872-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:00 15 липня графіки погодинних відключень електроенергії планують застосовувати з 00:00 до 24:00, повідомляє пресслужба "Укренерго". Зазначається, що з 16:00 до 24:00 обленерго будуть застосовувати чотири черги відключень одночасно, в інші години - три черги.

 

 

18:25 Німеччина планує замовити понад 100 самохідних гаубиць Boxer, пише Bloomberg. Наразі німецьке міністерство оборони прагне отримати схвалення замовлення від законодавців у парламентському бюджетному комітеті.

 

 

17:40 Росія почала скидати 3-тонні ФАБи на Україну, повідомили у міноборони РФ. Зазначається, що Су-34 нібито завдав удару планувальною бомбою ФАБ-3000, яка важить 3 тонни.

 

 

16:55 Парамедикиня Катерина "Пташка" Поліщук закликала Зеленського провести розслідування щодо командира 59-ої бригади. Поліщук звинувачує Шевчука в нехтуванні життям та здоров'ям особового складу і злочинних наказах. Вона закликала Президента звернути увагу на методи управління Шевчука бригадою та провести службову перевірку за фактами "злочинних наказів, свідомої недбалості, нехтування життям та здоровʼям особового складу та дій, що призвели до загибелі великої кількості військовослужбовців".

"У тому числі й з високих керівних посад, егоїзм, сліпий карʼєризм, усунення всіх "незгодних" командирів, пригнічення бойового духу та приниження особового складу повною байдужістю до основної мети військовослужбовців та його, як командира у війні з ворогом".

 

 

16:10 Нове керівництво Ірану поглиблюватиме співпрацю з Росією, заявив новий президент країни Масуд Пезешкіан. За його словами, РФ є цінним стратегічним союзником та сусідом Ірану, і його адміністрація "збереже прихильність розширенню та активізації нашого співробітництва". Пезешкіан додав, що також бажає "конструктивного діалогу" з країнами ЄУ, та закликав США "скоригувати свою політику".

 

 

15:25 Україна та Швеція ведуть перемовини щодо надання Києву винищувачів Gripen, повідомив заступник керівника Офісу президента Ігор Жовква.

“Це тема, яку мій президент постійно підіймає перед керівництвом Швеції. І так було ще до вступу Швеції в НАТО. Зі зрозумілих причин, тоді вони не були готові давати жодних обіцянок, оскільки фіналізували своє членство в Альянсі. Зараз країна в НАТО, і мій Президент знову спілкується з прем’єр-міністром Швеції, а наше Міністерство оборони — з відповідними органами Швеції. Ці винищувачі такі ж хороші, як і F-16, і ми рухаємося в цьому напрямку”.

 

 

14:40 Після зустрічі з губернаторами США Зеленський зустрінеться з керівниками областей України, повідомляє пресслужба Президента. Президент додав, що США готові допомагати з медициною, укриттями, оборонними індустріями тощо.

"Десятки зустрічей за тиждень із лідерами країн і керівниками урядів, із конгресменами, суспільними лідерами Америки, із президентом Байденом і спікером Джонсоном.

Після зустрічей із губернаторами штатів Америки я проведу зустріч із нашими керівниками областей – нам потрібна співпраця між регіонами теж, між громадами та лідерами громад безпосередньо".

 

 

13:55 Прокуратура Швейцарії веде щодо російського дипломата розслідування за підозрою у шпигунстві, повідомляє Swissinfo. Зазначається, що федеральний департамент мін'юсту та поліції Швейцарії задовольнив клопотання федеральної прокуратури про дозвіл на проведення розслідування дипломата – на його ім'я видали "національний ордер на затримання".

 

 

13:10 За минулий тиждень, з 8 по 14 липня, за зведеннями Генштабу ЗСУ, було відбито 1004 російські атаки (позаминулого тижня – 1095), при цьому знищено 8100 російських військових (позаминулого – 8290): у середньому 8,1 втрати особового складу ворога за атаку (позаминулого – 7,6).

Найбільше атак вже 12-й тиждень поспіль було на Покровському напрямку – 304 (позаминулого тижня – 303).

 

 

 

 

12:05 Україна планує підписати нові угоди щодо гарантій безпеки з трьома країнами, робота над двома з них уже ведеться, анонсував Президент України Володимир Зеленський.

 

 

11:40 На сьогодні заплановано, що графіки погодинних відключень електроенергії діятимуть з 00:00 до 24:00, повідомили в Міненерго. У разі зміни ситуації інформацію буде оновлено.

 

 

11:30 Протягом минулої доби для його часткового покриття Україна додатково залучала аварійну допомогу з енергосистеми Польщі, аварійна допомога планується і нині – з Польщі та Словаччини.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 101 населений пункт на території 8 областей України, підтверджено ураження 289 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

240,2% танків (з них 1,0% за минулий тиждень),

  91,2% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

342,3% автомобільної техніки (з них 6,5% за минулий тиждень),

497,1% артилерійських систем (з них 9,6% за минулий тиждень),

100,4% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 63,3% засобів ППО (з них 0,7% за минулий тиждень),

 28,9% літаків (з них 0% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:45 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:35 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби зафіксовано 160 бойових зіткнень.

За уточненою інформацією, за вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах два ракетні удари з застосуванням трьох ракет, а також 71 авіаудар із використанням 122 КАБів. Крім цього, здійснив понад 4500 обстрілів, з них 140 – із реактивних систем залпового вогню.

Агресор завдавав авіаударів в районах населених пунктів, зокрема Липці, Вовчанськ, Борщове, Глибоке, Малі Проходи, Сеньківка, Куп’янськ-Вузловий, Стариця, Кучерівка та Подоли Харківської області; Мирноград, Олександропіль, Іванівка, Красногорівка, Торецьк, Одрадне, Верхньокам’янське, Нью-Йорк та Новий Комар Донецької області.

Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні житлові будинки, об’єкти інфраструктури тощо.

Вчора авіація та ракетні війська й артилерія Сил оборони завдали 12 ударів по районах зосередження особового складу та ОВТ противника, а також уразили чотири артилерійські системи, дві станції РЕБ/РЛС та один ЗРГК «Панцир-С1».

На Харківському напрямку відбулося 13 бойових зіткнень в районах населених пунктів Глибоке та Вовчанськ.

На Куп’янському напрямку кількість атак за добу становила 18. Сили оборони відбивали штурмові дії противника біля Синьківки, Вільшаної, Петропавлівки, Новоселівки, Піщаного, Берестового та Стельмахівки.

На Лиманському напрямку ворог атакував 16 разів неподалік Греківки, Макіївки та Тернів.

На Сіверському напрямку українські захисники відбивали 12 штурмових дій російських загарбників поблизу Білогорівки, Роздолівки, Верхньокам’янського, Спірного та Виїмки.

На Краматорському напрямку окупанти атакували 12 разів, в районах Григорівки, Часового Яру, Кліщіївки та Андріївки.

На Торецькому напрямку ворог здійснив 13 атак неподалік Північного, Нью-Йорка та Торецька.

На Покровському напрямку наші захисники відбили 40 штурмових дій в районах населених пунктів Прогрес, Воздвиженка, Новоолександрівка, Калинове, Лозуватське, Новоселівка Перша та Яснобродівка, де загарбники, за підтримки авіації, намагалися витіснити наші підрозділи із займаних рубежів. Найбільша концентрація ворожих атак була поблизу Новоолександрівки.

На Курахівському напрямку Сили оборони відбили 16 атак біля Красногорівки, Костянтинівки, Карлівки та Побєди, де ворог намагався прорвати оборону наших військ.

На Времівському напрямку ворог здійснив 18 штурмів наших позицій неподалік Урожайного, Водяного, Макарова, Великої Новосілки та Костянтинівки.

На Оріхівському та Придніпровському напрямках окупанти і надалі намагаються вибити підрозділи Сил оборони з позицій. Дві атаки росіян успіху не мали в районах Малої Токмачки та Козачих Лагерів.

На Гуляйпільському напрямку оперативна обстановка без суттєвих змін.

На Волинському та Поліському напрямках ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник зберігає військову присутність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам відчутних втрат в живій силі та техніці, виснажуючи ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Загалом минулої доби втрати російських загарбників становили 1320 осіб. Також ворог втратив сім танків, 32 бойові броньовані машини, 46 артилерійських систем, засіб ППО, 39 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 77 автомобілів та десять одиниць спеціальної техніки.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

07:40 Станом на 06:30 в Чорному морі російські кораблі відсутні; в Азовському морі 4 російські кораблі, носії крилатих ракет "Калібр" відсутні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

07:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Служба безпеки України повідомила про успішні удари безпілотниками по нафтобазі поблизу Цимлянська Ростовської області вранці 13 липня.

• Росія та Іран продовжують демонструвати свою налаштованість на поглиблення двосторонніх відносин та багатосторонньої співпраці.

• Затриманий російський бізнесмен Котєльніков і начальник управління державної експертизи Магомед Хандаєв, які, за повідомленнями, були пов'язані із затриманим колишнім заступником міністра оборони Івановим, нещодавно померли в один і той же день. Мілблогер, пов’язаний з Ваґнером, заявив, що Котєльніков погодився з військовою контррозвідкою ФСБ дати свідчення проти Іванова.

• Вірменські прикордонники у співпраці з російською владою затримали в Єревані російську громадянку Таранушенко, що, ймовірно, є частиною подальших зусиль Кремля, спрямованих на утвердження політичної влади над Вірменією і підрив суверенітету Вірменії на тлі погіршення російсько-вірменських відносин.

• Українські війська нещодавно відновили втрачені позиції поблизу Куп'янська і Сватового, а російські війська нещодавно просунулися вперед поблизу Кремінної, Торецька й Авдіївки та в прикордонній зоні Донецької і Запорізької областей.

• Російські військові продовжують докладати зусиль для покращення тренувального потенціалу.

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Українські захисники продовжують рішуче давати відсіч спробам противника просунутися в глибину нашої території, завдають йому ефективного вогневого ураження, виснажуючи по всій лінії фронту.

Станом на 22:00 відбулося 149 бойових зіткнень. Напружена ситуація залишається на Покровському напрямку, також ворог активний на Харківському, Лиманському і Времівському напрямках.

Російські загарбники завдали по території України два ракетні удари, застосувавши три ракети, і 57 авіаційних ударів із використанням 103 КАБів. Крім цього, росіяни задіяли для ураження 512 дронів-камікадзе та здійснили понад 3200 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах.

На Харківському напрямку ворог 13 разів проводив наступальні штурми неподалік Вовчанська та Глибокого. Під час бойових зіткнень зазнав поразки.

На Куп’янському напрямку противник також 13 разів атакував наші позиції у районах Синьківки, Петропавлівки, Берестового та Стельмахівки. Українські захисники відбили десять атак, ще три наразі тривають.

На Лиманському напрямку протягом доби російські загарбники 14 разів атакували оборонні рубежі наших підрозділів неподалік Греківки, Макіївки та Тернів. За уточненою інформацією, усі бої завершилися без успіху для противника.

На Сіверському напрямку ворог наступав в районах Білогорівки, Роздолівки, Спірного, Верхньокам’янського та Виїмки. Оборонці української землі зупинили п’ять атак росіян, ще три боєзіткнення продовжуються.

На Краматорському напрямку відбулося 11 штурмових дій противника поблизу Григорівки, Андріївки, Часового Яру та Кліщіївки. За уточненою інформацією, на даний момент тривають три атаки у районі Часового Яру.

На Торецькому напрямку росіяни 15 разів безуспішно атакували сили оборони біля Північного, Торецька та Нью-Йорка.

Найбільшу активність російські загарбники проявили сьогодні на Покровському напрямку. Від початку цієї доби окупанти 37 разів намагалися прорвати нашу оборону неподалік населених пунктів Воздвиженка, Новоолександрівка, Калинове, Прогрес, Лозуватське, Новоселівка Перша та Яснобродівка. П’ять боєзіткнень досі тривають.

Противник зазнає значних втрат – сьогодні на цьому напрямку було знешкоджено 227 окупантів, 79 з них – безповоротно. Також знищено три ББМ, одну БМП, один мототранспорт, два БТРи, два автомобілі, один МТ-ЛБ. Крім цього, пошкоджено БТР, п’ять 122-мм гаубиць Д-30, одну протитанкову гармату МТ-12 «Рапіра», бойову броньовану машину та 120-мм міномет.

На Курахівському напрямку ворог 17 разів атакував наші позиції поблизу Красногорівки, Костянтинівки та Побєди. За уточненою інформацією, чотири бої продовжуються.

На Времівському напрямку росіяни здійснили 18 наступальних дій неподалік Урожайного, Водяного, Великої Новосілки та Костянтинівки. Наші захисники відбили 16 атак, ще дві досі тривають.

На Придніпровському напрямку всі зусилля окупантів потіснити наші підрозділи із займаних позицій не мали успіху.

На інших напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала.

Сьогодні варто відзначити воїнів 14-ої окремої механізованої бригади імені князя Романа Великого, які ефективно нищать ворога у своїй смузі оборони, завдаючи йому вагомих втрат у живій силі та техніці.

14.07.2024