878-й день війни Росії в Україні. Хроніка

18:55 Іран може вже протягом 1–2 тижнів запустити виробництво матеріалів для ядерної зброї, заявив державний секретар США Ентоні Блінкен. Він зазначив, що політика США все ще полягає в тому, що Ірану не можна дозволити здобути ядерну зброю.

"Ми намагалися продовжити ядерну дипломатію з Іраном, тому що якщо ви можете прибрати хоча б одну проблему з дошки, а це Іран потенційно з ядерною зброєю, — це, власне, непогано. Ми мали угоду, досягнуту за адміністрації Обами, яка фактично поставила ядерну програму Ірану на паузу. Й однією з найбільших помилок, які ми зробили за останні роки, було відкинути цю угоду і дозволивши Ірану «вийти з коробки»".

 

 

18:20 21 липня графіки погодинних відключень електроенергії планують застосовувати з 00:00 до 24:00, повідомляє пресслужба "Укренерго". Зазначається, що з 15:00 до 24:00 обленерго будуть застосовувати дві черги відключень одночасно, в інші години – одну чергу.

 

 

17:45 Угорщині загрожує паливна криза після введення Україною часткової заборони на транзит російської нафти через свою територію, пише Politico. Як зазначає видання, Будапешт залежить від імпорту нафти з Росії на 70%, половина якого йде з "Лукойлу". Із 17 липня Україна заблокувала транзит трубопровідної нафти з "Лукойлу" до Центральної Європи.

 

 

17:10 Пісторіус хоче добиватися збільшення видатків на оборону, пише Tagesspiegel. Міністр оборони Німеччини вважає, що заплановане збільшення фінансування оборонної сфери є недостатнім у теперішніх умовах. Зазначається, що у погодженому бюджеті запланували збільшення видатків на оборону на 1,25 млрд євро, натомість Пісторіус наполягає, що видатки на оборону потрібно збільшити на 6,7 млрд.

"Нам у федеральному уряді потрібна ще одна фундаментальна дискусія щодо того, як ми хочемо гарантувати нашу безпеку… Я не був задоволений результатом перед рішенням уряду і, ясна річ, я не задоволений ним зараз.

Я продовжу просувати ідею, щоби Бундесвер отримував необхідні кошти – з огляду на дуже реальну загрозу Росії. Наступною нагодою для цього буде процес розгляду в парламенті".

 

 

16:35 У разі зняття Байдена з виборів у Трампа планують вимагати його дострокової відставки з посади президента, повідомив кандидат республіканців у віцепрезиденти Джей Ді Венс.

"Якщо когнітивні функції Джо Байдена не дозволяють йому балотуватися для переобрання, тоді вони явно не дозволяють йому і залишатися Верховним головнокомандувачем. Як може хтось із демократів, які підштовхують його до зняття з виборів, щиро стверджувати, що він має далі залишатися президентом?"

 

 

16:00 Мера Білгород-Дністровського Одеській області затримали за підозрою у вимаганні та погрозах насильством, повідомляє пресслужба Нацполіції. За даними слідства, мер разом зі спільниками обманом вмовили власницю рекреаційного об’єкта, розташованого на морському узбережжі, передати комплекс у власність підконтрольного їм товариства.

"Зловмисники обманом та погрозами намагалися заволодіти базою відпочинку. Процес вимагання супроводжувався психологічним тиском та залякуванням. Організатора злочинного угруповання затримано, йому загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна".

 

 

15:25 Уряд збільшив цьогорічні видатки на оборону на суму 495,3 мільярда гривень, повідомили у Міністерстві оборони. Кошти передбачені для всіх силових структур України.

 

 

14:50 Дональд Трамп після проведеної телефоном бесіди з Президентом України Володимиром Зеленським припустив, що Київ і Москва зможуть "зустрітися і домовитися про угоду, яка покладе край насильству і прокладе шлях до благополуччя".

 

 

13:45 Обласні військові адміністрації та евакуаційні підрозділи ДСНС і Національної поліції за час повномасштабної військової агресії РФ евакуювали 2,8 млн мешканців із небезпечних фронтових територій, повідомив голова ДСНС Андрій Даник.

 

 

12:25 Переговори Президента Володимира Зеленського з прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском дозволили прибрати останню перепону, щоб винищувачі F-16 нарешті потрапили до України, повідомив речник Президента України Сергій Никифоров в ефірі телемарафону.

 

 

11:35 Президент Володимир Зеленський у телефонній розмові запросив Дональда Трампа до України, розповів прессекретар Зеленського Сергій Никифоров у ефірі телемарафону, додавши:

"Зеленський закликав Трампа не вірити представникам тих країн, які намагаються пояснити, виправдати дії Путіна. Ніяких виправдань тут, звичайно, немає. Він звичайний вбивця – президент так і сказав у телефонній розмові.

Він розповів про удар по Миколаєву, під час якого знову загинули українці. Обговорили й засудили удар 8 липня по Києву й Охматдиту.

Трамп сказав теж дуже цікаву річ: він сказав не вірити "фейкньюз", що його перемога на виборах може бути вигідна Росії.

І справді, скажімо так: була зафіксована принципова згода обох сторін на зустріч. Обговорювалися певні проміжки часу, коли ця зустріч має відбутися. Але про це говорити ще дуже-дуже рано. Це вже команди будуть працювати й узгоджувати графіки, деталі, коли це може бути можливо".

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 69 населених пунктів на території 12 областей України, підтверджено ураження 193 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:35 Серед обмежено придатних громадян непридатними до військової служби визначено менш ніж 10%, повідомив начальник головного управління персоналу Генерального штабу Збройних Сил України полковник Роман Горбач.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

241,6% танків (з них 1,5% за минулий тиждень),

  91,8% бойових броньованих машин (з них 0,6% за минулий тиждень),

349,5% автомобільної техніки (з них 7,2% за минулий тиждень),

506,2% артилерійських систем (з них 9,1% за минулий тиждень),

100,6% РСЗВ (з них 0,2% за минулий тиждень),

 63,7% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 29,0% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:55 Президент України Володимир Зеленський провів телефонну розмову з кандидатом у президенти США Дональдом Трампом. Після цього Зеленський повідомив: "Ми домовилися з президентом Трампом обговорити на особистій зустрічі, які кроки можуть зробити мир справедливим і справді тривалим", а Трамп написав: "Я вдячний Президенту Зеленському за його звернення, тому що я як наступний президент Сполучених Штатів принесу мир у світ і покладу край війні, яка забрала так багато життів і зруйнувала незліченну кількість невинних сімей. Обидві сторони зможуть зібратися разом і домовитися про угоду, яка покладе край насильству і прокладе шлях до процвітання".

 

 

09:50 Вночі російські БПЛА атакували об’єкти оператора системи передачі електроенергії в Полтавській, Сумській, Чернігівській областях, повідомили в Укренерго. Знеструмлювались промислові й побутові споживачі в окремих районах Полтавщини та Чернігівщини. На ранок енергоживлення більшості споживачів відновлено.

 

 

09:45 Вночі росіяни завдали удару 3 балістичними ракетами наземного базування «Іскандер-М» (Воронезька обл. РФ), однією крилатою ракетою «Іскандер-К», 16 ударними БпЛА типу «Shahed» (Курська обл. РФ) та застосував один БпЛА невстановленого типу. Атаковано Харківщину, Полтавщину, Сумщину, Чернігівщину та Київщину. В результаті протиповітряного бою підрозділи мобільних вогневих груп Сил оборони України, зенітних ракетних військ та радіоелектронної боротьби Повітряних сил збили 13 повітряних цілей:

- 12 ударних БпЛА «Shahed – 131/136»;

- 1 БпЛА невстановленого типу.

За минулі сім днів було збито 30 із 34 (88%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

09:35 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:30 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:25 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби зафіксовано 135 бойових зіткнень.

За уточненою інформацією, за вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах чотири ракетні удари із застосуванням семи ракет, а також 77 авіаударів, скинувши 106 КАБів. Крім цього, здійснив понад 4500 обстрілів, з них 151 – із реактивних систем залпового вогню.

Агресор завдавав авіаударів в районах населених пунктів – це, зокрема, Глибоке, Малі Проходи, Липці, Вовчанські Хутори, Стариця, Пильна та Веселе Харківської області; Торецьк, Північне, Щербаківка, Бересток, Залізне, Новоселівка Перша, Олександропіль, Тимофіївка, Вовче, Гродівка Донецької області; Лобкове, Кам’янське, Мала Токмачка та Новоданилівка Запорізької області.

Вчора авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали 12 ударів по районах зосередження особового складу та ОВТ противника, а також уразили одну станцію РЕБ, один ЗРК «Оса» та вертолітний майданчик.

На Харківському напрямку відбулося п’ять бойових зіткнень в районах населених пунктів Глибоке та Вовчанськ.

На Куп’янському напрямку кількість атак за добу становила 10. Сили оборони відбивали штурмові дії противника біля Синьківки, Петропавлівки, Новоосинового та Стельмахівки.

На Лиманському напрямку ворог атакував 16 разів неподалік Греківки, Невського, Тернів, Новосадового, а також у Серебрянському лісі.

На Сіверському напрямку українські захисники відбивали штурмові дії російських загарбників поблизу Білогорівки, Верхньокам’янського, Виїмки та Переїзного. Загалом відбулося 11 боєзіткнень.

На Краматорському напрямку окупанти атакували дев'ять разів в районах Часового Яру, Кліщіївки, Григорівки та Білої Гори.

На Торецькому напрямку ворог здійснив 19 атак неподалік Північного, Торецька, Нью-Йорка та Залізного.

На Покровському напрямку наші захисники відбили 36 штурмових дій в районах населених пунктів Воздвиженка, Новоолександрівка, Прогрес, Калинове, Яснобродівка, Скучне, Олександропіль та Новоселівка Перша, де загарбники, за підтримки авіації, намагалися витіснити наші підрозділи із займаних рубежів. Найбільша концентрація ворожих атак була поблизу Новоолександрівки та Новоселівки Першої.

На Курахівському напрямку Сили оборони відбили 11 атак біля Красногорівки, Карлівки, Парасковіївки та Костянтинівки, де ворог намагався прорвати оборону наших військ.

На Времівському напрямку противник здійснив один штурм неподалік Водяного.

На Оріхівському напрямку окупанти і надалі намагаються вибити українські підрозділи з позицій. Сім атак росіян не мали успіху в районах Малої Токмачки, Щербаків, Роботиного та Новоандріївки

На Придніпровському напрямку відбулося шість бойових зіткнень з ворогом на лівобережжі Дніпра.

На Гуляйпільському напрямку ситуація суттєвих змін не зазнала. На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник зберігає військову присутність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам відчутних втрат в живій силі та техніці, виснажуючи ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Загалом минулої доби втрати російських загарбників становили 990 осіб. Також українські воїни знешкодили сім танків, 15 бойових броньованих машин, 22 артилерійські системи, одну РСЗВ, засіб ППО, літак Су-25, 34 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 59 автомобілів та 14 одиниць спеціальної техніки ворога.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Президент України Володимир Зеленський знову наголосив на важливості досягнення міжнародного консенсусу для проведення мирних переговорів з метою припинення війни в Україні.

• Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, схоже, посилює кілька російських інформаційних операцій на тлі постійних спроб представити себе як можливого майбутнього посередника між Росією та Україною.

• Новий міністр оборони Великої Британії Джон Хілі заявив 19 липня, що Україна може використовувати зброю, надану Великою Британією, для завдання ударів по воєнних цілях у Росії, незважаючи на попередні повідомлення про те, що Велика Британія не дозволила Україні використовувати ракети Storm Shadow для таких ударів.

• Кремль, як повідомляється, занепокоєний довгостроковими соціальними і політичними наслідками повернення російських ветеранів з війни в Україні.

• За повідомленнями, російський уряд розглядає можливість запровадження жорсткіших заходів для прямої цензури критичних висловлювань у російських соціальних мережах.

• Російська влада продовжує пропонувати більш жорстке міграційне законодавство, оскільки російські ультранаціоналісти продовжують підтримувати ксенофобську риторику і скаржитися на м'яку міграційну політику російського уряду, яку вони вважають поблажливою.

• Дезорганізація продовжує заважати російським зусиллям інтегрувати особовий склад, який служив у російських маріонеткових військах в окупованій Україні, в російську військову бюрократію.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Українські захисники продовжують рішуче давати відсіч спробам противника просунутися в глибину нашої території, завдають йому ефективного вогневого ураження, виснажуючи по всій лінії фронту.

Станом на 22:00 відбулося 101 бойове зіткнення.

Російські загарбники завдали по території України два ракетні удари, застосувавши чотири ракети, і 65 авіаударів, скинувши 91 КАБ. Крім цього, росіяни задіяли для ураження 447 дронів-камікадзе та здійснили понад 3200 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах.

На Харківському напрямку ворог п’ять разів атакував оборонні рубежі наших воїнів неподалік Вовчанська та Глибокого. У результаті боєзіткнень не мав успіху.

На Куп’янському напрямку противник дев’ять разів проводив наступальні штурми у районах Синьківки, Петропавлівки, Новоосинового та Стельмахівки. Українські захисники відбили п’ять атак, ще чотири наразі тривають.

На Лиманському напрямку протягом доби російські загарбники 13 разів атакували позиції українців неподалік Греківки, Невського, Новосадового, а також Серебрянського лісництва. Сили оборони дали відсіч росіянам, не даючи їм жодного шансу.

На Сіверському напрямку ворог також зазнав невдачі під час бойових зіткнень біля Білогорівки, Верхньокам’янського, Виїмки та Переїзного. Оборонці української землі відбили усі шість атак противника.

На Краматорському напрямку наші захисники зупинили три наступальні дії росіян поблизу Часового Яру та Білої Гори. Наразі тривають ще дві атаки у районі Часового Яру.

На Торецькому напрямку росіяни 13 разів атакували сили оборони біля Північного, Торецька, Нью-Йорка та Залізного. Одинадцять боїв - завершено, ще два боєзіткнення продовжуються.

Найбільшу активність російські загарбники проявили сьогодні на Покровському напрямку. Від початку цієї доби росіяни 28 разів намагалися прорвати нашу оборону неподалік населених пунктів Воздвиженка, Новоолександрівка, Прогрес, Калинове, Яснобродівка та Новоселівка Перша. Чотири атаки досі тривають.

Противник зазнає значних втрат – сьогодні на цьому напрямку було знешкоджено 247 окупантів, 78 з них безповоротно. Також знищено два танки, дві БМП, дві бронемашини «Тигр», три гаубиці Д-30, три БПЛА «Ланцет», шість одиниць автотранспорту та комплекс відеоспостереження «Муром-М». Крім цього, пошкоджено танк, чотири гаубиці Д-30, дві гармати 2А65 та протитанкову гармату МТ-12.

На Курахівському напрямку ворог дев’ять разів атакував наші позиції поблизу Красногорівки, Карлівки та Костянтинівки. За уточненою інформацією, продовжується один бій.

На Времівському напрямку загарбники здійснили одну безуспішну наступальну дію неподалік Водяного.

На Оріхівському напрямку усі зусилля окупантів потіснити наші підрозділи із займаних позицій також не мали успіху. Українські захисники відбили шість ворожих атак біля Малої Токмачки, Щербаків та Новоандріївки.

На Придніпровському напрямку росіяни також зазнали поразки, атакуючи оборонні рубежі українців на лівобережжі Дніпра.

На інших напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала.

Сьогодні варто відзначити воїнів 92-ої окремої штурмової бригади імені кошового отамана Івана Сірка, які ефективно нищать ворога, завдаючи йому вагомих втрат у живій силі та техніці.

20.07.2024