875-й день війни Росії в Україні. Хроніка

18:45 18 липня графіки погодинних відключень електроенергії застосовуватимуть протягом усієї доби, повідомляє пресслужба "Укренерго". З 00:00 до 05:00 діятимуть дві черги відключень, а з 05:00 до 16:00 і з 22:00 до 24:00 – три черги. Зазначається, що найбільші обмеження будуть у період з 16:00 до 22:00 обленерго задіють чотири черги відключень.

 

 

18:10 У "Дії" запущено нову послугу бронювання військовозобов'язаних, повідомили у Міністерстві економіки України. Як зазначають в міністерстві, тепер українці можуть оформити бронювання всього за годину, не виходячи з дому.

 

 

17:35 Академія наук вищої школи закликає Зеленського ветувати закон про скасування переходу на літній час. В зверненні до Президента зазначається, що ухвалення законопроєкту означатиме, що наприкінці червня в Києві відтепер світатиме вже о 3-й ранку, а натомість сутенітиме о 20-й вечора – це відчутно збільшить витрати на електричне освітлення у вечірні години навесні, влітку та восени, що матиме особливо відчутний ефект в умовах постійних відключень електроенергії, спричинених руйнуваннями енергетичної інфраструктури.

 

 

17:00 Україна виконала кроки для отримання допомоги у межах програми Ukraine Facility, повідомили у Міністерстві економіки України. Зазначається, що Україна відправила відповідний запит на 4,1 млрд євро до Європейської комісії. Протягом липня Європейська комісія має опрацювати та підтвердити звіт про виконання Україною індикаторів другого кварталу 2024 року.

 

 

16:25 Бельгія надасть 150 мільйонів євро на проєкти відбудови в Україні, повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль. Кошти спрямують, зокрема, на відновлення енергетичної та соціальної інфраструктури у Київській і Чернігівській областях.

 

 

15:50 Україна повернула з російського полону 95 військових в рамках обміну з Росією, заявив Зеленський. Зазначається, що обмін відбувся за сприяння Об'єднаних Арабських Еміратів.

"Продовжуємо повертати наших людей додому. Ще 95 захисників звільнені з російського полону. Це воїни Збройних Сил України, Національної гвардії, прикордонники".

 

 

15:15 Німеччина затвердила бюджет на 2025 рік, у якому передбачено удвічі менші кошти на військову допомогу Україні, пише Spielgel. На військову допомогу Україні закладають до 4 млрд євро, тоді як у бюджеті на 2024 рік було майже 8 млрд.  

 

 

14:40 НАТО призначив спецпредставника в Україні, повідомляє пресслужба Альянсу. Патрик Тернер почне виконувати свої обов'язки в Києві у вересні 2024 року. Як зазначається, спецпредставник координуватиме зусилля НАТО і надаватиме Альянсу оцінки і поради щодо ситуації в Україні.

 

 

14:05 У Росії закінчуються запаси танків і артстволів радянських часів, пише The Economist. За оцінками більшості розвідок, за перші два роки війни Росія втратила близько 3000 танків і 5000 інших броньованих машин. Видання зазначає, що здатність Росії будувати нові танки чи бойові машини піхоти або навіть ремонтувати старі ускладнюється можливістю отримувати комплектуючі. Ще однією серйозною проблемою є виробництво артилерійських стволів. Зазначається, що якщо нічого не зміниться, до кінця цього року російські війська, можливо, будуть змушені змінити свою позицію на більш оборонну.

 

 

13:30 Енергетики достроково закінчили плановий ремонт атомного енергоблоку, повідомили в Міністерстві енергетики України. Підключений атомний блок додасть до енергосистеми 1 гВт потужності. Зазначається, що це суттєво вплине на стабільність енергосистеми в складний період.

 

 

12:55 Японія виділить кредит для України на суму 3,3 млрд доларів, пише Kyodo News. Кошти виділять в рамках підтримки, яку члени G7 нададуть Україні, використовуючи відсотки від заморожених російських активів.

 

 

12:20 Ексрозвідник Роман Червінський вийшов з СІЗО після внесення за нього застави, повідомила співголова фракції "Європейська солідарність" Ірина Геращенко.

 

 

11:45 Відповідаючи на питання щодо послаблення санкцій проти Росії в межах "угоди" щодо припинення війни в Україні, Трамп заявив, що не є прихильником запровадження санкцій.

"Санкціями ми відштовхуємо від себе всіх, хто до нас наближається. Тому я не люблю санкції. Я вважав їх дуже корисними з Іраном, але з Іраном я навіть не потребував санкцій так сильно".

 

 

11:10 Німеччина виділить 10 мільйонів євро на відбудову дитячої лікарні "Охматдит", повідомляє міністерка з питань економічної співпраці та розвитку Німеччини Свенья Шульце. Виділені гроші разом із коштами інших донорів спрямують на швидке відновлення лікарні та підготовку будівлі до експлуатації взимку.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 93 населених пунктів на території 10 областей України, підтверджено ураження 245 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:35 Віднині ЦНАПи не будуть оновлювати військово-облікові дані, заявив речник Міністерства оборони Дмитро Лазуткін в ефірі телемарафону. За його словами, Міністерство оборони жодним чином не впливало на роботу ЦНАПів і на їхній графік роботи.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

  

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

241,1% танків (з них 1,6% за минулий тиждень),

  91,5% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

345,7% автомобільної техніки (з них 6,9% за минулий тиждень),

501,9% артилерійських систем (з них 9,8% за минулий тиждень),

100,5% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

 63,5% засобів ППО (з них 0,5% за минулий тиждень),

 28,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:55 Колишній прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон заявив після зустрічі з Дональдом Трампом:

«Ми обговорювали Україну, і я не сумніваюся, що він буде сильним і рішучим у підтримці цієї країни і захисті демократії».

 

 

09:50 Через мобільний застосунок "Резерв+" військово-облікові дані оновили 3,2 млн українців, повідомив речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін.

 

 

09:45 Влада США в останні тижні отримала розвіддані від агентурного джерела про змову Ірану з метою замаху на Дональда Трампа, що призвело до посилення заходів безпеки Секретної служби навколо колишнього президента, повідомляє CNN.

 

 

09:40 Греція збирається вивести з експлуатації 32 старі винищувачі F-16 Block-30 і продати їх США, де їх можуть модернізувати і передати Україні, повідомляє Al Jazeera.

 

 

09:35 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ)

 

 

09:30 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:25 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Протягом минулої доби зафіксовано 112 бойових зіткнень.

За уточненою інформацією, за вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах чотири ракетні удари із застосуванням шести ракет, а також 71 авіаудар, скинувши 119 КАБів. Крім цього, здійснив понад 4300 обстрілів, з них 121 – із реактивних систем залпового вогню.

Агресор завдавав авіаударів у районах населених пунктів, зокрема це Липці, Вовчанськ, Глибоке, Малі Проходи, Стариця, Вовчанські Хутори та Ветеринарне Харківської області; Межове, Новоселівка Перша, Воздвиженка, Тимофіївка, Вовче, Гродівка, Велика Новосілка, Вугледар, Катеринівка та Єлизаветівка Донецької області.

Вчора авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали дев’ять ударів по районах зосередження особового складу та ОВТ противника, а також уразили пункт управління БПЛА та ЗРК «Бук».

На Харківському напрямку відбулося сім бойових зіткнень в районах населених пунктів Глибоке та Вовчанськ.

На Куп’янському напрямку кількість атак за добу склала дев’ять. Сили оборони відбивали штурмові дії противника біля Синьківки, Андріївки, Піщаного, Берестового та Степової Новоселівки.

На Лиманському напрямку ворог атакував дев’ять разів неподалік Греківки, Макіївки та Невського.

На Сіверському напрямку українські захисники відбивали 11 штурмових дій російських загарбників поблизу Верхньокам’янського, Спірного, Виїмки, Переїзного та Північного.

На Краматорському напрямку окупанти атакували сім разів в районах Часового Яру, Кліщіївки та Опитного.

На Торецькому напрямку ворог здійснив 11 атак неподалік Північного, Нью-Йорка та Торецька.

На Покровському напрямку наші захисники відбили 24 штурмові дії в районах населених пунктів Прогрес, Воздвиженка, Новоолександрівка, Калинове, Новоселівка Перша та Уманське, де загарбники, за підтримки авіації, намагалися витіснити наші підрозділи із займаних рубежів. Найбільша концентрація ворожих атак була поблизу Новоолександрівки.

На Курахівському напрямку Сили оборони відбили 23 атаки біля Красногорівки, Георгіївки, Костянтинівки та Парасковіївки, де ворог намагався прорвати оборону наших військ.

На Времівському напрямку ворог здійснив шість штурмів наших позицій неподалік Водяного.

На Гуляйпільському та Оріхівському напрямках окупанти і надалі намагаються вибити українські підрозділи з позицій. Чотири атаки росіян успіху не мали в районах Марфополя, Малої Токмачки та Новоандріївки.

На Придніпровському напрямку відбулася одна ворожа штурмова дія поблизу Козачих Лагерів.

На Волинському та Поліському напрямках ситуація залишається без змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник зберігає військову присутність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам відчутних втрат в живій силі та техніці, виснажуючи ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Загалом минулої доби втрати російських загарбників склали 1110 осіб. Також українські воїни знешкодили 11 танків, дев’ять бойових броньованих машин, 43 артилерійські системи, одну РСЗВ, засіб ППО, 31 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 61 автомобіль та дев’ять одиниць спеціальної техніки ворога.

 

 

09:20 Станом на 06:30 в Чорному морі ворожі кораблі відсутні; в Азовському морі 3 ворожі кораблі, носії крилатих ракет "Калібр" відсутні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

08:50 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Удари українських безпілотників у глибині Росії продовжують тиснути на російську систему протиповітряної оборони і змушують російське військове командування пріоритетно розподіляти обмежені засоби протиповітряної оборони для прикриття важливих, на його думку, об'єктів.

• Українські війська продовжують атакувати російські системи протиповітряної оборони на окупованій території України та в прикордонних районах Росії, щоби створити умови для розміщення винищувачів F-16 після їхнього очікуваного прибуття в Україну влітку-восени 2024 року.

• Російський 235-й гарнізонний військовий суд 15 липня звільнив з-під варти колишнього генерал-майора 58-ої загальновійськової армії Попова і помістив його під домашній арешт до 11 жовтня.

• Вірменська поліція на тлі погіршення вірменсько-російських політичних і безпекових відносин затримала – ймовірно, на прохання російської влади – ще одного громадянина Росії у Вірменії.

• Розслідування російського опозиційного видання The Bell показало, що приблизно 650 000 людей виїхали з Росії після початку повномасштабного вторгнення в Україну і не повернулися.

• Російський уряд продовжує вдосконалювати бюрократичну систему мобілізації та призову до армії.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Українські захисники продовжують рішуче давати відсіч спробам противника просунутися в глибину нашої території, завдають йому ефективного вогневого ураження, виснажуючи по всій лінії фронту.

Станом на 22:00 відбулося 86 бойових зіткнень.

Російські загарбники завдали по території України три ракетних удари, а також 46 авіаударів, скинувши 82 КАБи. Крім цього, росіяни задіяли для ураження 417 дронів-камікадзе та здійснили понад 3000 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах.

На Харківському напрямку ворог п’ять разів атакував оборонні рубежі наших підрозділів неподалік Вовчанська та Глибокого.

На Куп’янському напрямку противник дев’ять разів проводив наступальні штурми у районах Синьківки, Новоселівки, Піщаного, Берестового та Андріївки. Українські захисники відбили шість атак, ще три наразі тривають.

На Лиманському напрямку протягом доби російські загарбники шість разів безрезультатно атакували позиції українців неподалік Невського та Макіївки.

На Сіверському напрямку ворог наступав у районах Верхньокам’янського, Північного та Переїзного. Оборонці української землі зупинили вісім атак росіян, ще одне боєзіткнення продовжується.

На Краматорському напрямку наразі триває два боєзіткнення поблизу Кліщіївки.

На Торецькому напрямку росіяни сім разів атакували сили оборони біля Північного, Торецька та Нью-Йорка. Наші воїни зупинили шість ворожих атак, одна атака продовжується.

Найбільшу активність російські загарбники проявили на Покровському напрямку. Від початку цієї доби, росіяни 19 разів намагалися прорвати нашу оборону неподалік населених пунктів Воздвиженка, Новоолександрівка, Калинове, Прогрес та Новоселівка Перша. Три боєзіткнення досі тривають.

Противник зазнає значних втрат – сьогодні на цьому напрямку було знешкоджено 192 окупанти, 74 з них безповоротно. Також знищено танк, дві бронемашини «Тигр», два БПЛА «Ланцет» та один «Supercam». Крім цього, пошкоджено БТР, танк, два МТ-ЛБ та автомобіль.

На Курахівському напрямку ворог також активний – 17 разів атакував наші позиції поблизу Красногорівки, Георгіївки, Костянтинівки та Парасковіївки. За уточненою інформацією, два бої продовжуються.

На Времівському напрямку загарбники здійснили наступальні дії неподалік Водяного та Костянтинівки. Зрештою, під час двох боєзіткнень зазнали невдачі.

На Придніпровському та Оріхівському напрямках усі зусилля окупантів потіснити наші підрозділи із займаних позицій також не мали успіху.

На інших напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала.

Сьогодні варто відзначити воїнів 46-ої окремої десантно-штурмової бригади, які ефективно нищать ворога, завдаючи йому вагомих втрат у живій силі та техніці.

17.07.2024