866-й день війни Росії в Україні. Хроніка

20:20 Росія витратила на ракетну атаку по Україні 8 липня 200–250 млн доларів, повідомляє Forbes з посиланням на власні розрахунки. Зазначається, що під час масованого удару 8 липня було випущено 38 ракет різних типів.

 

 

19:45 Байден надіслав демократам у Конгресі листа, у якому заявив, що він твердо налаштований залишатися у виборчих перегонах, пише The Washington Post. Американський президент зауважив, що він би не балотувався б знову, якби не вірив, що він "найкраща людина" для того, щоби перемогти Трампа.

"Будь-яке послаблення рішучості або відсутність ясності щодо завдань, які стоять перед нами, лише допомагає Трампу і шкодить нам.

Настав час об'єднатися, рухатися вперед як єдина партія і перемогти Дональда Трампа".

 

 

19:10 Станом на 19:00 в результаті ракетного удару Росії по Україні 8 липня загинуло 33 людини, ще 140 – постраждали, повідомили у ДСНС.

 

 

18:35 "Укренерго" скасувало виміри фактичного рівня споживання електроенергії у кожній області, повідомили у пресслужбі. Раніше енергетики планували скасувати обмеження для кожної області у конкретний день протягом з 9 до 24 липня задля вимірювання фактичного рівня споживання областей. Причиною скасування є значний дефіцит потужності в енергосистемі та зростання споживання через спеку.

 

 

18:00 НАТО потрібно 35-50 додаткових бригад для реалізації планів захисту від Росії, пише Reuters з посиланням на джерела. Зазначається, що деталі нового оборонного плану НАТО не розголошується. Агентство додає, що втілення плану стане для Альянсу справжнім викликом -  лише Німеччині доведеться вчетверо посилити свої сили і засоби протиповітряної оборони.

 

 

17:25 Польща готова передавати Україні електроенергію зі своїх вугільних ТЕС, заявив польський прем’єр-міністр Дональд Туск. Він поінформував, що в Польщі наразі працюють над тим, яким чином можна допомогти Україні безпосередньо в постачанні електроенергії перед зимою.

"Ми працюємо над тим, щоби спалювати польське вугілля, якого маємо багато, і щоби не платити за спалювання цього вугілля — за емісію, за викиди, — а передавати енергію з польського вугілля за європейські гроші в Україну енергетичним установам".

 

 

16:50 Безпекова угода з Польщею передбачає розробку механізму збиття ракет і дронів РФ в українському небі, які випущені в напрямку Польщі, заявив Зеленський на пресконференції з прем’єр-міністром Польщі Дональдом Туском.

"Особливо ми вдячні за спеціальні домовленості, і це відображено у безпековій угоді. У ній передбачено розробку механізму щодо збиття у повітряному просторі України російських ракет та дронів, які випущені у напрямку Польщі. Я впевнений, що наші команди і команди міністерств оборони разом з нашими військовими спільно пропрацюють те, як ми можемо швидко реалізувати цей пункт наших домовленостей".

 

 

16:15 Словаччина не готова скасувати заборону на імпорт сільськогосподарської продукції з України, заявив прем’єр-міністр Словаччини Роберт Фіцо. Більше деталей щодо цього рішення словацький прем’єр не надав.

 

 

15:40 Україна скликає надзвичайне засідання Ради безпеки ООН після російської атаки 8 липня, повідомив Зеленський. Президент зазначив, що Росія вже поширює неправдиві оголошення, що руйнування в "Охматдиті" сталися через українську протиповітряну оборону.

 

 

15:05 Близько 10-ої ранку росіяни завдали комбінованого ракетного удару по Україні з використанням ракет повітряного, морського та наземного базування, повідомив командувач Повітряних сил генерал-лейтенант Микола Олещук. Всього, за попередніми даними, російські військові випустили 38 ракет різних типів:

- 1 аеробалістичну ракету Х-47М2 «Кинджал»;

- 4 балістичні ракети «Іскандер-М»;

- 1 крилату ракету 3М22 «Циркон»;

- 13 крилатих ракет Х-101;

- 14 крилатих ракет «Калібр»;

- 2 крилаті ракети Х-22;

- 3 керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69.

Протиповітряній обороні вдалося знищити 30 ворожих ракет:

- 1 аеробалістичну ракету Х-47М2 «Кинджал» (100%);

- 3 балістичні ракети «Іскандер-М» (75%);

- 11 крилатих ракет Х-101 (85%);

- 12 крилатих ракет «Калібр» (86%);

- 3 керовані авіаційні ракети Х-59/Х-69 (100%).

 

 

14:50 Україна та Польща підписали двосторонню угоду про співпрацю у сфері безпеки.

 

 

14:20 На кадрах з ударом російської крилатої ракети Х-101 по Охматдиту в Києві не видно жодної ознаки того, що її підбили чи пошкодили або вона відхилялась від курсу, дослідили аналітики Defence Express. На відео зафіксовано, що крилата ракета знаходиться на термінальній стадії польоту після традиційного маневру "гірка" перед ударом, вона не відхилилась від курсу: відео з атакою російською крилатою ракетою, яка, на жаль, не була збита, є доказом того, що саме дитяча лікарня й була ціллю для удару, саме координати Охматдиту були занесені в її пам'ять як мішень, і ця атака – не випадковість та не результат низької точності російських ракет або неправильно прокладеного маршруту.

 

 

 

13:30 Внаслідок російського ракетного удару близько 09:40 по території кількох регіонів країни загинула щонайменше 21 людина, 68 потерпіло, повідомили в Міністерстві внутрішніх справ. У Києві росіяни поцілили по дитячій лікарні «Охматдит», де загинуло двоє людей. Частково зруйновано багатоповерхову будівлю в Соломʼянському районі. Внаслідок атаки загинуло семеро людей. Уламками також пошкоджено авто та фасад будинку в Голосіївському та Шевченківському районах. Є руйнування від уламків у Дніпровському, Дарницькому, Деснянському, Шевченківському районах.

В Київські області одна людина поранена.

У Кривому Розі через російську атаку загинуло 10 людей, ще 30 поранені.

На Дніпропетровщині пошкоджено багатоквартирний будинок, двоє осіб травмовано. Ще 20 приватних будинків пошкоджено.

 

 

13:00 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

Вчена рада приватного Європейського університету в Санкт-Петербурзі 19 червня ухвалила рішення про закриття факультету політичних наук в закладі. У 2016 році університет був позбавлений ліцензії після скарги депутата держдуми Віталія Мілонова, який виступив проти створення в ньому Центру гендерних досліджень. Він також стверджував, що такі дослідження можуть бути використані для підготовки прихильників кольорової революції.

Університет звернувся до Путіна з проханням втрутитися, і згодом йому повернули ліцензію. Однак у 2023 році університет став об'єктом розслідування щодо "екстремізму" (загальний термін, який російська влада використовує для опису будь-якої діяльності, потенційно критично налаштованої до Кремля). Університет був осередком академічної свободи, а отже подразником для влади після повороту до більшого авторитаризму після повернення Путіна на посаду президента у 2012 році та вторгнення в Україну в лютому 2022 року.

Після повномасштабного вторгнення в Україну адміністрація президента взяла під свій контроль університети. Вона запровадила обов'язковий курс "Основи російської державності" та звільнила деяких викладачів, які критикували війну. Різні університети закрили навчальні програми, які Кремль може вважати підривними.

Ізоляція від початку війни, ймовірно, завдала шкоди російській науці. Нещодавня стаття у "Ведомостях" повідомляла про дослідження, проведене журналом "Nature" серед 500 найкращих науково-дослідних установ світу. За останні 12 місяців Російська академія наук опустилася на 23 місця – з 71-го на 94-те. Московський державний університет також опустився в рейтингу і тепер посідає 420 місце. Дискусії на Петербурзькому міжнародному юридичному форумі, що відбувся наприкінці червня, пропагували більш обскурантистський підхід до освіти, а деякі учасники критикували ідею вивчення іноземних мов і підтримували заміну "антидержавних" підручників.

 

 

12:35 В Голосіївському та Шевченківському районах Києва були зруйновані або пошкоджені три трансформаторні підстанції, пошкоджено електромережі, повідомили в ДТЕК.

 

 

12:20 Згідно з базованими на витоку документів з міністерства оборони США підрахунками, у війні Росії проти України "виведено з ладу" від 462 тис. до 728 тис. російських військових, пише The Economist.

 

 

Дані, опубліковані в російських виданнях "Медіазона" і "Медуза", оцінюють кількість загиблих у російській армії в 106–140 тисяч станом на 21 червня. Ці дані не включають українців, завербованих Росією на окупованих територіях, та російських важкопоранених, що не можуть повернутися до бою, оскільки значна частина їхнього аналізу базується на записах про спадщину та некрологах у соціальних мережах й інших джерелах (з 6 лютого отримані дані ґрунтуються на тенденціях, оскільки доступ до офіційних записів заблоковано). Загалом ці дані узгоджуються з іншими джерелами: офіційні особи у Франції нещодавно назвали загальну кількість у 150 тис. до травня, а BBC Russia підраховує, що до початку червня загинуло щонайменше 113 тис. росіян.

 

 

Приблизні підрахунки The Economist, засновані на витоку документів з міністерства оборони США, свідчать про те, що, ймовірно, на кожного загиблого в бою (150–180 тис. до середини червня) припадає приблизно три-чотири поранені російські солдати, тобто 462–728 тис. російських військових були «виведені з ладу» – це більше, ніж кількість російських сил вторгнення в лютому 2022 року. Французькі та британські офіційні особи теж вважають, що до початку травня близько 500 тис. росіян були важко поранені або вбиті.

 

 

За даними Генштабу ЗСУ, втрати особового складу в російських військах перевищили 550 тисяч.

 

 

11:50 У результаті вранішнього російського ракетного удару в Києві 7 людей загинули та 15 постраждали, повідомив начальник КМВА Сергій Попко.

 

 

11:35 Російські війська масовано атакували понад 40 ракетами різних типів Україну: Київ, Дніпро, Кривий Ріг, Словʼянськ, Краматорськ, повідомив Президент Володимир Зеленський. Пошкоджено житлові будинки, інфраструктуру та дитячу лікарню.

 

 

11:25 Внаслідок ранкового ракетного удару росіян у Києві було зафіксовано влучення у приміщення Національної дитячої спеціалізованої лікарні "Охматдит", там є постраждалі, повідомив міський голова столиці Віталій Кличко. Падіння уламків збитих ракет зафіксовано в понеділок у шести з десяти районів Києва, у п'яти з них є пошкодження житлової та офісної забудови.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 88 населених пунктів на території 11 областей України, підтверджено ураження 104 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:30 Сьогодні вранці диспетчерський центр «Укренерго» зафіксував споживання нижче прогнозного рівня, повідомили в компанії. Зниження споживання вранці після вихідних та накопичений резерв в системі дали змогу зменшити обсяг обмежень, а з 10:30 до 14:00 обмеження будуть скасовані для всіх регіонів України. На вечір, зі зростанням споживання і температури повітря, очікується збільшення обсягу обмежень. За прогнозом, з 19:00 до 22:00 обленерго будуть застосовувати 4 черги графіків відключень одночасно. В інші години доби по всій Україні діятимуть 3 черги відключень.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

239,1% танків (з них 1,9% за минулий тиждень),

  90,4% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

335,8% автомобільної техніки (з них 6,1% за минулий тиждень),

487,5% артилерійських систем (з них 10,1% за минулий тиждень),

100,1% РСЗВ (з них 0,1% за минулий тиждень),

 62,6% засобів ППО (з них 0,4% за минулий тиждень),

 28,9% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:40 Вночі росіяни атакували Україну ракетами повітряного та наземного базування: чотирма Х-101 із літаків стратегічної авіації Ту-95МС (район пусків – повітряний простір Саратовської області РФ) та 2 балістичними ракетами «Іскандер-М» (райони пусків – Курська область РФ, ТОТ Криму).

За результатами бойової роботи протиповітряною обороною знищено 3 крилаті ракети Х-101 (75%) у Житомирській та Черкаській областях.

 

 

09:15 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:10 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

09:05 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби зафіксовано 141 бойове зіткнення.

За уточненою інформацією, за минулу добу противник завдав по позиціях українських підрозділів та населених пунктах два ракетні удари із застосуванням трьох ракет, 80 авіаційних ударів, задіявши 111 КАБів. Крім цього, здійснив понад 4000 обстрілів, зокрема 110 — із використанням реактивних систем залпового вогню.

Агресор завдавав авіаударів, зокрема в районах населених пунктів Липці, Вовчанські Хутори, Білий Колодязь та Вовчанськ Харківської області; Лисичне, Новоселівка Перша, Торецьк, Нью-Йорк, Тимофіївка, Воздвиженка, Прогрес, Іванівка, Вовче та Гродівка Донецької області.

Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні житлові будинки, об’єкти інфраструктури тощо.

За минулу добу авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони завдали 11 авіаударів по живій силі противника, уразили один пункт управління, один засіб ППО, три райони зосередження особового складу та ОВТ окупантів, одну станцію зв’язку Р-441 «Ливень» та одну радіолокаційну станцію «Противник-ГЕ».

Загалом минулої доби втрати російських загарбників склали 1200 осіб. Також наші воїни знешкодили 16 танків, 40 бойових броньованих машин, 29 артилерійських систем, один засіб ППО, один літак Су-25, одну крилату ракету, 31 БпЛА оперативно-тактичного рівня, 47 автомобілів та вісім одиниць спеціальної техніки.

На Харківському напрямку ворог продовжував наступальні дії. Тут відбулося п’ять бойових зіткнень в районах населених пунктів Липці, Стариця, Глибоке та Вовчанськ.

На Куп’янському напрямку кількість атак за добу становила 13. Сили оборони відбили всі штурмові дії противника біля Синьківки, Степової Новоселівки, Піщаного та Стельмахівки.

На Лиманському напрямку наші війська відбили 16 атак окупантів в районах населених пунктів Невське, Греківка, Макіївка, Терни, а також Серебрянського лісництва.

На Сіверському напрямку Силами оборони України відбито три штурмові дії поблизу Верхньокам’янського.

На Краматорському напрямку наші воїни зупинили п’ять спроб противника прорвати оборону в районах Калинівки, Григорівки та Часового Яру.

На Торецькому напрямку ворог здійснив дев’ять безуспішних атак неподалік населених пунктів Північного та Торецька.

На Покровському напрямку нашими захисниками відбито 52 штурмові дії в районах населених пунктів Нью-Йорк, Прогрес, Воздвиженка, Новоолександрівка, Калинове, Лозуватське, Новоселівка Перша та Яснобродівка, де загарбники, за підтримки авіації, намагалися витіснити наші підрозділи із займаних рубежів.

На Курахівському напрямку Сили оборони відбили ворожі атаки поблизу Красногорівки, Георгіївки, Парасковіївки та Костянтинівки, де ворог 19 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Времівському напрямку ворог здійснив 10 штурмів наших позицій в районі Водяного, Костянтинівки та Макарівки.

На Оріхівському напрямку відбулось п’ять бойових зіткнень в районах Малої Токмачки і Роботиного.

На Придніпровському напрямку окупанти і надалі намагаються вибити підрозділи Сил оборони з позицій на плацдармах. Чотири атаки росіян успіху не мали.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями противник зберігає військову присутність, здійснює обстріли населених пунктів з території рф, нарощує щільність мінно-вибухових загороджень вздовж державного кордону України.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення.

 

 

08:55 Станом на 06:00 в Чорному морі 1 ворожий корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр" загальним залпом до 4 ракет, в Азовському морі 3 ворожі кораблі, носії крилатих ракет "Калібр" відсутні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

08:50 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• У ніч з 6 на 7 липня українські війська завдали удару з безпілотника по російському складу боєприпасів у Сергіївці Воронезької області.

• Супутникові знімки підтверджують, що наприкінці червня 2024 року ВПС України здійснили успішний удар по командному пункту російського полку в Бєлгородській області, ймовірно, з озброєння, наданого Заходом, що ще раз демонструє, як Україна може зірвати російські наступальні операції, якщо Захід продовжить скасовувати обмеження на використання Україною наданого Заходом озброєння для ураження військових цілей в Росії.

• Українські оператори безпілотників, схоже, покращують свої можливості перехоплення російських безпілотників дальнього радіусу дії в повітрі, і ці технологічні інновації можуть дозволити українським силам послабити тиск на засоби ППО ближнього і середнього радіусу дії, якщо вони будуть успішно застосовані в широких масштабах.

• Чеченський спецназ "Ахмат", ймовірно, змусив російського мілблогера публічно вибачитися після того, як він розкритикував сили "Ахмата" — показовий приклад непрофесіоналізму російських військових.

• Нещодавно російські війська здійснили підтверджені просування поблизу Часова Яру та Торецька, а українські війська нещодавно просунулися на північ від Харкова.

• Дослідники з відкритих джерел проаналізували супутникові знімки і підрахували, що з початку повномасштабного вторгнення Росія вивезла приблизно 42 відсотки російських танків з довоєнних місць зберігання під відкритим небом.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Українські військові продовжують рішуче давати відсіч спробам противника просунутися в глибину нашої території, завдають йому ефективного вогневого ураження, виснажуючи по всій лінії фронту.

Станом на 22:00 відбулося 117 бойових зіткнень. Напружена ситуація залишається на Покровському напрямку, також ворог активізувався на Лиманському і Курахівському напрямках.

Російські загарбники завдали по території України один ракетний удар, застосувавши дві ракети, та 68 авіаційних ударів, задіявши 90 КАБів. Крім цього, росіяни використали для ураження 362 дрони-камікадзе та здійснили понад 2700 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах.

На Харківському напрямку ворог три рази проводив штурми неподалік населених пунктів Липці, Стариця та Вовчанськ. Українські воїни зупинили всі штурмові дії агресора.

На Куп’янському напрямку противник 10 разів атакував наші позиції у районах Синьківки, Степової Новоселівки, Піщаного та Стельмахівки. Шість атак противника успішно відбито, ще чотири бої продовжуються.

Протягом доби ворог наростив зусилля на Лиманському напрямку. Окупанти сьогодні атакували 14 разів неподалік Невського, Греківки, Макіївки та Тернів. Силами оборони України було відбито 12 атак, ще дві тривають. Втрати російських окупантів уточнюються.

На Сіверському напрямку ворог два рази намагався просунутися в районі Верхньокам’янського. Всі зусилля потіснити наші підрозділи із займаних позицій зазнали невдачі.

На Краматорському напрямку відбулося чотири безуспішних атаки противника. Українські захисники впевнено зірвали плани росіян неподалік Калинівки, Григорівки та Часового Яру.

Найбільшу активність російські загарбники проявили сьогодні на Покровському напрямку. Від початку цієї доби окупанти 45 разів намагалися вклинитися в нашу оборону поблизу населених пунктів Нью-Йорк, Прогрес, Воздвиженка, Новоолександрівка, Калинове, Лозуватське, Новоселівка Перша та Яснобродівка. Дев’ять боєзіткнень досі тривають. Противник зазнає значних втрат — сьогодні на цьому напрямку було знешкоджено 273 окупанти, 91 з них безповоротно, знищено одну БМП-1, літак Су-25, два ворожі автомобілі. Крім цього, пошкоджено ще дві гаубиці, один танк і одну БМП-2.

На Курахівському напрямку ворог 17 разів безуспішно атакував наші позиції поблизу Красногорівки, Георгіївки, Парасковіївки та Костянтинівки.

Противник зазнав невдачі на Времівському напрямку. Росіяни здійснили вісім безуспішних наступальних дій неподалік Водяного, Костянтинівки та Макарівки.

На Оріхівському та Придніпровському напрямку всі зусилля загарбницьких військ потіснити наші підрозділи із займаних позицій також зазнали невдачі.

Сили оборони впевнено стримують натиск російських окупаційних військ. Окремо варто відзначити воїнів 79-ої окремої десантно-штурмової Таврійської бригади, які мужньо тримають позиції та вміло відбивають ворожі атаки.

08.07.2024