904-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:55 16 серпня заходи обмеження споживання електроенергії застосовуватися не будуть, повідомляє пресслужба "Укренерго". При зміні ситуації в енергосистемі енергетики повідомлять додатково.

 

 

19:20 Зеленський вніс до Верховної Ради законопроєкт про ратифікацію Римського статуту. У проєкті закону наголошується, що Україна ратифікує Римський статут із окремою заявою, згідно з якою протягом семи років після набуття чинності ратифікаційним законом "Україна не визнає юрисдикцію Міжнародного кримінального суду стосовно її громадян щодо вчинення злочинів, передбачених статтею 8 Римського статуту".

"Метою проєкту закону є виконання внутрішньодержавних процедур, необхідних для набрання чинності для України Римським статутом Міжнародного кримінального суду та поправками до нього, прийнятими Асамблеєю держав – учасниць Римського статуту.

Після набрання чинності для України Римським статутом Україна набуде повноправного членства в Міжнародному кримінальному суді та братиме участь у роботі Асамблеї держав – учасниць Римського статуту, зможе подавати кандидатури для обрання суддів та прокурорів Міжнародного кримінального суду".

 

 

18:45 У Катарі розпочалися переговори про припинення вогню в Газі, пише Reuters. Представники ХАМАСу не приєдналися до переговорів. Напередодні переговорів ХАМАС заявив посередникам, що якщо Ізраїль зробить "серйозну" пропозицію, яка буде відповідати попереднім пропозиціям руху, то представники ХАМАСу продовжать брати участь у переговорах.

 

 

18:10 В Росії розбився стратегічний бомбардувальник Ту-22М3, повідомили у міноборони РФ. За інформацією міністерства, Ту-22М3 зазнав аварії в Іркутській області під час виконання планового польоту, екіпаж катапультувався. Як зазначається, причиною аварії називають технічну несправність.

 

 

17:35 Лукашенко заявив, що треба сісти за стіл переговорів, щоб закінчити війну в Україні. За його словами, вона "ні українському народу, ні росіянам, ні білорусам не потрібна". Водночас Лукашенко вважає, що продовження війни хочуть "високопоставлені особи" "американського походження".

 

 

17:00 Зеленський попросив Раду невідкладно зібратися і підтримати "оборонний законодавчий пакет", повідомляє пресслужба Президента. Зазначається, що законодавчий пакет включатиме питання визначення статусу українських військових в Курській області, громадянства українських легіонерів в ЗСУ і регулювання питання трофейної зброї. Також Зеленський додав, що необхідно позбавити "зрадників, які втекли в Росію після 24 лютого", та колаборантів будь-яких звань і нагород в Україні.

 

 

16:25 Військові розробляють маршрут гуманітарного коридору із Курської області до Сум, заявила міністерка з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Ірина Верещук. Вона зазначила, що наразі існує можливість гуманітарного коридору в бік Росії, однак це можливо лише за умови відповідного офіційного запиту з російської сторони.

 

 

15:50 Україна створила військову комендатуру в Курській області РФ, її очолив генерал-майор Едуард Москальов, заявив головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський. Від початку доби Збройні Сили України просунулися на відстань до півтора кілометра на окремих напрямках у Курській області і вже контролюють 82 населені пункти РФ.

"На території Курської області завершено пошук та знищення противника в населеному пункті Суджа та трьох інших населених пунктах. Для підтримання правопорядку і забезпечення першочергових потреб населення на підконтрольних територіях створено військову комендатуру та призначено її керівника – це генерал-майор Москальов".

 

 

15:15 Із 16 серпня набуде чинності заборона на в'їзд до Литви для всіх без винятку автомобілів з білоруськими номерами, повідомили в прикордонній службі Білорусі. Заборона також діє незалежно від громадянства водія чи власника машини. Ті машини, які перетнули кордон до 18 липня, повинні покинути країну до 18 січня 2025 року або перереєструватися.

 

 

14:40 Швейцарія заморозила 1,5 млрд доларів російського олігарха Керімова, пише Blick. Зазначається, що кошти були заморожені на період розслідування генеральної прокуратури Швейцарії щодо олігарха. Розслідування стосується підозр у порушенні санкційного режиму та відмиванні грошей, наразі арештів не проведено.

 

 

14:05 Поки Київ має успіхи на Курщині, росіяни поступово окуповують Донеччину, пише Politico. Видання, посилаючись на DeepState, зазначає, що за останні 24 години Росія окупувала села Желанне та Орлівка, а також просунулася в напрямку Нью-Йорка, Красногорівки, Миколаївки та Журавки на Донеччині. За словами речника 110-ої окремої механізованої бригади Івана Секача, на частині фронту, де дислокується 110-та ОМБр, ситуація погіршилася – "ми отримуємо ще менше боєприпасів, ніж раніше, і росіяни тиснуть".

 

 

13:30 Україна може використовувати британську зброю в Курській області, за винятком Storm Shadow, пише The Times з посиланням на міноборони Великої Британії. За словами речника міноборони, Україна має "чітке право на самооборону від незаконних нападів Росії... що не виключає проведення операцій на території РФ".

 

 

12:55 Зеленський схвалив операцію з підриву "Північного потоку", а потім безуспішно намагався її скасувати, пише The Wall Street Journal. Згідно з матеріалом видання, операцію з підриву "Північних потоків" продумали в Україні у 2022-му. Операцію з підривів очолював тодішній головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Повідомляється, що коли Зеленський сказав йому зупинити підрив через прохання США, той не зробив цього. Залужний заперечує будь-яку причетність до вибухів, як і Офіс президента України.

 

 

12:20 Іранські хакери атакували адміністрацію Байдена та Гарріс і кампанію Трампа, пише Axios з посиланням на Google. У звіті Google офіційно повідомляється, що Іран також націлився на адміністрацію Байдена-Гарріс та пов'язані з нею президентські кампанії. Зазначається, що APT42 – іранська урядова хакерська група, яка також відома як Charming Kitten і Mint Sandstorm, – у травні й червні атакувала близько десятка осіб. APT42 намагається зламати особисті електронні поштові скриньки, пов'язані з американськими посадовцями, щоб отримати доступ.

 

 

11:45 В Курській області СБУ взяли в полон 102 російських військових, повідомляє проєкт "Хочу жить". Як зазначається, це наймасовіше взяття в полон російських бійців, яке Україні вдалося провести за один раз. Полоненні військові належать до 488-го гвардійського мотострілецького полку збройних сил Росії та спецзагону "Ахмат".

 

 

11:10 Споживання електроенергії станом на 09:30 на 1,9% вище, ніж учора, що зумовлено спекотною погодою у південних та частині західних областей, повідомили в "Укренерго".

 

 

11:05 Вчора максимум споживання був зафіксований увечері, він був на тому ж рівні, що і попередньої доби, повідомили в "Укренерго". Прохолодні ночі та нижча, ніж у попередні тижні, температура вранці зумовлюють максимальний рівень споживання саме у вечірні години.

 

 

11:00 Застосування заходів обмеження споживання електроенергії сьогодні не прогнозується, підтвердили в "Укренерго".

 

 

10:55 Вчора на запит НЕК "Укренерго" Україна отримувала аварійну допомогу з енергосистеми Словаччини. 

 

 

10:15 Вночі росіяни завдали удару 3 керованими авіаційними ракетами Х-59 із повітряного простору Курської області РФ та 29 ударними БпЛА типу «Shahed» із районів Приморсько-Ахтарськ, Єйськ, Курськ РФ. В результаті протиповітряного бою збито всі 29 ворожих БпЛА у Миколаївській, Черкаській, Кіровоградській, Херсонській, Запорізькій, Сумській, Чернігівській та Київській областях.

За минулі сім днів було збито 156 із 174 (90%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

248,3% танків (з них 1,5% за минулий тиждень),

  94,7% бойових броньованих машин (з них 0,5% за минулий тиждень),

379,6% автомобільної техніки (з них 6,7% за минулий тиждень),

547,5% артилерійських систем (з них 10,8% за минулий тиждень),

103,6% РСЗВ (з них 1,1% за минулий тиждень),

 65,6% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 29,4% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,8% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

09:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

09:45 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:35 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Протягом минулої доби зафіксовано 165 бойових зіткнень.

За уточненою інформацією, вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах п’ять ракетних ударів із застосуванням п’яти ракет, а також 58 авіаударів, зокрема скинув 71 КАБ. Крім цього, здійснив 4365 обстрілів, з них 135 – із реактивних систем залпового вогню.

Агресор завдавав авіаударів, зокрема в районах населених пунктів Липці, Козача Лопань, Куп’янськ, Золочів Харківської області; Твердохлібове, Часів Яр, Курдюмівка, Дружба, Михайлівка, Гродівка, Олександропіль, Воздвиженка, Калинове, Водяне, Урожайне, Новодонецьке Донецької області; Лобкове на Запоріжжі.

Вчора авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали дев’ять ударів по районах зосередження особового складу і ОВТ противника та пункту управління, а також уразили чотири артилерійські системи, засіб ППО, склад боєприпасів та ще один важливий об’єкт окупантів.

На Харківському напрямку відбулося чотири бойових зіткнення в районах населених пунктів Вовчанськ та Сотницький Козачок.

На Куп’янському напрямку за добу відбулося дев’ять ворожих атак. Сили оборони відбивали штурмові дії противника біля Синьківки, Петропавлівки та Берестового.

На Лиманському напрямку ворог атакував 15 разів. Намагався просунутись уперед неподалік Невського, Тернів та Макіївки.

На Сіверському напрямку українські захисники відбивали 25 штурмових дій російських загарбників поблизу Білогорівки, Верхньокам’янського, Переїзного, Спірного та Виїмки.

На Краматорському напрямку окупанти атакували п’ять разів біля Часового Яру і Андріївки.

На Торецькому напрямку ворог, за підтримки авіації, здійснив 24 атаки в районах Північного, Неліпівки, Залізного, Нью-Йорка та Торецька.

На Покровському напрямку наші захисники зупинили 58 штурмових і наступальних дій агресора у бік населених пунктів Воздвиженка, Єлизаветівка, Гродівка, Орлівка, Миколаївка, Желанне, Скучне, Яснобродівка та Птиче. Найбільша концентрація ворожих атак була поблизу Воздвиженки та Гродівки, противник активно застосовував штурмову та бомбардувальну авіацію.

На Курахівському напрямку Сили оборони відбили вісім атак біля Красногорівки, Костянтинівки та Георгіївки.

На Времівському напрямку, за уточненою інформацією, противник здійснив сім штурмів наших позицій неподалік Водяного і Вугледара.

На Оріхівському напрямку окупанти намагалися вибити підрозділи Сил оборони з позицій в районах Малої Токмачки і Новоданилівки – загалом провели три штурми.

На Придніпровському напрямку російські загарбники атакували наші позиції сім разів. Отримали жорстку відсіч, зазнали втрат.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник з території рф активно застосовує артилерію по районах українських населених пунктів.

Наші воїни активно завдають окупаційним військам відчутних втрат в живій силі та техніці.

Загалом минулої доби втрати російських загарбників становили 1220 осіб. Також українські воїни знешкодили вісім танків, 24 бойові броньовані машини, 47 артилерійських систем, три РСЗВ, засіб ППО, літак, 50 БпЛА оперативно-тактичного рівня, дві ракети та 65 автомобілів окупантів.

 

 

09:10 Станом на 06:00 в Чорному морі 1 ворожий корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 4 ракет; в Азовському морі ворожі кораблі відсутні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські мілблогери стверджують, що українські війська дещо просунулися у Курській області на тлі загального уповільнення темпів українських операцій, тоді як російські війська продовжують спроби стабілізувати лінію фронту в цьому регіоні.

• Українські посадовці продовжують обговорювати поточні українські операції в Курській області та пропонують свої інтерпретації політичного впливу, який Україна, можливо, прагне створити.

• Поточні українські операції в Курській області мають відчутний вплив на оборону, логістику та безпеку в Росії.

• Російський уряд продовжує вербувати військовослужбовців для підтримки операцій у Курській області.

• Командир чеченського спецназу «Ахмат» Апти Алаудінов позиціонує себе як речник російської оборони в Курській області, але його заяви постійно були неправдивими і значною мірою суперечать заявам відносно надійних російських мілблогерів.

• У ніч з 13 на 14 серпня українські війська провели велику серію ударів безпілотниками по російських авіабазах в Росії, пошкодивши кілька аеродромів.

• Керівна партія Грузії «Грузинська мрія» просуває наратив, що перегукується з інформаційною операцією Кремля, спрямованою на виправдання насильства Росії проти територіальної цілісності та суверенітету держав, раніше колонізованих Радянським Союзом і Російською імперією.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

07:15 Сили оборони України уразили відразу чотири військових аеродроми російських окупантів, повідомили в Генштабі: у ніч на 14 серпня підрозділи Повітряних сил та Сил спеціальних операцій Збройних Сил України спільно зі Службою безпеки України і Головним управлінням розвідки Міністерства оборони України, атакували чотири аеродроми у Воронезькій, Курській та Нижньогородській областях рф. Зокрема уражено військові летовища «Халіно», «Саваслєйка», «Борисоглєбськ» та «Балтимор». На цих аеродромах базується армійська авіація, винищувачі-бомбардувальники Су-34, винищувачі Су-35 та інша військова авіаційна техніка противника. Основними об’єктами ураження були склади паливно-мастильних матеріалів та авіаційних засобів ураження. Результати атаки уточнюються.

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Сили оборони продовжують рішуче відбивати спроби ворожих підрозділів просунутися в глибину території України, спрямовуючи основні зусилля на зриві виконання окупантами завдань наступу, завдаючи важких втрат ворогу.

Станом на 22:00 14.08.2024 щодо російського вторгнення відбулося 153 бойові зіткнення. По території України сьогодні держава-терорист завдала п’ять ракетних ударів із застосуванням п’яти ракет, 42 авіаудари, скинувши при цьому 47 КАБів. Окрім того, загарбники задіяли для ударів 565 дронів-камікадзе та здійснили понад 3000 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах із використанням різних типів зброї.

На Харківському напрямку російські терористи чотири рази, за підтримки авіації, штурмували позиції наших підрозділів в районах Вовчанська та Сотницького Козачка. У Вовчанську ще тривають бої у двох локаціях.

За наявною на цей час інформацією, українські захисники на Харківському напрямку ліквідували та поранили понад сімдесят окупантів, знищили танк, п’ять бойових броньованих машин, артилерійську систему, 30 БпЛА, дві одиниці автомобільної та три одиниці спеціальної техніки, також було пошкоджено чотири артилерійські системи та шість автомобілів.

Дев’ять разів ворог атакував наші позиції на Куп’янському напрямку. Поблизу населених пунктів Синьківка, Петропавлівка та Берестове підрозділи Сил оборони відбили вісім наступальних дій. Ситуація напружена, триває одне боєзіткнення.

На Лиманському напрямку за день російські війська 15 разів атакували українських захисників в районах Макіївки, Невського та Тернів. На цей час продовжуються два боєзіткнення.

Напружена ситуація на Сіверському напрямку. Ворог 24 рази штурмовими діями намагався витіснити наших захисників з позицій в районах Білогорівки, Верхньокам’янського, Спірного та Виїмки. Сім боєзіткнень ще триває.

На Краматорському напрямку українські воїни відбивали п’ять спроб загарбників просунутись поблизу Часового Яру і Андріївки. Чотири атаки відбито, триває бій.

На Торецькому напрямку, де окупанти за підтримки авіації 21 раз атакували наші позиції поблизу Нью-Йорку, Торецька та Північного, 18 боєзіткнень завершились. Бойові дії тривають ще у трьох локаціях.

Основні зусилля ворог концентрує на Покровському напрямку, тут впродовж дня агресор атакував українські підрозділи 55 разів. Найбільшу активність проявляв у районах Воздвиженки, Гродівки та Желанного. 40 атак українські захисники вже відбили, ще 15 боєзіткнень тривають. Сьогодні окупанти на цьому напрямку втратили більше 250 військовослужбовців вбитими та пораненими; танк, РСЗВ, дві бойових броньованих машини та сім автомобілів – знищеними. Також українські захисники завдали суттєвих пошкоджень двом артилерійським системам, двом бойовим броньованим машинам та трьом автомобілям противника.

На Курахівському напрямку на цей час доби наші захисники відбивали п’ять ворожих штурмів. Загарбники намагалися просунутися поблизу Костянтинівки та Красногорівки. Бій біля Красногорівки триває. Ситуація контрольована.

На Времівському напрямку за сьогодні агресор шість разів штурмував передній край оборони в напрямку Водяного та Вугледару. Українські воїни зупинили чотири ворожих атаки, ще дві атаки триває.

На Оріхівському напрямку відбулося три безуспішні атаки ворога в районах Малої Токмачки та Новоданилівки.

На Придніпровському напрямку п’ять штурмових дій ворога успіху не мали. Втрат позицій не допущено.

Сьогодні за ефективну бойову роботу слід відзначити воїнів 67-ої окремої механізованої бригади Сухопутних військ Збройних Сил України.

15.08.2024