00 – 24:00 – дві черги відключень.

 

 

10:15 Вночі росіяни завдали удару по Україні ракетами повітряного та наземного базування, а також ударними БпЛА типу «Shahed». Загалом радіотехнічними військами Повітряних сил виявлено та здійснено супровід 42 повітряних цілей:

- 2 аеробалістичні ракети Х-47 М2 «Кинджал» із літаків МіГ-31К з повітряного простору Тульської обл. РФ;

- 2 крилаті ракети Х-22 із літаків Ту-22М3 з повітряного простору над акваторією Чорного моря;

- 6 крилатих ракет Х-101 із літаків Ту-95МС з повітряного простору Волгоградської області РФ;

- 3 крилаті ракети «Іскандер-К» із території окупованого Криму;

- 29 ударних БпЛА «Shahed-131/136 (райони пусків Курська обл. РФ).

В результаті протиповітряного бою збито 29 повітряних цілей:

- 4 крилаті ракети Х-101 (67%);

- 3 крилаті ракети «Іскандер-К» (100%);

- 22 ударні БпЛА «Shahed-131/136 (76%).

Шість ударних безпілотників локаційно втрачено (імовірно подавлені РЕБ), один полетів у Білорусь.

Протиповітряна оборона працювала у Львівській, Івано-Франківській, Чернігівській, Дніпропетровській, Волинській, Тернопільській, Київській, Житомирській, Полтавській та Сумській областях.

За минулі сім днів було збито 175 із 239 (72%) запущених по Україні БПЛА, ще 64 локаційно втрачені (впали) чи покинули територію України.

 

 

 

 

 

09:30 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

252,2% танків (з них 1,4% за минулий тиждень),

  97,1% бойових броньованих машин (з них 0,9% за минулий тиждень),

400,1% автомобільної техніки (з них 5,0% за минулий тиждень),

574,3% артилерійських систем (з них 4,7% за минулий тиждень),

105,7% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

 66,9% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень),

 29,4% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,8% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:05 Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба подав заяву про відставку, повідомив Голова Верховної Ради Руслан Стефанчук.

 

 

09:00 Кількість знайдених тіл загиблих внаслідок російської ракетної атаки у Львові зросла до семи, повідомив міський голова Андрій Садовий.

 

 

08:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:35 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Протягом минулої доби відбулось 207 бойових зіткнень. Понад половина з яких – на Покровському і Курахівському напрямках.

За уточненою інформацією, вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах два ракетних удари із застосуванням трьох ракет, а також 86 авіаційних ударів, зокрема скинув 123 КАБи. Крім цього, здійснив 4205 обстрілів, з них 97 – із реактивних систем залпового вогню, та задіяв для уражень 1406 дронів-камікадзе.

Противник завдавав авіаційних ударів, зокрема у районах населених пунктів Есмань, Усок, Юнаківка, Суми, Макарове, Мале Веселе, Петропавлівка, Борова, Ступочки, Григорівка, Біла Гора, Часів Яр, Дачне, Костянтинівка, Диліївка, Торецьк, Олександропіль, Селідове, Мирноград, Антонівка, Вугледар, Шахтарське, П’ятихатки, Томарине, Берислав, Тягинка, Вирівка та Миколаївка.

За минулу добу ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали 16 ударів по районах зосередження особового складу і ОВТ противника та одній понтонній переправі російських окупантів.

На Харківському напрямку ворог чотири рази проводив наступальні та штурмові дії в районі Вовчанська.

На Куп’янському напрямку кількість бойових зіткнень за добу добігла дев’яти. Сили оборони відбивали атаки окупантів в районах Берестового, Стельмахівки, Синьківки, Глушківки та у бік Лозової.

На Лиманському напрямку наші війська зупинили 32 атаки противника. Основні зусилля загарбники концентрували в районах Невського, Макіївки, Новосадового, Греківки та Дружелюбівки.

На Сіверському напрямку Силами оборони відбито п’ять атак неподалік Верхньокам’янського, Спірного та Іванодар’ївки.

На Краматорському напрямку українські воїни зупинили вісім спроб загарбників просунутись уперед поблизу Часового Яру, Кліщіївки та Андріївки. Ситуація контрольована. Ворог діяв за підтримки авіації – бив КАБами і НАРами у райони Ступочок, Григорівки і Білої Гори.

За підтримки семи ударів бомбардувальної авіації, ворог сім разів намагався просунутися вперед у районі Торецька. Загалом же на Торецькому напрямку напрямку відбулося 15 боєзіткнень. Атакував агресор також у районах Нью-Йорка, Неліпівки, Курдюмівки та Щербинівки.

На Покровському напрямку наші захисники відбивали 61 атаку противника. Ворог намагається просуватись неподалік Зеленого Поля, Воздвиженки, Миролюбівки, Новотроїцького та Селідового. Основні ж зусилля прикладає в районах Новогродівки, Гродівки і Михайлівки. Двічі завдав ударів некерованими авіаракетами по Олександрополю, бомбардував КАБами Селідове і Мирноград.

На Курахівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Галицинівка, Українськ, Желанне, Красногорівка, Георгіївка та Костянтинівка. Загалом окупанти 50 разів намагалися прорвати українські оборонні рубежі. Задіювали бронетехніку – зазнали значних втрат.

На Времівському напрямку противник здійснив 10 спроб захопити наші позиції неподалік Водяного, Костянтинівки і Вугледара.

На Оріхівському напрямку ворожі підрозділи шість разів намагались просунутись в районах Новоандріївки, Роботиного і Малої Токмачки.

Активізувались загарбники на Придніпровському напрямку, тут нашим захисникам довелось відбивати п’ять атак на позиції. Окрім того окупанти задіювали авіацію для ударів по Миколаївці, Томариному, Бериславу, Тягинці та Вирівці.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською областю противник зберігає військову присутність, проводить розвідувальну діяльність та артилерійські обстріли.

Сили оборони України продовжують ведення операції на Курському напрямку.

Загалом минулої доби втрати російських загарбників становили 1390 осіб. Також українські воїни знешкодили сім танків, 27 бойових броньованих машин, 30 артилерійських систем, 43 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 35 автомобілів та 12 одиниць спеціальної техніки окупантів.

 

 

08:30 Вранці Львів зазнав російської ракетної атаки, відомо про трьох загиблих та 25 поранених, пошкоджено дві школи, два медичні об'єкти, більше 50 будинків, шість з них зруйновано, повідомив  міський голова Андрій Садовий. У Львові на деякий час перекрили для проїзду кілька вулиць, зокрема буде обмежений рух на Скнилівському мості та на вулиці Коновальця.

 

 

08:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські війська, після ширшої серії ударів в ніч з 2 на 3 вересня, завдали удару по цивільній інфраструктурі та військовому навчальному закладу в Полтаві двома балістичними ракетами «Іскандер-М», вбивши і поранивши значну кількість людей.

• Ширший вплив на війну українського вторгнення в Курську область, як і будь-яке передбачуване дипломатичне вирішення війни, поки що незрозумілий, і оцінка цього впливу є передчасною. Спроби оцінити вплив українського вторгнення на цьому передчасному етапі, найімовірніше, призведуть до часткових і неточних висновків щодо здатності України змінити траєкторію конфлікту і готовності Кремля до мирних переговорів на прийнятних умовах.

• Агентство Reuters повідомило, що США розглядають можливість надати Україні ракети великої дальності класу «земля-повітря» (JASSM), але протягом декількох місяців Україна не отримає цих ракети.

• Президент Росії Путін завершив свій візит до Монголії підписанням угод, які зміцнюють двосторонні економічні зв'язки та тристоронні енергетичні відносини між Росією, Монголією та Китайською Народною Республікою.

• Президент Південно-Африканської Республіки Сиріл Рамафоса і Президент Китайської Народної Республіки Сі Цзіньпін опублікували спільну заяву, в якій високо оцінили зусилля обох країн, спрямовані на врегулювання війни в Україні.

• Російська окупаційна влада продовжує рекламувати російську військову службу серед цивільного населення в окупованій Україні.

 

 

08:10 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

07:15 Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракетповідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сили оборони України продовжують стримувати натиск окупаційних військ. Ситуація на Покровському і Курахівському напрямках залишається напруженою – ворог зосереджує там основні наступальні зусилля. Окрім того, окупанти сьогодні активно атакують на Лиманському напрямку.

Станом на 22:00 відбулося 193 бойові зіткнення. Сьогодні держава-терорист завдала двох ракетних ударів трьома ракетами, 62 авіаудари, скинувши при цьому 81 КАБ. Окрім того, загарбники задіяли для ударів 555 дронів-камікадзе та здійснили понад 3000 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах.

На Харківському напрямку російські терористи двічі безуспішно штурмували позиції наших підрозділів в районах Вовчанська та скинули по одній авіабомбі на Макарове і Мале Веселе.

Вісім разів ворог атакував наші позиції на Куп’янському напрямку. Поблизу населених пунктів Синьківка, Глушківка і Берестове підрозділи Сил оборони відбили сім штурмів. Триває боєзіткнення у районі Стельмахівки.

На Лиманському напрямку за сьогодні російські війська 27 разів атакували українських захисників в районах восьми різних населених пунктів. Біля Греківки, Невського і Новосадового відбулося найбільше боєзіткнень – шість, дев’ять та п’ять відповідно.

Ворог п’ять разів штурмовими діями намагався витіснити наших захисників з позицій в районах Верхньокам’янського, Іванодар’ївки та Спірного на Сіверському напрямку. Отримав жорстку відсіч і відійшов.

На Краматорському напрямку українські воїни відбили сім спроб загарбників просунутись вперед. Концентрував ворог зусилля в районі Часового Яру, а по одній атаці провів у районах Андріївки і Кліщіївки.

На Торецькому напрямку, де окупанти 14 разів атакували наші позиції поблизу Нью-Йорка, Неліпівки, і Торецька, 12 боєзіткнень вже завершені. Бої тривають у районі Нью-Йорка.

Основні зусилля ворог і далі зосереджує на Покровському напрямку. Тут, впродовж цієї доби, агресор 60 разів атакував наші позиції. Переважна більшість боєзіткнень відбулася в районах Новогродівки і Михайлівки. Дванадцять боїв досі тривають. За попередніми підрахунками, сьогодні окупанти на Покровському напрямку втратили 155 військовослужбовців вбитими та 220 – пораненими. Знищено шість автомобілів та один МТ-ЛБ. Також українські захисники завдали значних пошкоджень шістьом артсистемам, трьом автомобілям, одній бронемашині та танку.

На Курахівському напрямку загарбники теж досить активні – на цей час доби зафіксовано 46 ворожих атак. Три з них продовжуються. В основному бої тривали в районах Костянтинівки, Українська і Георгіївки. Окупанти застосовують бронетехніку – знищено десять БМП, один БТР, три мотоцикла та пошкоджено танк.

На Времівському напрямку сьогодні агресор 10 разів штурмував передній край нашої оборони в напрямку Вугледара, біля Водяного і Костянтинівки.

На Оріхівському напрямку зупинено шість атак російських загарбників неподалік Роботиного, Малої Токмачки і Новоандріївки.

На Придніпровському напрямках напрямку ворожі підрозділи провели п’ять безуспішних спроб прорватись в острівну зону.

Сьогодні за ефективну бойову роботу відзначаємо воїнів 24-ої окремої механізованої бригади імені короля Данила.

Сили оборони України продовжують ведення операції на Курському напрямку.

04.09.2024