871-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:15 Безпілотники СБУ атакували нафтобазу в Ростовській області Росії, повідомляє Укрінформ з посиланням на джерела.

 

 

18:30 Білорусь готується провести операції під чужим прапором в прикордонній зоні з Україною, повідомляє Центр національного спротиву. Білоруські силові відомства планують вдатися до провокацій, які самі ж успішно попередять з метою показати китайським колегам свої можливості. 

 

 

17:55 Додаткових загроз із боку Білорусі наразі немає, заявив представник ГУР Андрій Юсов. За його словами, українська розвідка уважно відстежує ситуацію навколо спільних "антитерористичних" навчань Китаю та Білорусі.

"За останніми даними, жодних додаткових загроз із боку Білорусі наразі немає. Зокрема, йдеться про справді планові навчання. Втім російська дезінформація традиційно може спробувати використовувати будь-які приводи для посилення своїх позицій.

Сили безпеки та оборони України безумовно уважно стежать за ситуацією на цьому напрямку та контролюють її".

 

 

17:10 14 липня в Україні графіки стабілізаційних відключень електроенергії будуть діяти впродовж усієї доби, повідомили у пресслужбі "Укренерго". Зазначається, що з 07:00 до 15:00 обленерго будуть застосовувати дві черги відключень, в інші години – три черги відключень одночасно.

 

 

16:25 Зеленський приїхав до Ірландії і зустрівся з прем'єр-міністром країни Саймоном Гаррісом, повідомляє пресслужба Президента. Зазначається, що сторони говорили про співпрацю в розмінуванні та кібербезпеці та про наступні кроки для реалізації рішень за результатами Саміту миру.

 

 

15:40 Буданов переконаний, що росіяни знову наступатимуть з півночі, повідомив голова ГУР в інтерв’ю NV. Водночас він не уточнив, йдеться про Сумський чи Чернігівський напрямок.

"Розумієте, це така для мене трохи анекдотична ситуація. Бо коли всі два роки кричали, що зараз із півночі буде атака, ми всім казали, що цього не буде. Нічого не було. У той момент, коли ми сказали, що зараз буде атака з півночі, всі одразу — а може, не буде?

Буде! Вона вже триває.

...Скажімо так: проблеми є, вони мають тенденцію до загострення. Катастрофи нема, але не побачити проблем не вийде. Я вже казав комусь із західної преси: хороших новин у мене в цьому році багато не буде, на жаль".

 

 

14:55 Російський шахед пролетів 350 км над Білоруссю, повідомляє моніторингова група "Беларускі Гаюн". Зазначається, що це другий подібний випадок за останні два дні. О 03:00 шахед перетнув білорусько-український кордон у районі селища Лоєв (Гомельська область) і продовжив рух на північ, а о 5 ранку по тривозі на перехоплення було піднято вертоліт Мі-24 і винищувач Су-30.

 

 

 

14:20 Польща звернулася до Єврокомісії з пропозицією постачати в Україну електроенергію з польських ТЕС, повідомив речник Єврокомісії Тім Макфі. За його словами, Польща готова це робити, якщо не буде платити за викиди.

"Ми зараз працюємо над ідеєю, щоб мати можливість спалювати польське вугілля, якого у нас багато, щоб не платити за його спалювання, тобто за викиди, і відправляти електроенергію, вироблену польськими електростанціями з польського вугілля за європейські гроші, через наявний енергоміст в Україну".

 

 

13:35 Наступного року Польща витрачатиме 5% ВВП на оборону, заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. Міністр додав, що підтримує тиск колишнього президента США Дональда Трампа на країни НАТО з метою збільшення витрат на оборону.

"Польща витрачає чотири відсотки, і ми витрачатимемо п’ять наступного року. Ми номер 1 в НАТО, включаючи Сполучені Штати… тому що ми більше не перебуваємо в епосі вічного миру після холодної війни".

 

 

12:50 Західні спецслужби розкрили російські плани вбивств, підпалів та інших диверсій в Європі, пише AP. Плани стосувались осіб, пов'язаних із підтримкою українських військових. Зазначається, що плани Росії зокрема передбачали вербування злочинців в інших країнах для здійснення атак.

 

 

12:15 13 липня енергетики змінили графіки відключення світла в Україні, повідомляє пресслужба "Укренерго". Обленерго будуть застосовувати три черги відключень з 14:00 до кінця доби.

 

 

11:30 Україна планує ратифікувати Римський статус до кінця року, повідомила заступниця керівника Офісу президента України Ірина Мудра.

"Я знаю, що і генеральний прокурор підтримує, а також відповідний комітет парламенту. Я гадаю, що ми спільно це зробимо. Я ставлю собі за мету розв'язати питання з ратифікацією до кінця цього року".

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська із різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 108 населених пунктів на території 8 областей України, підтверджено ураження 142 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:45 Польща розглядає збиття російських ракет над Україною, заявив міністр закордонних справ Польщі Радослав Сікорський. Ця пропозиція була включена до спільної оборонної угоди між двома країнами, зазначив міністр.

"Наша дилема полягає в наступному. Якщо ми будемо збивати їх лише тоді, коли вони входять у наш повітряний простір, то уламки становлять загрозу для наших громадян і для нашої власності. А українці кажуть: "Будь ласка, ми не заперечуємо, робіть це над нашим повітряним простором, коли є неминуча загроза їхнього входу на територію Польщі".

 

 

10:00 В липні-серпні в Україну має надійти ще 50 тисяч боєприпасів у рамках чеської ініціативи, заявив президент Чехії Петр Павел. Він зазначив, що з вересня до кінця року буде надходити від 80 до 100 тисяч боєприпасів на місяць.

 

 

09:25 Західні дипломати приватно шоковані публічними обмовками Байдена, пише Politico. За словами високопоставленого європейського дипломата у Вашингтоні, його колеги в останні місяці намагалися налагодити контакти з тими, хто може стати частиною команди Трампа в разі його перемоги на президентських виборах.

 

 

08:50 Наступного тижня Зеленський відвідає Велику Британію, пише The Guardian. Повідомляється, що Президент виступить на зустрічі Європейського політичного співтовариства перед європейськими лідерами. Видання зазначає, що Зеленський також відвідає Ірландію в цю суботу, аби обговорити подальшу підтримку України.

 

 

08:15 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:10 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

08:05 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Протягом минулої доби зафіксовано 149 бойових зіткнень.

За уточненою інформацією, за вчора противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах 64 авіаудари з використанням 94 КАБів. Крім цього, здійснив майже 5000 обстрілів, зокрема 143 – із реактивних систем залпового вогню.

Агресор завдавав авіаударів, зокрема в районах населених пунктів Липці, Вовчанськ, Малі Проходи, Стариця, Куп’янськ та Глибоке Харківської області; Макіївка Луганської області, Серебрянське лісництво; Часів Яр, Прогрес, Межове, Георгіївка, Сторожове, Дружба, Торецьк, Нью-Йорк, Дальнє, Катеринівка та Макарівка Донецької області.

Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні житлові будинки, об’єкти інфраструктури тощо.

За минулу добу авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали 11 ударів по районах зосередження особового складу та ОВТ противника, а також уразили три засоби ППО та артилерійську систему ворога.

У підсумку минулої доби втрати російських загарбників становили 1120 осіб. Також наші воїни знешкодили вісім танків, 24 бойові броньованих машини, 58 артилерійських систем, один засіб ППО, 34 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 52 автомобілі та 13 одиниць спеціальної техніки.

На Харківському напрямку ворог продовжував наступальні дії. Тут відбулося 13 бойових зіткнень в районах населених пунктів Глибоке, Стариця, Липці та Вовчанськ.

На Куп’янському напрямку кількість атак за добу становила 11. Сили оборони відбили усі штурмові дії противника біля Синьківки, Степової Новоселівки, Піщаного та Берестового.

На Лиманському напрямку ворог атакував 17 разів в районах населених пунктів Невське, Макіївка, Терни та Торське, а також в Серебрянському лісі.

На Сіверському напрямку українські захисники відбивали п’ять штурмових дій російських загарбників поблизу Білогорівки, Роздолівки та Виїмки.

На Краматорському напрямку противник атакував 11 разів в районах Іванівського, Андріївки та Часового Яру.

На Торецькому напрямку загарбники здійснили 19 атак неподалік населених пунктів Торецьк, Північне, Залізне та Нью-Йорк.

На Покровському напрямку наші захисники відбили 42 штурмові дії в районах населених пунктів Олександропіль, Новоселівка Перша, Новоолександрівка, Прогрес, Лозуватське, Сокіл, Яснобродівка, Воздвиженка та Карлівка, де загарбники, за підтримки авіації, намагалися витіснити наші підрозділи із займаних рубежів. Найбільша концентрація ворожих зусиль була поблизу Новоолександрівки.

На Курахівському напрямку Сили оборони відбили 22 атаки біля Красногорівки, Парасковіївки та Костянтинівки, де ворог намагався прорвати оборону наших військ.

На Времівському напрямку противник здійснив шість штурмів наших позицій в районі Водяного та Урожайного.

На Оріхівському напрямку відбулось три бойових зіткнення поблизу Малої Токмачки і Роботиного.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник зберігає військову присутність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

 

 

08:00 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

07:50 Вночі росіяни атакували п'ятьма ударними БпЛА типу «Shahed» із Приморсько-Ахтарська РФ. Чотири ворожі БпЛА збито підрозділами мобільних вогневих груп у Донецькій та Харківській областях. П’ятий вийшов з повітряного простору України у напрямку Гомельської області РБ.

За минулі сім днів було збито 48 із 64 (76%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

07:30 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

239,9% танків (з них 1,3% за минулий тиждень),

  91,0% бойових броньованих машин (з них 0,8% за минулий тиждень),

341,0% автомобільної техніки (з них 6,0% за минулий тиждень),

495,6% артилерійських систем (з них 9,1% за минулий тиждень),

100,4% РСЗВ (з них 0,4% за минулий тиждень),

 63,2% засобів ППО (з них 0,7% за минулий тиждень),

 28,9% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

07:20 Станом на 06:00 в Чорному морі російські кораблі відсутні; в Азовському морі 3 російські кораблі, носії крилатих ракет "Калібр" відсутні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

07:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• За оцінками західних і американських офіційних осіб, українські війська продовжуватимуть оборонятися впродовж наступних шести місяців і не зможуть провести широкомасштабну контрнаступальну операцію до 2025 року. Однак українські війська вже намагаються перехопити тактичну ініціативу, проводячи обмежені контратаки на окремих ділянках фронту, й можуть бути здатні проводити ці операції, навіть перебуваючи переважно в обороні, залежно від надходження західної допомоги.

• Кремль продовжує сигналізувати про своє небажання брати участь у мирних переговорах, які не призведуть до повної капітуляції України та Заходу перед його вимогами, на тлі поточних зусиль України, спрямованих на формування міжнародного консенсусу для майбутніх переговорів.

• Міністр оборони Росії Бєлоусов в ході телефонної розмови з міністром оборони США Ллойдом Остіном 12 липня, вже другої за минулі три тижні, повторив стандартні російські погрози, які мають на меті змусити США відмовитися від підтримки України в рамках кампанії рефлексивного контролю, орієнтованої на західних політиків, які ухвалюють рішення.

• Як повідомляється, уряд Великої Британії не дозволив Україні використовувати британські ракети Storm Shadow для завдання ударів по воєнних цілях на території Росії, незважаючи на попередні повідомлення Заходу та офіційні заяви Великої Британії про протилежне.

• Міністерство оборони США 11 липня оголосило про надання Україні пакета військової допомоги на суму 225 мільйонів доларів.

• Індійські державні нафтопереробні заводи, за повідомленнями, ведуть переговори про імпорт нафти з Росією, ймовірно, в результаті нещодавніх зустрічей прем'єр-міністра Індії Нарендри Моді з Путіним і поліпшення російсько-індійських відносин в енергетичній сфері в останні місяці.

• Кремль продовжує активізувати зусилля, спрямовані на заохочення самоцензури в інформаційному просторі та посилення фізичного контролю над інтернет-інфраструктурою.

• За повідомленнями, російські піхотні підрозділи штурмують українські окопні позиції колонами вервицею через розгалуженість українських мінних полів та погану підготовку штурмових підрозділів.

• Путін зустрівся з головою окупаційної адміністрації Запорізької області Балицьким 12 липня й обговорив соціальні та інфраструктурні проєкти на окупованій території.

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Станом на 22:00 відбулося 136 бойових зіткнень. Найгарячішою сьогодні залишалася ситуація на Покровському напрямку, також ворог активний на Курахівському і Торецькому напрямках.

Протягом доби противник завдав по території України 45 авіаційних ударів (задіяв зокрема 58 КАБів), використав для ураження 429 дронів-камікадзе. Здійснив 3408 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах.

На Харківському напрямку ворог 11 разів атакував неподалік Глибокого, Вовчанська, Стариці та Липців. Всі спроби противника були безуспішні. За попередніми підрахунками на даний час агресор втратив за сьогодні 27 військових вбитими та 52 пораненими, також наші воїни зуміли знищити три артилерійські системи, засіб ППО “Панцир-С1”, 38 БпЛА, п’ять одиниць автомобільної та три одиниці спеціальної техніки, а також пошкодити два танка, п’ять артсистем та автомобіль.

На Куп’янському напрямку ворог протягом дня шість разів намагався просунутися до наших позицій неподалік Синьківки. Степової Новоселівки, Піщаного та Берестового. Три атаки противника вже успішно відбито Силами оборони. Бої продовжуються.

На Лиманському напрямку сьогодні ворог досить активний – атакував 16 разів в районах Невського, Серебрянського лісу, Макіївки, Тернів та Торського. Ще точаться чотири боєзіткнення, всі інші наші воїни зупинили. Втрати російських окупантів уточнюються.

На Сіверському напрямку ворог чотири рази впродовж дня намагався прорвати нашу оборону в районах Білогорівки, Роздолівки та Виїмки. Бої тривають досі. Ситуація контрольована.

На Краматорському напрямку активність ворога вилилась в 11 бойових зіткнень. Дев’ять атак в районах Іванівського, Андріївки та Часового Яру захлинулись. Загарбники зазнають втрат. Ситуація напружена, триває бій в двох локаціях біля Часового Яру.

На Торецькому напрямку наші війська відбивали 19 атак противника поблизу Торецька, Північного, Залізного, Нью-Йорка. 14 атак відбито, противник успіху не мав, тривають бої.

Найбільшу активність ворог проявив сьогодні на Покровському напрямку. Усього від початку доби окупанти 40 разів намагалися вклинитися в нашу оборону в районах населених пунктів Олександропіль, Новоселівка Перша, Новоолександрівка, Прогрес, Лозуватське, Сокіл, Яснобродівка, Воздвиженка та Карлівка. Наразі, 33 атаки ворога відбито, сім боєзіткнень тривають. Наші оборонці вживають заходів для стабілізації обстановки та недопущення просування противника в глиб української території. Противник зазнає значних втрат – за попередньою інформацією, сьогодні наші воїни знешкодили на напрямку 166 окупантів, 69 з них – безповоротно. Знищено БМП, ворожий автомобіль і три гармати. Ще три гармати окупантів значно пошкоджено.

На Курахівському напрямку ворог 17 разів атакував наші позиції. Найбільшу активність проявив у районі Парасковіївки та Костянтинівки. Успіху не мав.

На Времівському напрямку наші війська відбивали 5 атак противника поблизу Водяного та Урожайного, досі триває два боєзіткнення.

Тричі окупанти безуспішно штурмували наші позиції на Оріхівському напрямку, в районі Малої Токмачки та Роботиного.

На інших напрямках ситуація суттєвих змін не зазнала.

Сьогодні за ефективну бойову роботу слід відзначити воїнів 72-ої окремої механізованої бригади імені Чорних Запорожців, які завдають ворогу відчутних втрат у живій силі та техніці.

13.07.2024