903-й день війни Росії в Україні. Хроніка

18:55 15 серпня заходи обмеження споживання електроенергії застосовуватися не будуть, повідомляє пресслужба "Укренерго". При зміні ситуації в енергосистемі енергетики повідомлять додатково.

 

 

18:20 ХАМАС не братиме участі в переговорах щодо перемир'я у Газі, пише Reuters. Раніше ізраїльський уряд заявив, що відправить делегацію на переговори 15 серпня в Катарі, натомість ХАМАС бажає дієвого плану реалізації пропозиції від США та їхніх союзників, яку вже прийнято, а не нових переговорів.

"ХАМАС прихильний до пропозиції, представленої йому 2 липня, яка базується на резолюції Ради Безпеки ООН і промові Байдена, рух готовий негайно розпочати обговорення механізму її реалізації. Перехід до нових переговорів дозволяє окупації нав'язувати нові умови та використовувати лабіринт переговорів для проведення нових масових вбивств".

 

 

17:45 Військовозобов’язаним чоловікам за кордоном, які не оновили військово-облікові дані, не будуть видавати та обмінювати водійське посвідчення, відповідно до постанови Кабміну.

 

 

17:10 Fitch погіршило кредитний рейтинг України у зв'язку з початком реструктуризації єврооблігацій, повідомляється на сайті агентства. Як зазначається, рейтинг України знижено з "C" до рівня "RD" (обмежений дефолт), а євробондів-2026 на 750 млн дол., за якими Україна не сплатила купон, – до рівня "D".

 

 

16:35 Росія офіційно не зверталася по допомогу до Організації Договору про колективну безпеку щодо наступу ЗСУ, повідомляє Радіо Свобода з посиланням на секретаріат ОДКБ. Зазначається, що офіційних переговорів та зустрічей для обговорення ситуації у прикордонних областях Росії не було.

 

 

16:00 Зеленський обговорив на спеціальній нараді питання створення за необхідності військових комендатур на території Курської області РФ, повідомляє пресслужба Президента. Зеленський наголосив, що українські сили суворо дотримуються вимог міжнародних конвенцій і міжнародного гуманітарного права.

 

 

15:25 ЄС повністю підтримує боротьбу українців, заявив голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель після розмови з Дмитром Кулебою. У телефонній розмові український міністр поінформував Борреля про останні події на фронті й деталі операції України в Курській області.

"Я підтвердив повну підтримку ЄС боротьби українського народу. Путіну не вдалося зламати опір України його невиправданому вторгненню, і тепер він змушений відступити вглиб території Росії".

 

 

14:50 СБУ та Сили оборони України вдарили по 4 аеродромах Росії, повідомляє Суспільне з посиланням на джерела. В ході "наймасштабнішої атаки України" на летовища РФ було завдано ударів по військових аеродромах у Воронежі, Курську, Борисоглібську та в селі Саваслейка.

"Це була спеціально спланована операція, щоб ворог не міг використовувати ці аеродроми для ударів КАБами по лінії фронту та українських містах".

 

 

14:15 Від початку доби в Курській області було взято в полон понад 100 російських військовослужбовців, заявив Головнокомандувач ЗСУ Олександр Сирський. За його словами, українські війська на окремих напрямках у Курській області просунулися від 1 до 2 кілометрів.

 

 

13:40 Сили оборони знищили російський Су-34 в Курській області, повідомили у Генштабі ЗСУ.

 

 

13:05 Українська атака ставить Путіна перед "справжньою дилемою", вважає президент США Джо Байден. Зазначається, що Байден вперше прокоментував наступ України на Курську область Росії.

"Це створює справжню дилему для Путіна, і ми тримали прямий контакт, постійний контакт з українцями. Це все, що я скажу про це, поки наступ триває".

 

 

12:30 Росія виводить підрозділи з України для захисту Курської області, пише Politico з посиланням на речника оперативного угруповання військ "Таврія" Дмитра Лиховія. Як повідомляється, Росія передислокувала "відносно невелику" кількість власних підрозділів із Запорізької та Херсонської областей на півдні України.

 

 

11:55 Лукашенко наказав передати частину білоруської військової техніки для підкріплення армії Росії, повідомляють "Белновости" з посиланням на джерела. Зазначається, що це пов'язано з терміновим проханням російської сторони у зв'язку з втратами і браком техніки як у Курській області, так і на інших напрямках.

 

 

11:20 Застосування заходів обмеження споживання електроенергії сьогодні не прогнозується, підтвердили в "Укренерго".

 

 

11:15 Споживання електроенергії станом на 09:30 на 1% нижче, ніж вчора у цей же час, що зумовлено похолоданням вночі, повідомили в "Укренерго".

 

 

11:10 Вчора добовий максимум споживання був зафіксований увечері, він був на 2,4% вищим, ніж у понеділок, повідомили в "Укренерго".

 

 

11:05 Вчора на запит НЕК "Укренерго" Україна отримувала аварійну допомогу з енергосистеми Словаччини, повідомили в "Укренерго".

 

 

10:05 Вночі російські війська атакували двома керованими авіаційними ракетами Х-59/69 із повітряного простору Бєлгородської області РФ та 23 ударними БпЛА типу «Shahed» із районів Чауда – Крим, Єйськ, Курськ РФ. У протиповітряному бою мобільними вогневими групами Сил оборони України, авіацією, зенітними ракетними підрозділами та засобами РЕБ Повітряних сил збито 17 ворожих БпЛА (74%) у Миколаївській, Черкаській, Кіровоградській, Київській, Запорізькій, Сумській,  Харківській та Житомирській областях.

За минулі сім днів було збито 131 із 149 (88%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

248,1% танків (з них 1,3% за минулий тиждень),

  94,6% бойових броньованих машин (з них 0,4% за минулий тиждень),

378,5% автомобільної техніки (з них 7,1% за минулий тиждень),

546,0% артилерійських систем (з них 10,8% за минулий тиждень),

103,3% РСЗВ (з них 0,8% за минулий тиждень),

 65,5% засобів ППО (з них 0,5% за минулий тиждень),

 29,3% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,8% гелікоптерів (з них 0,1% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

09:40 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:35 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Протягом минулої доби зафіксовано 134 бойові зіткнення.

За уточненою інформацією, вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах двох ракетних ударів із застосуванням чотирьох ракет, а також 81 авіаудар, зокрема скинув 116 КАБів. Крім цього, здійснив 4594 обстріли, з них 114 – із реактивних систем залпового вогню.

Агресор завдавав авіаударів, зокрема в районах населених пунктів Рясне, Липці, Нові Вирки, Ворожба, Білопілля, Біловоди, Радьківка, Юнаківка, Суми, Басівка, Малі Проходи, Нововодяне, Сергіївка, Васюківка, Часів Яр, Торецьк, Дружба, Курдюмівка, Олександропіль, Гродівка, Рівнопіль, Новодонецьке, Новоукраїнка, Водяне, Білогір’я, Новоданилівка та Миколаївка.

Вчора авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали 12 ударів по районах зосередження особового складу і ОВТ противника, двох ударів по пунктах управління, а також уразили дві артилерійських системи, станцію РЕБ, склад боєприпасів та ще два важливі об’єкти окупантів.

На Харківському напрямку відбулося 13 бойових зіткнень в районах населених пунктів Глибоке, Липці, Тихе та Вовчанськ.

На Куп’янському напрямку за добу відбулося чотири ворожі атаки. Сили оборони відбивали штурмові дії противника біля Синьківки, Берестового, Кругляківки та у напрямку Новоосинового.

На Лиманському напрямку ворог атакував 11 разів. Намагався просунутись уперед неподалік Невського, Тернів, Макіївки та у Серебрянському лісі.

На Сіверському напрямку українські захисники відбивали п’ять штурмових дій російських загарбників поблизу Верхньокам’янського та Спірного.

На Краматорському напрямку окупанти атакували шість разів біля Білої Гори, Іванівського і, найактивніше, в районі Часового Яру.

На Торецькому напрямку ворог, за підтримки авіації, здійснив 19 атак неподалік Залізного, Нью-Йорка та Торецька.

На Покровському напрямку наші захисники зупинили 54 штурмові й наступальні дії у бік населених пунктів Суха Балка, Воздвиженка, Новоолександрівка, Єлизаветівка, Зелене поле, Малинівка, Гродівка, Желанне, Скучне, Калинове, Птиче і Карлівка. Найбільша концентрація ворожих атак була поблизу Гродівки, також, район цього населеного пункту піддався бомбардуванню трьома КАБами.

На Курахівському напрямку Сили оборони відбили п’ять атак біля Красногорівки і Костянтинівки.

На Времівському напрямку, за уточненою інформацією, противник здійснив шість штурмів наших позицій неподалік Водяного, Костянтинівки і Вугледара.

На Оріхівському напрямку окупанти намагалися вибити підрозділи Сил оборони з позицій в районах Малої Токмачки і Роботиного – загалом провели два штурми.

На Придніпровському напрямку російські загарбники атакували наші позиції 11 разів. Отримали жорстку відсіч, зазнали втрат і відійшли. Ворог завдав авіаудару некерованими ракетами по району Миколаївки.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник з території рф активно застосовує керовані авіабомби по районах українських населених пунктів. Також російські КАБи вибухають і на території російської федерації.

Наші воїни активно завдають окупаційним військам відчутних втрат в живій силі та техніці.

Загалом минулої доби втрати російських загарбників становили 1240 осіб. Також українські воїни знешкодили 21 танк, 17 бойових броньованих машин, 57 артилерійських систем, п’ять РСЗВ, засіб ППО, 57 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 61 автомобіль та сім одиниць спеціальної техніки окупантів.

 

 

09:20 Станом на 06:00 в Чорному морі 1 ворожий корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 4 ракет; в Азовському морі ворожі кораблі відсутні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент України Володимир Зеленський та інші українські високопосадовці надали оновлену інформацію про поточне українське вторгнення в Курську область та окреслили кілька цілей українських операцій у цьому регіоні.

• Російські мілблогери стверджують, що українські війська продовжують наступати в Курській області на тлі спроб Росії стабілізувати лінію фронту в цьому районі.

• Російське військове командування, можливо, перекидає окремі елементи російських нерегулярних формувань з Донецької області для протидії українському вторгненню в Курську область.

• Втім, російська влада, схоже, значною мірою покладається на російських призовників і деякі регулярні та нерегулярні військові підрозділи, перекинуті з менш важливих ділянок фронту для протистояння українському вторгненню.

• Як повідомляється, 12 серпня Путін призначив помічника президента Росії Дюміна куратором "контртерористичної операції" в Курській області.

• Російські чиновники продовжують підривати багаторічну інформаційну операцію Кремля, яка неправдиво зображує Україну як таку, що не бажає брати участь у законних добросовісних переговорах, і покладає на Україну відповідальність за проведення мирних переговорів.

• Російська влада оштрафувала Telegram і WhatsApp на чотири мільйони рублів кожен за невидалення "забороненого" контенту.

• Російські війська нещодавно просунулися вперед поблизу Часового Яру та на південний захід від Донецька, а українські війська нещодавно просунулися вперед у Сіверському напрямку та на заході Запорізької області.

• Міністерство оборони Росії продовжує використовувати Міжнародний військово-технічний форум "Армія-2024" в Москві для розширення своїх міжнародних оборонних зв'язків.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Сили оборони спрямовують зусилля на зрив виконання російськими загарбниками планів окупації української території та виснажують бойовий потенціал ворога.

Станом на 22:00 відбулося 111 бойових зіткнень, противник завдав одного ракетного (2 ракети), 63 авіаційних удари (зокрема задіяв 83 КАБи) та 489 ударів дронами-камікадзе, здійснив 2760 обстрілів позицій наших військ.

На Харківському напрямку російські терористи 12 разів штурмували позиції українських підрозділів в районах Глибокого, Липців, Тихого і Вовчанська. Біля останнього тривають боєзіткнення. Попередньо, за сьогодні наші воїни знешкодили 128 окупантів, знищили шість танків, дві одиниці спецтехніки і сім автомобілів. Ще один танк, чотири артсистеми і чотири бойових бронемашини значно пошкоджено. Підрахунок триває.

Двічі ворог атакував на Куп’янському напрямку. Безуспішно намагався просунутись у бік Синьківки та Новоосинового.

На Лиманському напрямку за день російські війська 11 разів штурмували позиції українських захисників в районах населених пунктів Терни, Невське, Макіївка, а також у Серебрянському лісі. Два з цих боєзіткнень ще не завершено. Ситуація контрольована.

На Сіверському напрямку наші війська звели нанівець п’ять спроб противника покращити тактичне положення поблизу Верхньокам’янського і Спірного. Окупанти зазнали втрат.

На Краматорському напрямку завершились невдачею п’ять спроб загарбників просунутися вперед поблизу Часового Яру і Білої гори. Окрім того, триває ще одне боєзіткнення. Ситуація під контролем наших воїнів.

На Торецькому напрямку окупанти за сьогодні сім разів штурмували у районах Залізного і Торецька. Активно діяла ворожа бомбардувальна авіація. П’ять атак відбито, продовжуються бойові дії у двох локаціях.

Інтенсивно продовжує атакувати противник українських захисників на Покровському напрямку. Впродовж дня, загалом, здійснив 48 штурмових і наступальних дій. Найбільша активність російських окупантів фіксується в районах Гродівки, Єлизаветівки, Скучного та Желанного. Дев’ять боєзіткнень на напрямку ще тривають. За попередніми підрахунками, сьогодні наші воїни ліквідували 124 та поранили 192 окупанти. Знищено дві РСЗВ БМ-21 «Град», два танки, чотири автомобіля, один МТ-ЛБ та три артсистеми. Окрім того значних пошкоджень зазнали два ворожі авто, чотири одиниці артилерії, два танки та одна бойова машина піхоти.

На Курахівському напрямку на цей час доби нараховується чотири бойових зіткнення. Терористи безуспішно намагалися просунутися в районах Красногорівки та Костянтинівки.

На Времівському напрямку зафіксовано шість атак противника біля Водяного і Костянтинівки. Бої продовжуються.

Противник активізувався на Придніпровському напрямку. Відбулося дев’ять ворожих штурмів. Скрізь ворог зазнав невдачі.

Сьогодні відзначимо українських воїнів з 79 окремої десантно-штурмової Таврійської бригади, які стійко стримують навалу переважаючих сил противника на східному фронті, а також бійців з 35-ої окремої бригади морської піхоти імені контр-адмірала Михайла Остроградського за сьогоднішнє знешкодження значної кількості загарбників.

14.08.2024