868-й день війни Росії в Україні. Хроніка

18:55 11 липня графіки відключень електроенергії діятимуть по всій Україні впродовж доби, повідомляє пресслужба "Укренерго". Зазначається, що з 16:00 до 23:00 обленерго будуть застосовувати чотири черги відключень одночасно, в інші години – три черги.

 

 

18:20 Україна і Люксембург підписали безпекову угоду, повідомили в Офісі президента. Згідно з угодою, Люксембург продовжуватиме надавати військову допомогу та підтримку Україні протягом строку дії угоди "за умови схвалення її парламентом". Зазначається, що Люксембург взяв на себе провідну роль разом з Естонією та Україною в ІТ-коаліції і робить внесок в авіакоаліцію й коаліцію "Артилерія класу земля – земля".

 

 

17:45 Винищувачі F-16 вже перебувають на шляху до України з Данії та Нідерландів, заявив державний секретар США Ентоні Блінкен.

"Саме зараз, коли ми говоримо, відбувається передача винищувачів F-16 з Данії, з Нідерландів, і ці літаки будуть літати в небі України цього літа, щоб переконатися, що Україна може продовжувати ефективно захищати себе від російської агресії".

 

 

17:10 Україна на полях саміту НАТО укладе ще дві безпекові угоди, заявив Зеленський. Президент зазначив, що крім цього він проведе щонайменше десять перемовин з лідерами різних держав.

"Там, в угодах, підтримка санкцій проти Росії, підтримка нашого вступу в ЄС і НАТО, підтримка нашого захисту – наших воїнів, усіх наших людей, відбудови. Все це ми враховуємо в безпекових угодах саме так, як потрібно".

 

 

16:35 За оцінкою НАТО, Росії бракує військ і боєприпасів для великого наступу, пише Reuters з посиланням на посадовця Альянсу. За його словами, на полі бою Росія зазнає "дуже великих" втрат, намагаючись утримати невеликі територіальні здобутки і не маючи достатньої кількості військ та боєприпасів для широкомасштабного наступу. Посадовець оцінює, що Росія зможе підтримувати свою військову економіку ще три-чотири роки.

 

 

16:00 Україна отримає від Норвегії шість винищувачів F-16, повідомили у норвезькому уряді. Зазначається, що передача літаків розпочнеться вже у цьому році.

 

 

15:25 Україна може використовувати британські ракети Storm Shadow для ураження військових цілей на території Росії, заявив новий прем’єр-міністр Великої Британії Кір Стармер. За його словами, спосіб використання переданих Британією ракет Storm Shadow є справою України.

 

 

14:50 Італія готується зобов’язатися виділити на військову допомогу Україні 1,7 млрд доларів у наступному році, пише Corriere della Sera. Ці кошти будуть надані Італією в рамках загальної суми 40 млрд доларів допомоги Україні від НАТО. Водночас очікується, що держави Альянсу дадуть не юридичне, а політичне зобов’язання щодо виділення всієї суми, що дещо послаблює початкові плани.

 

 

14:15 Після проведених додаткових експертиз уточнена кількість жертв ракетного удару 8 липня: у Києві загинуло 33 людини, повідомив голова міської військової адміністрації Сергій Попко. Раніше повідомлялося, що в лікарні "Охматдит" загинули 2 людини, у житловому будинку на вул. Володимира Сальського – 14, у бізнес-центрі "Домініон" – 7, у клініці "Адоніс" – 9, неподалік станції метро "Лук'янівська" – 2 людини. 

 

 

13:40 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• За даними з відкритих джерел, у період з лютого 2022 року по червень 2024 року українські сили пошкодили або знищили 26 кораблів ВМФ Росії, що діяли в Чорноморському регіоні. Удари завдавали по всьому північному регіону Чорного моря і в Азовському морі.

• За останній рік зросла частота і рівень шкоди, заподіяної атаками навколо Кримського півострова, на цей період припадає майже дві третини ударів.

 

 

13:05 Російська ракета Х-101, яка зруйнувала київську дитячу лікарню «Охматдит» 8 липня, містила компоненти західного виробництва, що свідчить про успіх Кремля в обході санкцій, пише Financial Times. За рік до повномасштабного вторгнення Росія виготовила лише 56 ракет Х-101, минулого року виробництво було збільшено до 420 ракет. Водночас Росія все ще залежить від запчастин із західних країн, зокрема США.

 

 

12:10 Проаналізувавши відео запису удару по дитячій лікарні "Охматдит" у Києві, аналітики Bellingcat підтвердили, що удар було завдано російською крилатою ракетою Х-101. Зокрема експерти звернули увагу на деталь, схожу на реактивний двигун у задній частині ракети, а також два крила посередині її корпусу. Розслідувачі також створили 3D-модель Х-101, яку використовували для порівняння з боєприпасом, що зруйнував лікарню. Ролик, у якому модель наклали на кадр із ракетою, наочно показує, що вони мають спільні риси та схожі пропорції.

 

 

11:35 Вчора з 20:00 до 22:00 для зменшення обсягу відключень «Укренерго» залучало аварійне постачання від енергосистем Польщі та Словаччини. Сьогодні у вечірні години також планується залучати аварійне постачання з європейських країн для компенсації частки дефіциту енергії в системі та підтримки резервів.

 

 

11:20 Вчора, у вівторок, максимальне споживання на 5,4% перевищувало аналогічний показник понеділка, повідомили в Укренерго.

 

 

11:10 Сьогодні графіки погодинних відключень електроенергії вже діяли з 00:00 до 07:00, повторно їхнє застосування планується з 15:00 до 24:00, повідомили в Укренерго.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 94 населені пункти на території 12 областей України, підтверджено ураження 83 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:40 Аварійно-рятувальні та відновлювальні роботи в Києві після російського удару 8 липня завершено, повідомили в ДСНС. Загалом загинуло 33 особи, з них 5 дітей, 121 особа постраждала, з них 10 дітей. 11 людей вдалося врятувати. В КМВА повідомили ж, що загинуло 34 людини.

 

 

 

10:20 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

10:15 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

10:05 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

 

Протягом минулої доби зафіксовано 147 бойових зіткнень.

За уточненою інформацією, за минулу добу загалом ворог завдав по позиціях наших військ та населених пунктах три ракетні (6 ракет), 61 авіаційний удар (98 КАБ) та 1009 ударів дронами-камікадзе, здійснив 4366 обстрілів позицій наших військ та населених пунктів, в тому числі 98 з РСЗВ.

Авіаційних ударів противника зазнали райони населених пунктів Стариця, Вовчанськ, Липці, Покаляне, Глибоке, Малі Проходи, Куп’янськ, Петропавлівка, Курилівка Харківської області; Білогорівка Луганської області; Сіверськ, Часів Яр, Нью-Йорк, Торецьк, Олександропіль, Мирноград, Рівнопіль, Урожайне, Відрадне, Макарівка, Калинове, Іванівське, Вовче, Желанне, Успенівка, Новоселівка Перша, Костянтинівка, Велика Новосілка, Донецької області; Роботине на Запоріжжі та Тягинка Херсонської області. 

Вчора авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони уразили два пункти управління, артилерійську систему, два засоби ППО та 16 районів зосередження особового складу ворога.

На Харківському напрямку ворог продовжував активні дії, загалом відбулося вісім бойових зіткнень. Бої точилися в районах населених пунктів Вовчанськ, Стариця та Липці.

На Куп’янському напрямку противник десять разів атакував позиції наших підрозділів. Сили оборони відбивали штурмові дії противника біля Берестового, Піщаного та Синьківки.

На Лиманському напрямку наші війська відбили 17 атак окупантів в районах населених пунктів Греківка, Невське, Макіївка Луганської області та Терни на Донеччині.

На Сіверському напрямку Силами оборони відбито сім штурмових дій поблизу Білогорівки, Верхньокам’янського, Виїмки та Роздолівки.

На Краматорському напрямку Сили оборони зупинили 12 спроб противника прорвати оборону в районах Часового Яру, Григорівки та Андріївки Донецької області.

На Торецькому напрямку, за підтримки авіації, ворог здійснив 18 атак неподалік населених пунктів Північне, Південне, Торецьк та Нью-Йорк.

На Покровському напрямку нашими захисниками відбито 43 штурмові та наступальні дії в районах населених пунктів Новоолександрівка, Воздвиженка, Євгенівка, Калинове, Новоселівка Перша, Яснобродівка та Карлівка Донецької області, де загарбники, за підтримки авіації, намагалися витіснити наші підрозділи із займаних позицій.

На Курахівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районах населених пунктів Нетайлове, Красногорівка, Парасковіївка та Костянтинівка, де ворог 11 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Времівському напрямку агресор здійснив 10 штурмів наших позицій біля Водяного та Урожайного Донецької області.

На Гуляйпільському напрямку підрозділи наших військ відбивали п’ять атак противника в напрямку Гуляйполя. Ситуація контрольована.

На Оріхівському напрямку відбулось п’ять бойових зіткнень в районах Малої Токмачки та Новоандріївки Запорізької області.

На Придніпровському напрямку нашими захисниками відбито одну атаку ворога на лівобережжі. Втрат позицій не допущено.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань окупантів не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник зберігає військову присутність, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

Минулої доби загальні втрати російських загарбників становили 1100 осіб. Також наші воїни знешкодили два танки, 11 бойових броньованих машин, 36 артилерійських систем, три засоби ППО, 51 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 57 автомобілів та 15 одиниць спеціальної техніки.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

239,4% танків (з них 1,4% за минулий тиждень),

  90,6% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

337,8% автомобільної техніки (з них 5,8% за минулий тиждень),

490,3% артилерійських систем (з них 8,9% за минулий тиждень),

100,1% РСЗВ (з них 0% за минулий тиждень),

 62,8% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 28,9% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:40 США, Нідерланди, Італія та Румунія нададуть Україні додаткові системи ППО, включно з батареями Patriot, спільно заявили президент США Джозеф Байден, прем'єр-міністр Нідерландів Дік Схоф, канцлер Німеччини Олаф Шольц, прем'єр-міністр Італії Джорджія Мелоні, президент Румунії Клаус Йоганніс та Президент України Володимир Зеленський:

"Сьогодні ми оголошуємо, що колективно надамо Україні додаткові стратегічні системи ППО, зокрема додаткові батареї "Patriot", подаровані Сполученими Штатами, Німеччиною та Румунією; компоненти Patriot, подаровані Нідерландами та іншими партнерами для забезпечення роботи додаткової батареї Patriot; і додаткову систему SAMP-T, подаровану Італією. Ці п'ять стратегічних систем протиповітряної оборони допоможуть захистити українські міста, мирне населення і солдатів, і ми тісно співпрацюємо з урядом України, щоб ці системи можна було швидко використовувати. Ми працюємо над тим, щоб цього року оголосити про додаткові стратегічні системи ППО для України".

 

 

09:35 РФ у ніч на середу здійснила атаку по енергетичному об'єкту в Рівненській області, повідомили в Укренерго. Попри це графік відключень на сьогодні має залишитись незмінним.

 

 

09:20 У ніч на 10 липня 2024 року противник атакував однією балістичною ракетою «Іскандер-М» і чотирма керованими авіаційними ракетами Х-59/Х-69 з окупованого Криму, а також  20 ударними БпЛА типу «Shahed-131/136» із району Приморсько-Ахтарськ – РФ, мис Чауда – Крим.

В результаті бойової роботи збито 14 шахедів (70%) у Одеській, Миколаївській, Херсонській, Дніпропетровській, Хмельницькій, Черкаській,  Вінницькій та Рівненській областях.

Ракетами атаковано портову інфраструктуру Одещини. Внаслідок активної протидії три ворожі ракети Х-59/Х-69 та три ударні БпЛА не досягли своїх цілей.

За минулі сім днів було збито 103 із 114 (90%) запущених по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

09:10 Станом на 06:00 в Чорному морі російські кораблі відчутні; в Азовському морі 3 ворожі кораблі, носії крилатих ракет "Калібр" відсутні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:05 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Путін і прем'єр-міністр Індії Нарендра Моді 9 липня виступили зі спільною заявою про зміцнення взаємовигідного політичного, економічного, енергетичного та військово-технічного співробітництва між Росією та Індією.

• Путін активізує зусилля зі зміцнення російських відносин із незахідними країнами за допомогою індивідуальних звернень, хоча, ймовірно, він підкреслює російсько-індійську співпрацю в Шанхайській організації співробітництва і БРІКС як частину ширших російських зусиль зі створення альтернативної "євразійської архітектури безпеки", використовуючи чинні євразійські багатосторонні організації.

• Моді мовчки підтримав брехливий наратив Кремля про те, що Росія зацікавлена у мирному врегулюванні війни в Україні шляхом переговорів, ймовірно, в обмін на поглиблення економічної, енергетичної та технологічної співпраці з Росією.

• Путін під час приватної вечері з Моді в Ново-Огарьово Московської області 8 липня, ймовірно, пообіцяв повернути індійських добровольців, які воюють в Україні.

• Деякі неназвані урядовці США, схоже, вважають, що Україні не потрібно звільняти свої окуповані землі і людей, щоб виграти війну, незважаючи на нещодавні чіткі заяви Путіна про те, що Росія не погодиться на припинення вогню на будь-яких умовах, окрім капітуляції України, і не відмовиться від своїх цілей повного знищення всієї української держави, а не лише тих територій, які вона наразі окупує.

• Кілька незалежних розслідувань, у тому числі проведене Моніторинговою місією Організації Об'єднаних Націй з прав людини в Україні, дійшли висновку, що 8 липня російська ракета влучила в київську дитячу лікарню "Охматдит", незважаючи на постійні офіційні заперечення та відволікання з боку Росії.

• У ніч з 8 на 9 липня українські війська завдали низку ударів безпілотниками по російських об'єктах енергетичної та військової інфраструктури в Бєлгородській, Курській, Ростовській, Астраханській і Волгоградській областях.

• Путін призначив нових військових прокурорів 8 липня, ймовірно, на підтримку поточних довгострокових російських військових реформ.

• Новообраний президент Ірану Масуд Пезешкян підтвердив незмінну готовність Ірану до всебічного стратегічного партнерства з Москвою, підкресливши, що Іран продовжить підтримувати Росію навіть за нової президентської адміністрації.

• Міністерство юстиції США 9 липня оприлюднило письмові свідчення щодо кількох сотень акаунтів X (колишній Twitter) і доменних імен, які використовуються російськими державними ЗМІ та службами безпеки для управління ботофермою, що має на меті поширення дезінформації в США та за кордоном.

• Російські війська нещодавно здійснили підтверджені просування на південний схід від Часова Яру, поблизу Авдіївки та на південний захід від Донецька, а українські війська нещодавно просунулися на північ від Харкова.

• Прем'єр-міністр Росії Мішустін 8 липня підписав указ про відновлення Саратовського вищого артилерійського командного училища, що, ймовірно, є частиною поточних зусиль з підготовки кадрів російських офіцерів.

• Російська влада продовжує розгортати контингенти росгвардії в окупованій Україні для виконання "правоохоронних" функцій.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Ситуація на лінії бойового зіткнення залишається складною, але контрольованою. Сили оборони України безперервно ведуть бойові дії, спрямовані на зрив наступальних планів агресора, знищуючи його особовий склад і техніку.

Станом на 22:00 відбулося 128 бойових зіткнень.

Противник завдав три ракетні удари (із застосуванням шести ракет), 56 авіаційних ударів (зокрема задіяв 78 КАБів) та 419 ударів дронами-камікадзе, здійснив 2932 обстріли по позиціях наших військ і населених пунктах з артилерії та інших типів озброєння.

На Харківському напрямку російські окупанти шість разів намагалися штурмувати оборонні рубежі в районі Вовчанська, Стариці та Липців. Ситуація під контролем наших військ. За інформацією на даний час, нашими воїнами на даному напрямку ліквідовано 44 окупанти, три артилерійські системи, бойову броньовану машину, десять одиниць автомобільної техніки, 20 БпЛА. Також противник втратив пораненими 78 військовослужбовців, пошкоджено один його засіб ППО, дві артилерійські системи, чотири одиниці спеціальної та автомобільної техніки.

Десять разів ворог атакував наші позиції на Куп’янському напрямку. Успішно відбито п’ять штурмових дій поблизу населених пунктів Берестове та Піщане. Неподалік Синьківки продовжуються чотири боєзіткнення. Ще одна атака триває поблизу Берестового.

На Лиманському напрямку російські війська вчинили 16 атакувальних спроб поблизу Греківки, Невського, Макіївки та Тернів. Триває три атаки в районі Макіївки. Ситуація контрольована.

На Сіверському напрямку агресор провів п’ять штурмових дій. Локації бойових зіткнень в районах Білогорівки, Верхньокам’янського, Виїмки та Роздолівки. Усі намагання ворога були безуспішні.

На Краматорському напрямку наші війська зупинили п’ять атак противника поблизу Часового Яру, Григорівки та Андріївки. Два боєзіткнення ще не закінчені.

На Торецькому напрямку росіяни намагалися 14 разів вклинитися в наші оборонні рубежі біля населених пунктів Північне, Південне та Нью-Йорк. Відбито 11 атак, три ще тривають. За попередніми підрахунками, втрати ворога становлять понад 60 осіб особового складу та дві артилерійські системи.

Найбільш інтенсивно атакує ворог на Покровському напрямку. Тут від початку доби відбувалося 40 штурмових дій росіян. Триває відбиття семи атак поблизу населених пунктів Новоолександрівка, Воздвиженка, Новоселівка Перша, Євгенівка.

Росіяни платять велику ціну за спроби просуватися на Покровському напрямку. Втрати противника з початку доби в особовому складі тут становлять: безповоротними – 99 окупантів; санітарними – 175. Знищено дві гармати, міномет та вісім одиниць автомобільної техніки. Серед пошкодженої техніки ворога – дві гаубиці 2А65 "Мста-Б", два 120-мм міномети, бойова броньована машина та дві одиниці автомобільної техніки.

На Курахівському напрямку загарбники намагалися 11 разів просунутися в районах населених пунктів Нетайлове, Костянтинівка, Красногорівка та Парасковіївка, однак безуспішно. Триває два боєзіткнення поблизу Нейталового.

На Времівському напрямку відбувалося дев’ять ворожих атак в районах Водяного й Урожайного. П’ять штурмових дій ворога ще тривають. Сили оборони контролюють ситуацію.

На Гуляйпільському напрямку підрозділи наших військ відбивали чотири атаки противника в напрямку Гуляйполя. Три з них завершились, ще одна триває.

На Оріхівському напрямку зазнали невдачі три спроби противника просунутись вперед біля Малої Токмачки та Новоандріївки.

Сили оборони впевнено стримують натиск російських окупаційних військ. Окремо варто відзначити воїнів 66-ої окремої механізованої бригада імені князя Мстислава Хороброго, які мужньо тримають позиції та вміло відбивають ворожі атаки.

10.07.2024