876-й день війни Росії в Україні. Хроніка

18:45 19 липня графіки погодинних відключень електроенергії застосовуватимуть протягом усієї доби, повідомляє пресслужба "Укренерго". З 00:00 до 9:00 і з 23:00 до 24:00 діятимуть дві черги відключень, а з 9:00 до 23:00 - три черги.

 

 

18:10 Україна і Чехія підписали безпекову угоду, повідомляє Офіс президента. Зазначається, що значну частину угоди присвячено посиленій співпраці у військово-технічній сфері, передусім ідеться про боєприпаси малого та великого калібрів, можливості виробництва стрілецької зброї та легких озброєнь, а також БПЛА, засобів радіоелектронної боротьби та важкої техніки.

 

 

17:35 Франція готує новий пакет військової допомоги для України, пише France Info з посиланням на джерела. Як повідомляється, Київ отримає від Парижа 128 бронемашин VAB, 18 самохідних гаубиць Caesar та 24 легкі танки. Франція також передасть протитанкові ракети, вантажівки та радари.

 

 

17:00 Україна та Словенія підписали двосторонню безпекову угоду, повідомили в Офісі президента. В угоді йдеться про поглиблення співпраці у сферах інформаційної та кібербезпеки, боротьби з організованою злочинністю, розвідки та контррозвідки, гуманітарного розмінування.

 

 

16:25 Рада ухвалила у першому читанні законопроєкт про угоду зі слідством, повідомляє нардеп від Голосу Ярослав Железняк. Законопроєкт дозволятиме підозрюваним у корупційних злочинах чиновникам йти на угоду зі слідством та сплачувати штраф за скоєне правопорушення. За словами нардепа, за цей законопроєкт проголосував 231 депутат, попри застереження з боку НАБУ, САП та Антикорупційного комітету.

 

 

15:50 Урсулу фон дер Ляєн переобрали як президентку Єврокомісії. За її кандидатуру проголосувала переважна більшість європарламентарів: 401 євродепутат проголосував "за", 284 – "проти", 15 утрималися.

 

 

15:15 Демократи відклали голосування за кандидатуру Байдена на пост президента США, пише The New York Times. Зазначається, що відкласти онлайн-голосування закликав лідер більшості в Сенаті Чак Шумер. Тепер голосування проведуть протягом першого тижня серпня.

 

 

14:40 Естонія заборонила в'їзд автомобілів з номерами Білорусі, повідомили у міністерстві закордонних справ Естонії. На це рішення не впливають причини перебування власника чи користувача машини у країні або ЄС загалом. Аналогічні обмеження також запровадили Литва та Латвія.

 

 

14:05 Минулої ночі військово-морські сили РФ проводили навчання з захисту акваторії озера Донузлав в тимчасово окупованому Криму. Завдяки дронам СБУ ці навчання стали провалом, повідомило поінформоване джерело в Службі безпеки України, росіяни не змогли захистити свою базу, не кажучи вже про акваторію озера – внаслідок комбінованої атаки морських та повітряних дронів СБУ по базі берегової охорони РФ були пошкоджені та виведені з ладу: штаб з пунктом управління; склад боєприпасів і техніки; електропідстанція; технічні споруди; вогневі позиції ворога.

 

 

13:45 Українські військові залишили позиції у селі Урожайне Донецької області, заявив речник ОСУВ "Хортиця" Назар Волошин. Рішення було ухвалено для збереження життя і здоров'я наших військовослужбовців, які тримали там оборону.

 

 

13:10 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Російський уряд ініціював подальші обмеження на використання цифрових телекомунікацій в країні. 12 липня 2024 року депутат держдуми Росії Антон Нємкін заявив в інтерв'ю, що російська влада почала сповільнювати трафік у додатку для обміну зашифрованими повідомленнями WhatsApp. Публічно пояснена мета – обмежити можливість спілкування екстремістських груп. За визначенням російського уряду, це, ймовірно, також включає в себе обмеження можливостей опозиційних активістів та тих, хто виступає проти війни в Україні, організовуватися та спілкуватися.

Окремо 12 липня 2024 року російські незалежні ЗМІ повідомили, що перебої в роботі онлайн-відеоплатформи YouTube були спричинені навмисним уповільненням трафіку російським урядом. За повідомленнями, адміністрація президента, ймовірно, повністю заблокує YouTube у вересні 2024 року. YouTube є відносно популярним в Росії і використовувався опозиційними активістами, зокрема покійним Алєксєєм Навальним, для поширення критики російського уряду.

Як і нещодавня заборона незалежних медіа-організацій та обмеження інших безпечних засобів комунікації, ці заходи є прискоренням довготривалої тенденції до посилення державного контролю над доступом до ЗМІ та інформації в Росії. Обмеження доступу до соціальних мереж, ймовірно, спрямовані на те, щоб забезпечити доступ російського населення лише до тих ЗМІ, які відповідають контрольованим урядом наративам. Обмеження більш безпечних засобів приватного спілкування полегшить урядовий нагляд за потенційними інакодумцями і створить атмосферу страху і самоцензури серед тих, хто може бути критично налаштований до режиму.

 

 

12:50 У 94% випадків висловлювання українців щодо "Росії" є негативними або критичними, лише в 5% випадках вони нейтральні або позитивні, підсумував КМІС результати відповідей респондентів на запитання: "які перші два-три слова спадають Вам на думку, коли Ви чуєте слово «Росія»". Щодо "простих росіян" ситуація лише трохи краща – у 80% випадках слова та словосполучення є негативними, а в 6% – нейтральними чи позитивними.

 

 

 

 

12:20 Президент України Володимир Зеленський нині прибув до Великої Британії для участі у саміті Європейської політичної спільноти. В аеропорту Зеленського зустрів колишній Головнокомандувач Збройних Сил, нинішній посол України в Британії генерал Валерій Залужний.

 

 

 

11:35 Три четвертих (75%) українців хочуть мати закриті кордони, візи й митницю з РФ, і лише 12% хотіли б, щоб країни були дружніми і з відкритими кордонами, без віз та митниці, свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології (КМІС) 17–23 лютого і 16–22 травня. В 2013 році ці показники становили 15% і 70% відповідно, а 12% опитаних взагалі хотіли об'єднання в одну державу (нині так вважає 0,3% респондентів). Але порівнюючи з попередніми роками війни, помітна тенденція зменшення прихильників повної ізоляції від Росії.

 

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 120 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено ураження 117 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:50 Сьогодні обленерго застосовують обмеження споживання протягом всієї доби, повідомили в Укренерго. Через вихід з ладу обладнання на двох енергооб’єктах з 08:00 до 22:00 застосовано чотири черги відключень у м. Київ, Київській, Черкаській, Чернігівській, Житомирській, Харківській, Полтавській, Сумській, Запорізькій, Донецькій, Дніпропетровській, Кіровоградській областях. В інших областях обмеження діють згідно з анонсованим розкладом: з 16:00 до 22:00 – чотири черги, в інші години – три черги.

 

 

10:45 Вночі з 02:00 до 05:00 для зменшення обсягу дефіциту Укренерго залучало аварійне постачання з енергосистеми Польщі. Через аномальну спеку та зростання споживання в Європі імпорт залишаться на зниженому рівні. Планується протягом доби залучити з Румунії, Словаччини, Польщі, Угорщини загальним обсягом 23,6 ГВт·год з максимальною потужністю 1,2 ГВт.

 

 

10:40 Через грозу та шквальний вітер на ранок залишаються без енергоживлення повністю та частково 374 населені пункти у Київській, Волинській, Закарпатській, Житомирській, Сумській, Чернігівській областях. З інших причин на ранок залишаються знеструмленими 503 населені пункти.

 

 

10:35 Бойова система DELTA успішно пройшла перевірку провідної міжнародної консалтингової компанії на інформаційну безпеку, підтвердивши відповідність її комплексної системи захисту інформації (КСЗІ) встановленим вимогам, повідомили в Міністерстві оборони України. Вперше в історії України військова система пройшла сертифікацію за стандартами, які використовуються в країнах НАТО. Діагностика кібербезпеки системи тривала півтора місяця. Було проаналізовано 162 заходи захисту інформації, що використовуються в системі DELTA. Система побудована на сучасних технологіях і відповідає вимогам щодо кіберзахисту. Наступний крок – введення DELTA в експлуатацію Силами оборони. Система має отримати широке розповсюдження у бойових підрозділах для забезпечення технологічної переваги над ворогом.

DELTA – це бойова система, що дозволяє планувати операції та бачити поле бою в режимі реального часу, обмінюватися інформацією в межах підрозділу, бригади, угруповання, а за потреби і з союзниками. Щомісяця у систему додається понад 600 тис. об’єктів про місцерозташування ворога, водночас переглядається військовими понад 4 млн ворожих об’єктів.

 

 

10:10 Ситуація в Кринках не така критична, як її інтерпретують. Сили оборони України продовжують виконувати бойові завдання на лівобережжі, прокоментував речник оперативного угруповання військ "Таврія" Дмитро Лиховій в ефірі телемарафону.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

241,3% танків (з них 1,6% за минулий тиждень),

  91,6% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

347,2% автомобільної техніки (з них 7,1% за минулий тиждень),

503,7% артилерійських систем (з них 10,0% за минулий тиждень),

100,5% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

 63,5% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 28,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:35 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:30 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:25 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Протягом минулої доби зафіксовано 144 бойові зіткнення.

За уточненою інформацією, вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах два ракетного удару однією ракетою, 67 авіаційних ударів, задіявши, зокрема, 104 КАБи. Крім цього, здійснив 4605 обстрілів, 94 з них – із реактивних систем залпового вогню.

Агресор завдавав авіаударів в районах населених пунктів Глибоке, Липці, Малі Проходи, Стариця, Синьківка Харківської області; Терни, Лиман, Макіївка, Спірне, Часів Яр, Добропілля, Північне, Торецьк, Олександропіль, Уманське, Покровськ, Желанне, Прогрес, Архангельське, Катеринівка, Урожайне та Водяне Донецької області; Гуляйполе, Лобкове, Рівнопіль, Кам’янське і П’ятихатки на Запоріжжі.

Вчора авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали двох ударів по скупченнях військової техніки і живої сили противника, уразили два пункти управління, засіб ППО, чотири радіолокаційні станції і станції РЕБ та ще два важливі об’єкти противника.

Загалом минулої доби втрати російських загарбників склали 1130 осіб. Також українські воїни знешкодили сім танків, 12 бойових броньованих машин, 54 артилерійські системи, 50 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 92 автомобілі та сім одиниць спеціальної техніки.

На Харківському напрямку ворог продовжував наступальні та штурмові дії. Тут відбулося 20 бойових зіткнень. Всі – в районах Глибокого та Вовчанська. Окупанти активно задіювали для ударів бомбардувальну авіацію.

На Куп’янському напрямку кількість атак за добу виросла до 11. Сили оборони відбили усі штурмові дії противника біля Синьківки, Новоосикового, Андріївки, Берестового та Стельмахівки.

На Лиманському напрямку наші війська зупинили десять атак окупантів неподалік Греківки, Макіївки, Тернів, Торського, а також у Серебрянському лісі.

На Сіверському напрямку Сили оборони України відбили десять штурмових дій. Ворог намагався просунутись уперед поблизу Спірного, Верхньокам’янського, Виїмки і Роздолівки.

На Краматорському напрямку українські воїни зупинили шість спроб противника прорвати нашу оборону. Основні зусилля окупанти, за підтримки авіації, докладали у районі Часового Яру.

Загарбники вчора продовжували активно діяти на Торецькому напрямку. Загалом ворог 29 разів проводив атаки на позиції наших захисників в районах Північного та Нью-Йорка. Завдавав авіаударів КАБами.

На Покровському напрямку українські воїни відбили 26 штурмів і атак в районах населених пунктів Новоолександрівка, Воздвиженка, Калинове, Карлівка, Новоселівка Перша та Яснобродівка, де загарбники, за підтримки авіації, намагалися витіснити наші підрозділи із займаних рубежів.

На Курахівському напрямку Сили оборони зупинили ворожі атаки поблизу Красногорівки, Георгіївки і Парасковіївки, де ворог 12 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Времівському напрямку противник здійснив три штурми наших позицій біля Костянтинівки та Новодарівки.

На Оріхівському напрямку відбулось сім бойових зіткнень в районах Малої Токмачки і Новоандріївки. Окрім того, загарбники випустили близько сотні некерованих авіаційних ракет у напрямках Гуляйполя, Лобкового, Рівнополя, Кам’янського і П’ятихаток.

На Придніпровському напрямку окупанти і надалі намагаються вибити підрозділи Сил оборони з позицій на лівому березі Дніпра. П’ять атак росіян успіху не мали.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без особливих змін. Ознак формування наступальних угруповань противника не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями окупанти зберігають військову присутність, обстрілюють населені пунктів з території рф, проводять диверсійно-розвідувальну діяльність України.

Майже вздовж всієї лінії зіткнення тривають бої. Українські воїни стримують ворожі атаки. Веде, виснажуючи сили противника, бойову роботу наша артилерія, розвідка, авіація та безпілотні систем

 

 

09:10 Вночі росіяни завдали удару 16 ударними БпЛА типу «Shahed-131/136» із Курської обл. РФ та трьома керованими авіаційними ракетами з південного напрямку: двома Х-59/Х-69 та однією Х-35, повідомив командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук.

Загалом радіотехнічними військами виявлено та здійснено супровід 19 повітряних цілей, до відбиття повітряного нападу залучались мобільні вогневі групи Сил оборони України, зенітні ракетні підрозділи Повітряних сил, підрозділи радіоелектронної боротьби.

В результаті захисникам неба вдалося вразити усі 16 шахедів та дві керовані авіаційні ракети Х-59 у Дніпропетровській (5 БПЛА), Полтавській, Запорізькій, Київській та Харківській областях.

Більшість цілей знищено на східному напрямку – у зоні відповідальності повітряного командування «Схід».

За минулі сім днів було збито 33 із 43 (79%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські державні ЗМІ відредагували на коментарі заступника голови ради безпеки Росії Мєдвєдєва і стверджують, що він заявив, що українська держава не існуватиме до 2034 року, ймовірно, з метою підтримки зусиль Кремля з підготовки російської громадськості до тривалої війни в Україні, обіцяючи, що Росія завершить свою мету знищення української державності протягом десятиліття. Мєдвєдєв не сказав прямо, що Україна припинить своє існування до 2034 року, радше це був дотичний підтекст його заяв, – але російські ЗМІ, включаючи кремлівську стрічку новин ТАСС, негайно почали публікувати статті з такими заголовками, як «Мєдвєдєв визнав, що Україна перестане існувати в 2034 році» і «Мєдвєдєв передбачив зникнення України до 2034 року». Те, як російські ЗМІ наразі редагують на заяви Мєдвєдєва, має кілька наслідків. Передусім пряме припущення, що Росія зможе «знищити Україну» до 2034 року, є обіцянкою російській громадськості, що Росія зможе виграти війну і досягти своєї мети – знищити українську державність протягом десятиліття. Це створює обережні інформаційні умови та суспільні очікування щодо війни, яка триватиме ще одне десятиліття, але завершиться бажаною для Росії «перемогою». Цей російський наратив також прямо і рішуче підриває окремі спроби окремих кремлівських чиновників припустити, що Росія готова «вести переговори» про «мир» з Україною, і ще більше підкреслює, що єдиною бажаною кінцевою метою війни для Кремля є повне знищення української держави і народу. Ані Україна, ані Захід не можуть розраховувати на переговори з Росією на російських умовах, якщо російські умови передбачають знищення України та її народу впродовж наступних десяти років.

• Російські чиновники продовжують використовувати дипломатичні зустрічі з європейськими державами, аби створити враження, що Росія нормалізує свої відносини із Заходом, і стверджувати, що обмежена підтримка Росії з боку Заходу існує.

• Росія та Індія продовжують зміцнювати свої двосторонні відносини на тлі повідомлень про експорт російської зброї до Індії.

• Росія й Україна обмінялися 95 військовополоненими 17 липня в рамках обміну один на один.

• Кремлівські чиновники продовжують спроби вислужитися перед російськими ультранаціоналістами, апелюючи до антимігрантських настроїв, незважаючи на те, що такі заклики створюють напруженість в умовах, коли російський уряд намагається реалізовувати більш широку міграційну політику Кремля.

• Українські сили відновили позиції на південь від Торецька, а російські війська нещодавно просунулися на північ від Харкова та поблизу Куп'янська, Сватового, Авдіївки та Вугледара.

• Російська кампанія прихованої мобілізації продовжує генерувати все більші фінансові витрати для російського уряду.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Наші війська продовжують жорстко протидіяти спробам противника просунутися в глибину території України. Сьогодні ворог концентрував свої зусилля на Покровському та Торецькому напрямках. На обидвох на цей час відбулось по 24 бойові зіткнення.

Станом на 22:00 зафіксовано 118 бойових зіткнень, противник завдав 43 авіаудари (застосував 58 КАБів) та 605 ударів дронами-камікадзе, здійснив 3230 обстрілів позицій наших військ.

На Харківському напрямку відбито 16 атак противника. 11 з них – біля Глибокого, інші – в районі Вовчанська. Станом на зараз, з початку доби, загарбники втратили 94 військовослужбовці вбитими та пораненими. Окрім того, знищено і пошкоджено 13 артсистем, чотири автомобілі, бойову броньовану машину та дві одиниці спецтехніки.

На Куп’янському напрямку Сили оборони відбили 10 атак окупантів в районах Піщаного, Берестового, Андріївки та Синьківки.

На Лиманському напрямку поточної доби зафіксовано шість безуспішних спроб противника просунутись у напрямках Греківки, Макіївки, Тернів та Торського.

На Сіверському напрямку окупанти зазнали втрат при семи спробах штурму наших позицій поблизу Верхньокам’янського, Роздолівки та Виїмки.

На Краматорському напрямку загальна кількість спроб ворога покращити тактичне положення зросла до чотирьох. Триває бій біля Андріївки, інші атаки відбито. Ситуація контрольована.

На Торецькому напрямку вже зупинено 23 атаки російських терористів, один бій ще триває. Всі зусилля ворог сьогодні направив у райони Північного та Нью-Йорка. Сили оборони адекватно реагують на дії загарбників, вживають необхідних заходів для виснаження їх наступального потенціалу.

Як і в попередню добу, ворог сьогодні зосереджує значні зусилля на Покровському напрямку. Російські загарбники здійснили 24 спроби витіснити наших захисників із займаних позицій. Концентрували зусилля біля Новоолександрівки та Новоселівки Першої.

Дорого заплатив ворог за сьогоднішню активність. За уточненою інформацією, російський агресор сумарно втратив 304 особи убитими та пораненими. Знищено БТР і БМП окупантів, гармату, чотири мотоцикли, МТ-ЛБ та п’ять автомобілів. Крім того, ще вісім артсистем, одна БМП та 15 автомобілів зазнали значних пошкоджень.

На Курахівському напрямку відбулося 12 ворожих атак поблизу Георгіївки, Парасковіївки та Красногорівки. Триває бій біля останньої, а всі інші спроби противника просунутись вперед зупинено. Ситуація під контролем Сил оборони.

На Времівському напрямку відбулося три боєзіткнення. Ворожі штурми захлинулися в районах Костянтинівки та Новодарівки.

На Оріхівському напрямку підрозділи наших військ відбивали 7 атак противника на напрямках Вербове – Мала Токмачка та Нестерянка – Новоандріївка. Шість атак відбито, ще одна триває. Ситуація контрольована.

На Придніпровському напрямку підрозділи наших військ відбили 3 атаки противника на лівобережжі Дніпра.

На решті напрямків ситуація на цей час без особливих змін.

Наші воїни відслідковують пересування ворожих підрозділів та ефективно застосовують засоби вогневого ураження. Сьогодні слід відзначити воїнів 47-ої окремої механізованої бригади «Магура», які впевнено стримують натиск російських окупаційних військ та завдають агресору відчутних втрат.

18.07.2024