922-й день війни Росії в Україні. Хроніка

18:55 3 вересня графіки відключення світла застосовуватимуть протягом усієї доби, повідомляє пресслужба "Укренерго". З 00:00 до 06:00 і з 09:00 до 16:00 діятиме одна черга відключень, а з 06:00 до 09:00 і з 16:00 до 24:00 – дві черги.

 

 

18:20 СБУ не мала зауважень щодо призначення Гладкого на посаду начштабу Командування Сил безпілотних систем, повідомляє секретар комітету Верховної Ради з питань національної безпеки, оборони і розвідки Роман Костенко з посиланням на головнокомандувача ЗСУ Олександра Сирського. Раніше повідомлялось, що Роман Гладкий є підозрюваним у держзраді, шпигунстві та корупції; його дружина має російське громадянство, а донька у спортивних змаганнях представляла РФ.

"На сьогоднішньому засіданні комітету ставили питання про призначення Гладкого на посаду начальника штабу Командування Сил безпілотних систем, зокрема чи проводилися перевірки щодо нього. Головнокомандувач відповів, що Гладкий досвідчений, пройшов навчання в Канаді, а до цього був начальником штабу командування Військово-морських сил. Він пройшов усі перевірки. З боку СБУ зауважень не було. Тому його вирішили призначити". 

 

 

17:45 Нідерланди оголосили новий пакет допомоги Україні на понад 200 мільйонів євро, відповідну заяву зробив нідерландський прем’єр-міністр Дік Схооф у межах свого першого візиту до України. Прем’єр зазначив, що Україна може розраховувати на подальшу підтримку та залучення Нідерландів.

 

 

17:10 Нацбанк ініціює перейменування розмінних монет з "копійки" на "шаг", повідомляє пресслужба Нацбанку. Зазначається, що відродження назви "шаг" поверне українським монетам власну ідентичність, регулятор вже розробив відповідні пропозиції до законодавчих змін.

"Для відновлення історичної справедливості, сприяння дерусифікації та відродженню національних традицій у грошовому обігу, Національний банк ініціює зміну назви розмінних монет з "копійка" на "шаг".

 

 

16:35 Туреччина подала заявку на вступ до БРІКС, пише Bloomberg. За словами джерел, Туреччина прагне розвивати та зміцнювати зв’язки з країнами поза політичним Заходом. В Анкарі вважають, що завдяки членству Туреччина змогла б покращити економічну співпрацю з РФ і Китаєм та стати торговельним хабом на межі Азії та Європи, у тому числі "газовим хабом" для експорту газу з Росії та Центральної Азії.

 

 

16:00 Комітет Ради з питань бюджету рекомендував у цілому схвалити видатки на оборону на 500 мільярдів, повідомив нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк.

 

 

15:25 За підрахунками monitor, у серпні по території України росіянами було запущено 916 засобів ураження, з яких:

— 680 ударних БпЛА типів «Шахід»/«Гербера», знищено 655 одиниць (96,32%).

— 115 од. крилатих ракет типів Х-101/55 та 3м14 "Калібр", збито 99 од. (86,09%);

— 45 од. балістичних ракет типів 9м723 ОТРК «Іскандер-М»/КN-23, збито 7 од. (15,56%);

— 48 од. керованих авіаційних ракет типу Х-59/69, збито 12 од. (25%);

— 9 од. аеробалістичних ракет комплексу Х47м2 «Кинджал», збито 2 од. (22,22%);

— 7 од. крилатих надзвукових ракет Х-22, збито 2 од. (28,57%);

— 5 од. крилатих ракет Р-500 9м728 ОТРК «Іскандер-К», збито 1 од. (20%);

— 4 од. протирадіолокаційних ракет Х-31П.

Загальна успішність сил ППО становить 85,26%.

Окремо варто виділити застосування 2687 од. планеруючих авіаційних бомб (КАБ) різних типів по містах та лінії фронту.

На зниження показників результативності сил ППО впливає застосування балістичних та аеробалістичних ракет та ракет із низьким профілем польоту.

Простежується тенденція на одночасний запуск ракет різних типів для перенавантаження сил ППО, використання великої кількості БпЛА для виснаження боєкомплектів сил ППО.

Цілями для ворожих засобів ураження в серпні були: об'єкти енергетики, аеродромна мережа, об'єкти військового призначення, цивільні споруди.

 

 

14:45 В ніч на 2 вересня 2024 року російські війська завдали ракетного удару по Київщині, Сумщині та Харківщині, застосувавши балістичні, крилаті та зенітні керовані ракети, також атакували ударними БпЛА типу «Shahed» з південного напрямку.

Радіотехнічними військами Повітряних сил виявлено та здійснено супровід 58 повітряних цілей:

- 16 балістичних ракет «Іскандер-М»/KN-23 із Брянської, Воронезької та Курської областей РФ;

- 14 крилатих ракет Х-101 із літаків Ту-95МС з повітряного простору Волгоградської обл. РФ;

- 4 зенітних керованих ракет С-300/С-400 із Бєлгородської обл. РФ;

- 1 ракети невстановленого типу із Бєлгороської обл. РФ;

- 23 ударних БпЛА «Shahed-131/136» із Приморсько-Ахтарська РФ.

В результаті бойової роботи підрозділами зенітних ракетних військ, засобами радіоелектронної боротьби Повітряних сил а також розрахунками мобільних вогневих груп Сил оборони України збито:

- 9 балістичних ракет «Іскандер-М»/KN-23 (56%);

- 13 крилатих ракет Х-101 (93%);

- 20 ударних БпЛА «Shahed-131/136» (87%).

Крім того, внаслідок активної протидії Сил оборони України одна крилата ракета Х-101 та три ударні БпЛА не досягли своїх цілей і були локаційно втрачені. Інформація уточнюється.

Бойова робота велась у Київській, Харківській, Дніпропетровській, Полтавській, Миколаївській та Запорізькій областях.

За минулі сім днів було збито 186 із 260 (72%) запущених по Україні БПЛА, ще 60 локаційно втрачені (впали) чи покинули територію України.

 

 

 

 

 

14:15 У ядерній війні неможливо перемогти, заявила речниця МЗС Китаю Мао Нін, коментуючи плани Москви внести зміни до своєї ядерної доктрини.

«Ми бачили це повідомлення. Китай неодноразово наголошував, що ядерну зброю не можна використовувати для розв’язання ядерної війни, ядерну зброю не можна застосовувати для ведення бойових дій.

За нинішніх обставин важливо, щоб усі сторони зберігали спокій, виявляли стриманість і працювали разом, аби за допомогою діалогу та консультацій спільними зусиллями заспокоїти ситуацію, сприяти деескалації і зменшити стратегічні ризики».

 

 

13:40 Уряд Румунії схвалив законопроєкт про передачу Україні системи Patriot, повідомив прессекретар уряду Міхай Константін. Законодавчу пропозицію виконавчої влади буде направлено до парламенту для прийняття в екстреному порядку.

"Виконавча влада схвалила і направить до парламенту як невідкладний проєкт закону, який доповнює Закон 222/2017 про наземну протиповітряну оборону. Зокрема проєкт передбачає, що зенітно-ракетний комплекс Patriot є предметом актів дарування третім особам.

Після ухвалення закону парламентом уряд зможе прийняти рішення, яке зробить акт дарування операційним. Вся виконавча влада уповноважена відновити можливості протиповітряної оборони країни за рахунок бюджету, виділеного Міністерству національної оборони".

 

 

13:05 Німецьке агентство безпеки польотів зазнало хакерської атаки, повідомляє DW. Зазначається, що кібератаку було скоєно минулого тижня – наразі невідомо, чи отримали хакери доступ до даних. Після атаки повітряне сполучення не було порушено, рейси продовжують виконуватися в нормальному режимі.

 

 

12:30 Україна вступить в НАТО в кордонах 1991 року, заявила віцепрем'єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина. За словами віцепрем'єрки, інші варіанти не обговорювалися.

"Ми не будемо ніколи ставити питання стосовно певних обмежень чи перерозподілу у питанні членства в НАТО. Є Україна в межах кордонів 1991 року, суверенна, незалежна країна, яка приєднується до НАТО".

 

 

11:55 В італійському уряді виникла невизначеність щодо позиції по Україні, пише Euractiv. Після зустрічі лідерів трьох керівних партій Італії – "Брати Італії", "Ліга" та "Вперед, Італіє" – було оприлюднено спільну заяву у двох різних версіях. У версії "Братів Італії" йдеться про "спільну позицію уряду щодо війни в Україні", тоді як у версії партії "Ліга" Сальвіні йдеться про "підтримку Києва, але опозицію до будь-якого військового втручання за межами кордонів України". Зазначається, що версія заяви "Ліги" була швидко видалена, партія пояснила цю помилку поспіхом.

 

 

11:20 Зеленський підписав закон про підвищення акцизів на пальне, повідомляється на сайті Верховної Ради. Законопроєкт передбачає поступове підвищення акцизного податку на пальне до мінімального рівня, встановленого в Європейському Союзі. З 1 вересня 2024 року ставка акцизу для пального зросла: на бензин – 242,6 євро/1000 л; на дизельне пальне – 177,6 євро/1000 л; на скраплений газ – 148 євро/1000 л.

 

 

10:45 Польща "зобов'язана" збивати російські ракети ще над Україною, вважає міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський.

"Членство в НАТО не скасовує відповідальності кожної країни за захист власного повітряного простору – це наш власний конституційний обов'язок. Особисто я вважаю, що коли ворожі ракети прямують до нашого повітряного простору, це буде законною самообороною, тому що як тільки вони перетнуть наш повітряний простір, ризик того, що хтось буде поранений уламками, є значним".

 

 

10:10 Вранці росіяни здійснили комбіновану атаку на Київ, застосувавши понад 10 крилатих ракет, близько десятка балістичних та ударний безпілотник, повідомив начальник КМВА Сергій Попко. Крилаті ракети (потенційно Х-101), найпевніше, були випущені близько третьої ночі з бортів стратегічних бомбардувальників Ту-95МС з району Саратовської області РФ, на Київ ці ракети заходили після складних маневрів з південного напрямку. Одночасно з підльотом до столиці крилатих ракет ворог випустив по Києву і передмістю балістичні ракети KN-24/Іскандер-М, і до цього всього ще додався один ударний БпЛА". Сили ППО в повітряному просторі столиці знищили понад десяток крилатих ракет, близько десятка – балістичних та ударний безпілотник. Внаслідок ракетного удару в місті сталося падіння уламків в Голосіївському, Святошинському, Дніпровському та Шевченківському районах. Попередньо, є займання автомобілів та пошкодження нежитлових приміщень.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

251,7% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

  96,8% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

398,8% автомобільної техніки (з них 5,2% за минулий тиждень),

572,7% артилерійських систем (з них 4,9% за минулий тиждень),

105,7% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 66,9% засобів ППО (з них 0,2% за минулий тиждень),

 29,4% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,8% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:45 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:35 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Ситуація на фронті залишається складною. Противник, використовуючи свою перевагу в живій силі та техніці, безупинно атакує наші позиції. Українські захисники стійко стримують натиск окупантів, завдають ворогу значних втрат.

Загалом протягом минулої доби зафіксовано 182 бойові зіткнення.

За уточненою інформацією, вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах чотирьох ракетних ударів із застосуванням 19 ракет, а також 71 авіаудар, зокрема скинув 91 КАБ. Крім цього, здійснив більш як 4500 обстрілів населених пунктів та позицій наших військ, з них 141 – із реактивних систем залпового вогню.

Агресор завдавав авіаударів, зокрема в районах населених пунктів Білопілля, Велика Писарівка, Бунякіне, Ободи Сумської області; Петропавлівка, Куп’янськ-Вузловий Харківської області; Дачне, Дружба, Олександропіль, Вугледар, Велика Новосілка, Селідове Донецької області; Новоандріївка, П’ятихатки на Запоріжжі.

Вчора авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали 15 ударів по районах зосередження особового складу і ОВТ противника та двох засобах ППО противника.

На Харківському напрямку ворог продовжував наступальні (штурмові) дії, загалом відбулося сім бойових зіткнень. Бої точилися в районах населених пунктів Вовчанськ та Липці.

На Куп’янському напрямку за добу відбулося 16 ворожих атак. Сили оборони відбивали штурмові дії противника біля Синьківки та Глушківки.

На Лиманському напрямку ворог атакував 18 разів. Намагався просунутись неподалік Макіївки, Греківки, Новосадового, Невського та Торського.

На Сіверському напрямку українські захисники відбивали дев’ять штурмових дій російських загарбників поблизу Верхньокам’янського та Роздолівки.

На Краматорському напрямку окупанти атакували вісім разів поблизу Андріївки, Кліщіївки, Майського та Маркового. Ситуація під контролем підрозділів Сил оборони.

На Торецькому напрямку ворог, за підтримки авіації, здійснив 20 атак неподалік Торецька та Неліпівки.

На Покровському напрямку наші захисники відбивали 63 штурмові й наступальні дії агресора поблизу населених пунктів Воздвиженка, Зелене Поле, Калинове, Гродівка, Новогродівка, Карлівка, Маринівка та Михайлівка. Найбільша концентрація ворожих атак була в районі Новогродівки, противник активно застосовував авіацію.

На Курахівському напрямку Сили оборони відбили 25 атак в районах населених пунктів Красногорівка, Костянтинівка та Георгіївка.

На Времівському напрямку, за уточненою інформацією, противник здійснив 14 атак наших позицій неподалік Водяного, Костянтинівки та Макарівки.

За минулу добу на Гуляйпільському та Оріхівському напрямках активних наступальних дій ворога не відмічено.

На Придніпровському напрямку дві спроби окупантів захопити наші позиції успіху не мали.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник з території рф активно застосовує артилерію та авіацію по районах українських населених пунктів.

Сили оборони України продовжують операцію в Курській області.

Наші воїни активно завдають окупаційним військам відчутних втрат в живій силі та техніці.

Загалом минулої доби втрати російських загарбників склали 1300 осіб. Також українські воїни знешкодили дев’ять танків, 26 бойових броньованих машин, десять артилерійських систем, одну РСЗВ, 30 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 44 автомобіля та дві одиниці спецтехніки окупантів.

 

 

09:10 Станом на 06:00 в Чорному та Азовському морях на бойовому чергуванні російські кораблі відсутніповідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• За повідомленнями, в ніч з 31 серпня на 1 вересня українські війська провели найбільшу серію ударів безпілотниками по цілях на території Росії.

• Українські війська продовжували наступальні дії в Курській області 1 вересня, але підтверджених фактів їхнього просування не зафіксовано.

• Нещодавні російські внутрішні опитування свідчать про те, що вторгнення України в Курську область ще не призвело до зниження внутрішньої підтримки війни в Україні в короткостроковій перспективі після вторгнення в Курську область і що підтримка війни в Росії залишається високою з 2022 року.

• Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян підтвердив на пресконференції 31 серпня, що «Вірменія заморозила свою участь в ОДКБ на всіх рівнях», після того, як Вірменія фактично утрималася від участі в ОДКБ протягом майже року.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Українські військові продовжують рішуче давати відсіч спробам противника просунутися в глибину нашої території, завдають йому ефективного вогневого ураження, виснажуючи по всій лінії фронту.

Станом на 22:00 відбулося 166 бойових зіткнень.

Російські загарбники завдали по території України один ракетний удар, застосувавши 14 ракет, 55 авіаударів із застосуванням 63 КАБів, також задіяли 427 дронів-камікадзе. Разом з тим, ворог здійснив близько 2800 обстрілів по позиціях наших військ та населених пунктах із використанням різних типів озброєння.

На Харківському напрямку окупанти впродовж дня здійснили п’ять атак поблизу Вовчанська та Липців. Підрозділи Сил оборони відбили три штурмових дії противника, ще два боєзіткнення на даний час тривають.

За попередньою інформацією, з початку доби втрати ворога склали 70 окупантів загиблими та пораненими, знищено два танки, дві ББМ, 35 БпЛА та шість автомобілів. Крім того, пошкоджено три ББМ та шість автомобілів окупанта.

Чотирнадцять разів ворог атакував позиції українських військових на Куп’янському напрямку у районах Синьківки та Глушківки. Два боєзіткнення триває.

На Лиманському напрямку російські загарбники 17 разів намагалися просунутися поблизу Макіївки, Греківки, Новосадового, Невського та Торського. Захисники України відбили 16 атак ворога, ще один бій триває поблизу Макіївки.

На Сіверському напрямку ворог дев’ять разів здійснив атакувальні дії в районах Верхньокам’янського та Роздолівки. Шість атак вже відбито нашими оборонцями, ще три тривають.

На Краматорському напрямку окупанти здійснили п’ять штурмових дій в районах Андріївки, Кліщіївки, Майського та Маркового. Ситуація під контролем підрозділів Сил оборони.

На Торецькому напрямку ситуація напружена. Окупанти 16 разів атакували поблизу Торецька та Неліпівки. Триває бій.

На Покровському напрямку зберігається висока інтенсивність бойових дій. Кількість боєзіткнень зросла до 62. Загарбники продовжують натиск на бойові порядки захисників України поблизу Воздвиженки, Зеленого Поля, Калинового, Гродівки, Новогродівки, Карлівки, Маринівки та Михайлівки. Нашими захисниками відбито 58 ворожих атак, чотири бойових зіткнення ще продовжуються. Найгарячіше в районі Новогродівки, де за сьогодні відбулось 27 бойових зіткнень.

Попередні втрати агресора склали 212 окупантів вбитими та пораненими. Також знищено три бойових броньованих машин та автомобіль, пошкоджено п’ять артилерійських систем та два автомобілі.

На Курахівському напрямку на цей час доби нараховується 23 бойові зіткнення. Окупанти намагалися просунутися в районах населених пунктів Красногорівки, Костянтинівки та Георгіївки. Двадцять одну атаку відбито, ще дві триває.

На Времівському напрямку за сьогодні агресор 13 разів штурмував передній край оборони в районах Водяного, Костянтинівки та Макарівки. Українські воїни зупинили десять ворожих атак, ще три триває.

Сьогодні на Гуляйпільському та Оріхівському напрямку ворог активних наступальних дій не проводив.

На Придніпровському напрямку дві спроби ворога взяти позиції наших воїнів зазнали невдачі.

Українські захисники впевнено стримують натиск російських окупаційних військ.

Окремо варто відзначити воїнів 46-ої окремої аеромобільної бригади ДШВ та 35-ої окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Остроградського ЗС України, які мужньо тримають позиції, вміло відбивають ворожі атаки, ефективно застосовують засоби вогневого ураження по живій силі та техніці, завдаючи окупантам відчутних втрат.

02.09.2024