923-й день війни Росії в Україні. Хроніка

22:35 Віцепремʼєрка, міністерка з питань реінтеграції тимчасово територій Ірина Верещук подала заяву про відставку, повідомив спікер парламенту Руслан Стефанчук.

 

 

22:00 Зеленський звільнив Ростислава Шурму з посади заступника керівника Офісу президента, відповідний указ опублікований на сайті Президента. Зазначається, що Шурма займав цю посаду з листопада 2021 року.

 

 

21:25 Віцепрем'єрка, міністерка з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина подала заяву про відставку, повідомив спікер парламенту Руслан Стефанчук.

 

 

20:50 Голова фракції "Слуга народу" Давид Арахамія анонсував "велике перезавантаження уряду".

"Як і обіцяли велике перезавантаження уряду вже можна очікувати цього тижня. Більше 50% штатної чисельності КМУ зазнають змін.

Завтра нас чекаю день звільнень, а післязавтра день призначень. Остаточний перелік буде визначений на засіданні фракції 4.09.

Прохання слідкувати тільки за офіційними новинами."

 

 

20:15 Німеччина передасть Україні 8 систем ППО IRIS-T, пише Reuters з посиланням на джерело. Зазначається, що Німеччина дотримується свого плану постачання 12 зенітно-ракетних комплексів IRIS-T SLM в Україну – наразі чотири одиниці вже поставлені, ще дві очікуються до кінця року. Решта шість систем будуть поставленні пізніше.

 

 

19:40 Кількість загиблих внаслідок російського удару балістикою по інституту в Полтаві зросла до 51, повідомили у Офісі генерального прокурора.

 

 

19:05 СБУ не перевіряла Романа Гладкого перед його призначенням у Сили безпілотних систем, пише Суспільне з посиланням на керівника пресслужби СБУ Артема Дехтяренка. За його словами, процедура призначення не передбачає обов'язкової додаткової перевірки.

 

 

18:40 4 вересня графіки відключення світла застосовуватимуть протягом усієї доби, повідомляє пресслужба "Укренерго". З 00:00 до 05:00 і з 11:00 до 15:00 діятиме одна черга відключень, а з 05:00 до 11:00 і з 15:00 до 24:00 – дві черги.

 

 

18:05 США близькі до угоди про надання Україні крилатих ракет великої дальності, пише Reuters з посиланням на джерела. Згідно з інформацією джерел, включення американських високоточних крилатих ракет класу "повітря — поверхня" (JASSM) до пакету озброєнь буде оголошено цієї осені, хоча остаточне рішення ще не прийнято. Зазначається, що Україні доведеться почекати ще кілька місяців, поки США вирішать технічні проблеми перед постачанням.

 

 

17:30 Міністри з питань стратегічних галузей промисловості, юстиції та захисту довкілля та природних ресурсів подали заяви про відставку, повідомив спікер парламенту Руслан Стефанчук. Також заяву про звільнення написав Віталій Коваль, голова Фонду державного майна України. За словами спікера, всі чотири заяви Верховна рада розгляне на одному з найближчих пленарних засідань.

 

 

16:45 Парламент Румунії остаточно схвалив передачу Києву системи ППО Patriot, пише Reuters. Після голосування Палати депутатів законопроєкт мусить підписати президент Румунії, а потім уряд країни видасть розпорядження про пожертвування системи ППО.

 

 

16:10 Парламент підтримав збільшення видатків на оборону на 500 млрд грн, повідомляє нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк. За відповідне рішення проголосував 301 нардеп. Законопроєкт пропонує скоригувати бюджет на 434 млрд грн, а саме: збільшити видатки на 500 млрд грн (з них для сектору безпеки і оборони на 495 млрд грн) та скоротити видатки та надання кредитів на 65,7 млрд грн.

 

 

15:35 Парламент провалив голосування за законопроєкт зі збільшення податків, повідомляє нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк. За відповідне рішення проголосувало лише 224 нардепи з необхідного мінімуму в 226 голосів. Законопроєкт відправили на повторне перше читання.

 

 

15:00 За результатами службового розслідування звільнено першого заступника НАБУ Гізо Углаву, повідомляє пресслужба Бюро. Зазначається, що службове розслідування та дисциплінарна комісія НАБУ встановила, що перший заступник директора "вчинив низку дій та висловлювань негативного характеру, спрямованих на персональну та професійну дискредитацію працівника бюро, який подав службову записку про можливі факти витоку інформації".

"Зазначені дії сформували у працівників НАБУ розуміння можливості настання негативних наслідків за викривальну діяльність, що є неприпустимим порушенням найвищих стандартів етики та доброчесності, якими мають керуватись у своїй роботі працівники та вище керівництво НАБУ".

 

 

14:25 РФ вдарила двома балістичними ракетами по одному з навчальних закладів Полтави і сусідній лікарні, частково зруйнована одна з будівель Інституту звʼязку; наразі відомо про 41 загиблого, ще 180 людей поранено, повідомив Президент Володимир Зеленський.

 

 

13:15 Московський нафтопереробний завод "Газпромнефти" призупинив роботу комбінованої установки переробки нафти Євро+, пише Reuters.  Причиною стала пожежа в неділю, 1 вересня, після атаки дронів. Завод може відновити переробку нафти на Євро+ після ремонту приблизно через п'ять-шість днів. На установку припадає близько 50% усіх потужностей заводу з первинної переробки нафти: 6 мільйонів тонн нафти на рік.

 

 

12:50 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

З початком навчального року по всій країні російська держава запроваджує і фінансує новий курс військової підготовки. Курс є частиною нової програми під назвою «Основи безпеки і захисту Вітчизни» для підлітків віком від 15 до 18 років. Він складається з 11 модулів, розрахованих на 68 навчальних годин. Курс охоплює низку тем, включаючи загальновійськовий бій та ознайомлення зі стрілецькою зброєю. Він спрямований на «формування цінностей, набуття знань і навичок, що забезпечують готовність до виконання конституційного обов'язку із захисту держави».

Програма спрямована на створення і, ймовірно, призведе до формування більш мілітаризованого й орієнтованого на безпеку суспільства. Нова молодіжна стратегія, затверджена урядом у серпні 2024 року, спрямована на підвищення престижу військової служби, виховання патріотизму та відповідальності за виконання громадянського обов'язку, але в першу чергу на підготовку підлітків допризовного віку до військової служби морально та фізично.

Крім того, збільшується кількість літніх дитячих таборів, які займаються різними видами військової діяльності. У стратегії зазначається, що за останні 30 років молодіжні цінності змістилися від колективізму до індивідуалізму і від державності до космополітизму. У ній стверджується, що ідеологічний експансіонізм геополітичних конкурентів Росії призвів до послаблення традиційних цінностей і зростання індивідуалізму. Нова стратегія має на меті змінити цей процес, невід'ємною частиною якого є мілітаризація молоді.

 

 

12:05 Обвинувальний акт стосовно екснардепа "ОПЗЖ" Нестора Шуфрича та його помічника скерували до суду, повідомили в Генпрокуратурі. Вони звинувачуються у фінансуванні дій, вчинених з метою насильницької зміни та повалення конституційного ладу, захоплення влади, зміни державних кордонів. Шуфричу також інкриміновано державну зраду.

 

 

11:35 Споживання лишається високим через утримання спеки у східних та південних областях, повідомили в "Укренерго".  Вчора, 2 вересня, добовий максимум споживання був зафіксований у денні години. Він був на тому ж рівні, що і попереднього робочого дня – у п’ятницю, 30 серпня. Сьогодні станом на 09:30 рівень споживання електроенергії на 2,7% нижчий, ніж у цей же час вчора, 2 вересня.

 

 

11:30 Сьогодні в Україні протягом усієї доби продовжують діяти заходи обмеження споживання, повідомили в "Укренерго": 06:00–12:00 – дві черги відключень; 12:00–16:00 – одна черга відключень; 16:00–24:00 – дві черги відключень. Попередній прогноз передбачав, що ранкові дві черги відключень триватимуть із 06:00 до 09:00.

 

 

10:50 В ніч на 3 вересня росіяни завдали удару трьома балістичними ракетами «Іскандер-М»/KN-23 із ТОТ Криму, керованою авіаційною ракетою Х-59/69 із Курської області РФ та 35 ударними БпЛА типу «Shahed» (райони пусків – Курська обл. РФ, мис Чауда ТОТ Криму). В результаті протиповітряного бою збито 27 ударних БпЛА «Shahed» (71%), шість локаційно втрачені, інформація про руйнування чи потерпілих не надходила. Ще два ворожі безпілотники полетіли в напрямку Бєлгородської області та тимчасово окупованої Донеччини. Протиповітряна оборона працювала у Київській, Одеській, Харківській, Миколаївській, Херсонській, Полтавській, Чернігівській та Сумській областях.

За минулі сім днів було збито 153 із 210 (71%) запущених по Україні БПЛА, ще 57 локаційно втрачені (впали) чи покинули територію України.

 

 

 

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

252,0% танків (з них 1,3% за минулий тиждень),

  97,0% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

399,5% автомобільної техніки (з них 5,3% за минулий тиждень),

573,3% артилерійських систем (з них 4,6% за минулий тиждень),

105,7% РСЗВ (з них 0,3% за минулий тиждень),

 66,9% засобів ППО (з них 0,1% за минулий тиждень),

 29,4% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,8% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:40 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:35 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Протягом минулої доби зафіксовано 197 бойових зіткнень. Найгарячіша ситуація була на Покровському напрямку, також противник був активним на Курахівському, Времівському та Куп'янському напрямках.

За уточненою інформацією, за вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах три удари, застосувавши 33 ракети, та 68 авіаударів, скинувши 77 КАБів. Крім цього, здійснив понад 3900 обстрілів, з них 139 – із реактивних систем залпового вогню.

Агресор завдавав авіаударів у районах населених пунктів Глухів, Білопілля, Заруцьке Сумської області; Григорівка, Дружба, Дачне, Торецьк, Олександропіль, Мирноград, Селидове, Костянтинівка, Богатир Донецької області; Новодарівка, Мала Токмачка, Оріхів, Новоандріївка Запорізької області; Козацьке Херсонської області.

Вчора авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали 12 ударів по районах зосередження особового складу та ОВТ противника. Крім цього, уразили артилерійську систему та дві понтонні переправи.

На Харківському напрямку відбулося п’ять боєзіткнень поблизу Вовчанська.

На Куп’янському напрямку точилося 23 бої. Сили оборони відбивали штурмові дії противника неподалік Синьківки, Петропавлівки, Глушківки, Колісниківки, Стельмахівки та Берестового.

На Лиманському напрямку ворог 18 разів атакував біля Греківки, Дружелюбівки, Макіївки, Невського, Чернещини та Новосадового.

На Сіверському напрямку наші воїни зупинили сім спроб противника прорвати оборону у районах Верхньокам’янського, Виїмки, Івано-Дар'ївки та Спірного.

На Краматорському напрямку відбулося вісім бойових зіткнень. Українські захисники відбивали штурмові дії російських загарбників неподалік Кліщіївки, Калинівки, Часового Яру, Ступочок та Білої Гори.

На Торецькому напрямку точилося 18 боїв, зокрема біля Торецька, Щербинівки, Романівки та Неліпівки.

На Покровському напрямку наші захисники відбивали 56 ворожих штурмових дій у районах населених пунктів Воздвиженка, Зелене Поле, Миролюбівка, Новогродівка, Крутий Яр, Гродівка, Михайлівка та Селидове. Найбільша концентрація атак була біля Новогродівки та Михайлівки.

На Курахівському напрямку Сили оборони зупинили 39 атак противника поблизу Українська, Георгіївки, Костянтинівки, Галицинівки та Красногорівки.

На Времівському напрямку російські загарбники здійснили 21 наступальну дію біля Водяного, Вугледара, Костянтинівки та Пречистівки.

На Придніпровському напрямку українські захисники відбили дві атаки противника.

На Оріхівському та Гуляйпільському напрямках обстановка без особливих змін. На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник зберігає військову присутність, здійснює мінометні та артилерійські обстріли населених пунктів з території рф.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам відчутних втрат в живій силі та техніці, виснажуючи ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Загалом минулої доби втрати російських загарбників становили 1360 осіб. Також українські воїни знешкодили 10 танків, 35 бойових броньованих машин, 18 артилерійських систем, 36 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 21 крилату ракету, 47 автомобілів та дев'ять одиниць спецтехніки окупантів.

 

 

09:15 Станом на 06:00 в Чорному морі на бойовому чергуванні перебуває один російський корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", загальний залп становить до 4 ракет, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Очікується, що Іран «неминуче» доставить балістичні ракети до Росії для підтримки російського вторгнення в Україну.

• Президент Росії Путін напередодні свого візиту до Монголії 2–3 вересня дав інтерв'ю монгольському виданню «Unuudur», підкресливши історичні та сучасні російсько-монгольські відносини, а також поточні тристоронні економічні та енергетичні ініціативи з Монголією і Китайською Народною Республікою.

• Російські та монгольські офіційні особи зазначили, що ордер Міжнародного кримінального суду на арешт Путіна не вплине на його поточний візит до Монголії, незважаючи на юридичне зобов'язання Монголії виконати цей ордер.

• Російська влада вчора затримала заступника командувача Ленінградського військового округу генерал-майора Мумінджанова за звинуваченням у корупції.

• Російські війська нещодавно відновили втрачені позиції на схід від Коренева на тлі продовження українських атак у Курській області.

• Представники міністерства оборони РФ наголошують на можливостях російської військової підготовки, ймовірно, у спробі сприяти набору на військову службу та в рамках довгострокових зусиль з відновлення російського офіцерського корпусу.

• Російські окупаційні чиновники оголосили про початок навчального року в окупованій Україні, підкресливши різноманітні зусилля Росії, спрямовані на кооптацію освітньої системи та примусову русифікацію і мілітаризацію українських дітей і молоді.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Станом на 22:00 відбулося 175 бойових зіткнень. Українські захисники продовжують рішуче давати відсіч спробам противника просунутися в глибину нашої території, завдаючи йому вогневого ураження. Найгарячіша ситуація залишається на Покровському напрямку, також ворог активний на Курахівському та Времівському напрямках.

Російські загарбники завдали по території України два удари, застосувавши 30 ракет, та 56 авіаударів, скинувши 61 КАБ. Крім цього, залучили для ураження 498 дронів-камікадзе та здійснили понад 2800 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах.

На Харківському напрямку відбулося чотири боєзіткнення. Сили оборони відбивали наступ росіян неподалік Вовчанська. Одна ворожа атака досі продовжується.

На Куп’янському напрямку ворог проводив наступальні дії біля Синьківки, Петропавлівки, Глушківки, Колісниківки, Стельмахівки та Берестового. П’ятнадцять боїв завершено, чотири ще тривають.

На Лиманському напрямку російські загарбники штурмували позиції Сил оборони поблизу Греківки, Дружелюбівки, Макіївки, Невського, Чернещини та Новосадового. Українські захисники зупинили вісім атак, десять продовжуються.

На Сіверському напрямку наші захисники відбивали сім ворожих наступальних дій у районах Верхньокам’янського, Виїмки, Івано-Дар'ївки та Спірного. На цей час триває два бойових зіткнення.

На Краматорському напрямку точилося вісім боїв, зокрема, біля Кліщіївки, Калинівки, Часового Яру, Ступочок та Білої Гори. Сили оборони зупинили усі ворожі атаки загарбників.

На Торецькому напрямку відбулося 17 боєзіткнень. Росіяни штурмували позиції українських підрозділів біля Торецька, Щербинівки, Романівки та Неліпівки. Наразі тривають чотири атаки росіян.

На Покровському напрямку, від початку цієї доби, точилося 55 боїв у районах населених пунктів Воздвиженка, Зелене Поле, Миролюбівка, Новогродівка, Крутий Яр, Гродівка, Михайлівка та Селидове. Наші захисники відбили 48 наступальних дій, сім ще продовжуються.

Сьогодні на цьому напрямку було знешкоджено 414 окупантів, з них 197 – безповоротно. Також знищено танк, два бронетранспортери, один міномет, два БпЛА, три одиниці автотранспорту, один мотоцикл та інший важливий об'єкт противника. До того ж пошкоджено один БТР та три автомобілі.

На Курахівському напрямку ворог 25 разів атакував поблизу Українська, Георгіївки та Костянтинівки. Дев’ятнадцять боєзіткнень завершено, шість досі продовжуються.

На Времівському напрямку противник здійснив 20 спроб витіснити наші підрозділи із займаних рубежів оборони біля Водяного, Вугледара, Костянтинівки та Пречистівки. Зараз тривають дві атаки окупантів.

На Придніпровському напрямку російські загарбники зазнали поразки, двічі атакуючи позиції Сил оборони.

На інших напрямках – без особливих змін.

Сьогодні варто відзначити воїнів 30-ої окремої механізованої бригади імені князя Костянтина Острозького, які ефективно нищать ворога, завдаючи йому вагомих втрат у живій силі та техніці.

03.09.2024