860-й день війни Росії в Україні. Хроніка

18:40 "Газпром" майже на чверть збільшив середньодобове постачання газу до Європи, пише Reuters з посиланням на дані та звіти компанії. Згідно з цими даними, середньодобовий експорт трубопроводами зріс до 81,8 млн кубометрів порівняно з 66,8 млн кубометрів у червні 2023 року. Зазначається, що на піку у 2018-2019 років річний потік газу до регіону сягав від 175 до 180 млрд кубометрів.

 

 

18:05 США незабаром оголосять про надання Україні військової допомоги на 2,3 млрд доларів, заявив міністр оборони США Ллойд Остін. Пакет допомоги включатиме протитанкову зброю, перехоплювачі та боєприпаси для систем ППО Patriot та інших систем протиповітряної оборони.

 

 

17:30 3 липня обленерго будуть застосовувати графіки відключень електроенергії з 08:00 до 13:00 у дві черги, в інші години доби – три черги відключень одночасно, повідомили у пресслужбі "Укренерго".

 

 

16:55 До саміту НАТО слід очікувати нових оголошень щодо посилення української протиповітряної оборони, заявив держсекретар США Ентоні Блінкен. За його словами, у короткостроковій перспективі наявність належної протиповітряної оборони є однією з найважливіших складових українського успіху. Блінкен додав, що "США працюють над цим", не розголошуючи подробиць.

 

 

16:20 Німеччина та Польща узгодили спільний план дій щодо посилення оборонної співпраці, пише Reuters. В рамках співпраці передбачається посилення присутності НАТО на східному кордоні Альянсу і координацію допомоги Україні. Туск заявив, що продовжуватиме наголошувати партнерам по ЄУ, в тому числі Німеччині, на важливості координації оборонних закупівель.

 

 

15:45 Повітряні Сили ЗСУ підтвердили удар по російському складу боєприпасів у Криму 1 липня, повідомив командувач Повітряних сил ЗСУ Микола Олещук.

 

 

15:10 Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан підтримав ініціативу Президента України Володимира Зеленського про відкриття першої української школи в Угорщині, запевнивши, що його країна підтримає функціонування й інших аналогічних українських шкіл.

 

 

14:50 Українська система управління боєм DELTA успішно інтегрувалася в польську систему управління артилерійським вогнем TOPAZ. Саме ця система використовується в гаубицях KRAB і мінометах RAK, що стоять на озброєнні ЗСУ, повідомила заступниця міністра оборони Катерина Черногоренко:

"Українська екосистема військових продуктів DELTA успішно впоралася із завданням та підтвердила сумісність з TOPAZ та багатьма іншими системами НАТО. Загалом цього року команда системи DELTA успішно протестувала 5 різних стандартів взаємосумісності та пройшла всі тести успішно".

 

 

14:20 Близько половини опитаних українців, 44%, вважають, що в українському суспільстві наразі є єдність, свідчать результати опитування, проведеного Київським міжнародним інститутом соціології. При цьому з них вважають, що йдеться про найповнішу єдність, 10%, а решта 34% скоріше схиляються до думки, що є єдність. Утричі менше респондентів (15%) вважають, що наразі в Україні варто говорити про роз'єднаність. А третина українців (36%) вважають, що в суспільстві наразі "однаковою мірою є елементи єдності та роз'єднаності".

Говорячи про причини роз'єднаності в суспільстві, 16% респондентів назвали випадки корупції, 13% – мовні проблеми, а також нестачу компетентності у владі, недовіру до дій влади та офіційної інформації від влади (13%), несправедливість, що різні люди по-різному відчувають війну (11%), нестачу взаєморозуміння і взаємодопомоги (9%) і наявність колаборантів та тих, хто чекає на Росію (9%).

Дещо гостріше роз'єднаність відчувають російськомовні українці – серед них 33% вважають, що в Україні наразі радше є роз'єднаність. Хоча водночас 33% бачать радше єдність, а 33% – однаковою мірою єдність і роз'єднаність.

Проте серед російськомовних українців, які бачать певні елементи роз'єднаності, лише 28% пояснюють це мовним питанням (серед українців – 9%, серед тих, хто розмовляє і українською, і російською мовами, – 11%).

 

 

 

13:50 Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан під час офіційного візиту до Києва у вівторок заявив про намір укласти з Україною двосторонню угоду про співпрацю між державами.

 

 

13:40 Світовий банк вперше визначив Україну як державу з доходами, вищими за середні. Зазначається, що на класифікацію України вплинуло відновлення економічного зростання у 2023 році, скорочення населення на 15% після початку російського вторгнення і зріст ціни на товари та послуги вітчизняного виробництва, що привело до значного збільшення валового національного доходу на душу населення.

 

 

12:40 Щоденний рапорт розвідки міністерства оборони Великої Британії:

• Під час виступу на Петербурзькому міжнародному юридичному форумі 27 червня 2024 року голова Слідчого комітету Росії Алєксандр Бастрикін заявив, що російська влада виявила 30 000 мігрантів, які нещодавно стали громадянами Росії і не перебували на військовому обліку. Бастрикін також похвалився, що 10 000 з них вже були відправлені в зону бойових дій в Україні. Бастрикін стверджував, що ці мігранти будуть "рити окопи" та виконувати інші обов'язки в тилу.

• Російські незалежні ЗМІ раніше повідомляли, що російські правоохоронні органи проводять кампанію правового переслідування мігрантів, особливо з Центральної Азії, намагаючись схилити їх до вступу в російські збройні сили в обмін на громадянство або щоб уникнути арешту за вигаданими звинуваченнями. Це, ймовірно, ще один хитрий спосіб збільшити призов до армії, одночасно намагаючись обмежити вплив на ті частини російського населення, які мають більшу політичну активність

 

 

11:40 Вчора у вечірні години для зменшення обсягу обмежень споживання та підтримки резервів в енергосистемі Україна залучала аварійне постачання електроенергії з Угорщини, Польщі, Словаччини, повідомили в Укренерго. Сьогодні у вечірні години також планується аварійне постачання з сусідніх європейських країн.

 

 

11:30 Протягом минулої доби російські війська з різних видів озброєння (міномети, танки, артилерія, РСЗВ, БПЛА, тактична авіація) обстріляли 103 населені пункти на території 10 областей України, підтверджено ураження 136 об’єктів інфраструктури. За попередньою інформацією, є загиблі та поранені серед цивільного населення, кількість жертв уточнюється.

 

 

 

11:15 Сьогодні обленерго застосовуватимуть 3 черги графіків погодинних відключень до 10:00 та з 13:00 до кінця доби. З 10:00 до 13:00 обсяг обмежень буде зменшено до 2 черг графіків погодинних відключень, попередили в Укренерго. Причина обмежень – споживання продовжує зростати разом зі спекою. Вдень в Україні очікується, в середньому, +32°С.

 

 

11:05 Через тривалі зливи станом на ранок на Львівщині знеструмлено 114 населених пунктів (38 – повністю, 76 – частково), повідомив голова ОВА Максим Козицький. Найбільше – у Самбірському,  Червоноградському та Львівському районах.

 

 

10:55 Інтенсивність російських ракетних та авіаційних ударів по позиціях наших військ та населених пунктах (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

10:45 Інтенсивність російських атак (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

10:35 Підсумкова інформація Генерального штабу ЗСУ про минулу добу російського вторгнення:

Протягом минулої доби зафіксовано 189 бойових зіткнень.

За уточненою інформацією, за минулу добу агресор завдав по позиціях наших військ та населених пунктах 5 ракетних ударів (із застосуванням 7 ракет), 49 авіаційних ударів (задіяв 78 КАБів), здійснив майже 4600 обстрілів, в тому числі 146 із використанням реактивних систем залпового вогню.

Противник завдавав авіаційних ударів, зокрема в районах населених пунктів Малі Проходи, Липці, Веселе, Нескучне, Тихе, Вовчанські Хутори, Охрімівка, Лісна Стінка, Степова Новоселівка, Піщане, Куп’янськ Вузловий, Південне Харківської області та по місту Харків; Сіверськ, Олександропіль, Торецьк, Північне, Нью-Йорк, Іванівське, Вовче, Воздвиженка, Прогрес, Селидове, Костянтинівка, Берестки, Веселий Гай, Велика Новосілка та Одрадне Донецької області; Лобкове і Роботине Запорізької області; Бургунка і Гаврилівка Херсонської області.

Внаслідок російських терористичних атак, на жаль, є загиблі та поранені серед цивільного населення. Руйнувань та пошкоджень зазнали багатоповерхові та приватні житлові будинки, об’єкти інфраструктури тощо.

За добу, що минула, авіація та ракетні війська і артилерія Сил оборони уразили один склад боєприпасів, один засіб ППО, дві артилерійські системи, дві станції РЕБ/РЛС, 15 районів зосередження особового складу та ОВТ противника.

Минулої доби загальні втрати російських загарбників становили 1280 осіб. Також ворог втратив вісім танків, 16 бойових броньованих машин, 56 артилерійських системи, три РСЗВ, 21 БпЛА оперативно-тактичного рівня, дві ракети, 70 автомобілів та чотири одиниці спеціальної техніки.

 

 

10:05 Прем'єр-міністр Угорщини Віктор Орбан прибув з офіційним візитом до Києва вперше від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, повідомив спікер угорського уряду Золтан Ковач.

 

 

10:00 Оцінка Генерального штабу ЗСУ загальних бойових втрат росіян з 24.02.22 по нині:

 

 

 

 

 

Зі всієї наявної на початок повномасштабного вторгнення в РФ техніки за час війни знищено:

237,3% танків (з них 2,0% за минулий тиждень),

  89,8% бойових броньованих машин (з них 0,7% за минулий тиждень),

329,8% автомобільної техніки (з них 6,3% за минулий тиждень),

477,4% артилерійських систем (з них 10,8% за минулий тиждень),

100,0% РСЗВ (з них 0,5% за минулий тиждень),

 62,2% засобів ППО (з них 0,8% за минулий тиждень),

 28,8% літаків (з них 0,1% за минулий тиждень),

 36,6% гелікоптерів (з них 0% за минулий тиждень).

 

 

 

09:50 Сполучені Штати наразі не бачать ознак відправки інженерних військ з Північної Кореї до Росії чи на окуповані території України, заявила заступниця речника міністерства оборони США Сабріна Сінгх.

 

 

09:45 Вже є всі необхідні дозволи на експорт з Нідерландів в Україну 24 винищувачів F-16, перші з них незабаром поставлять Україні, заявила міністр оборони Нідерландів Кайса Оллонгрен. З міркувань безпеки вона відмовилася уточнити, скільки літаків буде в першій поставці і коли вони прибудуть в Україну

 


09:30 Казахський опозиціонер Айдос Садиков, на якого в Києві раніше було скоєно замах, помер після тринадцяти днів у реанімації, повідомила його дружина.

 

 

09:20 Станом на 06:00 в Чорному морі 7 ворожих кораблів, 1 з яких є носієм крилатих ракет "Калібр", ракети відсутні. В Азовському морі 2 ворожі кораблі, носії крилатих ракет "Калібр" відсутні, повідомили у Військово-морських силах ЗСУ.

 

 

09:15 Два джерела в Будапешті й одне в Києві повідомили, що угорський прем'єр Віктор Орбан нині зустрінеться з Президентом Володимиром Зеленським у Києві, пише The Guardian.

 

 

09:10 Ключові висновки аналізу поточної ситуації від американського Інституту вивчення війни за минулу добу:

• Голова МВС Росії Колокольцев похвалився, що російська влада збільшила кількість затримань і судових переслідувань, пов'язаних з нелегальною міграцією в Росію, і закликав російський уряд посилити боротьбу з нелегальною міграцією.

• Росія 1 липня вперше з квітня 2023 року перебрала на ротаційній основі на себе місячне головування в Раді безпеки ООН і, ймовірно, використовуватиме цю позицію як базу для проєкції сили в міжнародній системі, як вона це робила раніше.

• Міністерство об'єднання Південної Кореї оголосило 1 липня, що північнокорейський державний телеканал "Корейське центральне телебачення" перейшов на трансляцію через російські супутники замість китайських, що, як повідомляється, вплинуло на здатність Південної Кореї моніторити північнокорейське державне телебачення.

• Угорщина 1 липня перебрала на себе піврічне ротаційне головування в Раді Європейського Союзу.

• Українські війська нещодавно просунулися вперед біля Кремінної, а російські війська — біля Авдіївки.

• У російському інформаційному просторі продовжують говорити про жорстоке поводження з пораненими та інвалідами в російських військах в Україні.

 

 

08:45 Інтенсивність російських атак на різних напрямках (за даними зведень Генерального штабу ЗСУ):

 

 

 

06:45 Нічне зведення Генерального штабу ЗСУ:

Ситуація на лінії бойового зіткнення залишається напруженою, але контрольованою. Сили оборони України спрямовують зусилля на зрив наступальних планів агресора та знищують його особовий склад і техніку.

Станом на 22:00 відбулося 161 бойове зіткнення.

Противник завдав чотири ракетні удари (із застосуванням шести ракет), 33 авіаційні удари (зокрема 50 КАБами) та 433 удари дронами-камікадзе, вчинив 3072 обстріли по позиціях наших військ і населених пунктах з артилерії та інших типів озброєння.

На Харківському напрямку російські окупанти 11 разів силкувалися штурмувати оборонні рубежі в районі Глибокого, Липців і Вовчанська. Тривають чотири бойові зіткнення. Ситуація під контролем наших військ.

17 разів ворог атакував наші позиції на Куп’янському напрямку. Успішно відбито штурмові дії поблизу населених пунктів Синьківка, Степова Новоселівка, Піщане і Стельмахівка. Неподалік Синьківки продовжуються три боєзіткнення.

На Лиманському напрямку російські війська вчиняли також 17 атакувальних спроб поблизу Греківки, Невського і Макіївки. П’ять боїв тривають.

Активним агресор був і на Сіверському напрямку, де зафіксовано 19 штурмових дій росіян. Локації бойових зіткнень — Білогорівка, Івано-Дар’ївка, Спірне, Виїмка, Верхньокам’янське. У районі останнього два бої продовжуються. Загарбники отримують гідну відсіч.

На Краматорському напрямку наші війська зупинили п’ять атак противника у районах Нового та Кліщіївки. У Новому, на напрямку Часового Яру, одне боєзіткнення ще не закінчене.

На Торецькому напрямку росіяни намагалися 19 разів вклинитися в наші оборонні рубежі біля населених пунктів Торецьк, Північне, Південне та Нью-Йорк. Відбито 16 атак, три ще тривають.

Найбільш інтенсивно атакує ворог на Покровському напрямку. Тут від початку доби відбувалися 44 штурмові дії росіян. І надалі триває відбиття 14 атак поблизу населених пунктів Новоолександрівка, Новоселівка Перша, Євгенівка, Сокіл, Восход, Нетайлове.

Росіяни платять велику ціну за спроби просуватися на Покровському напрямку. Втрати противника з початку доби тут становлять: в особовому складі, безповоротні 3 109 окупантів, санітарні — 181, ще декілька осіб узято в полон. Знищено один танк росіян, по одній БМП та МТ-ЛБ, два бронеавтомобілі «Тигр», два авто й одне багі, чотири БПЛА оперативно-тактичного рівня, а також одну гармату. Серед пошкодженої техніки ворога — танк, гармата, 120-мм міномет і чотири авто.

На Курахівському напрямку загарбники намагалися сім разів просунутися в районах населених пунктів Красногорівка, Георгіївка та Парасковіївка, однак безуспішно.

На Времівському напрямку відбувалося вже 10 ворожих атак в районах Водяного й Урожайного. Відсіч однієї штурмової дії ще триває. Сили оборони контролюють ситуацію.

На Оріхівському напрямку зазнали невдачі дві атаки противника в бік Роботиного і Новоданилівки.

На Придніпровському напрямку окупанти і надалі намагаються вибити підрозділи Сил оборони з позицій на плацдармах. Усі вісім атак росіян сьогодні успіху не мали.

02.07.2024