912-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:40 США оголосили новий пакет санкцій проти Росії, повідомили у міністерстві фінансів США. В санкційний список потрапили 400 фізичних та юридичних осіб, які пов’язані з російськими паливно-енергетичними та металургійними секторами, фінансовою сферою та постачанням товарів для військово-промислового комплексу Росії в обхід санкцій. Зазначається, що санкції стосуються і осіб за межами РФ – зокрема з Азії, Європи та Близького Сходу.

 

 

19:05 Україна та Індія проведуть засідання робочої групи з військово-технічного співробітництва, йдеться в спільній заяві прем'єр-міністра Індії Нарендри Моді та Зеленського за підсумками зустрічі.

"Наголошуючи на важливості оборонного співробітництва між Індією та Україною, лідери домовилися продовжувати працювати над сприянням зміцненню відносин між оборонними структурами обох країн, зокрема шляхом співпраці та партнерства у сфері виробництва в Індії та співробітництва у нових галузях".

 

 

18:30 Радник з нацбезпеки США Джейк Салліван відвідає Китай, повідомляє пресслужба Білого дому. В ході візиту Салліван разом із китайським міністром закордонних справ обговорить майбутню зустріч президентів США та Китаю. Зазначається, що це буде перша поїздка Саллівана до Китаю на посаді радника Білого дому.

 

 

17:55 Кабмін продовжив пільгову ціну на газ для виробників тепла і побутових споживачів до 30 квітня 2025 року, повідомив прем'єр-міністр Денис Шмигаль.

 

 

17:20 24 серпня застосування графіків відключень електроенергії не прогнозується, повідомляє пресслужба "Укренерго". При зміні ситуації буде повідомлено додатково.

 

 

16:45 США оголосять про новий пакет допомоги Україні перед Днем Незалежності, пише AP з посиланням на джерела. Як зазначається, новий пакет допомоги включатиме ракети для систем протиповітряної оборони, боєприпаси для HIMARS, протитанкові комплекси Javelin та інші протитанкові ракети, системи і обладнання для боротьби з безпілотниками і радіоелектронної боротьби, 155-мм і 105-мм артилерійські боєприпаси, транспортні засоби та інше обладнання.

 

 

16:10 Україна відновить експорт електроенергії до Європи з 25 серпня через профіцит потужності в енергосистемі, повідомляє пресслужба "Укренерго". Зазначається, що енергосистема має працювати збалансовано задля уникнення аварій – кількість виробленої енергії в кожну хвилину має відповідати кількості спожитої. 

 

 

15:35 Українські дронові атаки можуть змусити Росію забрати літаки і ППО подалі від фронту, пише The Wall Street Journal. Видання зазначає, що хоча українські безпілотники не можуть замінити ракети дальнього радіусу дії, на використання яких Київ хоче отримати дозвіл, вони змушують Росію замислитися над тим, де вона розміщує свої літаки і засоби протиповітряної оборони.

 

 

15:00 Енергетики достроково повернули в роботу ще один блок однієї з українських АЕС, повідомили у Міненерго. Атомний блок додасть 1000 МВт потужності та стабільності й "дозволить не застосовувати обмеження енергопостачання для споживачів".

 

 

14:25 Міністр оборони США Ллойд Остін має намір обговорити з Умєровим плани ЗСУ щодо Курської області, заявила заступниця речника Пентагону Сабріна Сінгх.

"Коли йдеться про Курщину, ми маємо розуміння того, що сказав Президент Зеленський – що вони хочуть створити буферну зону. Ми все ще працюємо з Україною над тим, як це вписується в її стратегічні цілі на полі бою".

 

 

13:50 НАТО підвищило рівень безпеки на своїй авіабазі в Гайленкірхені в Німеччині до найвищого, пише Spiegel. Причиною є інформація розвідки про можливу терористичну загрозу проти Альянсу.

 

 

13:15 Латвія готується передати Україні 1400 безпілотників, заявив міністр оборони Латвії Андріс Спрудс. Зазначається, що це найбільша партія безпілотників від литовських виробників, яка буде передана Україні.

 

 

12:40 На місці контратаки Третьої окремої штурмової бригади ЗСУ на Харківщині тривають стабілізаційні заходи, повідомив пресофіцер бригади Олександр Бородін.

"Наразі йдуть стабілізаційні дії. В цілому вже закріплення проведені. Тобто досить стабільна ситуація. Один із успіхів – це те, що ми змогли утримати від подальших планів і можливості розвитку російську 20-ту армію. Наскільки ми можемо розуміти, вони хотіли вступати в бік Макіївки, з одного боку. З іншого боку, вони могли перекидати особовий склад, сили й засоби на інші напрямки фронту по всій країні. Наразі вони займаються тим, що намагаються відновити якісь частини позицій, намагаються побудувати нову лінію оборони. Тому це вкрай важливо з воєнної точки зору. Навіть більш важливо, ніж території. Тому що з воєнної точки зору, знищення сил і засобів і порушення планів – це часто буває більш важливим успіхом, ніж звільнення територій, якщо говорити військовою мовою".

 

 

12:05 Через російські обстріли Запорізька АЕС знову опинилася на межі блекауту, повідомляє пресслужба "Енергоатому". Зазначається, що обстріли пошкодили зовнішню повітряну лінію – наразі ЗАЕС з'єднана з українською енергосистемою лише однією лінією.

 

 

11:30 Завдяки зниженню температури у західних, північних та центральних областях рівень споживання електроенергії знизився, станом на 09:30 він на 6,9% нижчий, ніж попередньої доби, повідомили в "Укренерго".

 

 

11:25 Вчора максимум споживання електроенергії зафіксовано ввечері, він був на 3,8% нижчим, ніж у середу, повідомили в "Укренерго".

 

 

11:20 Не менше 87% українців підтримує незалежність України, частка тих, хто прагне об’єднання з Росією, становить 0,3%, свідчать опитування КМІС.

 

 

 

11:15 Вчора на запит НЕК "Укренерго" Україна залучала аварійну допомогу з енергосистеми Словаччини, повідомили в "Укренерго".

 

 

11:10 Заходи обмеження споживання електроенергії сьогодні не прогнозуються, підтвердили нині в "Укренерго".

 

 

11:05 Речник Військово-морських сил України Дмитро Плетенчук підтвердив знищення російського залізничного порома "Конро Трейдер" у порту "Кавказ" Краснодарського краю 22 серпня. Внаслідок атаки робота російського порту частково заблокована – поки уражене судно не приберуть з причалу. Інші два залізничні пороми у цьому порту не працюють: один із них на ремонті, а інший, уражений раніше "Слов’янин", очікує на ремонт в Азовському морі.

 

 

10:25 Вночі росіяни атакували двома балістичними ракетами «Іскандер-М»/KN-23 із Воронезької області та 16 ударними БпЛА типу «Shahed» (райони пусків Єйськ, Курськ РФ). В результаті протиповітряного бою авіацією, підрозділами радіоелектронної боротьби та розрахунками мобільних вогневих груп Сил оборони України збито 14 шахедів (88%). Ще два локаційно втрачені, інформація щодо руйнувань не надходила. Протиповітряна оборона працювала у Черкаській, Кіровоградській, Полтавській та Сумській областях.

За минулі сім днів було збито 124 із 154 (81%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

249,7% танків (з них 0,9% за минулий тиждень),

  95,7% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

388,8% автомобільної техніки (з них 6,9% за минулий тиждень),

561,7% артилерійських систем (з них 10,5% за минулий тиждень),

104,8% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

 66,3% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

 29,4% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,8% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:45 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:40 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Протягом минулої доби зафіксовано 144 бойові зіткнення.

Вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах одного ракетного удару із застосуванням однієї ракети, а також 67 авіаударів, зокрема скинув 79 КАБів. Крім того, здійснив 4483 обстріли, з них 176 – із реактивних систем залпового вогню.

Російський агресор завдавав авіаударів, зокрема в районах населених пунктів Дружба, Товстодубове, Сопич, Вільна Слобода, Миропілля, Павлівка, Велика Писарівка, Козача Лопань, Покровка, Кругляківка, Часів Яр, Торецьк, Плещіївка, Олександропіль, Костянтинівка, Максимівка та Макарівка.

Вчора авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали 16 ударів по районах зосередження особового складу і військової техніки противника, п’яти засобах РВіА окупантів, пункту управління та ще одному важливому об’єкту ворога.

На Харківському напрямку відбулися дві ворожих атаки в районі Вовчанська.

На Куп’янському напрямку кількість атак противника за добу добігла п’ятнадцяти. Сили оборони відбивали штурмові дії біля Синьківки, Глушківки, Стельмахівки та Андріївки. Також агресор п’ять разів атакував у бік Лозової.

На Лиманському напрямку ворог здійснив 11 штурмів у районах восьми різних населених пунктів. Біля Макіївки і Новосадового відбулося найбільше боєзіткнень, два та три відповідно.

На Сіверському напрямку українські захисники відбивали сім штурмових дій російських загарбників поблизу Білогорівки, Спірного та Виїмки.

На Краматорському напрямку окупанти атакували 12 разів. Концентрували зусилля в районах Іванівського і Часового Яру. Біля останнього діяли за підтримки штурмової авіації випустили 22 НАРи.

На Торецькому напрямку ворог, за підтримки авіації, здійснив 15 атак у районах Неліпівки, Нью-Йорка, Дружби та Торецька.

На Покровському напрямку наші захисники зупинили 53 атаки в районах одинадцяти різних населених пунктів. Найактивніше російські окупанти діяли поблизу Новогродівки, Миколаївки, Птичого та у бік Зеленого Поля.

На Курахівському напрямку Сили оборони відбивали 20 спроб загарбників просунутись уперед біля Красногорівки, Костянтинівки та Карлівки.

На Времівському напрямку противник здійснив шість атак в бік Вугледара, Роздольного і Урожайного. Також штурмував наші позиції, висуваючись з боку Володимирівки.

На Гуляйпільському, Оріхівському та Придніпровському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ворог штурмових і наступальних дій не проводив. Завдав авіаударів по районах Новоандріївки, Новоданилівки, Новодарівки і П’ятихаток.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань окупантів не виявлено.

На кордоні з Чернігівською областю противник зберігає військову присутність.

Триває операція Сил оборони в Курській області.

Загалом по всій лінії бойового зіткнення українські захисники завдають окупаційним військам відчутних втрат в живій силі та техніці, виснажують бойовий потенціал ворога, б’ють по глибоких тилах, порушуючи систему його логістики.

Минулої доби втрати російських загарбників становили 1190 осіб. Також українські воїни знешкодили чотири танки, 32 бойові броньовані машини, 45 артилерійських систем, одну РСЗВ, засіб ППО, 27 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 49 автомобілів та шість одиниць спеціальної техніки окупантів.

 

 

09:35 Прем’єр-міністр Індії Нарендра Моді прибув до Києва з першим офіційним візитом, заплановано зустріч з Президентом України Володимиром Зеленським.

 

 

09:30 На національному з'їзді Демократичної партії у Чикаго Камала Гарріс офіційно прийняла номінацію кандидата в президенти США на президентських виборах, у своїй промові вона рішуче виступила на захист України та НАТО.

 

 

09:25 Станом на 06:00 в Чорному та Азовському морях російських кораблів на бойовому чергуванні немаєповідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російське військове командування нещодавно передислокувало частини щонайменше одного російського повітряно-десантного полку із західної частини Запорізької області у відповідь на вторгнення України в Курську область, можливо, з метою стабілізації лінії фронту та покращення командування і контролю над російськими призовниками.

• За повідомленнями, російське військове командування перекинуло на оборону Курської області сили, які спочатку призначалися для наступальних дій на півночі Харківської області.

• Можливо, Кремль на тлі українського наступу в Курській області й після низки безуспішних довготривалих зусиль, спрямованих на покращення безпеки російського кордону, вживає заходів для усунення вразливості своїх кордонів.

• Українські війська вчора дещо просунулися вперед по всій лінії фронту в Курській області на тлі постійних зусиль Росії зупинити це просування.

• Нещодавні російські наступальні дії на Покровському напрямку, схоже, спонукали українських військових відступити з обмежених позицій на південний схід від Покровська, і російські війська, ймовірно, не змогли досягти своєї очевидної мети – тактичного оточення українських сил у цьому районі.

• За повідомленнями, інтенсивність дій російської авіації знижується на більшій частині театру бойових дій, хоча це зниження може бути тимчасовим і його причина незрозуміла.

• Українські війська 22 серпня здійснили низку успішних ударів по цілях у Волгоградській області та Краснодарському краю.

• Голова комітету державної думи Росії з інформаційної політики Хінштейн заявив 21 серпня, що спілка журналістів Росії та міністерство цифрового розвитку подали до совміну законопроєкт, котрий пропонує надати статус ветерана журналістам, які працювали в Україні, в зоні проведення «антитерористичної операції» в Курській області та інших невизначених зонах бойових дій.

 

 

09:15 Від початку повномасштабного вторгнення російські удари зруйнували понад 500 церков, молитовних будинків та інших релігійних споруд в Україні, повідомив Президент Володимир Зеленський.

 

 

09:10 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Сили оборони України продовжують стримувати натиск окупаційних військ. Ситуація на Покровському напрямку залишається напруженою – ворог зосереджує там основні наступальні зусилля.

Станом на 22:00 відбулося 135 бойових зіткнень. Сьогодні держава-терорист завдала одного ракетного удару однією ракетою, 49 авіаударів, скинувши при цьому 56 КАБів. Окрім того, загарбники задіяли для ударів 556 дронів-камікадзе та здійснили понад 3300 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах.

На Харківському напрямку російські терористи двічі безуспішно штурмували позиції наших підрозділів в районі Вовчанська. Також на визначених відтинках фронту наші воїни проводили активні дії для покращення тактичного положення.

Сьогодні українські захисники на Харківському напрямку ліквідувати та поранили 69 загарбників, знищили танк, три артилерійські системи, 63 БпЛА, чотири одиниці автомобільної та чотири – спеціальної техніки. Окрім того, пошкоджено сім артсистем, одну РСЗВ, три автомобілі та дві одиниці спецтехніки окупантів.

14 разів ворог атакував наші позиції на Куп’янському напрямку. Поблизу населених пунктів Стельмахівка, Синьківка, Глушківка, Лозова та Андріївка підрозділи Сил оборони відбили десять атак. Ситуація напружена, триває чотири боєзіткнення.

На Лиманському напрямку за сьогодні російські війська 11 разів атакували українських захисників в районах восьми різних населених пунктів. Біля Макіївки і Новосадового відбулося найбільше боєзіткнень, два та три відповідно.

Ворог п’ять разів штурмовими діями намагався витіснити наших захисників з позицій в районах Виїмки, Білогорівки та Спірного на Сіверському напрямку. Всі атаки відбиті.

На Краматорському напрямку українські воїни відбили 11 спроб загарбників просунутись вперед. Концентрував ворог зусилля, за підтримки штурмової авіації, поблизу Часового Яру та Іванівського.

На Торецькому напрямку, де окупанти 12 разів атакували наші позиції поблизу Нью-Йорка, Неліпівки, Торецька та Дружби, 11 боєзіткнень вже завершені. Бій триває поблизу Нью-Йорка.

Основні зусилля ворог і далі докладає на Покровському напрямку – тут впродовж цієї доби агресор 53 рази атакував наші позиції. В районах Михайлівки, Новогродівки і Миколаївки відбулася понад половина від усіх боєзіткнень. За попередніми підрахунками, сьогодні окупанти на цьому напрямку втратили 122 військовослужбовці вбитими та 201 – пораненими. Знищено три автомобіля та артсистема. Також українські захисники завдали значних пошкоджень ще п’яти артилерійським системам, двом авто і трьом бойовим броньованим машинам противника.

На Курахівському напрямку теж досить активний – на цей час доби зафіксовано 19 ворожих атак. Наші захисники зупинили 16 з них. Тривають бої біля Карлівки. Також загарбники намагалися просунутися поблизу Костянтинівки і Красногорівки. Зазнали втрат.

На Времівському напрямку сьогодні агресор тричі штурмував передній край нашої оборони в напрямку Вугледара, також намагався просунутись з боку Володимирівки. Українські воїни жорстко зупинили всі атаки окупантів.

На Оріхівському, Гуляйпільському та Придніпровському напрямках ворожі підрозділи наступальних дій не проводили.

Сили оборони України продовжують ведення операції на Курському напрямку, є успішні дії на деяких ділянках.

Сьогодні за ефективну бойову роботу відзначаємо воїнів 65-ої окремої механізованої бригади.

23.08.2024