861-й день війни Росії в Україні. Хроніка

19:15 4 липня графіки відключень світла застосовуватимуть протягом усієї доби, повідомляє пресслужба "Укренерго". Зазначається, що з 07:00 до 13:00 та з 23:00 до 24:00 працюватимуть дві черги графіків відключень, у решту годин – три черги.

 

 

18:40 Байден розмірковує, чи продовжувати участь у президентських перегонах, пише The New York Times з посиланням на джерела. За даними видання, Байден сказав своєму ключовому союзнику, що він розуміє, що не зможе врятувати свою кандидатуру, якщо в найближчі дні не зуміє переконати громадськість у своїй здатності бути на посаді ще один термін. Як зазначається, ця розмова є першим свідченням того, що президент серйозно замислюється над тим, чи зможе він оговтатися після невдалих дебатів з Трампом.

 

 

18:05 Кулеба обговорив підтримку України з новим міністром закордонних справ Нідерландів Каспаром Вельдкампом. Як повідомляється, Нідерланди продовжуватимуть надавати військову допомогу Україні, здійснювати санкційний тиск на Росію, притягувати до відповідальності за російські злочини, а також займатися питанням викрадених українських дітей. В рамках розмови міністри країн також обговорили поставку системи Patriot.

 

 

17:30 У 20-х числах липня з ремонтів виведуть частину генерації електрики, що призведе до суттєвого пом'якшення графіків, заявив член наглядової ради НЕК "Укренерго" Юрій Бойко. Він зазначив, що дефіцит залишиться, але він буде суттєво меншим, ніж тепер.

"Ситуація в енергосистемі на тому ж рівні, на якому перебуває сьогодні, буде до 20-х чисел липня. У 20-х числах липня ми плануємо вихід в роботу з ремонтів низки генеруючих установок, і відповідно з'явиться додаткова потужність в системі, що призведе до суттєвого пом'якшення графіків".

 

 

16:55 Зеленський хоче, щоб Трамп показав свій план "швидкого кінця війни" – про це він заявив в інтерв’ю Bloomberg. За словами Президента, він "потенційно готовий" зустрітися з Трампом, щоб вислухати пропозиції його команди.

"Якщо Трамп знає, як закінчити цю війну, він повинен сказати нам про це сьогодні… Якщо є ризики для української незалежності, якщо ми втратимо державність – ми хочемо бути готовими до цього, ми хочемо знати".

 

 

16:20 Італія планує замовити у німецького оборонного концерну Rheinmetall сотні танків на 20 млрд євро, пише Handelsblatt з посиланням на джерела. Італійський уряд придбає щонайменше 350 бойових броньованих машин Lynx і понад 200 основних бойових танків Panther в рамках замовлення. Зазначається, що це стане найбільшим замовленням німецького оборонного концерну.

 

 

15:45 Зеленський провів телефону розмову з новим прем'єр-міністром Нідерландів Діком Схоофом, який очолив уряд після перемоги ультраправих на виборах. В рамках розмови Президент України привітав новий уряд Нідерландів, а нідерландський прем’єр підтвердив тверду підтримку України з боку своєї країни.

 

 

15:10 У команді Трампа розглядають варіант припинення російсько-української війни шляхом відмови від вступу України та Грузії до НАТО і територіальних поступок України, пише Politico. Як повідомляє видання, Трамп нібито думає про план, за якого НАТО відмовиться від подальшого розширення на схід – тобто виключає членство України та Грузії, і готовий обговорити з Путіним, скільки загарбаної української території той залишить під своїм контролем. Сам Трамп поки публічно не висловлював своїх міркувань про те, як він збирається "швидко припинити війну". 

 

 

14:35 В результаті атаки українських безпілотників в ніч на 1 липня зазнав серйозних пошкоджень "Оскольський електрометалургійний комбінат імені Угарова”, повідомляє Суспільне з посиланням на джерела. Зазначається, що комбінат є унікальним об’єктом російського ВПК, єдиним в РФ металургійним підприємством повного циклу. Спецоперація здійснена спільними зусиллями Головного управління розвідки та Служби зовнішньої розвідки.

 

 

13:50 Більшість європейців підтримують збільшення військової підтримки для України — з 13 країн, де проводилось опитування, тільки в трьох державах (Болгарії, Греції та Італії) більшість проти.

 

 

 

13:25 Союзники НАТО домовилися виділити військову допомогу Україні у розмірі 40 млрд євро наступного року, пише Reuters. Лідери країн Альянсу підпишуть це зобов'язання наступного тижня під час саміту у Вашингтоні.

 

 

12:50 Україна отримала транш від Міжнародного валютного фонду на 2,2 млрд доларів за програмою на 2023–2027 роки обсягом майже 16 млрд доларів, повідомив прем’єр-міністр Денис Шмигаль.

 

 

12:15 Кількість загиблих внаслідок ранішнього російського ракетного удару по Дніпрі зросла до чотирьох людей, повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак. 27 людей постраждали.

 

 

12:00 Вранці росіяни завдали удару трьома крилатими ракетами наземного базування «Іскандер-К», чотирма керованими авіаційними ракетами Х-59 та п'ятьма ударними БпЛА типу «Shahed». Основний напрямок удару – Дніпропетровщина.

Силами та засобами зенітних ракетних військ Повітряних сил збито 11 повітряних цілей: крилату ракету «Іскандер-К» (33%); чотири керовані авіаційні ракети Х-59 (100%); п'ять ударних БпЛА типу «Shahed» (100%) та БпЛА ОТР «Орлан-10».

За минулі сім днів було збито всі 38 запущені по Україні БПЛА.

 

 

 

 

 

11:35 У Дніпрі внаслідок ранішнього російського обстрілу троє людей загинули, 18 постраждали, повідомив голова Дніпропетровської обласної військової адміністрації Сергій Лисак.

 

 

11:20 Сьогодні з 13:00 до кінця доби обленерго застосовуватимуть 3 черги графіків погодинних відключень, повідомили в Укренерго. До цього у всіх регіонах діятимуть 2 черги графіків погодинних відключень. Сьогодні у вечірні години планується аварійне постачання з сусідніх європейських країн.

 

 

11:00 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 122 населені пункти на території 11 областей України, підтверджено ураження 202 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

10:40 Сьогодні графіки погодинних відключень споживачів електроенергії застосовуються з 00:00 до 24:00, попередили в Міненерго.

 

 

10:35 Вчора для часткового покриття дефіциту електроенергії  з 20:00 до 23:00 Україна додатково залучала аварійну допомогу з енергосистем Польщі та Словаччини, повідомили в Міненерго.

 

 

10:30 Через негоду на 08:00 залишався знеструмленим 191 населений пункт, повідомили в Міненерго. З них 161 населений пункт – у Хмельницькій області, 20 – в Івано-Франківській, 6 – у Чернівецькій, 4 населені пункти – у Житомирській області.

 

 

10:15 Америка дозволить Україні вести вогонь на більшу відстань, якщо Росія спробує розширити нинішній фронт, відповів помічник держсекретаря з питань Європи Джеймс О'Браєн на слуханнях в комітеті Палати представників з міжнародних відносин на обурення конгресмена-республіканця Томаса Кіна, який заявив, що політика адміністрації Джо Байдена щодо ударів по території РФ змінилася лише після наступу РФ на Харківському напрямку, але й тоді вони вдались "до напівзаходів".

 

 

10:05 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

237,7% танків (з них 2,4% за минулий тиждень),

  89,9% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

330,8% автомобільної техніки (з них 6,4% за минулий тиждень),

479,3% артилерійських систем (з них 11,3% за минулий тиждень),

100,1% РСЗВ (з них 0,6% за минулий тиждень),

 62,3% засобів ППО (з них 0,6% за минулий тиждень),

 28,8% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:45 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

09:40 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

09:30 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби зафіксовано 158 бойових зіткнень.

За уточненою інформацією, за вчора агресор завдав по позиціях наших військ та населених пунктах два ракетні удари (із застосуванням двох ракет), 45 авіаційних ударів (задіяв 67 КАБів), здійснив понад три тисячі обстрілів, 81 з них – із реактивних систем залпового вогню.

Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення.

Противник завдавав авіаційних ударів зокрема в районах населених пунктів Малі Проходи, Липці, Веселе, Нескучне, Тихе, Вовчанські Хутори, Стариця, Сотницький Козачок, Синьківка Харківської області; Райгородок, Спірне, Нью-Йорк, Велика Новосілка, Катеринівка та Одрадне Донецької області; Марфопіль на Запоріжжі; Інгулець, Миколаївка і Токарівка Херсонської області.

На Харківському напрямку ворог продовжував наступальні (штурмові) дії за підтримки авіації, загалом тут відбулося вісім бойових зіткнень в районах населених пунктів Вовчанськ і Глибоке.

На Куп’янському напрямку кількість боєзіткнень за добу становила 13. Сили оборони відбивали атаки противника в районах Синьківки Харківської області та Стельмахівки на Луганщині. Основні зусилля ворог прикладав у районі Синьківки – там відбулося близько 80 відсотків від усіх протистоянь на напрямку.

На Лиманському напрямку наші війська стали на заваді 18 атакам окупантів у районах населених пунктів Греківка, Макіївка, Невське Луганської області і Терни на Донеччині.

На Сіверському напрямку Силами оборони відбито п'ять атак в районах Івано-Дар’ївки, Спірного та Виїмки Донецької області.

На Краматорському напрямку українські захисники зупинили 14 спроб противника прорвати нашу оборону в районах Кліщіївки, Калинівки, Іванівського і Часового Яру Донецької області.

На Торецькому напрямку агресор значно активізувався – вчинив 32 атаки, зокрема у районах населених пунктів Торецьк, Північне, Південне, Залізне та Нью-Йорк на Донеччині.

На Покровському напрямку наші оборонці відбивали 51 атаку окупантів поблизу населених пунктів Новоолександрівка, Воздвиженка, Євгенівка, Новоселівка Перша, Лозуватське, Яснобродівка, Макарівка, Калинове, Пантелеймонівка і Уманське Донецької області. Основні зусилля ворог концентрував у районі Новоолександрівки – провів там понад половину своїх атак.

На Курахівському напрямку Сили оборони продовжують стримувати ворога в районі населених пунктів Георгіївка, Красногорівка і Парасковіївка, де ворог 10 разів намагався прорвати оборону наших військ.

На Времівському напрямку противник здійснив три штурми наших позицій в районах Водяного та Костянтинівки Донецької області.

На Оріхівському напрямку відбулось одне бойове зіткнення біля Роботиного на Запоріжжі.

На Придніпровському напрямку окупанти і надалі намагаються вибити підрозділи Сил оборони з позицій на плацдармах. Усі чотири атаки росіян успіху не мали.

На Волинському та Поліському напрямках оперативна обстановка без суттєвих змін. Ознак формування наступальних угруповань ворога не виявлено.

На кордоні з Чернігівською та Сумською областями, противник зберігає військову присутність, проводить диверсійно-розвідувальну діяльність, обстрілює населені пункти з території рф, зокрема, постраждали Хрінівка, Рясне, Миропілля, Баранівка та Дегтярне.

Водночас наші воїни продовжують активними діями завдавати окупаційним військам втрат в живій силі та техніці, виснажують бойовий потенціал ворога вздовж всієї лінії бойового зіткнення та у тилу.

За добу, що минула, авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони уразили склад боєприпасів; два засоби ППО, артилерійську систему, пункт управління і шість районів зосередження особового складу та ОВТ.

У підсумку минулої доби загальні втрати російських загарбників становили 1180 осіб. Також знищено і пошкоджено 16 танків, 17 бойових броньованих машин, 57 артилерійських систем, одну РСЗВ, два засоби ППО, 27 БпЛА ОТР, ракету, 63 автомобіля та 12 одиниць спеціальної техніки.

 

 

09:25 Станом на 06:00 в Чорному морі 1 ворожий корабель, який є носієм крилатих ракет "Калібр", ракети відсутні; в Азовському морі 3 ворожі кораблі, носії крилатих ракет "Калібр" відсутні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:20 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Взаємозв'язок між поточними російськими наступальними операціями на Часовоярському, Торецькому й Авдіївському напрямках вказує на те, що російське воєнне командування, можливо, має намір використати поточний наступ на Торецьк для створення оперативних можливостей для просування в районі Часова Яру або Авдіївки. Російські підготовчі дії, які можуть підтримати кілька майбутніх планів на різних напрямках, свідчать про більш розвинутий рівень оперативного планування і передбачення, ніж російське командування виявилося здатним здійснити до цього часу у війні з початку 2022 року. Здатність цього оперативного планування втілитися в життя, однак, буде обмежена загальним низьким рівнем тактичних можливостей російських військ, які зараз воюють у цих районах.

• Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан, ймовірно, використав свій неоголошений візит до Києва 2 липня, щоб позиціонувати себе як миротворця після того, як 1 липня Угорщина почала головувати в Раді ЄУ, але зусилля Орбана навряд чи призведуть до встановлення міцного миру в Україні.

• Кремль веде посилену інформаційну кампанію, спрямовану на те, щоб підштовхнути Україну до переговорів з Росією на російських умовах, і будь-які російські, західні чи інші зусилля, спрямовані на те, щоб переконати Україну в необхідності передчасних переговорів з Росією, лише послаблять Україну і сприятимуть подальшій російській агресії як в Україні, так і за її межами.

• Декілька депутатів державної думи Росії запропонували законопроєкт, який передбачає виключення значної кількості етнічних груп з російської програми переселення "співвітчизників", що підриває зусилля Кремля використовувати "співвітчизників за кордоном" для компенсації дефіциту робочої сили в Росії та створює інформаційні умови для виправдання потенційних гібридних операцій проти інших країн, де проживає російське та російськомовне населення.

• Українські сили завдали удару по складу боєприпасів на російській військовій базі в окупованому Криму 1 липня, де, за повідомленнями, зберігалися безпілотники "Шахед".

• Росія може активізувати свої зусилля з ведення розвідки і порушення комунікацій у підводному і повітряному просторі поблизу країн НАТО.

• Російська влада, схоже, публічно зосереджується на розгоні бійцівських клубів і обмеженні носіння нікабу, щоб показати, що вона адекватно бореться з терористичними загрозами на Північному Кавказі замість того, щоб розв'язувати системні проблеми ісламістського екстремізму в регіоні.

• Путін 2 липня підписав указ про присвоєння 999-й російській авіабазі в Канті, Киргизстан, почесного звання "гвардійської" за "масовий героїзм і відвагу".

• За повідомленнями, Росія вербує жінок з російських виправних колоній для участі в бойових діях в Україні, і деякі з цих новобранок, як повідомляється, воюють на фронті.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

 

Сили оборони продовжують рішуче протидіяти спробам противника просунутися в глибину території України, спрямовують зусилля на зриві виконання окупантами завдань наступу.

Станом на 22:00 відбулося 136 бойових зіткнень. Російський агресор намагається використати перевагу в живій силі та підтримку з повітря. Протягом доби завдавав по території України ракетного удару однією ракетою. Крім того, терористи здійснили 41 авіаудар – зокрема скинули 58 КАБів. Окрім того, загарбники задіяли 457 дронів-камікадзе та провели майже 3000 обстрілів по позиціях наших військ і населених пунктах із використанням різних типів зброї.

На Харківському напрямку російські терористи шість разів, за підтримки авіації, штурмували позиції наших підрозділів в районах Вовчанська і Глибокого. У Вовчанську ще триває бій. Ситуація контрольована.

За наявною на цей час інформацією, протягом доби, ворог втратив 144 особи вбитими та пораненими і 77 одиниць озброєння та військової техніки. Зокрема, знищено танк, дві артсистеми, 10 автомобілів, чотири пункти управління та склад пально-мастильних матеріалів. Окрім того, пошкоджено три гармати, одну РСЗВ, танк, два авто та дві одиниці спецтехніки. Підрахунок триває

Десять разів ворог атакував наші позиції на Куп’янському напрямку. Поблизу Синьківки концентрує зусилля – відбито п’ять атак, ще одна продовжується. Також дві спроби ворога просунутись вперед стримують наші воїни біля Стельмахівки.

На Лиманському напрямку за день російські війська 16 разів атакували українських захисників в районах чотирьох різних населених пунктів. На цей час продовжуються шість боєзіткнень. Ворог концентрує свої зусилля поблизу Греківки і Тернів. Окрім того, атакував наші позиції у районах Невського і Макіївки. Ситуація контрольована.

На Сіверському напрямку ворог п’ять разів штурмовими діями намагався витіснити наших захисників з позицій в районах Івано-Дар’ївки, Спірного та Виїмки. Успіху не мав.

На Краматорському напрямку зазнали невдачі вісім спроб загарбників просунутися поблизу Часового Яру і Кліщіївки. На даний час точаться бої ще у трьох локаціях в районах Калинівки, Іванівського та Часового Яру.

На Торецькому напрямку ситуація напружена. окупанти 24 рази атакували поблизу Деліївки, Торецька, Південного, Нью-Йорка і Північного. 15 боєзіткнень завершились. Бойові дії тривають ще у дев’яти локаціях.

Інтенсивно атакує ворог українських захисників на Покровському напрямку. Тут, впродовж дня, агресор наростив зусилля – загалом здійснив 43 штурмові і наступальні дії. Найбільша активність російських окупантів зберігається з району Очеретиного, звідки ворог у різних напрямках намагається вклинитися в наші бойові порядки. 31 атаку українські захисники вже відбили, ще 12 боєзіткнень тривають, зокрема біля Євгенівки та Новоолександрівки. Окупанти на напрямку втрачають багато живої сили – за сьогодні наші воїни ліквідували та поранили понад 350 військовослужбовців ворога. Також знищено і пошкоджено як мінімум 11 гармат та мінометів. Втрати загарбників уточнюються.

На Курахівському напрямку на цей час доби нараховується 11 бойових зіткнень. Окупанти намагалися безуспішно просунутися в районах населених пунктів Георгіївка і Парасковіївка. Біля Красногорівки, де ворог зосереджує зусилля, п’ять атак вже відбито, бойові дії тривають.

На Придніпровському напрямку чотири штурмових дії ворога на лівобережжі Дніпра успіху не мали. Втрат позицій не допущено.

На інших напрямках суттєвих змін в обстановці не відбулося.

Сьогодні за ефективну бойову роботу слід відзначити воїнів 110-ої окремої механізованої бригади імені генерал-хорунжого Марка Безручка, які завдали ворогу відчутних втрат у живій силі.

03.07.2024