874-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:10 17 липня графіки погодинних відключень електроенергії застосовуватимуть протягом усієї доби, повідомляє пресслужба "Укренерго". З 00:00 до 06:00 обленерго будуть застосовувати дві черги відключень, з 06:00 до 17:00 і з 22:00 до 24:00 діятимуть три черги. Зазначається, що з 17:00 до 22:00 будуть задіяні чотири черги відключень одночасно, що означає обмеження до 70% споживачів.

 

 

18:35 ЄУ знову закликав Росію визнати відповідальність за збиття рейсу MH17, відповідну заяву зробив високий представник Євроунії з питань закордонних справ і політики безпеки Жозеп Боррель. Наголошується, що докази чітко вказують на те, що ЗРК "Бук", який використали для збиття MH17, "без сумніву належав збройним силам Росії".

 

 

18:00 Юридично Угорщину не можна позбавити головування в Раді ЄУ, повідомила віцепрезидентка Європейської комісії з питань цінностей та прозорості Вера Юрова.

"Я юрист, тому дам суху відповідь юриста: ми не можемо позбавити Угорщину головування. Немає жодної можливості це зробити. Але ми можемо бойкотувати і відкрито показати, що не погоджуємося з політикою пана Орбана.

Це те, що ми робимо зараз, і поступово готуємося до польського головування, яке починається після Нового року".

 

 

17:25 Понад 50 тисяч людей внесені до реєстру безвісти зниклих за особливих обставин, повідомив начальник відділу Управління з питань осіб, зниклих безвісти за особливих обставин, МВС України Дмитро Богатюк. Зазначається, що до цієї цифри входять дані про близько 42 тисяч людей, щодо яких досі нічого невідомо, і про 7 тисяч осіб, щодо яких є певна інформація.

 

 

16:50 Україна та Чехія підписали дві угоди про спільне виробництво зброї, заявив український прем’єр Денис Шмигаль. За його словами, він із чеським прем’єр-міністром Петром Фіалою "обговорили постачання до українського війська нових видів озброєння, підготовку і реабілітацію українських військових, нові спільні проєкти у сфері ВПК". Шмигаль додав, що підписання таких угод "демонструє високий рівень зацікавленості у співпраці з нашою оборонною індустрією".

 

 

16:15 Мін'юст США оскаржить рішення суду про припинення справи Трампа щодо секретних документів, пише Reuters. Раніше окружний суддя США Ейлін Кеннон постановила, що спеціальний прокурор Джек Сміт, який очолює обвинувачення, був незаконно призначений на свою посаду і не мав повноважень порушувати справу проти експрезидента. Трампа звинувачують у неналежному поводженні з секретними документами.

 

 

15:40 Верховна Рада ухвалила закон про відміну переведення часу в Україні з зимового на літній, повідомив нардеп від "Голосу" Ярослав Железняк.

"В цьому році ми ще в останню неділю (27-го) жовтня переведемо стрілки на зимовий час, і далі вже переведення на літній час з 2025-го та далі не буде".

 

 

15:05 Роберту Мецолу переобрали президенткою Європейського парламенту. За Мецолу, яка представляє Європейську народну партію, віддали голоси 562 з 623 депутатів. Вона обійматиме цю посаду ще два з половиною роки.

 

 

14:30 Орбан пропонує ЄУ відновити дипломатичні відносини з РФ, пише Bild з посиланням на лист угорського прем’єра голові Європейської ради Шарлю Мішелю. У своєму листі Орбан закликає до переговорів із Китаєм про "мирну конференцію", відновлення дипломатичних відносин з Росією і "політичний наступ" на країни Глобального Півдня, чию "повагу ми втратили через нашу позицію щодо війни в Україні".

 

 

13:55 На одному з енергооб’єктів України вийшло з ладу обладнання, повідомляє пресслужба "Укренерго". Енергетики збільшили обсяги обмежень і запровадили аварійні відключення у семи областях.

 

 

13:20 Президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн скасувала візит колегії комісарів в Угорщину, повідомив речник Єврокомісії Ерік Мамер.

“У світлі останніх подій, пов'язаних з початком головування Угорщини, президентка Європейської комісії вирішила, що Європейська комісія буде представлена на рівні вищих державних службовців лише під час неформальних засідань Ради. Візит Колегії до головуючої країни не відбудеться”.

 

 

12:45 Конгрес закликає Білий дім розкрити, чи ділиться Росія інформацією про американську зброю з Китаєм, пише Reuters. Спецкомітет Палати представників Конгресу США з питань Китаю закликав Білий дім "оцінити здатність Росії протистояти американській військовій техніці", розміщеній в Україні, і те, якою мірою Москва ділиться з Пекіном "отриманим досвідом".

"Ми повинні передбачати і діяти, виходячи з припущення, що Росія передає Китаю інформацію про вразливості американських і союзних систем озброєнь і способи протидії".

 

 

12:10 МЗС Індії викликало посла України через слова Зеленського про візит індійського прем’єра до Росії, повідомляє The Economic Times. Зазначається, що Індія також відклала засідання спільної з Україною робочої групи з питань культури. Раніше Зеленський розкритикував зустріч Моді з Путіним, назвавши її "руйнівним ударом по мирних зусиллях".

 

 

11:35 Трампа затвердили офіційним кандидатом від Республіканської партії на національному з'їзді у Мілуокі, повідомляє CNN. Кандидатом у віцепрезиденти Трамп вибрав 39-річного сенатора від штату Огайо Джеймса Ді Венса.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 100 населених пунктів на території 9 областей України, підтверджено ураження 75 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:50 Укренерго розпорядилося протягом усієї нинішньої доби застосовувати графіки погодинних відключень електроенергії для чотирьох черг одночасно, скасувавши попереднє розпорядження про відключення трьох черг із 02:00 до 16:00, повідомляють в обленерго.

 

 

10:20 Під ранок два дрони-камікадзе типу "шахед" знову зайшли у повітряний простір Білорусі, повідомляє моніторинговий канал "Беларускі Гаюн". Перший шахед зайшов о 04:10 і пробув на території Білорусі близько 50 хвилин, подолавши не менш ніж 60 км. Близько 08:40 залетів другий (це вже 4-й такий випадок). З аеродромів піднято винищувач Су-30 ВПС РБ і гелікоптер Мі-24 ВПС РБ.

 

 

10:10 Ексрозвідника Романа Червінського відпустять під заставу у розмірі 9 мільйонів гривень, вирішив Кропивницький апеляційний суд. Червінський перебував під арештом з квітня 2023 року. Судовий розгляд тривав сім годин, а 27 народних депутатів і ще 51 особа виявили бажання взяти Червінського на поруки.

 

 

10:05 Вночі росіяни атакували Київську область ударними дронами, зафіксовано падіння уламків БпЛА у двох районах, постраждалих немає, повідомив голова обласної військової адміністрації Руслан Кравченко. Сигнал повітряної тривоги оголошувався двічі і тривав майже всю ніч.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

240,8% танків (з них 1,4% за минулий тиждень),

  91,5% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

344,7% автомобільної техніки (з них 6,9% за минулий тиждень),

500,6% артилерійських систем (з них 10,3% за минулий тиждень),

100,4% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 63,4% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

 28,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:40 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:35 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Протягом минулої доби відбулось 119 бойових зіткнень.

За уточненою інформацією, за минулу добу ворог завдав по позиціях наших військ та населених пунктах один ракетний удар однією ракетою, 131 авіаційний удар, при цьому скинувши 135 керованих авіаційних бомб, задіяв для ураження 909 дронів-камікадзе, здійснив 4323 обстріли, з них 139 – із реактивних систем залпового вогню.

Авіаційних ударів противника зокрема зазнали райони населених пунктів Вовчанськ, Липці, Ветеринарне, Борщове, Глибоке, Веселе, Білий Колодязь Харківської області; Серебрянське лісництво; Торське, Часів Яр, Катеринівка, Єлизаветівка, Старомлинівка, Макарівка, Нью-Йорк, Торецьк, Олександропіль, Желанне, Іванівка, Новоселівка Перша Донецької області; Отрадокам’янка, Миколаївка, Токарівка Херсонської області.

Минулої доби загальні втрати російських загарбників становили 1110 осіб. Окрім того, наші воїни знешкодили 13 танків, 36 бойових броньованих машин, 44 артилерійські системи, 45 БпЛА ОТР, 57 автомобілів та вісім одиниць спеціальної техніки.

Вчора авіація та ракетні війська й артилерія Сил оборони завдали ураження по 11 районах зосередження особового складу, пункту управління, двох засобах ППО, РЛС та станції РЕБ противника.

На Харківському напрямку загалом відбулося 18 бойових зіткнень. Бої точилися біля Вовчанська і Глибокого. Ворог активно задіював для підтримки штурмових дій авіацію.

На Куп’янському напрямку кількість атак вчора склала п’ять. Сили оборони відбивали штурмові дії противника біля Петропавлівки Харківської області та Стельмахівки на Луганщині.

На Лиманському напрямку наші війська відбили вісім атак окупантів в районах населених пунктів Невського Луганської та Тернів Донецької областей.

На Сіверському напрямку Силами оборони відбито сім штурмових дій поблизу Білогорівки Луганської області, Роздолівки, Верхньокам’янського та Спірного Донецької області.

На Краматорському напрямку Сили оборони зупинили шість спроб противника прорвати оборону в районах Григорівки та Часового Яру Донецької області.

На Торецькому напрямку ворог здійснив 14 атак. Концентрував свої зусилля у бік Нью-Йорку та Північного. Підтримував свої дії ударами бомбардувальної та штурмової авіації.

На Покровському напрямку нашими захисниками відбито 31 штурмову дію в районах населених пунктів Новоселівка Перша, Новоолександрівка, Прогрес та Яснобродівка Донецької області, де агресор, за підтримки авіації, намагався витіснити наші підрозділи із займаних позицій.

На Курахівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Красногорівки, Парасковіївки та Карлівки, де ворог 17 разів намагався захопити наші укріплення.

На Времівському напрямку агресор здійснив сім безуспішних штурмів біля Водяного, Костянтинівки та Макарівки Донецької області.

Тричі окупанти безуспішно штурмували наші позиції на Оріхівському напрямку, в районі Малої Токмачки та Новоандріївки.

На Придніпровському напрямку противник не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Три невдалі штурми ворожої піхоти було відбито українськими воїнами.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань окупантів не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник зберігає проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, обстрілює населені пункти з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України.

Водночас наші воїни виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення та в тилу.

 

 

09:20 Станом на 06:00 в Чорному морі російські кораблі відсутні; в Азовському морі 4 російські кораблі, носії крилатих ракет "Калібр" відсутні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Нещодавнє українське опитування показує, що українці відкидають вимоги Росії про повну капітуляцію України, підкреслюючи, що умови Кремля для завершення війни є абсолютно необґрунтованими і широко непопулярними в Україні.

• Україна продовжує демонструвати свою готовність вести переговори з Росією на її власних умовах, а вимоги України щодо мирного врегулювання відповідають міжнародному праву – на противагу небажанню Москви брати участь у переговорах, які не ведуть до повної капітуляції України.

• Офіційні особи Європейського Союзу продовжують кроки, щоби продемонструвати неприєднання ЄС до політичної позиції прем'єр-міністра Угорщини Віктора Орбана щодо війни в Україні.

• Уряд Росії запропонував значно збільшити кількість умов, за яких російська влада може визнати особу терористом або екстремістом, ймовірно, як частину зусиль з цензури критики війни Росії в Україні.

• У ніч з 14 на 15 липня українські сили завдали ударів з безпілотників по російській енергетичній інфраструктурі, а також, за повідомленнями, завдали ударів по російських військових об'єктах в окупованому Криму.

• Нова програма асиміляції російських мігрантів підкреслює очевидну боротьбу, з якою стикається російський уряд, намагаючись узгодити різні аспекти своєї політики щодо мігрантів з Центральної Азії, оскільки російська держава прагне представити себе як гостинну і мультикультурну країну, водночас підкреслюючи примат російської мови та історичної спадщини.

• Глава Чеченської Республіки Рамзан Кадиров позиціонує себе і Північний Кавказ як ключ до виходу Росії на арабський світ.

• Українські війська нещодавно відновили втрачені позиції під Торецьком, а російські війська нещодавно просунулися вперед під Торецьком та Авдіївкою.

• Президент Росії Путін наголосив, що Росія продовжує інтегрувати металургійну промисловість в окупованій Україні в російський ВПК.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Станом на 22:00 відбулося 110 бойових зіткнень.

Найгарячішою сьогодні залишалася ситуація на Покровському напрямку, також ворог активний на Харківському, Курахівському і Торецькому напрямках.

Протягом доби противник завдав по території України 63 авіаційні удари (задіяв, зокрема, 102 КАБи), використав для ураження 373 дрони-камікадзе. Здійснив 3101 обстріл по позиціях наших військ і населених пунктах.

На Харківському напрямку агресор 16 разів атакував неподалік Глибокого та Вовчанська. Три бойових зіткнення біля Вовчанська тривають. За попередніми підрахунками, на даний час, ворог втратив за сьогодні 88 осіб вбитими та пораненими, також наші воїни зуміли знищити три артилерійські системи, 22 БпЛА, дві одиниці спеціальної техніки і пошкодити бойову броньовану машину, чотири артилерійські системи, три одиниці автомобільної та одиницю спеціальної техніки.

На Куп’янському напрямку загарбники протягом дня чотири рази намагалися просунутися до наших позицій неподалік Стельмахівки та Петропавлівки. Дві атаки успішно відбито Силами оборони. Бої продовжуються.

На Лиманському напрямку ворог атакував п’ять разів в районах Невського та Тернів. Ще точаться три боєзіткнення, всі інші наші воїни зупинили. Втрати російських окупантів уточнюються.

На Сіверському напрямку противник шість разів впродовж дня намагався прорвати нашу оборону в районах Білогорівки, Роздолівки, Верхньокам’янського та Спірного. Один бій ще триває. Ситуація контрольована.

На Краматорському напрямку зафіксовано шість бойових зіткнень. П’ять атак окупантів в районах Григорівки та Часового Яру успіху не мали. Триває бій біля Часового Яру. Загарбники зазнають втрат.

На Торецькому напрямку наші війська відбивали 12 атак противника поблизу Північного та Нью-Йорка. Сім атак зазнали невдачі, решта ще тривають.

Найбільшу активність ворог проявив сьогодні на Покровському напрямку. Усього від початку доби окупанти 31 раз намагалися вклинитися в нашу оборону в районах населених пунктів Новоселівка Перша, Новоолександрівка, Прогрес, Яснобродівка. Наразі 23 атаки ворога відбито, вісім боєзіткнень тривають. Наші оборонці вживають заходів для стабілізації обстановки та недопущення просування противника вглиб української території. Агресор зазнає значних втрат. За попередньою інформацією, сьогодні наші воїни знешкодили на напрямку 344 окупанта, 127 з них – безповоротно. Знищено чотири бойові броньовані машини, чотири артилерійські системи, танк та три автомобіля. Ще вісім гармат, шість бойових броньованих машин та один танк окупантів значно пошкоджено.

На Курахівському напрямку ворог 14 разів атакував наші позиції. Найбільшу активність проявив у районі Красногорівки та Парасковіївки. Дві атаки біля Парасковіївки досі тривають.

На Времівському напрямку наші війська відбивали сім атак противника поблизу Водяного, Костянтинівки та Макарівки, два боєзіткнення продовжуються.

Тричі окупанти безуспішно штурмували наші позиції на Оріхівському напрямку, в районі Малої Токмачки та Новоандріївки.

На Придніпровському напрямку противник не полишає спроб вибити наші підрозділи із займаних позицій. Три штурми ворожої піхоти було відбито українськими воїнами.

Сьогодні за ефективну та професійну бойову роботу слід відзначити воїнів 25-ої окремої повітрянодесантної Січеславської бригади, які завдають ворогу непоправних втрат у живій силі та техніці. Також, намагаються не відставати від побратимів десантників і військовослужбовці 15 бригади оперативного призначення Національної гвардії України ім. Героя України лейтенанта Богдана Завади, які теж вправно знищують ворога та змушують його відмовлятись від своїх загарбницьких намірів.

16.07.2024