873-й день війни Росії в Україні. Хроніка

18:55 Велика Британія і ЄУ готують нові кроки проти російського "тіньового флоту", пише Bloomberg. Цього тижня Велика Британія планує звернутися до групи європейських країн із "закликом до дії" проти флоту нафтових танкерів, які Росія використовує для обходу міжнародних санкцій. Зазначається, що неназвана кількість урядів має схвалити план дії проти "тіньового флоту" в кулуарах зустрічі Європейського політичного співтовариства.

 

 

18:20 16 липня графіки погодинних відключень електроенергії діятимуть впродовж доби, повідомляє пресслужба "Укренерго". Зазначається, що з 00:00 до 02:00 і з 16:00 до 24:00 обленерго будуть застосовувати чотири черги відключень одночасно, в інші години – три черги.

 

 

17:45 Мобілізаційна кампанія в Україні йде за планом, повідомив Зеленський. Проте Президент зазначив, що наразі тренувальних баз недостатньо. 

 

 

17:10 Заяву Буданова про наступ армії РФ з півночі "не так зрозуміли", заявив Зеленський. Президент зазначив, що зупинка наступу російських військ на Харківщині дозволила затягнути туди війська з різних кутів, що стояли вздовж російсько-українського кордону, – це унеможливило накопичення сильного угруповання на інших ділянках.

"Я після цієї заяви подзвонив генералу Буданову, і він сказав, що трохи не так його зрозуміли. Ми розуміємо, що наступи можуть бути… просто можуть бути. Я вважаю, що на сході найскладніша ситуація, на мою думку та на думку командування ЗСУ. Вважаємо, що на Харківщині зроблено серйозну роботу, щоб унеможливити потужний наступ з півночі".

 

 

16:35 Зеленський не бачить загроз у випадку перемоги Трампа на виборах. Президент додав, що сумнівається у зупинці допомоги Україні зі сторони Сполучених Штатів.

"Я думаю, що якщо пан Дональд Трамп стане президентом, ми будемо працювати. Я цього не боюсь.

...Будь-хто, хто б не був на чолі Сполучених Штатів Америки, не буде зупиняти цю допомогу. Може бути перегляд політики Сполучених Штатів Америки. Складно зараз сказати. Все одно треба зрозуміти, що це координація грошей. Наприклад, ми з вами підписали договорів без Сполучених Штатів Америки на 30 мільярдів більше. Це така дуже серйозна підтримка і серйозний фундамент. Наскільки я пам'ятаю, один з аргументів Дональда Трампа, коли він був президентом, щодо його відносин і пропорцій з НАТО було саме в тому, що якщо Сполучені Штати Америки дають долари, то Європа повинна давати. Питання було в цьому. І якщо подивитися, скільки зараз дає Європа з точки зору вкладу в НАТО, з точки зору підтримки України, то якщо Європа буде давати 30 мільярдів, нас влаштовує така пропорція".

 

 

16:00 Іспанія відправила в Україну нову партію допомоги, повідомили у міноборони Іспанії. Пакет військової допомоги містить 10 танків Leopard 2A4, різні екскаватори та протитанкові ракети.

 

 

15:25 В кінці липня – на початку серпня буде перша зустріч на рівні міністрів, радників безпеки щодо висновків Саміту миру, повідомив Зеленський. Президент вважає, що представники Росії повинні бути на другому саміті.

"Перша зустріч буде, скоріше за все, в Катарі щодо енергетичної безпеки. І там буде повністю підготовлений план щодо енергетичної безпеки. В серпні буде зустріч в Туреччині щодо вільного мореплавства – це питання продовольчої безпеки. І там буде повністю готовий розроблений план. У вересні буде зустріч в Канаді щодо гуманітарного напрямку обміну полонених і повернення дітей. І там буде розроблений план.

Після цих трьох пунктів, якщо вони спрацюють, буде готовий повністю план реалізації всіх пунктів. І я ставив завдання, щоб у листопаді у нас був повністю готовий план… Для саміту другого буде все готове. Ми будемо готові максимально наблизити другий саміт".

 

 

14:50 До "Спільної декларації про підтримку України" Групи семи за минулий рік доєдналися 32 країни, заявив Зеленський під час пресконференції до Дня Державності.

"За цей рік після Вільнюського саміту ми можемо відзначити, що до декларації G7 плюс доєдналися 32 країни. Це 32 країни, з якими ми підписали або в процесі, або підпишемо двосторонні договори щодо наших гарантій безпеки. Уже з 23 країнами Україна має відповідні договори. Там все: від грошей до зброї, від гуманітарної допомоги до відновлення, кібербезпека, ППО тощо. Приблизна сума цих договорів – 38 млрд доларів. Я вважаю, що це потужний результат".

 

 

14:15 Лауреати Нобелівської премії закликали Лукашенка звільнити більше політв'язнів Білорусі, пише Reuters. Зазначається, що сьогодні за політичну діяльність за ґратами ще перебуває близько 1400 осіб.

 

 

13:40 Німеччина приховано передала Україні великий пакет військової допомоги, повідомляє Merkur. Пакет допомоги передбачає танки, БМП, системи HIMARS та ЗРК IRIS-T.

 

 

13:05 Орбан надав ЄУ пропозиції про завершення війни в Україні після свого "мирного туру", повідомив політичний радник угорського прем'єр-міністра Балаш Орбан.

"Прем'єр-міністр написав лідерам Європейської Ради про переговори, досвід першої фази миротворчої місії та угорські пропозиції. Якщо Європа хоче миру і хоче мати вирішальний голос у врегулюванні війни і припиненні кровопролиття, вона повинна зараз розробити і здійснити зміну напрямку".

 

 

12:30 Генштаб з'ясовуватиме причини втрат 59-ої бригади на Покровському напрямку, повідомили у пресслужбі Генштабу. Раніше парамедикиня Катерина "Пташка" Поліщук закликала Зеленського провести службову перевірку командира 59-ої ОМБр Богдана Шевчука.

 

 

11:55 Столтенберґ не підтримує те, щоб Польща збивала російські ракети над Україною, відповідну заяву генсек НАТО зробив в інтерв'ю телемарафону. За його словами, Альянс підтримує Україну в знищенні російських літаків, але не буде залучений до цього безпосередньо.

"Політика НАТО незмінна – ми не будемо брати участь у цьому конфлікті. Ми не станемо частиною конфлікту".

 

 

11:20 Прем'єр-міністерка Естонії Кая Каллас та весь естонський уряд подали у відставку, повідомляє ERR. Каллас продовжить виконувати обов'язки керівника уряду, поки не затвердять нового голову. Раніше кандидатуру прем'єрки Естонії запропонували на посаду верховного представника ЄУ із закордонних справ і політики безпеки.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 100 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено ураження 140 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:45 ЄУ бойкотуватиме саміт міністрів закордонних справ в Угорщині, пише Politico з посиланням на джерела. Повідомляється, що високий представник ЄУ Жозеп Боррель скличе "офіційну" раду міністрів закордонних справ одночасно із самітом Орбана. Як зазначається, бойкотуючи зустріч у Будапешті, інші міністри закордонних справ хочуть "послати чіткий сигнал, що Угорщина не говорить від імені ЄУ".

 

 

10:10 У Львівській області 214 населених пунктів повністю (102) або частково (114) залишилися без електрики внаслідок негоди, повідомив голова ОВА Максим Козицький.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

240,4% танків (з них 1,1% за минулий тиждень),

  91,3% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

343,7% автомобільної техніки (з них 6,9% за минулий тиждень),

499,1% артилерійських систем (з них 10,0% за минулий тиждень),

100,4% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 63,4% засобів ППО (з них 0,9% за минулий тиждень),

 28,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:35 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:30 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:20 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Протягом минулої доби відбулось 114 бойових зіткнень.

За уточненою інформацією, за минулу добу ворог завдав по позиціях наших військ та населених пунктах три ракетні удари із застосуванням чотирьох ракет, 64 авіаційні удари (сумарно 97 КАБ), задіяв для ураження 1168 дронів-камікадзе, здійснив 4758 обстрілів, з них 79 – із реактивних систем залпового вогню.

Авіаційних ударів противника, зокрема, зазнали райони населених пунктів Стариця, Вовчанськ, Вовчанські Хутори, Липці, Ветеринарне, Борщове, Глибоке, Піщане, Ківшарівка, Петропавлівка Харківської області; Макіївка Луганської області; Серебрянське лісництво; Івано-Дар’ївка, Нью-Йорк, Торецьк, Олександропіль, Лисичне, Вовче, Желанне, Іванівка, Новоселівка Перша Донецької області; Львове Херсонської області.

Минулої доби загальні втрати російських загарбників становили 1200 осіб. Окрім того, наші воїни знешкодили вісім танків, 15 бойових броньованих машин, 62 артилерійські системи, два засоби ППО, 41 БпЛА ОТР, дві ракети, 85 автомобілів та три одиниці спеціальної техніки.

Вчора авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони уразили два пункти управління, склад боєприпасів, засіб ППО, три артсистеми, станцію РЕБ та шість районів зосередження особового складу противника.

На Харківському напрямку загалом відбулося десять бойових зіткнень. Бої точилися біля Вовчанська і Глибокого. Ворог активно задіював для підтримки авіацію.

На Куп’янському напрямку кількість атак вчора зупинилась на цифрі три. Сили оборони відбивали штурмові дії противника біля Піщаного Харківської області та Стельмахівки на Луганщині.

На Лиманському напрямку наші війська відбили дев’ять атак окупантів в районах населених пунктів Греківка та Макіївка Луганської області.

На Сіверському напрямку Силами оборони відбито 11 штурмових дій поблизу Спірного, Білогорівки, Роздолівки та Виїмки Донецької області.

На Краматорському напрямку Сили оборони зупинили шість спроб противника прорвати оборону в районах Григорівки, Іванівського, Андріївки та Часового Яру Донецької області.

На Торецькому напрямку ворог здійснив 20 атак. Концентрував свої зусилля у бік Нью-Йорка, Північного та Залізного. Підтримував свої дії ударами бомбардувальної авіації.

На Покровському напрямку нашими захисниками відбито 41 штурмову дію в районах населених пунктів Новоолександрівка, Воздвиженка, Прогрес, Новоселівка Перша та Яснобродівка Донецької області, де агресор, за підтримки авіації, намагався витіснити наші підрозділи із займаних позицій.

На Курахівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах Красногорівки, Парасковіївка, Карлівки та Костянтинівки, де ворог вісім разів намагався захопити наші укріплення.

На Времівському напрямку агресор здійснив два безуспішні штурми біля Водяного і Костянтинівки Донецької області. Тричі бив КАБами у район Великої Новосілки.

На Оріхівському та Гуляйпільському напрямках окупанти вчора активних наступальних дій загарбники не вели.

На Придніпровському напрямку підрозділи наших військ відбили 2 атаки противника в районі Кринок, ворог успіху не мав.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань окупантів не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник зберігає проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, обстрілює населені пункти з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України.

Водночас наші воїни виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення та в тилу.

 

 

09:15 Станом на 06:30 в Чорному морі російські кораблі відсутні; в Азовському морі 3 російські кораблі, носії крилатих ракет "Калібр" відсутні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Російські посадовці та блогери після удару українського безпілотника 13 липня по нафтобазі поблизу Цимлянська Ростовської області знову скаржаться на низький рівень безпеки навколо об'єктів критичної інфраструктури в тилових районах Росії.

• Російське військове командування, можливо, залучило до бойових дій недостатньо оснащені підрозділи, які спочатку мали діяти як оперативний резерв, можливо, через обмеження російського ВПК або спроби посилення поточних російських "м'ясних штурмів" в Україні.

• Україна під час і після саміту НАТО 9–11 липня підписала низку безпекових угод і отримала кілька пакетів допомоги.

• Українські війська нещодавно відновили втрачені позиції під Вовчанськом, а російські війська нещодавно просунулися вперед під Авдіївкою.

• Голова комітету з оборони державної думи Росії Картаполов 14 липня повторив, що міністерство оборони Росії до завершення війни не планує демобілізувати військовослужбовців, яких мобілізувало восени 2022 року.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Станом на 22:00 відбулося 89 бойових зіткнень. Наші оборонці протидіють численним спробам противника атакувати, дають жорстку відсіч, виснажуючи по всій лінії бойового зіткнення та у тилу.

З початку доби відбулося 89 бойових зіткнень, противник завдав 43 авіаційні удари (61 КАБ) та 532 удари дронами-камікадзе, здійснив 3267 обстрілів позицій наших військ.

Противник завдав завдав три ракетні удари (задіяв чотири ракети), 43 авіаційні удари (скинув 61 КАБ), провів 532 удари дронами-камікадзе та здійснив 3267 обстрілів позицій наших військ та населених пунктів.

На Харківському напрямку окупанти три рази безуспішно атакували наші позиції в районах Глибокого та Вовчанська.

На Куп’янському напрямку, також тричі, ворог отримав відкоша біля Піщаного і Стельмахівки. Зазнав втрат і відійшов.

На Лиманському напрямку ворог активізувався в районі Макіївки і Греківки – провів, за уточненою інформацією, вісім штурмів. Успіху не мав.

Сіверський напрямок. Від початку доби ворог здійснив вісім безуспішних спроб вклинитися в бойові порядки наших підрозділів в районах Білогорівки, Роздолівки, Спірного та Виїмки. Ситуація контрольована.

Від початку доби на Краматорському напрямку російські окупанти шість разів атакували наші позиції в районах Часового Яру, Григорівки, Андріївки та Іванівського. Триває бій.

На Торецькому напрямку ситуація напружена. Продовжуються бої у трьох локаціях біля Північного та Нью-Йорка, а 12 атак загарбників вже відбито.

Найгарячіша ситуація на Покровському напрямку, де ворог сьогодні вже 35 разів атакував наші позиції в районах Новоолександрівки, Воздвиженки, Прогресу, Лозуватського, Новоселівки Першої та Яснобродівки. 29 атак відбито нашими захисниками. Напруженою залишається обстановка поблизу Новоолександрівки, Новоселівки Першої та Прогресу, де іще триває шість боєзіткнень. Наші захисники стримують ворога.

Протягом доби, за попередньою інформацією, українські воїни знешкодили як мінімум 203 окупантів. Також знищили два бронетранспортери, артилерійську систему та два автомобілі. Підрахунок втрат ворога триває, і вони однозначно зростуть.

На Курахівському напрямку наразі нараховується п’ять спроб противника наблизитися до наших позицій. Дві з них ще не завершились неподалік Красногорівки. Ситуація контрольована.

На Времівському напрямку, неподалік Водяного та Костянтинівки відбито два штурми. Без успіху для російських окупантів.

На Придніпровському напрямку окупанти не полишають надії витіснити наших захисників з плацдармів на лівому березі Дніпра. Дві штурмові дії противника зазнали невдачі.

На решті напрямків ситуація суттєвих змін не зазнала.

Сьогодні слід відзначити воїнів 32-ої окремої механізованої бригади, які ефективно зменшують наступальний потенціал російських загарбників.

15.07.2024