883-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:40 26 липня заходи обмеження споживання електроенергії будуть діяти з 05:00 до кінця дня, повідомляє пресслужба "Укренерго". Зазначається, що з 5:00 до 13:00; з 18:00 до 20:00; з 23:00 до 24:00 буде діяти одна черга відключень. З 13:00 до 18:00 і з 20:00 до 23:00 – дві черги.

 

 

19:05 Вищий антикорупційний суд зобов'язав НАБУ відкрити досудове розслідування проти голови правління "Укренерго", повідомляється у Єдиному державному реєстрі судових рішень. Як зазначається, йдеться про можливі кримінальні правопорушення, які стосуються зловживання владою та службовим становищем.

 

 

18:30 Біля берегів Туреччини перехопили гідроцикл із вибухівкою, повідомляє İHA. За попередніми даними, "вважається, що гідроцикл, який, за оцінками, належить українському флоту, дрейфував і досяг стамбульського пляжу Чаталджа". Всередині гідроцикла була вибухівка, кілька камер і "військове обладнання".

 

 

17:55 Бійці 31-ої бригади вийшли з оточення біля Прогресу, повідомляють аналітики DeepState. Зазначається, що з допомогою злагоджених дій артилерії, аеророзвідки та суміжних сил, а також під управлінням офіцерів на місцях хлопці з 1-го та 3-го батальйонів змогли вирватися з оточення "у повному складі".

"Це була дуже нервова та важка операція. Затримка хоча б на пару годин могла призвести до другого кільця оточення. Не треба пояснювати, скільки інформаційних приводів отримала б кацапська пропаганда.

Найголовніше — бійці живі і продовжують далі стримувати ворога. 31-ша і 47-ма ОМБр залишаються на тій ділянці головними стовпами оборони. Звісно, не без допомоги прикомандированих підрозділів, яких доволі багато".

 

 

17:20 Камала Гарріс офіційно заявила про свою участь у президентській гонці.

"Я Камала Гарріс, і я балотуюся у президенти Сполучених Штатів".

 

 

16:45 Перемовини про мир в Україні потребують залучення РФ і Китаю, вважає президент Чехії Петр Павел. Він наголосив: переговори не матимуть сенсу, якщо Росія підійде до них так, як вона це робила досі, висунувши, по суті, умови капітуляції України. На його думку, без реального тиску з боку Китаю Росію не вдасться змусити змінити поведінку. 

 

 

16:10 Fitch Ratings знизило довгостроковий рейтинг дефолту України в іноземній валюті до "C" – "неминучого", повідомили у агентстві.

"Зниження довгострокового рейтингу України відображає думку Fitch про те, що принципова угода, яку 22 липня досягнули український уряд і деякі власники єврооблігацій про умови реструктуризації після того, як парламент минулого тижня схвалив закон, що дозволяє уряду призупинити виплати за зовнішнім комерційним боргом, знаменує початок процесу, схожого на дефолт".

 

 

15:35 США і Канада вперше перехопили біля Аляски бойові літаки РФ і Китаю, повідомляє CNN. Зазначається, що командування повітряно-космічних сил Північної Америки здійснило перехоплення двох російських Ту-95 та двох китайських бомбардувальників H-6, які разом виконували політ біля Аляски. Бомбардувальники не увійшли в суверенний повітряний простір США чи Канади.

 

 

15:00 За підсумками першого півріччя 2024 року українські виробники отримали 80% контрактів Міноборони, повідомили у міністерстві. Як зазначають в Міноборони, українські виробники є в пріоритеті, адже "співпраця з вітчизняними підприємствами дозволяє забезпечити стабільне постачання якісної продукції, швидко реагувати на зміни у потребі оборонного сектору та сприяти розвитку економіки".

 

 

14:25 ЄУ не підтримала претензії Угорщини та Словаччини до України щодо транзиту нафти "Лукойлу", пише Financial Times. Раніше Будапешт і Братислава звернулися до Європейської комісії з проханням розпочати консультації щодо торговельної угоди з Україною. За словами комісара ЄУ з торгівлі Валдіса Домбровскіса, Брюсселю знадобиться більше часу для збору доказів та оцінки правової ситуації – на зустрічі торгових представників 11 держав-членів підтримали його позицію; ніхто не став на бік Угорщини та Словаччини.

 

 

13:50 У Румунії після нічної атаки Російської Федерації на Україну були виявлені уламки шахедів, офіційно підтвердила міністр закордонних справ Лумініца Одобеску:

"Уламки були знайдені на румунській території. Ми поінформували й координуємо дії з нашими союзниками з цього приводу. Румунія рішуче засуджує ці безвідповідальні дії".

 

 

13:25 В ЄС можна створити умови, які будуть стимулювати військовозобов'язаних українців повертатися додому, заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський в інтерв'ю RMF24, зазначивши, що у країнах ЄС сотні тисяч потенційних новобранців.

 

 

12:45 Російські війська через місяць-півтора не зможуть вести активні штурми на одразу багатьох напрямках та стануть в оборону, оцінив ситуацію на фронті командувач Національної гвардії бригадний генерал Олександр Півненко:

"Важко. Але ж наступальні можливості противника не безмежні, та й скільки вони зазнають втрат… Я думаю, ще місяць-півтора – і вони не зможуть вести активні штурми на одразу багатьох напрямках і стануть в оборону в будь-якому випадку. А нам за цей час потрібно сформувати наші підрозділи, підготувати. Треба адаптуватися, міняти модель управління, ставити задачі: якщо так не працює – пробувати асиметрично. Але кардинально все не зміниш, на все потрібен час, особливо якщо говорити про системні зміни".

 

 

12:30 Після нічної атаки російськими ударними безпілотниками українських портів румунські військові знайшли на румунському березі Дунаю в районі села Плауру навпроти Ізмаїла уламки, що можуть бути фрагментами шахедів, пише Digi24.

 

 

12:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

23 липня 2024 року українські війська пошкодили залізничний пором-ролкер «Слов'янин» у російському порту Кавказ. Цей удар майже напевно спричинить подальші логістичні проблеми для Росії у постачанні її окупаційних сил на півдні України та регіонального експорту скрапленого газу.

«Слов'янин» має найбільшу пропускну спроможність з трьох поромів-ролкерів, що здійснюють транзит через Керченську протоку між Росією та Кримським півостровом. Після успішних українських ракетних ударів, які пошкодили два інші залізничні пороми-ролкери 29 травня 2024 року, «Слов'янин» був знову введений в експлуатацію після пошкоджень наприкінці 2023 року як єдиний залізничний пором-ролкер,  експлуатуються також і автомобільні пороми-ролкери. «Слов'янин», найімовірніше, перевозив і скраплений газ через Керченський порт перед його експортом.

Виведення поромів-ролкерів з експлуатації, навіть тимчасове, дуже ймовірно, призведе до збільшення витрат, а також зменшить гнучкість Росії в транспортуванні палива, боєприпасів і обладнання через Керченську протоку. Дуже ймовірно, що тепер Росія буде змушена ризикувати переміщенням поїздів з паливом через Керченський міст, чого вона намагалася уникати після першої атаки на міст у жовтні 2022 року.

 

 

11:50 Придбані Нідерландами та Данією для України 14 танків Leopard 2A4 будуть відправлені після ремонту та випробувань в останні місяці цього літа, анонсував міністр оборони Нідерландів Рубен Брекельманс.

 

 

11:35 Іспанія у вересні передасть Україні нову додаткову батарею ЗРК Hawk, повідомили в міністерстві оборони Іспанії.

 

 

11:25 На війні проти України, за німецькими оцінками, загинули або були поранені 350 тисяч російських солдатів, заявив канцлер Німеччини Олаф Шольц.

 

 

11:05 Станом на липень 2024 року в російському полоні перебувають 755 нацгвардійців, повідомив командувач Національної гвардії України Олександр Півненко.

 

 

10:55 Сьогодні застосування заходів обмеження прогнозується лише в години вечірнього максимуму споживання – з 16:00 до 22:00 буде діяти одна черга відключень, оскільки спека спала і споживання електрики в Україні знизилось (на ранок споживання на 6% менше, ніж його прогнозований рівень без урахування обмежень), а також зменшився і дефіцит потужності – з ремонт повернувся в роботу блок на одній з атомних станцій, а сонячна погода та помірна температура сприяють збільшенню виробництва електроенергії на сонячних електростанціях, повідомили в Укренерго.

 

 

10:50 Через негоду на ранок знеструмлено 50 населених пунктів у Хмельницькій, Волинській та Тернопільській областях, повідомили в Міненерго.

 

 

10:45 Міністр закордонних справ Китаю Ван Ї чітко погодився, що потрібен справедливий і сталий мир в Україні, а не його ілюзія, та підтвердив повагу до суверенітету й територіальної цілісності нашої держави, заявив міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба за підсумками переговорів у Гуанчжоу.

 

 

10:40 Президент США Джо Байден у зверненні до нації похвалився, що він "перший президент у нинішньому столітті, який може сказати американському народові, що Сполучені Штати не воюють ніде у світі", а також запевнив, що продовжить "згуртовувати коаліцію гордих націй, щоби зупинити Путіна, який захоплює Україну та завдає ще більшої шкоди", працюватиме над тим, щоби зробити НАТО сильнішим, більш об’єднаним та наймогутнішим за всю історію альянсом, і продовжить "робити те саме для союзників у Тихому океані". Байден також назвав екзистенціальною загрозою для планети кліматичну кризу та пообіцяв продовжити програму боротьби з раком, щоби покінчити із загрозою онкозахворювань. Крім того, він зазначив, що закликатиме до реформи Верховного суду США, щоби гарантувати безпеку демократії в країні.

 

 

10:35 У результаті спецоперації правоохоронців у різних регіонах України викрито та нейтралізовано групу осіб, які на замовлення російського представника готували серію підпалів у місцях масового перебування людей, зокрема в країнах Європейського Союзу, повідомив Офіс генерального прокурора. Один із підозрюваних, мешканець Івано-Франківська, зв’язався у мобільному додатку із невстановленим представником держави-агресора. За гроші він погодився підшукати осіб для здійснення підривної діяльності проти України. Кандидати мали підготувати і вчинити підпали на об’єктах цивільної та критичної інфраструктури на території України, Республіки Польща та країн Балтії. Адреси обʼєктів співрозмовник надавав у мобільному додатку. Правоохоронці одночасно здійснили майже 40 обшуків на території Дніпропетровської, Запорізької, Івано-Франківської, Полтавської областей та Києва за місцями фактичного проживання та в автотранспорті причетних осіб. Трьом особам повідомлено про підозру та обрано запобіжні заходи.

 

 

10:30 Спецпідрозділ російської військової розвідки ГРУ організовує диверсії в Європі, вербуючи виконавців через Telegram та TikTok і розплачуючись із ними криптовалютою, пишуть журналісти "Досьє", що отримали доступ до документів підрозділу. Організаційна структура підготовки до диверсій базується на "агентах-груповодах". Керує ними полковник Дєніс Смолянінов. ГРУ також залучає до диверсій криміналітет із Росії, України, Грузії, Вірменії, Молдови та Сербії, ці агенти іноді мають також паспорти Євросоюзу.

 

 

10:25 Російські кораблі залишили акваторію Азовського моря через пошкодження залізничного порому, пояснив речник ВМС ЗСУ капітан 3 рангу Дмитро Плетенчук в ефірі телемарафону:

"Щодо Азову, то в ньому більше немає військових російських кораблів. Раніше вони там могли базуватися десь, заходити. Наприклад, періодично перебувати в Таганрозькій затоці.

Вони просто взяли мапу, взяли циркуль, провели радіус – і зрозуміли, що, мабуть, залишатися там не дуже безпечно. Саме тому це єдина причина, це єдина мова, яку розуміє наш ворог, – мова сили. В результаті з цієї акваторії вони вирішили вийти".

 

 

10:20 У Хмельницькій області внаслідок негоди знеструмлено 28 населених пунктів, понад 5 тисяч абонентів залишилися без електропостачання, повідомив голова ОВА Сергій Тюрін.

 

 

10:15 На румунському березі Дунаю навпроти Ізмаїлу знову оголошували повітряну тривогу у зв’язку з черговою повітряною атакою Росії: в Одеській області тривогу оголосили о 00:07, в Румунії – о 01:20. В Повітряних силах ЗСУ згодом повідомили, що три шахеди були локаційно втрачені після перетину державного кордону з Румунією.

 

 

10:10 Російські війська вночі атакували шахедами місто Вилкове Ізмаїльського району Одеської області, внаслідок чого постраждала портова інфраструктура, приватний будинок, дві людини поранено, повідомив голова Одеської ОВА Олег Кіпер.

 

 

10:05 Російські безпілотники вночі здійснили масовану атаку дронами-камікадзе по Житомирській області, внаслідок чого в результаті падіння уламків пошкоджено приблизно 10 приватних будинків та об'єкт інфраструктури, повідомив голова ОВА Віталій Бунечко.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

243,3% танків (з них 1,8% за минулий тиждень),

  92,5% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

356,0% автомобільної техніки (з них 7,5% за минулий тиждень),

514,7% артилерійських систем (з них 9,2% за минулий тиждень),

101,0% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 64,3% засобів ППО (з них 0,7% за минулий тиждень),

 29,0% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:45 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:35 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби зафіксовано 149 бойових зіткнень.

За уточненою інформацією, за вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах чотири ракетні удари із застосуванням шести ракет, 58 авіаційних ударів (задіяв, зокрема, 79 КАБів), здійснив 4811 обстрілів, 144 з них – із використанням реактивних систем залпового вогню.

Агресор завдавав авіаударів, зокрема, в районах населених пунктів Вовчанськ, Великі Проходи, Липці, Малі Проходи, Веселе, Черняки Харківської області; Твердохлібове, Торецьк, Верхньокам’янське, Олександропіль, Воздвиженка, Зоря, Скучне, Новоселівка Перша, Іванівка, Тимофіївка, Костянтинівка, Велика Новосілка, Вугледар, Урожайне Донецької області та Мала Токмачка на Запоріжжі.

За минулу добу авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали 13 авіаударів по скупченнях живої сили противника, уразили пункт управління, артилерійську систему, два засоби ППО та одну РЛС противника.

На Харківському напрямку ворог продовжував штурмові дії. Тут відбулося вісім бойових зіткнень в районах населених пунктів Глибоке, Тихе та Сотницький Козачок.

На Куп’янському напрямку кількість боєзіткнень за добу складає вісім. Сили оборони відбивали штурмові дії противника біля трьох населених пунктів. Акцентував свої дії ворог в районах Синьківки, Стельмахівки та Петропавлівки.

На Лиманському напрямку наші війська відбили 15 штурмових дій окупантів в районах населених пунктів Макіївка, Невське та у Серебрянському лісі. На напрямку ворог активно застосовував штурмову авіацію.

На Сіверському напрямку Силами оборони відбито дев’ять атак поблизу Верхньокам’янського та Івано-Дар’ївки.

На Краматорському напрямку українські воїни зупинили 12 спроб противника прорвати нашу оборону в районах Часового Яру, Нового та в напрямку Новомаркового.

На Торецькому напрямку ворог зосереджував зусилля неподалік населених пунктів Північне та Нью-Йорк, де, за підтримки авіації, здійснив сім атак на позиції наших військ.

На Покровському напрямку нашими захисниками відбито 38 атак в районах населених пунктів Воздвиженка, Новоселівка Перша, Новоолександрівка, Вовче та Карлівка, де загарбники намагалися витіснити українські підрозділи із займаних позицій, активно застосовуючи штурмову та бомбардувальну авіацію.

На Курахівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Красногорівки, Костянтинівки та Парасковіївки, де ворог 32 рази намагався прорвати оборону наших військ.

На Времівському напрямку окупанти здійснили 13 невдалих атак наших позицій біля Костянтинівки та Водяного. Били некерованими авіаракетами по Вугледару і в район Урожайного.

На Оріхівському напрямку відбулося три бойових зіткнення неподалік Роботиного, Малої Токмачки та Новодарівки.

На Придніпровському напрямку росіяни зазнали поразки під час чотирьох своїх атак на оборонні позиції наших захисників.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено. Оперативна обстановка без суттєвих змін.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник зберігає військову присутність, обстрілював з території рф українські населені пункти.

Наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам значних втрат в техніці та живій силі, виснажують наступальний потенціал ворога вздовж всієї лінії фронту та у тилу.

Загалом минулої доби втрати російських загарбників становили 1230 осіб. Також українські воїни знешкодили 11 танків, 26 бойових броньованих машин, 45 артилерійських систем, два засоби ППО, 66 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 79 автомобілів та 11 одиниць спеціальної техніки.

 

 

09:30 У ніч на 25 липня 2024 року росіяни атакували ударними БпЛА типу «Shahed» із мису Чауда, Крим та Приморсько-Ахтарськ РФ, застосувавши 38 ударних БпЛА «Shahed-131/136», атакуючи об’єкти інфраструктури України на кількох напрямках, зокрема – південь Одеської області та центральні регіони України. В результаті протиповітряного бою збито 25 ударних БпЛА (66%). Ще три шахеди (8%) локаційно втрачені після перетину державного кордону з Румунією. Протиповітряна оборона працювала у Одеській, Херсонській, Миколаївській, Київській, Сумській, Житомирській та Черкаській областях.

За минулі сім днів було збито (локаційно втрачено) 99 із 125 (79%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:20 Станом на 06:00 в Чорному морі один російський корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 4 ракет, в Азовському морі російські кораблі відсутні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Головнокомандувач Збройних Сил України генерал-полковник Олександр Сирський заявив, що за останні два з половиною роки російські військові значно збільшили свої людські та матеріальні ресурси для участі у війні в Україні. Але заява Сирського не свідчить про раптове збільшення присутності російських військових в Україні, а скоріше відображає кадровий та матеріальний дефіцит, з яким стикаються українські війська вже понад два роки.

• Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба 24 липня зустрівся з міністром закордонних справ Китайської Народної Республіки Ван І в Гуанчжоу й обговорив війну в Україні та потенційну роль КНР у майбутньому врегулюванні війни шляхом переговорів.

• Російська державна дума 24 липня прийняла поправку, яка дозволить російським командирам карати підлеглих за використання особистих засобів зв'язку та навігації на фронті, викликавши стійку негативну реакцію з боку російських ультранаціоналістів та деяких депутатів держдуми.

• Служба державної безпеки Грузії повторила стандартні інформаційні операції Кремля, спрямовані проти колишніх грузинських опозиціонерів і колишніх українських правоохоронців.

• В результаті замаху 24 липня в Москві було поранено високопоставленого офіцера російської військової розвідки.

• Російські чиновники продовжують залучати росіян на військову службу за допомогою грошових заохочень.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Станом на 22:00 відбулося 125 бойових зіткнень.

Найгарячішою сьогодні залишалася ситуація на Покровському та Курахівському напрямках, також ворог досить активний на Лиманському, Краматорському та Времівському напрямках.

Протягом доби противник завдав по території України чотири ракетні удари із застосуванням чотирьох ракет, 47 авіаційних ударів (задіяв, зокрема, 59 КАБ), використав для ураження 550 дронів-камікадзе. Здійснив 3313 обстрілів позицій наших військ і населених пунктів.

На Харківському напрямку ворог п’ять разів атакував неподалік Глибокого, Тихого та Сотницького Козачка. Всі атаки успішно відбиті нашими захисниками. За попередніми підрахунками на даний час втрати агресора за сьогодні складають 73 військових вбитими та пораненими, також наші воїни знищили три артилерійські системи, п’ять одиниць автомобільної та три одиниці спеціальної техніки, 14 БпЛА. Пошкоджено дві артилерійських системи та два автомобіля.

На Куп’янському напрямку загарбники протягом дня вісім разів намагалися просунутися до наших позицій неподалік Синьківки, Стельмахівки та Петропавлівки. Сім атак противника відбито Силами оборони. Бої продовжуються.

На Лиманському напрямку окупанти атакували 11 разів в районах Макіївки, Невського та Серебрянського лісу. Досі точиться одне боєзіткнення, решту наші воїни зупинили.

На Сіверському напрямку ворог вісім разів в продовж дня безуспішно намагався прорвати нашу оборону в районах Верхньокам’янського та Івано-Дар’ївки. Бій в районі Верхньокам’янського продовжується.

На Краматорському напрямку активність агресора вилилась в десять бойових зіткнень. Сім атак поблизу Часового Яру, Нового та в напрямку Новомаркового захлинулись. Три боєзіткнення триває. Загарбники зазнають втрат.

На Торецькому напрямку наші війська відбивали шість атак противника поблизу Північного та Нью-Йорка. Дві атаки відбито, противник успіху не мав, тривають бої у чотирьох локаціях. Ситуація контрольована.

Ворог 27 разів намагався вклинитися в нашу оборону на Покровському напрямку, зокрема в районах населених пунктів Воздвиженка, Новоселівка Перша, Новоолександрівка, Вовче та Карлівка. Шість атак тривають. Противник зазнає значних втрат – за попередньою інформацією, сьогодні наші воїни знешкодили сьогодні понад 200 окупантів, 63 з них – безповоротно. Знищено один танк, бойову броньовану машину, артсистему та дев’ять автомобілів. Ще три автомобілі пошкоджено.

На Курахівському напрямку ворог 29 разів атакував наші позиції. Найбільшу активність проявив у районі Костянтинівки та Парасковіївки, де українські воїни відбили 22 атаки, п’ять боєзіткнень триває. Також досі точаться бої біля Красногорівки.

На Времівському напрямку наші війська відбивали 12 атак противника поблизу Костянтинівки та Водяного – сім атак відбито, ще п’ять триває.

Два рази окупанти безуспішно штурмували наші позиції на Оріхівському напрямку, поблизу Малої Токмачки та в напрямку Новодарівки.

На Придніпровському напрямку противник не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Дві невдалих спроби штурмувати позиції українських воїнів було здійснено агресором сьогодні.

Сьогодні за ефективну та професійну бойову роботу слід відзначити воїнів 95 окремої десантно-штурмової Поліської бригади, які ефективно знищують ворога, завдають йому непоправних втрат в живій силі та техніці.

25.07.2024