907-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:35 За минулий тиждень, з 12 по 18 серпня, за зведеннями Генштабу ЗСУ, було відбито 972 російську атаку (позаминулого тижня – 794), при цьому знищено 8430 російських військових (позаминулого – 8010): у середньому 8,7 втрат особового складу ворога за атаку (позаминулого – 10,1).

Найбільше атак було на Покровському напрямку – 343 (було 236) та на колишньому Бахмутському напрямі, що нині включає Сіверський, Краматорський та Торецький напрямки, – 233 (позаминулого тижня було 260).

 

 

 

 

19:30 РФ знищила половину енергопотужностей, необхідних Україні взимку, повідомляє єврокомісар з енергетики Кадрі Сімсон. За її словами, якщо ситуація не зміниться, зима принесе в країну справжню гуманітарну катастрофу.

"На сьогоднішній день Росія знищила або захопила близько 9 ГВт електроенергії, що виробляється Україною. Це половина електроенергії, необхідної Україні взимку.

Сьогодні необхідні безпрецедентні зусилля солідарності та щедрості. Україна не повинна залишатися одна, готуючись до найважчої зими".

 

 

18:55 Церква в Україні буде позбавлена московського впливу, заявив керівник Офісу Президента Андрій Єрмак.

"Церква в Україні буде позбавлена московського впливу. Ще з радянських часів церква у Росії і для Росії – це територія та вуха їх спецслужб. Росія сьогодні є країною, яка руйнує храми в Україні. Для них не існує Бога, не існує віри. Це ширма для вбивств і насильства.

Коли в Україні сьогодні знаходяться ті, які готові захищати вплив московської церкви, бити людей, погрожувати їм у соцмережах, маючи статус народного депутата, то це не є нормально. І це не про свободу, а про дещо інше. Не варто такого робити - наше суспільство пройшло вже всі тести на єдність. Церковного розколу тут не буде. І погроз також."

 

 

18:20 19 серпня графіки погодинних відключень електроенергії планують застосовувати з 17:00 до 21:00, повідомляє пресслужба "Укренерго". Зазначається, що діятиме одна черга погодинних відключень.

 

 

17:45 Україна реалізує своє право на самооборону, заявив міністр фінансів Німеччини Крістіан Лінднер, прокоментувавши використання Україною західної зброї під час операції в Курській області РФ. Міністр також закликає до подальшої підтримки України, бо припинення військової допомоги та залишення України на самоті поставило б під загрозу міжнародний порядок миру та свободи.

 

 

17:00 Естонія планує розпочати виробництво боєприпасів вже на початку наступного року, заявив міністр оборони Ханно Пеквкур. Міністр зазначив, що в Естонії немає оборонного промислового парку, тому необхідно шукати інші способи прискорити виробництво боєприпасів. Незабаром Державний центр оборонних інвестицій організує тендер, переможець якого на три роки отримає у військовому містечку Емарі територію для виробництва боєприпасів і вибухових речовин.

 

 

16:25 Російське командування через брак особового складу перекинуло на захист Курської області військових космічно-повітряних сил, повідомляють "Важные истории". Мотострілецький полк із військовослужбовців ПКС створили в травні-червні для групи прикриття кордону. Зазначається, що у прикордонні райони піхота ПКС прибула за кілька тижнів до рейду ЗСУ, у середині липня.

 

 

15:40 Державна прикордонна служба України не фіксує збільшення кількості техніки чи особового складу білоруських військ біля українського кордону, повідомив речник ДПСУ полковник Андрій Демченко.

"Ситуація на кордоні з Республікою Білорусь – без змін. Як бачимо, риторика Лукашенка також не змінюється, постійно нагнітаючи ситуацію з регулярною періодичністю на догоду країні-терористці.

Ми не спостерігаємо зараз збільшення техніки чи особового складу білоруських підрозділів біля нашого кордону".

 

 

15:05 Цього тижня Росія вдарила по Україні понад 40 ракетами, 750 КАБами і 200 дронами, повідомив Зеленський.

 

 

14:20 DDOS-атака на Monobank триває вже третій день, повідомив співзасновник банку Олег Гороховський. Зазначається, що до банку з 16 серпня надійшло понад 5,5 мільярдів запитів. За словами Гороховського, допомогу у відбитті запропонували українські спецслужби і Amazon Web Services.

 

 

13:45 Українська в'язниця на півночі України прийняла 320 військовополонених з Курської області, пише The New York Times з посиланням на джерела. Як повідомляється, 80 відсотків з цих військовополонених є призовниками. Видання зазначає, що названі цифри неможливо перевірити, оскільки полонених відправляють на захід, подалі від бойових дій. Полонені перебувають у підвальних камерах, так їх захищають від можливих авіаударів.

 

 

13:10 Лукашенко заявив про перекидання майже третини своєї армії до кордону з Україною. За його словами, українські війська у значній кількості знаходяться на кордоні, бо нібито думають, що "Путін знову буде наступати з території Білорусі". Лукашенко зазначив, що у відповідь змушений "був майже третину армії перекинути додатково на посилення того, що було".

 

 

12:35 Німецька допомога Україні частково перекладеться на міжнародні програми, повідомили у мінфіні Німеччини, коментуючи статтю німецьких ЗМІ про припинення допомоги Україні з 2025 року. Йдеться, зокрема, про рішення країн G7 виділити Україні кредити на 50 мільярдів доларів коштом заморожених російських активів.

"Федеральне міністерство фінансів готове розглянути можливість короткострокового надання додаткових коштів до того часу. Для цього, однак, додаткові потреби мають бути чітко визначені та зрозумілі, щоб відповідати всім бюджетним правилам і на цій основі можна було звернутися до Бундестагу з проханням про надання дозволу".

 

 

12:00 Ізраїль ліквідував ще двох високопосадовців угрупування ХАМАС, повідомляє ізраїльська армія.

 

 

11:15 Сили оборони України в ніч на неділю завдали удару по нафтобазі в Ростовській області, повідомив Генеральний штаб ЗСУ.

 

 

10:50 Авіація сил оборони України підірвала ще один міст на Курському напрямку, повідомили в Повітряних силах ЗСУ.

 

 

10:40 Застосування графіків відключення світла не передбачається, підтвердили в Міненерго.

 

 

10:35 Вночі росіяни атакували балістичними ракетами із Курської та Воронезької областей, крилатими та керованими авіаційними ракетами, а також ударними БпЛА типу «Shahed» (район пусків Курська обл. РФ), всього радіотехнічними військами Повітряних сил виявлено 16 засобів повітряного нападу противника:

- 1 балістичну ракету «Іскандер-М»;

- 2 балістичні ракети KN-23;

- 2 керовані авіаційні ракети Х-59;

- 3 крилаті ракети (тип уточнюється);

- 8 ударних БпЛА «Shahed-131/136».

В результаті протиповітряного бою зенітними ракетними військами Повітряних сил, мобільними вогневими групами Сил оборони України та підрозділами радіоелектронної боротьби збито 13 повітряних цілей у межах Київської, Сумської та Полтавської областей:

- 2 балістичні ракети KN-23 (100%);

- 3 крилаті ракети (100%);

- 8 ударних БпЛА «Shahed-131/136» (100%).

Решта ракет, які не потрапили до статистики збитих, не досягли бажаних цілей.

За минулі сім днів було збито 101 із 115 (88%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

249,0% танків (з них 1,7% за минулий тиждень),

  95,0% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

383,2% автомобільної техніки (з них 6,7% за минулий тиждень),

553,6% артилерійських систем (з них 10,6% за минулий тиждень),

104,2% РСЗВ (з них 1,3% за минулий тиждень),

 65,6% засобів ППО (з них 0,3% за минулий тиждень),

 29,4% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,8% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:45 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:35 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Протягом минулої доби зафіксовано 139 бойових зіткнень.

За уточненою інформацією, вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах п’ять ракетних ударів із застосуванням семи ракет, а також 88 авіаударів, зокрема скинув 96 КАБів. Крім цього, здійснив 4679 обстрілів, з них 109 – із реактивних систем залпового вогню.

Агресор завдавав авіаударів, зокрема в районах населених пунктів Борова Харківської області; Московське, Олександро-Калинове, Часів Яр, Курдюмівка, Михайлівка, Костянтинівка, Мирноград, Олександропіль, Зелене Поле, Мемрик, Шевченко, Водяне, Донецької області; Новоандріївка, Новоданилівка, Кам’янське на Запоріжжі; Одрадокам'янка на Херсонщині.

Вчора авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали 18 ударів по районах зосередження особового складу і ОВТ противника, уразили дев’ять артилерійських систем та ще два важливі об’єкти окупантів.

На Харківському напрямку відбулося шість бойових зіткнень у районах населених пунктів Вовчанськ та Липці.

На Куп’янському напрямку за добу відбулося десять ворожих атак. Сили оборони відбивали штурмові дії противника біля Берестового та Стельмахівки.

На Лиманському напрямку ворог атакував 24 рази. Намагався просунутись неподалік Макіївки, Невського, Греківки, Новоєгорівки та Діброви.

На Сіверському напрямку українські захисники відбивали дев’ять штурмових дій російських загарбників поблизу Спірного, Виїмки та Переїзного.

На Краматорському напрямку окупанти атакували 12 разів поблизу Часового Яру та Іванівського. Ситуація контрольована.

На Торецькому напрямку ворог, за підтримки авіації, здійснив 19 атак неподалік Північного, Торецька та Залізного.

На Покровському напрямку наші захисники відбивали 46 штурмових і наступальних дій агресора у бік населених пунктів Воздвиженки, Миролюбівки, Новотроїцького, Новогродівки, Гродівки, Миколаївки, Желанного та Завітного. Найбільша концентрація ворожих атак була поблизу Гродівки, Миколаївки та Новожеланного, противник активно застосовував штурмову та бомбардувальну авіацію.

На Курахівському напрямку Сили оборони відбили вісім атак в напрямку Красногорівки.

На Времівському напрямку, за уточненою інформацією, противник здійснив три атаки наших позицій неподалік Вугледара.

На Придніпровському напрямку дві спроби ворога захопити наші позиції успіху не мали.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Сумською областю противник з території рф задіює авіацію для ударів по районах українських населених пунктів.

Наші воїни завдають окупаційним військам відчутних втрат в живій силі та техніці.

Загалом, минулої доби втрати російських загарбників склали 1170 осіб. Також українські захисники знешкодили сім танків, сім бойових броньованих машин, 71 артилерійську систему, одну РСЗВ, 38 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 79 автомобілів та дві одиниці спецтехніки окупантів.

 

 

09:30 Вранці, приблизно о п'ятій, росіяни атакували Київ одночасно північнокорейськими балістичними ракетами типу KN-23 та ударними дронами. Балістичні ракети були уражені на підльоті до столиці, а дрони противника знищили так, щоб мешканці столиці навіть не чули звуків бойової роботи, повідомив начальник Київської МВА Сергій Попко.

 

 

09:25 Станом на 06:00 в Чорному та Азовському морях російських кораблів на бойовому чергуванні немає, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Вторгнення українських військ у Курську область і російські наступальні операції на сході України самі собою не є вирішальними військовими операціями, які дозволять виграти війну. Як російським, так і українським військам бракує можливостей для проведення окремих вирішальних операцій, які можуть призвести до перемоги у війні, натомість вони вимушені проводити кілька послідовних операцій з обмеженими оперативними цілями, далекими від перемоги, які в сукупності проте можуть досягти стратегічних цілей.

• Ще занадто рано оцінювати результати й оперативне значення українського вторгнення в Росію і російських наступальних дій на сході України. Більше того, значення цих операцій не з'явиться ізольовано, але вони матимуть значення настільки, наскільки пов'язані з низкою наступних російських і українських кампаній, що відбуватимуться в майбутньому.

• Президент Росії Путін і російське військове командування, ймовірно, розглядають утримання ініціативи на всьому театрі бойових дій як стратегічний імператив для перемоги у війні на виснаження проти України, і як українське вторгнення в Курську область, так і російські наступальні дії на сході України вплинуть на те, чи зможуть російські війська утримати ініціативу в короткостроковій перспективі.

• Українські офіційні особи зазначають, що операція України в Курській області не має довгострокових територіальних цілей, а натомість спрямована на створення оперативного і стратегічного тиску на російські війська на всьому театрі бойових дій.

• Українська операція в Курській області вже створила оперативний і стратегічний тиск на російські війська, а наступні етапи бойових дій на території Росії, ймовірно, створять ще більший тиск на Путіна і російських військових.

• Російські війська не зможуть утримувати ініціативу на всій території сходу України нескінченно довго, і кульмінація їхніх наступальних операцій надасть українським військам можливість боротися за цю ініціативу далі.

• Наступальна операція із захоплення Покровська є символом російського підходу до війни в Україні, який передбачає позиційну війну з поступовим повзучим просуванням і прагненням виграти війну на виснаження.

• Вторгнення України в Курську область ілюструє, як українські війська можуть використовувати маневрену війну, щоб нівелювати російську перевагу в живій силі і матеріально-технічних засобах.

• Наразі ще занадто рано робити однозначні висновки щодо довгострокового впливу цих двох дуже різних кроків Росії та України на хід війни.

• ISW пропонує ці спостереження щодо українського вторгнення в Курську область і багатомісячних російських наступальних дій на сході України, щоб забезпечити збалансовану основу для оцінки значення нинішніх російських і українських операцій в перебігу всієї війни, який залишатиметься невизначеним в осяжному майбутньому.

• Як повідомляється, Росія і Україна планували зустрітися в Катарі в серпні 2024 року, щоб обговорити можливий мораторій на українські та російські удари по енергетичній інфраструктурі, але після початку української операції в Курській області Росія тимчасово відклала саміт.

• Росія залишається незацікавленою в будь-яких ширших змістовних переговорах, незалежно від готовності розглянути або погодитися на можливий мораторій на удари по об'єктах енергетичної інфраструктури.

• Росія майже напевно розглядає можливий мораторій на енергетичні удари лише через багатомісячну ударну кампанію України проти російських нафтопереробних заводів, що демонструє вторинний ефект української ударної кампанії.

• Українські війська просунулися в Часів Яр, а російські війська нещодавно незначно просунулися в районі Кремінної, Покровська та Донецька.

• Російський уряд продовжує використовувати програму «Час героїв» для інтеграції ветеранів російської армії, яким він довіряє, на посади в російському уряді.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Сили оборони дають гідну відсіч загарбникам на усіх напрямках. Основні зусилля наших військ спрямовані на зрив виконання окупантами завдань наступу та зниження бойового потенціалу ворога. Противник зазнає значних втрат в особовому складі та техніці.

Станом на 22:00 відбулося 98 бойових зіткнень. По території України сьогодні держава-терорист завдала три ракетні удари із застосуванням трьох ракет, 64 авіаудари, скинувши при цьому 58 КАБів. Окрім того, загарбники задіяли для ударів 463 дрони-камікадзе та здійснили 2668 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах із використанням різних типів зброї.

На Харківському напрямку російські терористи шість разів штурмували позиції наших підрозділів в районах Вовчанська та Липців. У Вовчанську ще триває бій. За наявною на цей час інформацією, українські захисники на Харківському напрямку ліквідували та поранили більше шістдесяти окупантів, знищили танк, бойову броньовану машину, дві артилерійські системи, 28 БпЛА, чотири одиниці автомобільної та дві одиниці спеціальної техніки, також було пошкоджено три артилерійські системи, три автомобіля та шість одиниць спецтехніки окупанта.

Вісім разів ворог атакував наші позиції на Куп’янському напрямку. Поблизу населених пунктів Берестове та Стельмахівка підрозділи Сил оборони відбили сім наступальних дій. Ситуація напружена, триває три боєзіткнення.

На Лиманському напрямку за день російські війська 17 разів атакували українських захисників в районах Макіївки, Невського, Греківки, Новоєгорівки та Діброви. На цей час продовжуються два боєзіткнення.

На Сіверському напрямку ворог сім разів штурмовими діями намагався витіснити наших захисників з позицій в районах Спірного, Виїмки та Переїзного. Всі атаки відбиті, противник успіху не мав.

На Краматорському напрямку українські воїни відбивали шість спроб загарбників просунутись поблизу Часового Яру та Іванівського. Чотири атаки відбито, триває два боєзіткнення. Ситуація контрольована.

На Торецькому напрямку, де окупанти за підтримки авіації 14 раз атакували наші позиції поблизу Північного, Торецька та Залізного – дев’ять боєзіткнень завершились. Бойові дії тривають ще у п’яти локаціях.

Основні зусилля ворог концентрує на Покровському напрямку, тут впродовж дня агресор 35 разів атакував у районах Воздвиженки, Миролюбівки, Новотроїцького, Новогродівки, Гродівки, Миколаївки, Желанного та Завітного. 20 атак українські захисники вже відбили, ще 15 боєзіткнень тривають. Сьогодні окупанти на цьому напрямку втратили більше 270 військовослужбовців вбитими та пораненими; танк та шість автомобілів – знищеними. Також українські захисники завдали суттєвих пошкоджень чотирьом артилерійським системам, РСЗВ, танку та 12 автомобілям противника.

На Курахівському напрямку на цей час доби наші захисники відбили чотири ворожі спроби атакувати наші позиції. Загарбники намагалися просунутися поблизу Костянтинівки. Два боєзіткнення наразі тривають. Ситуація контрольована.

На Времівському напрямку сьогодні агресор один раз намагався штурмувати передній край оборони в напрямку Вугледару. Українські воїни зупинили атаку ворога.

На Придніпровському напрямку одна штурмова дія ворога успіху не мала. Втрат позицій не допущено.

Сьогодні за ефективну бойову роботу слід відзначити воїнів 66-ої окремої механізованої бригади імені князя Мстислава Хороброго Сухопутних військ Збройних Сил України.

 

 

18.08.2024